Dodaj do ulubionych

Nowosci juz przczytane....Co polecicie?

21.02.06, 13:07
Od kilku tygodni wracam w swiat ksiazek i wyobrazni i czytam co wpadnie...I
mam w zwiazku z tym prosbe. Gdybyscie mogli wpisac swoje ostatnie odkrycia,
ksiazki ktore was "ruszyly", z ktorymi szliscie spac i budziliscie sie rano
:-) Cos nowego, albo nie najstarszego (od ksiazek odszedlem jakiejs 3 lata
temu...)

Do tej pory pozarlem Opowiesci o niewidzialnym, Cien wiatru, Pachnidlo, no i
teraz polykam Historyka...A to przeciez kropelka w morzy ksiazek w miare
premierowych...Pomozcie :-)

A tak z innej beczki. Jakie wrazenia po przeczytaniu "Dziennika nimfomanki",
"I odpuść nam nasze winy" czy "Casanovy"? Ktos mi ostatnio polecal te tytuly,
ale wole spytac :-)

Z gory wielkie dzieki. Wracam do lektury...
Obserwuj wątek
    • Gość: lola Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 21.02.06, 13:11
      Paw Królowej, Bocian i Lola, Fototapeta! 3 najgorętsze i najmłodsze tytuły. Poza
      tym nie ośmieszysz się wymieniając HITY Geanta i Auchana takie jak Pachnidło
      albo Dziennik nimfomanki.
      • pastelova Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? 21.02.06, 15:00
        proszę, tylko nie bocian i lola ;-(
        to był mega kit ubiegłego roku. wstyd polecać.
    • staua Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? 21.02.06, 17:01
      "Pachnidlo" do nie jest na pewno nowosc, czytalam to po polsku jakies 15 lat
      temu...
      Z ostatnich paru lat... Moze na poczatek te:
      Jeffrey Eugenides "Middlesex"
      Dave Eggers " Wstrząsające dzieło kulejącego geniusza"
      Andrzej Stasiuk "Jadac do Babadag"
      Tatiana Tolstoj "Kys"
      • lukaszf Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? 21.02.06, 19:43
        Tak Pachnidlo trafilo tu tylko ze wzgledu na to ze czytana ostatnio a takze
        wznowiona przez Świat Ksiazki w niedalekiej przeszlosci. Z tego co sie
        orientowalem przed przystapieniem do lektury ksiazka miala swoja premiere w 1985
        roku.
        • staua Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? 21.02.06, 21:06
          Aha. To sprobuj cos z listy, ktora podalam powyzej. Jeszcze dodam do
          niej "Korekty" Jonathana Franzena i "Norwegian Wood" Murakamiego, ktory ukazal
          sie wczoraj w polskim przekladzie. Wszystkie te ksiazki pojawialy sie na tym
          forum, wiec jakbys chcial wiecej szczegolow, wystarczy wrzucic w wyszukiwarke.
          No i chetnie poznam Twoja opinie po przeczytaniu ktorejs z nich...
          Pozdrawiam!
          • bdx65 Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? 21.02.06, 21:18
            "Warunek" Rylskiego - 2005
            "Telefrenia" Redlińskiego - 1/2006
            a z wcześniejszych - "Jadąc do Babadag", "Życie Pi", "Ja", "Tajemniczy płomień
            królowej Loany", "W ogrodzie pamięci";
          • Gość: Dziunia Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 17:48
            "Korekty"Franzena świetne, potwierdzam, cegła spora, ale fajna.
        • turtusia z tego , co pamietam .... 01.04.06, 10:09
          to "Pchnidlo"( aut.Peter Suskind- czy jakos tak) byc moze dlatego zostala
          wznowiona , bo jakos niebawem ma byc ekranizacja . O ile piszemy o tej samej
          ksiazce ( perfumy etc...)Nie moge doczekac sie filmu!!!!Pozdrawiam
          serdecznie.Acha i moge polecic " Osemke" Katherine Neuville :))
      • reptar Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? 25.05.06, 02:01
        staua napisała:

> Dave Eggers " Wstrząsające dzieło kulejącego geniusza"

Cześć, Staua! Wyczytałem gdzieś, że nie zachwyciło Cię WDKG, ale od biedy może
        być (wybacz, jeśli pokręciłem). Mnie się pisanie Eggersa szalenie spodobało.
        Właśnie zakupiłem "My to mamy speeda!" (znane w USA jako "You shall know our
        velocity"). Kolejka rośnie, bo i nowy Vonnegut bez ojczyzny czeka, i Barrico
        jeszcze nie przeczytany... Ale MTMS wcale nie jest daleko w tej kolejce. Na
        razie czytam "Nocarza" Magdaleny Kozak. Gładko się czyta, szybciutko. Rzecz
        o wampirach w polskich służbach specjalnych, heh. To też apropo nowości.

