Dodaj do ulubionych

Ceny ksiazek w Polsce - koszmar!

IP: *.dip.t-dialin.net 15.02.06, 15:37
Ceny w Empiku sa straszne. Nie znam cen innych sklepikow bo rzadko w nich
bywam.
Podczas gdy w Niemczech, wchodze do Mayersche i za nieduze pieniadze kupuje
ksiazki. Przyklady:
- wczoraj kupilam "Proces" Kafki, w twardej "lakierowanej" okladce, dobry
papier, ladnie wydana ksiazka za 2,95 euro
- to samo z innymi ksiazkami z tej serii wydawniczej, duzo klasyki
- Za 9 euro kupilam ponad 700-stronicowy zbior tworczosci Nietzsche. Pieknie
wydana ksiazka, twarda granatowa okladka pokryta materialem jakby pluszem,
piekne zlote litery, naprawde taka ksiazka cieszy takze oko
- za 10 euro kupilam piekny ilustrowany album zycia w morzach i oceanach -
najlepszej jakosci papier, twarda piekna okladka, najlepszej jakosci zdjecia,
rzeczowe opisy - po prostu bomba! Byly tez w tej samej cenie albumy
samochodowe, albumy - przewodniki miast, fotografii, kosciolow, zamkow i
najpiekniejszych miejsc swiata. W Polsce podobnego typu albumy widzialam
powyzej 100 zl, a jakosc wydawala mi sie gorsza!
- Po 5 euro kupilam sobie zbior poezji Schillera - takze twarda okladka, tu
papier juz gorszej jakosci, ale i tak warto
- Widzialam tez klasyke dla dzieci: Alicja w krainie czarow, Heidi, Peter
pan, Robin Hood, Maly lord, Pinokio i inne - jedna seria, twarda kolorowa
okladka, w srodku czarno-biale rysunki - za jedyne 4,95 euro za ksiazke! Az
zaluje, ze po niemiecku, bo bym moim siostrzencom kupila.
- Byly tez slowniki Pons - za 3,95 euro! W wersji kieszonkowej, ale zielona
standardowa polyskowa okladka, ta sama jakosc.

Empik zdziera z ludzi pieniadze. Ceny moglyby byc naprawde ciut nizsze..
Obserwuj wątek
    • pinos Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! 15.02.06, 15:47
      Weszłas do księgarni i trafiłaś na promocję.
      Naprawdę - też zdarzało mi się w Hugendubel kupować książki za 10 Euro (piekny
      zbiór baśni) i za 3 Euro (czytadła, sensacje, kkryminały, ale też klasykę)...
      ale:
      fantasy - paperback - 9 - 15 Euro - trochę więcej niż u nas za to samo...

Ale jeżeli w Polsce bywasz tylko w Empiku, to nic dziwnego - Empik porządnych
      promocji nie robi, co najwyżej obniżają ceny zniszczonych książek. Proponuję
      zaglądać na Koszyki. Tam się trafi Mickiewicz za 8 zł (twarda lakierowana
      oprawa) itp.
      • Gość: biedronka Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! IP: *.dip.t-dialin.net 15.02.06, 16:07
        Nie weszlam na promocje, w dokladnym tego slowa znaczeniu. Albo tak: tego typu
        promocje maja tu caly rok. Bo bywam regularnie w tej ksiegarni 1-3 razy w
        miesiacu od 2 lat (studiuje w Niemczech i przebywam tu przez wiekszy okres
        czasu). ZAWSZE uda mi sie kupic ksiazke do 5 euro. A nawet jesli kupie drozsza,
        i tak widze duzy wybor tych tanszych.
        Widzialam tez w Empiku ksiazeczki kucharskie, minirozmiaryowe za ponad 20 zl.
        Ten sam pomysl, taki sam styl: w Niemczech 3 euro.

A pisze o Empiku bo niestety prawie nie bywam w innych ksiegarniach. Poza tym
        dziwi mnie tak duzy ruch i tylu klientow, przy tak wygorowanych cenach.
        Juz nie bede zahaczac o temat proporcji zarobkow niemieckich a polskich.
        Ale mam wrazenie, ze Empik znacznie zawyza ceny, i nie jest to spowodowane
        wysokimi kosztami druku, sadzac po jakosci niektorych ksiazek..
        • inblanco Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! 15.02.06, 18:57
          > Ale mam wrazenie, ze Empik znacznie zawyza ceny, i nie jest to spowodowane
          > wysokimi kosztami druku, sadzac po jakosci niektorych ksiazek.

Ale to chyba jednak nieporozumienie. Czy Empik to wydawca? Ja również zaglądam do Empiku i cena książki jest prawie zawsze taka, jak ta na okładce. Jeśli się różni to tylko tym, że jest niższa.
          To nie Empik zawyża ceny. Oni po prostu sprzedają ksiązki po cenach okładkowych. I tak jest przecież w innych księgarniach.

Ceny rzeczywiście są zaporowe. Dlatego ja szukam różnych promocji (ot, choćby i w Empiku: kupisz dwie książki, trzecią masz za 1 zł - skorzystałam), kupuję przez internet, na allegro. Teraz np czekam czy Zysk po raz kolejny bedzie hucznie obchodził swoje urodziny ? Oferują w tym dniu 50 % obniżkę na cały asortyment. Inne wydawnictwa też mogłyby pójść w ich ślady. Niech świętują!
          • szybki_lopes Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! 19.02.06, 20:36
            inblanco napisała:

> > Ale mam wrazenie, ze Empik znacznie zawyza ceny, i nie jest to spowodowan
            > e
            > > wysokimi kosztami druku, sadzac po jakosci niektorych ksiazek.
            >
            > Ale to chyba jednak nieporozumienie. Czy Empik to wydawca? Ja również
            zaglądam
            > do Empiku i cena książki jest prawie zawsze taka, jak ta na okładce. Jeśli
            się
            > różni to tylko tym, że jest niższa.
            > To nie Empik zawyża ceny. Oni po prostu sprzedają ksiązki po cenach
            okładkowych
            > . I tak jest przecież w innych księgarniach.
            >
            > Ceny rzeczywiście są zaporowe. Dlatego ja szukam różnych promocji (ot, choćby
            i
            > w Empiku: kupisz dwie książki, trzecią masz za 1 zł - skorzystałam), kupuję
            pr
            > zez internet, na allegro. Teraz np czekam czy Zysk po raz kolejny bedzie
            huczni
            > e obchodził swoje urodziny ? Oferują w tym dniu 50 % obniżkę na cały
            asortyment
            > . Inne wydawnictwa też mogłyby pójść w ich ślady. Niech świętują!

Tylko, że ksiegarnia dostaje cenę niższą od tej, która jets na książce, czasem
            nawet sporo. Ja mam w swojej ksiegarni 10 % rabatu a i tak cena jest niższa niż
            na okładce
            Empik to moim zdaniem sklep dla ludzi, którzy kupują raz w roku książkę i to na
            urodziny czy podobne okazje. Na pewno nie dla kogoś kto dużo czyta i
            jednocześnie sporo kupuje
        • Gość: Monika Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! IP: *.adsl.inetia.pl 15.02.06, 20:34
          A pisze o Empiku bo niestety prawie nie bywam w innych ksiegarniach. Poza tym
          > dziwi mnie tak duzy ruch i tylu klientow, przy tak wygorowanych cenach.

Zwróć uwagę na to co robią ci klienci. Ogromna większośc przychodzi do Empiku
          POCZYTAĆ ksiązki za darmo. Przynajmniej tak jest w Krakowie. W Empiku nikt nie
          robi problemu jesli klient weźmie ksiązkę z półki i przesiedzi z nią pół dnia w
          fotelu (albo przy kawce - w Krakowie w Empkiu jest kawiarnia).
          • Gość: wroclaw Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 12:29
            We Wrocławiu jest to samo.. ludzie przychodzą nawet kilka razy w tygodnniu,
            zeby doczytac do konca ksiazke :)
        • Gość: lexie Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! IP: *.dclient.hispeed.ch 21.02.06, 02:20
          no musisz miec szczescie do promocji... tez studiuje za granica ale ksiazki sa o
          niebo drozsze ale tez poprostu wspaniale... i wiem co pisze bo czesto wole sobie
          odmowic wyjscia do kina albo innych przyjemnosci zeby moc sobie kupic jakas
          ksiazke. chociaz nie zawsze to wystarcza...
          • esmeralda_pl Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! 21.02.06, 13:03
            pewnie bylas na takich naszych "Koszykach" - tu tez kupisz ksiazki po niskich
            cenach...
            taki kucharskie mini ksiazeczki kosztuja w Kanadzie na promocji 10 dolcow... u
            nas taka sama - 15 zl... jest roznica... teraz bylam na wyprzedazy w Chaptersie
            i za smieszne pieniadze kupilam rozne czytadla... ale tak normalnie to kosztuja
            one 12 dolarow + 15% taxow...
      • mamablues Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! 17.02.06, 02:37
        pinos napisała:

> Ale jeżeli w Polsce bywasz tylko w Empiku, to nic dziwnego - Empik porządnych
        > promocji nie robi

Robi w sklepie internetowym. Tuż po premierze nowego Mikołajka książkę można
        było kupić niemal za pół ceny.
        Trzeba być czujnym:)
    • mamalgosia Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! 15.02.06, 15:58
      a po co naród ma czytać? Lepiej niech jest ciemny:(
      • Gość: Bo Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 16:16
        Dystrybutorzy razem z księgarzami biorą około 50% ceny detalicznej dla siebie.
        Czasami jest to jeszcze więcej.
        • braineater Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! 15.02.06, 20:35
          Gość portalu: Bo napisał(a):

> Dystrybutorzy razem z księgarzami biorą około 50% ceny detalicznej dla siebie.
          > Czasami jest to jeszcze więcej.

Tak Ci się tylko wydaje. 50% możesz zarobic na ksiązce, jesli jesteś jedynym
          dystrybutorem danego wydawnictwa, a jest to bardzo, bardzo rzadkie, bo wydawcy
          nie bawią się w takie układy. Standardowoa marża księgarska osiaga max 40% a
          normą jest 30-35%. Za które nalezy utrzymac lokal i pracowników. Sieci na E. i
          sieci na M. to nie dotyczy, bo po pierwsze traktowane sa proirytetowo, choćby
          ze względu na to, że sa najwięksi. Powinno sie to przekładac na ceny ksiązek w
          tych księgarniach - bo oni jako jedyni sa w stanie uszarpac większy rabat u
          wydawców, jak równiez wyłacznośc na jakiś tytuł, ale niestety to jest Polska i
          czytelnik jest ostatnia osoba, o której sie mysli sprzedając książki. Stąd, ci
          co biora od wydawców, róznież najdrożej sprzedają. Mała księgarnia będzie
          walczyć o czytelnika, i sporo małych księgarni sprzedaje ksiązki poniżej
          okładkowego detalu - 10 czasami nawet 15% rabat na starcie. W sieci na M. by
          uzyskac 5% rabat, jako stały klient, musisz udokumentowac zakupy na
          1200pln...Sieć na E. w ogóle nie wierzy w rabaty.
          Inna sprawa - niestety to te dwie sieci decyduja o tym, co się wydaje w Polsce.
          Jako najwięksi mogliby zaryzykowac choćby jeden regał książek z małych
          wydawnictw, niestety tego nie robią - bo to sie panie i tak nie sprzeda.
          Kończy się to tym, że najciekawsze, ale nie bestsellerowe ksiązki, trzeba
          wyszukiwac na sieci, bo w normalnej dystrybucji sie nie pojawiają.
          Wniosek - książki nalezy kupować w księgarniach, nie w hipermarketach
          makulatury wszelakiej. Jest i taniej, i przyjemniej i człowiek ma świadomośc,
          że nienapędza monopolistycznych dążeń (to dla idealistów:)

P:)
          • autumna dodam jeszcze... 17.02.06, 09:07
            Nie zaprzeczając pazerności co poniektórych handlowców, dorzucę jeszcze, że z tego niby wielkiego zysku (już po odliczeniu wspomnianych przez braineatera kosztów) ok. połowy zjadają podatki, ZUS itp...
            pl.wikipedia.org/wiki/Dzień_Wolności_Podatkowej
    • zanilk Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! 15.02.06, 18:40
      trzeba wiedzieć,gdzie kupować.ja książki mam za 15 złotych-twarda oprawa,dobrej
      jakości papier,ładnie wydane.
      • kamkap Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! 15.02.06, 20:22
        To pochwal sie, gdzie mozna dostac tak tanie książki?
        • wampuka Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! 16.02.06, 03:39
          W Krakowie na Brackiej i na Grodzkiej. W Naukowej na Podwalu czasem się coś
          fajnego trafi. Polecam zaglądanie na półki w hipermarketach. Fakt, ze w
          zasadzie sama mielonka tam, ale czasem coś dla siebie można znaleźć. Jak ktoś
          lubi Harrego P. na ten przykład, i jeszcze nie ma nowego tomu, to w Kerfurze
          (akurat nie w krakowie widziałem, ale w tym wypadku to chyba wszystko jedno)
          jest w miękkiej okładce o 10 zł tańszy. Tesco też miewa ciekawostki (rzadko).
          Sporo miłych niespodzianek (w sensie: ttuły, bo ceny nie zawsze) można spotkać
          w antykwariatach. Księgarnia Zielona Sowa na Placu Wszystkich Świętych -
          polecam do poszperania w ich własnych wydawnictwach (tani Szekspir broszurowy
          na ten przykład, mniej niż 9 zł za sztukę). I w ogóle księgarnie wydawnictw
          mogą stać się stałym punktem odwiedzin. Jasne, ze przejście podziemne przy
          Dworcu Głównym, pan, co stoi wiosną przy Coll. Novum, Targi Książki na jesień.
          Tyle Kraków.
          • Gość: Eon Kraków ,tanie jatki IP: *.devs.futuro.pl 21.02.06, 00:45
            Fakt na Brackiej jest nieźle.Ale chyba na Grodzkiej bardziej przejrzyście.
    • sto100 Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! 15.02.06, 20:22
      popieram, ceny są okropne.
      a ponadto maniera drenowania kieszeni, czyli
      wydawanie tylko w twardych okładkach zamiast do wyboru.
      Wtedy też i cena. U nas, jeżeli nawet przypadkiem jest taki wybór,
      to i różnica znikoma, 4,-zł. Nic to, ze lubię ładnie wydane książki.
      Cieszą oko i duszę, ale cóż, najczęściej mam poczucie pustki w kieszeni.
      Takie sobie wydania też zdecydowanie za drogie, nie moralnie.
      Tylko czy czas na moralność? I kulturę? I mecenas? Itd.
      • esmeralda_pl Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! 21.02.06, 13:06
        tylko zauwaz, ze u nas obie wersje - twarda okladka i miekka, ukazują się
        jednocześnie... w Ameryce paperbooki, zwlaszcza popularnych ksiazek, pokazuja
        sie po ok. roku od wydania w twardej oprawie... Kod Da Vinci dopiero niedlugo
        ukaze sie jako paperbook
      • Gość: b.wydawca Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! IP: *.stacje.agora.pl 23.02.06, 20:56
        Jakiś czas temu trudniłem się znajdowaniem wydawnictw, które drukowały by
        ksiązki na zlecenie. Zapewniam, że całe to gadanie o wysokich cenach druku,
        papaieru, farby i Bóg wie czego jeszcze to bzdury. Negocjowałem przy nakladach
        500-1000 egz. (im wyższy naklad tym taniej za egzemplarz) ceny np takie: 3,60
        zł. od szt. za ksiązke 180 stron, format a 5 kolorowa lakierowana okladka (cena
        w ksiegarni 20 zł.) 6 zł. za ksiązkę 250 stron. 300 stroniowa mieściła sie w 8
        zl. za sztuke. I to przy zysku wydawnictwa! Od tego czasu przestałem wierzyć w
        tłumaczenia wydawców.
        • hanula Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! 23.02.06, 21:02
          Pisarz pisze za darmo, tłumacz za darmo tłumaczy, redaktor za darmo redaguje,
          korektor za darmo koryguje, książka sama pakuje się w torebkę, wsiada do
          autobusu i prosto z drukarni jedzie do księgarni, gdzie sama się reklamuje, żeby
          wydawnictwo miało jak największe zyski.
    • jennie Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! 19.02.06, 16:38
      Hmm no ja ksiazki w Niemczech kupowalam w wiekszosci w cenach analogicznych do
      polskich - co niestety znaczy ze ksiazki w Niemczech sa tansze (ceny w takiej
      samej wysokosci a zarobki tam - 3x wyzsze...)

Ja przyznam ze wiele ksiazek kupuje w pewnym popularnym sklepie internetowym na
      M. ;)) na allegro rowniez, chociaz rzadziej. Fajnie by bylo jakby ruszyly takie
      "prywatne" rynki wymiany (ksiazkowe pchle targi;P) jak chociazby tu:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19794 (bo np u mnie w miescie
      antykwariatow nie ma. poza tym czesto interesujace ksiazki z antykw. maja
      podobne ceny jak alllegro np :P)
      no, albo bookcrossing (www.bookcrossing.pl ) ale to juz raczej nie w
      kontekscie POSIADANIA ksiazek na wlasnosc.. :?
      • Gość: lexi Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! IP: 195.136.99.* 24.02.06, 16:29
        **Ja przyznam ze wiele ksiazek kupuje w pewnym popularnym sklepie internetowym na
        M. ;)) na allegro rowniez, chociaz rzadziej.**

W propagandzie pracujesz czy jak?
        Tam bije szef po premii jak wymienisz inną firmę publicznie która mu nie zapłaciła.
        Tu jestes prywatnie i możesz czuć się wolna osobą!
        Zupełnie skołowana chyba jesteś.
        Zrób sobie nowy nick : "sierotka na J"
    • ampolion Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! 19.02.06, 22:46
      Dla porównania, ceny w Nowym Jorku. Strand ma kolosalną kolekcję i sprzedaje
      zazwyczaj po obniżonych cenach:
      www.strandbooks.com/home/
      Barnes and Noble, coś jak tutejszy Empik, kolosalny system sklepowy:
      www.barnesandnoble.com/bookstore.asp?userid=sA0MNk6DhZ
    • hanula Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! 19.02.06, 22:52
      W Polsce książki dla dzieci z serii "Amberek" kosztują około 9 złotych.

W Anglii dokładnie te same książki, identyczne pod każdym względem z wyjątkiem
      języka, kosztują od 4 do 7 funtów, to jest co dwa-trzy-cztery razy więcej. A
      kupowałam w Amazonie, po cenie obniżonej bodaj o 30 procent.
      • Gość: MMonika Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! IP: *.pxs.pl 20.02.06, 12:01
        hanula napisała:

> W Polsce książki dla dzieci z serii "Amberek" kosztują około 9 złotych.
        >
        > W Anglii dokładnie te same książki, identyczne pod każdym względem z wyjątkiem
        > języka, kosztują od 4 do 7 funtów, to jest co dwa-trzy-cztery razy więcej. A
        > kupowałam w Amazonie, po cenie obniżonej bodaj o 30 procent.

Trzeba jeszcze porównac zarobki.

• skajstop Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! 20.02.06, 12:22
          Gość portalu: MMonika napisał(a):

> hanula napisała:
          >
          > > W Polsce książki dla dzieci z serii "Amberek" kosztują około 9 złotych.
          > > W Anglii dokładnie te same książki, identyczne pod każdym względem z
          > > wyjątkiem języka, kosztują od 4 do 7 funtów, to jest co dwa-trzy-cztery razy
          < > więcej. A kupowałam w Amazonie, po cenie obniżonej bodaj o 30 procent.
          >
          > Trzeba jeszcze porównac zarobki.

Nie do końca da się mechanicznie porównywać, MMoniko :) na przykład maszyny
          drukarskie i papier na książki kosztują mniej więcej tyle samo i w Polsce, i na
          Zachodzie. Nie jestem tego pewien, ale wydaje mi się, że np. koszt wytworzenia
          książki jest zbliżony w obu miejscach, przy porównywalnym nakładzie.

Druga sprawa - rzeczony nakład. W Polsce ceny często są wysokie z powodu b.
          niskich nakładów (świadomie pomijam tu bestsellery, które mogłyby być i powinny
          być tańsze z racji wysokich nakładów). Tworzy się błędne koło. Ale porównując
          oba rynki wydawnicze, warto jednak wziąć pod uwagę, że Polska to 40 mln
          obywateli, a rynek anglosaski chyba miliard, prawda? :)
        • Gość: pit Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 21.02.06, 01:13
          > Trzeba jeszcze porównac zarobki. >>>

no wlasnie. u nas najnizsza 700, w uk najnizsza 700, to wychodzi tak jakby te
          ksiazki mialy u nas kosztowac od 4-7 PLN, a kosztuja 9. Sile nabywcza pensji
          polskiej mniejsza, i wychodzi na to ze te nasze za 9 PLN sa tak naprawde drozsze
          (realnie).
    • Gość: kubakubakuba TEŻ MI PORÓWNANIE- EMPIK IP: *.kom / *.os1.kn.pl 20.02.06, 22:52
      A czym jest empik? toż to supermarket pseudokulturalny. w polsce brakuje
      sklepów z prawdziwego zdarzenia pełnego kultury, empik to masówa i wszystko tam
      jest spłycone. choć wiem też że to pod gust klientów. a skoro polacy sa tacy
      jacy są.... jeśli zaś chodzi o standardowe marże księgarskie: od 20, 25% do
      mniej więcej 36-40%. ale to już jest w księgarni. ile jeszcze zarabia hurtownk,
      ciężko powiedzieć. ale idąc do księgarni miejmy poczucie że duża część tych
      pieniedzy wydawanych na fajną książkę idzie do kieszeni właścicieli. dlatego
      proponuję pomęczyć się czasem i poszukać, poszperać na aukcjach, czasami
      naprawdę można znaleźć niezłe okazje. a na polskie księgranie rzadko można
      liczyć. choć oczywiście nie generalizuję... ale zrezygnuj z odwiedzania tylko
      Empiku bo to chała nie księgarnia...
      • Gość: MISTRZ No troche przesadzacie IP: *.univ / *.univ-bpclermont.fr 21.02.06, 11:12
        Jasne, ceny ksiazek w Polsce nie sa najnizsze. Ale porownujac je z cenamiu we
        Francji, gdzie ksiazki informatycznej kosztujacej w Polsce 50 zl dla przykladu
        nie kupi sie ponizej 30 euro nie jest tyragicznie.
        • Gość: P Re: No troche przesadzacie IP: *.autocom.pl 21.02.06, 11:28
          chyba zapomniałeś że tam ludzie po studiach nie zarabiają 270 euro jeżeli porównywać ceny to tylko w kontekście płac.
        • wszystkieidzajete Re: No troche przesadzacie 21.02.06, 18:01
          ...a naprawde jest tak: Empik bierze dokladnie 50% ceny ksiazki. Zreszta
          podobnie jest w Stanach--wielkie sieci biora 55%.
          To po prostu dlatego, ze najwiecej zawsze koszuje promocja, a wielka siec
          ksiegarn to reklama i dostep do najwiekszej liczby klientow.
          Autor zarabia okolo 10-15% ceny detalicznej ksiazki (minus podatek, itd.) a
          reszta dzieli sie drukarnia i wydawnictwo. W Polsce nie jest pod tym wzgledem
          inaczej. Ceny ksiazek sa raczej dosc niskie, chociaz oczywiscie nie, jezeli
          wezmie sie pod uwage zarobki...Ale, jak juz ktos zauwazyl, ceny druku sa
          porownywalne do swiatowych (z tym, ze ciagle nizsze), a globalizacja obecnej
          gospodarki (przynajmniej europejskiej) sprawia, ze np. polskie drukarnie
          drukuja kolorowe wkladki (reklamowki) do gazet w calej Europie. Jasne wiec
          jest, ze nie oplacaloby im sie drukowac np. tanich polskich ksiazek. (Znam
          wlascicieli jednaj z takich firm.) Zreszta, polskie zarobki na pewno niedlugo
          podskocza do normy europejskiej--za jakies 15-20 lat.
          Reasumujac, to wszystko (np. dosc wysokie ceny w Empiku) sa zupelnie normalne i
          zgodne z tym, co zobaczycie w Stanach, Kanadzie czy w Europie Zach. I pewnie na
          calym swiecie :)
          Czolem...
          • Gość: G. Re: No troche przesadzacie IP: *.aster.pl 21.02.06, 18:29
            > ...a naprawde jest tak: Empik bierze dokladnie 50% ceny ksiazki. Zreszta
            > podobnie jest w Stanach--wielkie sieci biora 55%.
            > To po prostu dlatego, ze najwiecej zawsze koszuje promocja, a wielka siec
            > ksiegarn to reklama i dostep do najwiekszej liczby klientow.
            Tak, ale jest i drugie dno. Empiki zawalone są ksiązkami, często sa one
            upchnięte gdzieś w kącie. Co to ZA PROMOCJA? Są oczywiście wyeksponowane
            stoiska, ale żeby ksiązka się na nich znalazła, wydawca musi za takie miejsce
            zapłacić. Empik dostał ksiązkę z upustem i jeszcze żąda pieniędzy za promocję.
            NIe dziwcie się więc, ze ksiązki są drogie...
          • Gość: gościnnie Re: No troche przesadzacie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 04:43
            człowieku, skoro jesteś tak fantastycznie poinformowany do dodaj jeszcze,
            proszę, ile procent zostaje temu niedobremu empikowi po odliczeniu wszystkich
            kosztów, podatków itp. wtedy nie odmówię Ci rzetelności.

pozdrowienia.
    • hlynur.bjorn Empik ma około 50% marży 20.02.06, 23:01
      inne księkgarnie podobnie
    • Gość: Paweł Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! IP: 213.17.174.* 21.02.06, 00:03
      takie książki jak "Proces" Kafki to i u nas można kupić za grosze bo po prostu
      nie ma do nich praw autorskich. Co oczywiście nie zmienia faktu, że nie
      wszędzie, a Empik często ma złodziejskie ceny dla takich pozycji...
      • Gość: Ksiegarz CENY IP: *.univ / *.univ-bpclermont.fr 21.02.06, 11:16
        Przez pewien czas pracowalem w ksiegarni specjalizujacej sie w sprzedazy
        przewodnikow turystycznych, map i albumow. Na ksiazce zarabiali minimum 50 %,
        czesto 100. Przbitka na mapach, zwlaszcza zagranicznych dochodzila do 400 %.
        Przypuszcvzam, ze podobnie jest wszedzier.
    • Gość: Eon Bracka i Grodzka w Krakowie... IP: *.devs.futuro.pl 21.02.06, 00:43
      Na Brackiej i Grodzkiej w Krakowie w taniej książce jest naprawdę duży
      wybór.Podobną księgarnię widziałem na Ruskiej we Wrocławiu.
    • renebenay Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! 21.02.06, 04:10
      A gdzie ksiazki sa tanie.
    • Gość: Nadwiślanin Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! IP: *.centertel.pl 21.02.06, 05:00
      W empiku kupuję TYLKO czasopisma - mają wydrukowane ceny. Reszta ich towarów z marżą od 50% w górę niech sobie leży.
      • danab71 Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! 21.02.06, 08:52
        kupuje ksiązki nagminnie i niemalże chorobliwie.
        częstokorzystam z Allegro - tam można "upolowac" świetne ksiązki w świetnej cenie.
        ostatnio udało mi się kupić Fraszki Kochanowskiego z ilustracjami Berezpwskiej ,
        wydanie z 1954 roku, w twardej oprawie z obwolutą w bardzo dobrym stanie za ...
        8,00 ( tak, osiem złotych ! ), koszty przesyłki 5,00 zł , więc ksiązka kosztował
        13,00 zł. więc można cos znaleźć, ale zgdazam się - ceny książek są zastraszające.
    • tocqueville ceny książeki 21.02.06, 09:22
      Podane przez autorkę tytuły (np. klasyka dla dzieci) mozna u nas łatwo dostać za
      10-20 złoty.
      Po drugie w Empiku ogólnie jest dość drogo.
      W Polsce średnia cena nowej ksiazki to 30 zł. Tyle co jeden obiad w restauracji,
      płyta albo bilet do teatru.
      • Gość: wqrwiony Re: ceny książeki IP: *.system.szczecin.pl 25.02.06, 14:45
        Drogi de tocquevillu dziękuję, że dałeś mi na sobie zarobić
        na Allegro dzięki twemu nazwisku uzyskałem najwyżzą kwotę jak dotychczas ale
        żebyś nie popadł w samozachwyt to dodam, że po zakończeniu aukcji innej książki
        zgłosil się gościu który za Stirnera 60 zł dawał
        • totalna_apokalipsa Re: ceny książeki 25.02.06, 18:21
          A może ma ktoś na składzie "Wymiary śmierci" słowo/obraz i "Antropologię
          smierci" seria Logos Piw-u zdaje się i miałby ochotę to rzucić na allegro? W
          ogóle powinien zaistnieć jakiś serwis polski taki jak w amazonie - niektórzy
          ludzie szukają ksiązek, inni je sprzedają, a na allegro to kwestia trafienia -
          wystarczy, ż ektoś pomyli się w tytule czy nazwisku i juz ksiązka przechodzi
          koło nosa, bo wyszukiwarka jej nie znajdzie
          • Gość: wqrwiony Re: ceny książeki IP: *.system.szczecin.pl 25.02.06, 18:46
            Mam na aukcji tylko smierć sfinalizowaną

Louis Vincent Thomas Trup ale w oparach alkoholizmu ona jest
            • totalna_apokalipsa Re: ceny książeki 25.02.06, 18:49
              Dzięki bardzo :) Kultowego "Trupa" juz mam :)
    • pluci Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! 21.02.06, 09:26
      Najlepiej kupować w sklepie internetowym Empik.com, ceny są niższe niż w
      realnych salonach Empik. Można zamówić i odebrać w księgarni, wtedy nie płaci
      się za wysyłkę. Ksiązki leżace kilka martów dalej na półce są kilka złotych droższe.
    • Gość: Mania Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! IP: *.aster.pl 21.02.06, 10:11
      Ja często kupuję w Traficu, mam kartę i zniżkę, a ceny są niższe niż w Empiku.
      Jednak też jest drogo, niestety
    • smentuff Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! 21.02.06, 10:44
      W dawnych czasach kupowałem wszystko, bo nic nie było. Teraz zaskakuje mnie
      często cena nowego wydania ładniejszego, staranniejszego i tańszego! Dlatego
      często kupuję drugi egzemplarz a stary na kiepskim papierze idzie do piwnicy.
      Alo to coraz rzadziej, mam małą piwnicę. Nie kupuję nowości, moim zdaniem
      recenzent "Niani w NY", którą kupiła ma lepsza połowa zasłużył na nagrodę
      Darwina. "Kod Leonarda..." Jezu jak to ma być dobre to chyba nikt nie czytał
      czegoś napisanego przed 2000r! Bardzo boleję, że mój syn czyta te wszystkie
      tomy "Harrych Potterów", na szczęście przeczytał też np "Władcę pierścieni",
      może kiedyś wyciągnie wnioski. No cóż, są ludzie, którym ktoś wmówił, że "Ich
      troje" to dobry zespół, ale na szczęście wierzą w to na własną
      odpowiedzialność. Recenzje kilku książek, filmów a później moja ich
      osobista "weryfikacja" przekonały mnie już, aby nie wierzyć "krytykom". Po
      takich doświadczeniach czułem się jak okradziony przez domokrążce. Dlatego mało
      kupuję. Wolę przeczytać po raz n-ty coś z moich b. wielu ulubionych.
      • Gość: beholder Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 10:46
        Znajomy z Anglii kupił mi całą trylogię tolkienowską + hobbita za 10 funtów -
        czyli niecałe 60 PLN. Spróbójcie dostać taki zestaw w Polse poniżej 100.
        POmijam oczywisty fakt różnicy zarobkowej pomiędzy 10 funtami w anglii i 60
        złotymi w polsce.
        • smentuff Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! 21.02.06, 11:10
          Gość portalu: beholder napisał(a):

> Znajomy z Anglii kupił mi całą trylogię tolkienowską + hobbita za 10 funtów -
          > czyli niecałe 60 PLN. Spróbójcie dostać taki zestaw w Polse poniżej 100.
          > POmijam oczywisty fakt różnicy zarobkowej pomiędzy 10 funtami w anglii i 60
          > złotymi w polsce.
          Kupiłem 2 -3 lata temu w Hypernowej, Wydanie b. ładne Muzy za ok. 50 zł w
          promocji (trzy tomy, twarda okładka, poprawiona Skibniewska), wybaczyłem za to
          prawie wszystkie grzechy Czarzastemu - lubię książki.
          • pinos Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! 21.02.06, 12:44
            Muza w tłumaczeniu Skibniewskiej - twarde okładki 3 tomy za 49 zł
            na Koszykach oczywiście
          • sevill Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! 21.02.06, 15:06
            To prawda. W Europie ( nie w Polsce )obowiązuje kodeks księgarski ograniczjący
            marże posredników i sprzedawców.Tak jak w aptekch w Polsce marża
            maksymalna.Dlatego sa takie różnice.Z danych sprzedażowych wynika jednak,że
            najwięcej ksiązek sprzedaje sie w cenie 20-30 zł.Minimalnie sprzedaja sie
            pozycje pon.10 zł nawet jesli mają droższy odpowiednik( gł.klasyka dla dzieci)
    • mathias_sammer Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! 21.02.06, 11:00
      Fakt, ksiazki w ÜPolsce sa stanowczo za drogie w stosunku do zarobkow. W
      dodatku w polskich wydawnictwach spotkalem sie z pewnym fenomenem polegajacym
      na drukowaniu tekstu wyjatkowo duzymi literami. No, ale zmniejszajac litery
      ksiazka mialaby 50 stron i ciezko byloby umotywac cene 30 zlotych za egz., a
      tak rozciagnie sie akapity, czcionke i bedzie pelne 80 stron, anwet wporywach
      dojdzie sie do 90.

Przy okazji pozdrawiam krajana/ke, moj tekst bez podtekstow.

M.S.
      • hanula Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! 21.02.06, 12:24
        > dodatku w polskich wydawnictwach spotkalem sie z pewnym fenomenem polegajacym
        > na drukowaniu tekstu wyjatkowo duzymi literami.

Ty chyba młody jesteś. Jeszcze docenisz dużą czcionkę. Jak ja nie znoszę tych
        angielskich książek drukowanych połową petitu!
    • Gość: albert Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! IP: *.escom.net.pl 21.02.06, 11:44
      bzdura! owszem sa ksiegarnie, ktore sprzedaja tanie ksiazki, ale w zwyklych sa
      przecietnie po 15-30 euro. branzowe i specjalistyczne jeszcze drozej. cieszcie
      sie ludzie, ze mamy tylko takie ceny.... powiem wiecej - literatura
      anglojezyczna jest w Polsce tansza niz np. w Austrii. nawet dwukrotnie.
    • j.wierny Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! 21.02.06, 14:09
      Wspanialy album fotograficzny "Buddhist Himalayas", twarda oprawa, prawie 500
      stron!!!, kilkaset pelnokolorwych fotografii w formacie ok. A3 + swietne teksty:
      www.amazon.com/gp/product/0810934892/

Kupiony na Amazonie kosztowal razem z przesylka rownowartosc niecalych 150 zl.
      W Polsce kosztowalby zapewne przynajmniej dwa razy wiecej.

jw

=================================
      CyberSangha - buddyzm w Polsce
      www.buddyzm.edu.pl
      • skajstop Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! 21.02.06, 14:35
        j.wierny napisała:

> Wspanialy album fotograficzny "Buddhist Himalayas", twarda oprawa, prawie 500
        > stron!!!, kilkaset pelnokolorwych fotografii w formacie ok. A3 + swietne
        > teksty :
        > www.amazon.com/gp/product/0810934892/
        >
        > Kupiony na Amazonie kosztowal razem z przesylka rownowartosc niecalych 150 zl.
        > W Polsce kosztowalby zapewne przynajmniej dwa razy wiecej.

Trudno powiedzieć :) ale u nas też wychodzą bardzo dobrze wydane książki.
        Konemann, dla przykładu, genialna rzecz o Egipcie:

www.olesiejuk.pl/modules.php?name=Sklep&plik=lista&nazwa=opis&kod=30744
        To wydawnictwo puściło ponadto w podobnych cenach przepiekne i grubaśne
        omówienia sztuki i architektury np. "Barok", czy "Gotyk"...
        • Gość: bidula Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 11:55
          Ale skąd wziąć te 150 zł najpierw na romańska, potem na gotyk, potem na
          renesans, może i na manieryzm jeśli jest osobno, na barok, na klasycyzm, na
          renesans, na symbolizm, na akademizm, na modernizm, na postmodernizm - to już
          1650.
          Pierwszy tom "Sztuki świata" kupiłam 10 lat temu za 30 zł - dziś ostatnie tomy,
          które zawierają indeksy słowniki itp kosztują 120, a zaczynają serię Sztuka
          Polska od 80 zł - inna sprawa, że to ten sam Świechowski tylko z dużymi,
          kolorowymi ilustracjami na super papierze. Ale przeceż w książkach o sztuce
          chodzi właśnie o te ilustracje.
          A książeczki dla dzieci... Kupuje klasykę wierszyka na Grodzkiej za 2,5-3 zł.
          Chciałabym też kupić coś z serii Disney'a o Kubusiu Puchatku, ale te książeczki
          kosztują dwa lub dwa i pół lub trzy razy tyle. I tu też działa zasada kocha -
          kupuje.
    • Gość: JoannaS. Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 16:03
      Nie tylko książek ale i podręczników. Wydałam 250 zł za komplet podręczników dla ucznia kl.2 i 400zł za komplet dla ucznia Gimnazium-1 klasa. A co z resztą? przebory, zeszyty.........WIELKI KOSZMAR! A PODOBNO NAUKA W SZKOŁACH W POLSCE JEST BEZPŁATNA. Coś tu nie tak!
    • aeromonas Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! 21.02.06, 17:18
      Nie tylko w Empiku są drogie książki, ale we wszystkich księgarniach. A Koszyki
      to jest "tania książka" - przeważnie starocie, które "nie poszły", lektury
      szkolne "z opracowaniem". Może Mickiewicza tam kupisz, ale już Stasiuka na
      pewno nie. Nie ma co porównywać.
      • Gość: indygo Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! IP: *.p.lodz.pl 21.02.06, 17:55
        a moze wiecie gdzie kupic tanie ksiazki w miescie Łodzi? :)

--

"szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży jeśli się ją dzieli"
        • Gość: wiecie Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! IP: *.4web.pl 21.02.06, 21:24
          Wiecie, gdzie kupić tanie ksiazki w Łodzi -------> przed wszystkim w Gratce na
          Piotrkowskeij 147(?) w bramie po lewej, na Zielonej , w Buchmanie(?) koło Placu
          Wolności , no i przede wszystkim w BUL-ena parterze. Nie wiem co sie stało z
          tanim Universitasem z Piortkowskiej - wcieło ich gdzieś i nie ustaliłam tego od
          roku, gdzie...cud niewid jakiś, a ksiązki tm były cudowne , prościutko z pólki
          w pzrecenie o 50-70%...
    • Gość: empiczek Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! IP: *.bos.east.verizon.net 21.02.06, 17:38
      Ja kilka lat pracowałam w empiku. Nie twierdzę,że wszystkie ksiązki sa tanie,
      owszem są bardzo drogie. Ale mozna znależc mniej "ekskluzywne "
      wydania za niższa cenę, ale wiesz co kupujesz!!!!! My gwarantujemy jakość
      wydawnictw a w razie jakichś defektów zawsze możesz wymienić na drugą ksiązkę.
      zawsze!! Ja tez kilka razy skusiłam się tania ksiązką, bo niby wygląda jak nowa,
      bo taka "kolorowa" a cena niska. I wiele razy nie miała stron(oczywiście
      wymienić nie można bo to promocyjny towar!!! o zwrocie to wogóle nie chcieli
      słuchać(już nie wspominając o tym , kto trzyma rachunki takie) a i często,
      bardzo często zdażało się,że były błędy merytoryczne, nawet dla laika widoczne.
      Więc nigdy już nie kupię żadnej ksiązki w takim miejscu. Chocby była po 1 zł.
      Wole jedną a porządną raz na jakiś czas.
    • Gość: jezyk7 Re: Ceny ksiazek w Polsce - koszmar! IP: *.retsat1.com.pl 21.02.06, 17:50
      Polecam księgarnie Buchmann. Ceny są tam promocyjne cały czas a asortyment też
      szeroki. O Empiku się nie wypowiadam, bo stan mojego portfela i zdrowia
      psychicznego nie pozwala mi na wizyty w tym przybytku.

pzdr.

jezyk7
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka