Gość: asd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 13:15 Czy znacie ten wiersz? forum.edu.pl/index.php?topic=607.new#new Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elodia Re: sł z listu św. Pawła do Koryntian 19.04.06, 13:21 HYMN O MIŁOŚCI Gdybym mówił językami ludzi i aniołów A miłości bym nie maił Stałbym się jak miedź brzęcząca Albo cymbał brzmiący Gdybym też miał dar prorokowania I znał wszystkie tajemnice I posiadał wszelką wiedzę I wszelką możliwą wiarę Tak iżbym góry przenosił A miłości bym nie miał Byłbym niczym I gdybym ubogim rozdał majętność moją A ciało swe wystawił na spalenie Lecz miłości bym nie miał Nic bym nie zyskał Miłość cierpliwa jest Miłość łaskawa jest Miłość nie zazdrości Nie szuka poklasku Nie unosi się pychą Nie jest bezwstydna Nie szuka swego, Gniewem się nie unosi Nie pamięta złego Nie cieszy się z niesprawiedliwości Lecz współweseli się z prawdą Wszystko znosi Wszystko przetrzyma We wszystkim pokłada nadzieję Miłość nigdy nie ustaje Zniknie to co jest częściowe. Zniknie to co jest częściowe. Zniknie to co jest częściowe. Zniknie to co jest częściowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Miłość IP: 194.146.128.* 19.04.06, 16:20 Ten sam temat jest na forum Matura - i to jest dośc upiorne - okazuje się, że maturzysta nie kojarzy podstawowych cytatów i nawet w google ich wrzucić nie umie, by się na forach nie kompromitować brakiem wiedzy. A może dziś brak wiedzy nie kompromituje? Odpowiedz Link Zgłoś
elodia Re: Miłość 19.04.06, 16:40 A skąd ma znać? Dziś mało kto czyta, dziś zamiast lektury czyta się jej streszczenie, ogląda film, korzysta z gotowych ściąg... Jedna młoda osoba powiedziała mi kiedyś - bo czytanie jest takie nuuudne, bo tam za dużo opisów, za wolno się wszystko dzieje, i te durne zachwyty nad przyrodą, które nikogo nie obchodzą, ci bohaterowie niedzisiejsi, dziwni jacyś... a czasem to w ogóle nic nie można zrozumieć, w takiej trylogi to albo łacina albo jakieś niezrozumiałe wyrazy - np. zbeszcześcić itd itd A jeśli chodzi o ten cytat, to za moich czasów go w szkole nie było, kto nie chodził do kościoła to może i nie znał:) Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: Miłość 19.04.06, 17:03 Teraz jest w programie gimnazjum, ale to szczegół, bo jesli nawet rzeczony pytacz był obłożnie chory, gdy jego koledzy to przerabiali to nic nie zwalnia go z myślenia. Po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: Miłość 19.04.06, 17:04 cd. google www.google.pl/search?hl=pl&q=%22I+gdybym+rozda%C5%82+na+ja%C5%82mu%C5%BCn%C4%99+ca%C5%82%C4%85+maj%C4%99tno%C5%9B%C4%87%22&btnG=Szukaj&lr=lang_pl i wszystko jasne :-) Odpowiedz Link Zgłoś
elodia Re: Miłość 19.04.06, 17:12 Zależy jak leży:P Pracowałam kiedyś z panią, która na moje pretensje - pomyśl dziewczyno czasem - odpowiadała - myślenie w życiu przeszkadza:-DDD A w ogóle to masz rację:) Odpowiedz Link Zgłoś