> Tatiana Tolstoj "Kys"

A "Kyś" to też bardzo fajna książeczka, taktak. Zwłaszcza zabawa w zeskakankę
        mnie ujęła   ;-)
        • reptar Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? 23.10.06, 21:32
          reptar napisał:

> Na razie czytam "Nocarza" Magdaleny Kozak. Gładko się czyta, szybciutko. Rzecz
          > o wampirach w polskich służbach specjalnych, heh. To też apropo nowości.

Ciągle sobie zapominam, że miałem dopisać, że tego "Nocarza" to zdecydowanie za
          wcześnie pochwaliłem. Końcówka przypomina zabawę w chowanego z małym dzieckiem,
          które myśli, że jak zamknie oczy, to go nie widać, a dorośli udają, że się
          wspaniale schowało. Magdalena Kozak robi jak dziecko wszystko, żeby zaskoczyć
          czytelnika, a czytelnik doskonale wie, na czym będzie polegać zaskoczenie, lecz
          nie chcąc popsuć autorce zabawy, udaje, że się nie spodziewa, jak go autorka
          zaskoczy. Jednak czekanie na to spodziewane niespodziewane zaczyna męczyć.
          Gdy powieść się wreszcie kończy, czytelnik z ulgą otrząsa się z tej udawanki
          i postanawia mocno, że kontynuacji - którą zapowiedziano już w wydaniu - czytać
          nie będzie.
    • paul_ina Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? 21.02.06, 23:35
      Będę beznadziejna: jeśli 3 lata temu, to mogłeś nie czytać Dana Browna i jego "Kodu Leonarda". Lepszą książką niż "kod" jest "Anioły i demony". Nie polecam innych jego powieści: "Zwodniczy punkt" i "cyfrowa twierdza", bo jakoś mi nie podeszły (za mało panosamochodzikowate).

Powiem Ci, że ja się też słabo orientuję w nowościach, a dzisiejsze nowości z zasady kupuję jutro w wydaniach po 14.99 i 9.99. Zawsze kieruję się tylko jednym: przeczytaniem 2-3 stron z początku i środka (przeczytanie końca to gol-samobój).

Miłej lektury!!
      • ihopeyouwilllikeme Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? 22.02.06, 15:13
        > bo jakoś mi nie podeszły (za mało panosamochodzikowate).

Nie ma tego porównania.
    • lukaszf Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? 22.02.06, 06:51
      Wielkie dzieki za odpowiedzi. Co prawda az tak daleko nie mieszkalem by nie
      czytac Kodu albo pozostalych powisci Dona Browna. Tak samo z ksiazkami Martela,
      ale z pozostalych chetnie skorzystam :-) No i na pewno napisze jak wrazenia
    • mathias_sammer Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? 22.02.06, 17:32
      Wlasnie czytam "Biale zeby" Zadie Smith. Pierwsze kilkadziesiat stron bardzo
      dobre.

M.S.
      • Gość: juda Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? IP: *.zabrze.net.pl 20.03.06, 15:34

Polecam dla kobiet i nie tylko:
        Malwina Kowszewicz "Zakazane gry".
        • mariosoares O Codex 632 31.03.06, 19:08
          Mi się podobało, ale nie wiem czy jest po polsku. Po portugalsku od biedy też
          się da przeczytać. Taki "nielukrowany" Kod Leonarda da Vinci, o trochę innych
          sprawach:

www.gradiva.pt/livro.asp?L=100245
      • Gość: A może tak... Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 21:12
        A może tak by ktoś przeczytał Dostojewskiego, Schulza,Kafkę, Joyce'a, Senekę,
        Św. Augustyna, Goethego i takie tam pierdoły...
        • Gość: Takie tam pierdoły Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 21:16
          mówię Wam jaja po pachy, kiedy czyta się Prousta...miał ziom wypierd w
          klawiaturze...;)
    • Gość: Michal Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? IP: *.bredband.comhem.se 31.03.06, 19:07
      America at the crossroads - F. Fukuyama. Dobra ksiazka

