eeela 31.03.06, 00:28 Terra nostra. Nie spodobala mi sie. Jestem chyba nazbyt nieskomplikowana na te postmodernistyczne (?) lektury. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
broch Re: zrobilo sie iberyjsko, to ja tez - Fuentes 31.03.06, 01:14 czytalem gdzies tak w polowie lat 70' w liceum. Calosc zajela mi trzy dni. Wowczas bardzo mi sie podobala i do dzisiaj zostalo wspomnienie znakomitej lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: zrobilo sie iberyjsko, to ja tez - Fuentes 31.03.06, 01:24 Zupelnie nie moj klimat. Marquez nie, Fuentes, jak sie okazuje, tez nie. Nie bede juz wiecej probowac. Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: zrobilo sie iberyjsko, to ja tez - Fuentes 31.03.06, 02:29 prozy iberoamerykanskiej czy magicznego realizmu? Bo proza iberoamerykanska to duzo wiecej niz magiczny realizm. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: zrobilo sie iberyjsko, to ja tez - Fuentes 31.03.06, 02:39 Jesli zaliczyc Neuromancera do magicznego realizmu, to pewnie prozy iberoamerykanskiej :-) Ale skad ja mam wiedziec, ani jednego ani drugiego dobrze nie znam. A przynajmniej mam pewne problemy z kategoryzacja, wiec moze znam, tylko nie wiem :-D Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: zrobilo sie iberyjsko, to ja tez - Fuentes 31.03.06, 07:51 ale ty dziwna jestes. Neurmancer też fajny :] mnie się Terra nostra podobała - a czytałam jakies 3-4 lata temu Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: zrobilo sie iberyjsko, to ja tez - Fuentes 31.03.06, 10:57 Alez ja przecie dalam temu wyraz, ze fajny. Wlasnie Neuromancer fajny, a Terra nostra jakos nie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: zrobilo sie iberyjsko, to ja tez - Fuentes 31.03.06, 08:00 Gibson? cyberpunk zaden tam magiczny realizm. Scisla kategoryzacja nie ma znaczenia, w tym wypadku moglabys powiedziec ze nie lubisz realizmu, szczegolnie takich pisarzy jak nchon czy Barth. Tzn albo nie klasyfikowac w ogole, lub poprawnie. Idzie o Twoja wygode. Jesli powiesz ze nie lubisz realizmu to moze wlasie Pynchona polece, nie wiedzac ze to Twoj "realizm". nie magiczne ibero: Bolano, Poniatowska (czesciowo), Llosa, Piglia, Hernandez, Arenas, Pinera, Cabrera Infante, Arlt i wielu innych Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: zrobilo sie iberyjsko, to ja tez - Fuentes 31.03.06, 10:58 No to ze cyberpunk, to ja wiem. Ale wlasnie nie do konca umiem zdefiniowac tego calego magicznego realizma. A niektorzy i fantasy pod to podpinaja. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: zrobilo sie iberyjsko, to ja tez - Fuentes 31.03.06, 11:25 No, nie załamuj mnie eeelu! "Terra Nostra" jest taka totalna, że aż piękna. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: zrobilo sie iberyjsko, to ja tez - Fuentes 31.03.06, 13:25 Ja bron Boze nie twierdze, ze ksiazka jest zla! Tylko ja jej nie lubie. (Ben-oni, byles wyrozumialy przy Joyce'ie, badz i teraz :-P ) Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: zrobilo sie iberyjsko, to ja tez - Fuentes 31.03.06, 14:11 Ale Joyce był alkoholikiem, Żydem i kosmopolitą, więc tego typka mogłem Ci wybaczyć. Fuentes jest z krwi i kosci macho jak sie patrzy! Odpowiedz Link Zgłoś