pzdr
      Michal
      • Gość: draccu Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 19:50
        sama zachwycona sposobem przezywania i opisywania świata zupełnie mi nie znanego
        polecam wołokę pana m.wilka...
    • lunochod Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? 31.03.06, 22:33
      Polecam "Ciało obce" Rafała Ziemkiewicza, "Jadąc do Babadag" Andrzeja Stasiuka -
      genialna opowieść o postrzeganiu tej uważanej za gorszą częsci Europy -
      szczególnie zapamiętałem fragment o Słowenii i Republice Naddniestrzańskiej. Co
      do ostatniego dzieła Umberto Eco - zalecam ostrożność, tomisko opasłe i nieco
      mdłe, ale może się nie znam.... Po poprzednich pozycjach tego autora
      spodziewałem się czego innego... Ale ni etwierdzę że to zła książka, po prostu
      doszedłem mniej więcej do połowy i dalej nie pociągnąłem. Ale zopomniałem chyba
      o najważniejszej pozycji: Ryszard Kapuściński "Podróże z Herodotem" - książka
      przenosząca w czasy starożytnej Persji, Grecji, Egiptu - a jednocześnie
      chciałbym polecić rownoległe czytanie własnie Herodota "Dzieje" Trudno zaliczyć
      to do nowości hehe, ale miałem szczęście wejść w posiadanie tego samego wydania
      o którym pisze kapuściński, w związku z czym mogę odskoczyć do tekstu
      źródłowego, który jest miejscami jest ciezki i nudnawy, a komentarz mistrza
      reportażu jest naprawde zbawienny.
    • Gość: Justi Atilla Bartis "Spokój" IP: *.atman.pl / *.atman.pl 31.03.06, 23:33
      Najlepsza książka, którą przeczytałam od dawna. Ale raczej dla wysmakowanego
      czytelnika, trudna. Mnie zachwyciła - ale nie jestem pewna, czy kilka lat temu
      bym ją zrozumiała.
      Budapeszt, czasy współczesne, ale retrospekcje kilkanaście, a nawet
      kilkadziesiąt lat wstecz. Toksyczna matka, 15 lat temu postanowiła zrezygnować
      ze świata i nie wychodzi odtąd z mieszkania, młody pisarz, dość okrutny wobec
      siebie, jego neurotyczna przyjaciółka, siostra, która uciekła za granicę... Są
      wątki popularne, niezłe sceny seksu, jest śmierć, tajemnice, ale proza
      najwyższej próby.
      Mnie przypominała trochę "Pianistkę" - którą też polecam. Mocna rzecz.
    • Gość: nata Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? IP: *.cable.casema.nl 01.04.06, 00:12
      "Nowe przygody Mikloajka"-Goscinny,Sempe;usmiech i relaks:):):)
    • Gość: nata Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? IP: *.cable.casema.nl 01.04.06, 00:13
      Mikolajka oczywiscie
    • Gość: kazik "Rzeczpospolita klamcow" IP: *.nsw.bigpond.net.au 01.04.06, 06:27
      Waldemara Lysiaka, moze nie nowosc ale wrto poczytac i otworzyc nieco oczy, a
      do tego i pana Henryka Pajaka warto przeczytac.
      wiec do roboty zdziwicie sie jaka mamy Polske piekna
      • Gość: jesss Re: "Rzeczpospolita klamcow" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 10:19
        He he he, Pająk i otwieranie oczu na prawdę...
        • aand Re: "Rzeczpospolita klamcow" 23.10.06, 22:03
          I jeszcze drugiego Heńka. Piecucha! Wtedy prawda stanie się Absolutna...
    • pocztufka Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? 01.04.06, 08:59
      Czytałam owe "nowości" wymienione przez autora watku.
      Dziennik nimfomanki powiniem miec raczej tytuł: Dziennik grafomanki.
      Historyk-książka urlopowa,w mojej osobistej kategorii.
      Polecam Murakamiego Norwegian Wood.
    • Gość: dorcia_j Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.04.06, 09:53
      * Chemia śmierci - wyd.Amber... ale nie pamiętam autora
      * Objawienie - Didier van Cauwalaert
      * Zabawki Diabła - Anna Kańtoch
      * Sędzia Di i Nawiedzony Klasztor - Robert Van Gulik

to polecam :))
    • oryganion Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? 01.04.06, 10:51
      ostatnio wiele ksiazek historycznych i tzw literatury faktu:
      gorąco polecam:
      1.Robert F, Karolewitz i Ross S. Fenn
      "Dług honorowy"
      2. Lynne Olson i Stanley Cloud "Sprawa Honoru" - Świetna!
      3. Richard M. Watt "Gorzka chwała"
      4. "Tomasz A. Kisielewski "Zamach-tropem zabójców Generała Sikorskiego"
      5. Andrzej Kokowski "Starozytna Polska"
      6. Andrzej Buko "Archeologia Polski wczesnośrednioweicznej " obie pozycje tylko
      pozornie dla znawców - napisane językiem popularnym ale nie znaczy że nawet
      wymagający czytelnicy nie znajda tam wiele rzeczy bardzo nowych.
      7 Karol Modzelewski "Barbarzyńska Europa" - mało znany rzeczy z historii naszych
      ziem
      8 Gawrił POpow - O wojnie Ojczyżnianej 1941-1945 - mała ksiazeczka - ale
      niezwykła- Popow - mer Moskwy za Gorbaczowa po Knyszewskim w Rosji zdziera
      mitologie radziecka w spośób bardzo interesujący
      9. Matthew Parker " Monte Cassino" - wiekszosc ksiązek napoisanych przez nie
      -Polaków o Polakach zawiera cenny inny punkt widzenia i to juz samo w sobie jest
      bardzo ważne -
      10. David E. Murphy " Co wiedział Stalin" - napisana przez wieloletniego agenta
      CIA ksiazka w bardzo rózby ale i odkrywczy sposób traktuje Rosje radziecka -
      bardzo interesujące.
      11. Oczywiście wiele takich ksiązek "Teczka Stalina" "Katyń" - ale trzy pierwsze
      jak na nasz rynek absolutnre do przeczytania
      Z literatury lżejszej
      Harlan Coben - Najczarniejszy strach
      Kate Nosse "Labirynt" - ineteresująca i na czasie - katarzy - inkwizycja- Graal
      - trójca która zapewnia powodzenie i chociaz Mosse to nie jest Coben ,King czy
      Grisham ale temat romantyczny niezwykle - zwłaszcza ze mija dokładnie 800 lat od
      zniszczenia katarów -przy tej ksiażce warto przeczytać
      -Malcom Barber "Katarzy" i ten sam Malcom Barber "Templariusze" - PIW
      niezły jest W. Lysiak Ostatnia kohorta chociaz pisał lepiej
      Mattew Pearl "Klub Dantego"
      ale też Rita Monaldi i Francesco Sorti "Imprimatur" - ze świetna muzyka na CD
      ale tez z popularnej literatury Neil Gaiman "Chłopaki Anansiego"
      - świetny film oparty na ksiazce Grishama- "Malowany dom"
      Niezmiennie polecam mało znane perełki literatury"
      Jean-Christophe Rufin "Abisynczyk"
      Jostein Gaarder "Dziewczyna z pomarańczami" -swietna jak wiele co napisał autor
      "Zofii" - zwłaszcza dla wnuków i młodzieży- niezwykle madra pouczajaca i ciepła
      jak zawsze proza gaarera i niezwykłe "czlowiecza"
      bardzo dobre i godne polecenia ksiazki Erica Emmanuela Schmitta a zwłaszcza
      "Ewangielia według Piłata
      "Oskar i Pani Róża"
      Goraco polecam równiez Michelle Paver "Wilczy Brat" - pierwszy z zaplanowanych 4
      tomów doskonałej literatury
      z lzejszych:
      "Ostatni templariusz"
      "Bramy templariuszy":- Javier Sierra"
      wznowiono tez jakiś czas temu w Biblitece Polska XX wieku = Jerzego Krzysztonia
      "Obłęd" - zadziwiająco wspólczesna literatura
      nie nadażam juz czytać - zwłaszcza że mimo tego ze mam umiejetnosci szybkiego
      cztania - to wielokrotnie wracam do niektórych pozycji z których czesc w j.
      polskim poleciłem
      w j,angielskim polecam orginały S. Kinga - bardzo róznia sie od polskich przekładów
      mieszanka ksiązek które przeczytałem i poleciłem jest dosc pstrokata ale takie
      mi wpadly w rece
      Historyka E, Kostowej to juz na tym forum polecac nie trzeba - bardzo dobra
      dziekuje wszystkim ktorzy sie wymieniaja tymi informacjami
      miło odniesć wrażenie ze jest sporo ludzi którzy czytaja
      Pozdrowienia
    • Gość: Aneta Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? IP: *.prodoks.pl 01.04.06, 11:55
      Z prozy polskiej polecam wspomniany już w tym wątku "Warunek" E. Rylskiego.
      Rzadko we współczesnej lit. polskiej trafić można na ślad z epoki, w dodatku tak
      pięknie ubrany w słowa. Nie można przegapić.
      Z prozy zagranicznej, coś starego, ale jarego - "Hotel New Hampsire" J. Irvinga.
      Śmiech przez łzy i łzy ze śmiechu. Warto nie przegapić.
    • Gość: z Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 12:24
      Javier Cercas "Żołnierze spod Salaminy"
    • Gość: messier_45 Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 12:47
      Proza, proza i tylko proza, ktos tu zapomnial o poezji. Zatem by to nadrobic
      polecam ostatni tomik poezji Wislawy Szymborskiej "Dwukropek". Nie jest to moze
      najlepsze dzielo poetki, ale zawsze warto przeczytac, duzo o przemijaniu, duzo
      do refleksji...

-----------
      stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus
    • raspberry-swirl Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? 01.04.06, 13:45
      "Chłopaki Anansiego" Neila Gaimana
    • mesmeredia Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? 01.04.06, 14:44
      Może nie jest to powalające dzieło ale książka do pociągu - Janusz Anderman
      "Cały czas". Szybko się czyta a i bez obrzydzenia.
      I.
      • Gość: j.t-a Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? IP: *.aster.pl 01.04.06, 16:32
        Andermana "Cały czas" polecam zdecydowanie. Książka wciągająca niezwykle. Nie
        można się oderwać. Przeczytałem jednym tchem od deski do deski.A poza tym
        wreszcie coś o nas, choć czasem smutno...
    • Gość: ana Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? IP: *.ds.ae.wroc.pl 01.04.06, 15:26
      "Kwiat sniegu i sekretny wachlarz" - Lisa See
      "Jedenascie minut" - Paulo Coelho
    • Gość: malwina77 Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? IP: *.chello.pl 26.05.06, 11:54
      Ze wspolczesnej prozy polskiej polecam wlasnie wydane "120 godzin, czyli upadek
      pewnego dżentelmena", debiutancka powieść J. Dobrowolskiego. Bardzo oryginalna
      historia - z jednej strony kryminalna, z drugiej - refleksyjna. Ksiązka wciąga,
      trzyma w napieciu, pochlania jak romans czy inne czytadlo - lecz jednoczesnie
      polykając kolejne strony nie masz przykrego uczucia, ze marnujesz czas na
      glupoty. Bardzo gorąco polecam wszystkim
    • czesc_gewara Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? 26.05.06, 13:32
      Ja strasznie się zawiodłem na S. Tyma - Mamuta tu mam. Jestem wielkim fanem
      jego twórczości, a to jest jakaś porażka. Może 10 % tej książki wywołuje u mnie
      lekki uśmiech. Szkoda, bo wywaliłem w błoto 40 zl.
    • Gość: polecam Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 22:39
      "Moja mama czarownica: katarzyna t. nowak - opowiesc o dorocie terakowskiej.
      wciaga i fascynujaca. polecam. do tego super zdjecia.
      • Gość: giga Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 22:52
        Weekend poświęciłam na Gottland, wyd. Czarne, bałam się, bo
        słowo "Czechosłowacja" z niczym dobrym mi się nie kojarzy, może ze względu na
        to, że nie przeżyłam komunizmu, ale mocne historie, każda jak kinowy film.
        Najlepszy kwawłek jak autor idzie do ichniejszego "Faktu" spytać, czym się
        różbuią od służby bezpieczeństwa komunistycznej. No i to, czeego tam się
        dowiaduje, to poraża, przeraża i szok. Kultura klamstwa - też Czarne. To
        zaczynam dopiero.
        • Gość: Muszelka Gottland IP: *.flashnet.pl 23.10.06, 23:53
          "Gottland" naprawdę znakomity. Przemyślane, wspaniale napisane i skomponowane
          reportaże. Moj ulubiony to historia pomnika Stalina, zburzonego tylko w
          rzeczywistości. W mentalności - nadal istniejącego.
          A "Kultura kłamstwa" Dubravki Ugresić to żadna nowość, to było wydane juz 8-9
          lat temu. Książka jednak warta wznowienia. I przeczytabia :)
          • Gość: katarynka Zadie w nowym wydaniu IP: 195.206.116.* 24.10.06, 21:07
            Oczywiście nowa Zadie Smith "O pięknie" - polecam z całą odpowiedzialnością.
            Wciąga i pociąga, chciałoby się, żeby miała o 600 stron więcej.
    • Gość: oregano1 Re: Nowosci juz przczytane....Co polecicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 21:28
      Niebo dla akrobaty- autor Jan Grzegorczyk-koniecznie przeczytajcie-
      wzruszajaca,opowiesc o ludziach zmagajacych sie z nieuleczalna choroba jaką
      jest rak,o ludziach pomagających przejść przez to piekło i najważniesze
      ksiązka ta zmusza do zastanowienia się ,zatrzymania ,wsłuchania w potrzeby
      bliskich,ale nie tylko,życie to chwila nie marnujmy jej na bzdety.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka