konstatacja 23.04.06, 01:28 Ten temat na pewno bym juz poruszany weczesniej, ale chetnie uslysze, co o nim myslicie. Moja propozycja: "Dziecko Rosemary". Polanski po prostu zrobil to lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
staua Re: Film lepszy niz ksiazka 23.04.06, 01:30 Tez tak mysle, "Dziecko Rosemary" jest lepszym filmem, niz ksiazka. Z innej beczki: "Pod sloncem Toskanii" z Diane Lane jest calkiem niezle, a ksiazka dosc nudna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G. Re: Film lepszy niz ksiazka IP: *.aster.pl 23.04.06, 08:53 "Stowarzyszenie umarłych poetów". Nad książką usypiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: Film lepszy niz ksiazka 23.04.06, 09:33 "Love story" "Ziemia obiecana" Odpowiedz Link Zgłoś
kate-gun Re: Film lepszy niz ksiazka 23.04.06, 09:43 "Śniadanie u Tiffaniego", zdecydowanie Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: Film lepszy niz ksiazka 23.04.06, 09:47 kate-gun napisała: > "Śniadanie u Tiffaniego", zdecydowanie Popieram! Jakoś mi uciekł ten tytuł... Odpowiedz Link Zgłoś
skajstop Re: Film lepszy niz ksiazka 23.04.06, 09:50 "Blade runner" "Niebezpieczne związki" Frearsa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volha Re: Film lepszy niz ksiazka IP: *.bsk.vectranet.pl 23.04.06, 11:22 Pewnie się narażę wielu fanom Tolkiena, ale "Władca Pierścieni". Odpowiedz Link Zgłoś
nenella Re: Film lepszy niz ksiazka 23.04.06, 12:43 "Niekończąca się opowieść" :) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Film lepszy niz ksiazka 23.04.06, 12:57 jeśli chodzi o "Dziecko Rosemary", to uważam, że książka jest lepsza, aczkolwiek film świetny (wielka zasługa odtwórców głównych ról). Jakoś nic nie mogę sobie przypomnieć, raczej prawie zawsze książka jednak wydaje mi się lepsza, niż ekranizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
konstatacja Re: Film lepszy niz ksiazka 23.04.06, 15:41 Ale ksiazka w orginale, czy w polskim tlumaczeniu? Jak ja przeczytalam przygody Rosemary po polsku, zachwycilam sie przenikliwoscia Polanskiego, bo ja nie zobaczylabym tam tego, co on zobaczyl... Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Film lepszy niz ksiazka 23.04.06, 18:19 Tu znajdziecie wiele przykładów: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=38566899&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Film lepszy niz ksiazka 23.04.06, 18:20 konstatacja napisała: > Ale ksiazka w orginale, czy w polskim tlumaczeniu? Jak ja przeczytalam przygody > > Rosemary po polsku, zachwycilam sie przenikliwoscia Polanskiego, bo ja nie > zobaczylabym tam tego, co on zobaczyl... No, ja tę książkę znam jedynie w polskim tłumaczeniu. Nie wiem, może ja zbyt osobiście, bo to jest książka, którą muszę przeczytać przynajmniej raz w roku, nie wiem , czemu. Ten typ tak ma?:) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Film lepszy niz ksiazka 23.04.06, 18:26 Znalazłam jeszcze: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=23687599&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Film lepszy niz ksiazka 23.04.06, 18:56 Ja czytalam oryginal, bardzo kiepsko napisany wedlug mnie, choc ma swoj urok, ale warsztatowo naprawde nie najlepszy (w przeciwienstwie do filmu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morela Złotowłosa. Re: Film lepszy niz ksiazka IP: *.n.net.pl 23.04.06, 18:36 "Dom" filmowy zdecydowanie lepszy od książkowego,który jest napisany okropnie sztucznym i pretensjonalnym językiem. Za to równorzędne miejsce w doskonałości daję książce i filmowi/serialowi "Noce i dnie" - moje ulubione,znam na pamięć Odpowiedz Link Zgłoś
konstatacja Re: Film lepszy niz ksiazka 23.04.06, 19:04 W innych watkach znalazlam jeszcze "Kolor purpury" - rzeczywisciem Alice Walker jawi sie na tle filmu jak grafomanka - conajmniej w polskim tlumaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: Film lepszy niz ksiazka 23.04.06, 19:17 ksiazki.wp.pl/wiadomosci/id,31712,wiadomosc.html?rfbawp=1145812431.273# Odpowiedz Link Zgłoś
tanczacy.z.myslami Niezmiennie to samo 'dzieło': 24.04.06, 09:04 'Nad Niemnem' Książka - bezkonkurencyjny usypiacz... w przeciwieństwie do filmu. ------------------ Człowiek wszystko w życiu zniesie, z wyjątkiem jajka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: booboo Re: Niezmiennie to samo 'dzieło': IP: 62.29.248.* 24.04.06, 09:45 "Lot nad kukułczym gniazdem" "Bladerunner" Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: Film lepszy niz ksiazka 24.04.06, 10:20 "Miłość Swanna" - może nie lepsza od proustowskiego oryginału, ale znakomicie oddająca klimat, cokolwiek mówiliby krytycy.Znakomity Irons. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Film lepszy niz ksiazka IP: *.man.rsk.pl 24.04.06, 16:03 "Kroniki portowe" "Szkarłatna litera" Odpowiedz Link Zgłoś
konstatacja Re: Film lepszy niz ksiazka 24.04.06, 21:30 O nie! Wypraszam sobie "Szkarlatna litere". To bylo klasyka jak Lumiere byli jeszcze zakopani w pieluchach i na zawsze taka pozostanie. Conajmniej w orginale. Pytanie teraz, co za tlumaczenie mialas w reku - swoja droga to i wydanie ksiazki moze totalnie zmienic jej odbior, o czym mialam nieszczescie sie przekonac - zmienic na niekorzystny. Vide "Vilette" Charlotte Bronte w tlumaczeniu i wydaniu iscie harlequinowskim - widzialam kilka lat temu w BUWie - nie dalo sie wziasc do reki, a rownolegle przekopywalam sie przez oryginal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Dracula IP: *.elblag.dialog.net.pl 25.04.06, 00:12 Bo co, książka nie miała fajerwerków, jakie proponuje film? ;) a zawsze to wyobraźnią się podeprzeć można. Książka jest solidna, co potwierdzają liczne adaptacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fargo Re: Dracula IP: 195.117.255.* 25.04.06, 11:18 ojciec chrzestny Puzo nie ujął mnie tak jak film Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seker Re: Dracula IP: *.nat.student.pw.edu.pl 26.04.06, 22:35 Rekopis znaleziony w Saragossie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chichi Re: Dracula IP: *.dsl.bell.ca 27.04.06, 00:09 Shipping News Brokeback Mountain Gone with the wind Doctor Zivago Pociagi pod specjalnym nadzorem Out of Africa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margo Re: Dracula IP: *.chello.pl 27.04.06, 00:28 Podpisuję sie pod "Pożegnaniem z Afryką", chociaż wersję książkową też lubię. Dodam, że z książek Blixen bardziej podobała mi się kontynuacja "Pożegnania..." czyli "Cienie na trawie" - ale ujmuje nie akcja, lecz klimat. Wrażenie, że czyta się list przyjaciółki, a nie obcej kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: Dracula 27.04.06, 15:53 Shipping News? W zyciu! Książka porywa, a filmik jakis taki niewydarzony,nawet Kevin Spacey sobie nie radzi, ratuje go tylko Judi Dench. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chichi Re: Dracula IP: 74.12.153.* 02.05.06, 03:01 jarka63 napisała: > Shipping News? W zyciu! Książka porywa, a filmik jakis taki niewydarzony,nawet > Kevin Spacey sobie nie radzi, ratuje go tylko Judi Dench. Nie to ladne, co ladne :) Dla mnie film byl wysmienity szczegolnie, ze kocham Newfoundland i film zaskakujaco uczciwie i seredecznie pokazal The Rock - w ksiazce to ginie i nie czuc sily tej ziemi. A aktorsko film byl, wedlug mnie, bardzo swietny. Ale ja Cie nie zamierzam przekonywac - jesli lubisz ksiazke to good for you :) Ja wole film - moje prawo ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Dracula 27.04.06, 14:55 No, nie było fajerwerków. ^_^ Dla mnie ta książka była trochę za bardzo niewnna? romantyczna? Chodzi mi m.in. o to, że bohaterka była "taka" czysta i wszyscy ją kochali i podziwiali. W ogóle wszyscy byli strasznie szlachetni. Trochę mnie to nudziło. Film Coppoli na pewno był bardziej "smakowity". To jedyny chyba przypadek, w którym stwierdziłam, że wprowadzenie erotyki pomogło historii. Również zmiana charakteru postaci van Helsinga była w sumie korzystna, taka ożywcza. W powieści nie był taki, hm, bezpośredni, tylko bardziej mdły i poważny. Myślę, że na pewno w dzisiejszych czasach "Dracula" Coppoli podoba się bardziej niż wcześniejsze i wierniejsze ekranizacje. Oczywiście nie każdy musi iśc za tłumem. ^_^ Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: Dracula 27.04.06, 14:58 Ksiazki zawsze sa lepsze do przelozonej na obraz wersji. M.S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chichi Re: Dracula IP: 74.12.153.* 02.05.06, 02:59 mathias_sammer napisał: > Ksiazki zawsze sa lepsze do przelozonej na obraz wersji. > > M.S. A ta prawda objawiona to gdzies jest wyryta w kamieniu? ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margo "Łowca androidów" IP: *.chello.pl 27.04.06, 00:22 ... który jest dosyć luźną interpretacją książki "Czy androidy marzą o elektrycznych owcach". Film znacznie lepszy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibi nie film,ale serial;> IP: *.uje.nat.hnet.pl 27.04.06, 01:31 'sex w wielkim mieście':)na początku ogladałam seriał,a potem dorwałam książkę.Po pierwsze powiązane są tylko tytułem i autorką,a reszta na niekorzyść książki:(nie dało się przez to przebrnąć:( Odpowiedz Link Zgłoś
charlie_x Re: Film lepszy niz ksiazka 27.04.06, 15:33 ..ziemia obiecana ..Wajda zostawil daleko w polu Reymonta.pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Film lepszy niz ksiazka IP: *.man.rsk.pl 27.04.06, 19:34 "Ostatni Mohikanin" Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.syrenka Re: Film lepszy niz ksiazka 28.04.06, 00:23 i jeszcze "Forrest Gump" - film genialny, książki prawie że nie pamiętam:| Odpowiedz Link Zgłoś
meduza7 Re: Film lepszy niz ksiazka 30.04.06, 18:30 ubiegłaś mnie, wlaśnie mialam to wymienić... Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Film lepszy niz ksiazka 30.04.06, 22:01 To się zgodzę z "Ziemią obiecaną" Film gigant! Klimat międzywojnia poprostu SUPER! Sex w wielkim mieście też się zgodzę. I kto wogóle wydał tę książkę, i kto wogóle wpadł na pomysł że z tego coś się da zrobić (w sensie filmowym)? Od siebie dodam: Lśnienie i Misery. ORaz Smażone zielone pomidory. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudia1 Re: Film lepszy niz ksiazka 01.05.06, 16:11 Smażone pomidory - zdecydowanie lepsza jest książka:) Ja mam przykłady realizacji równorzędnych jakościowo z pierwowzorem, ale odebranych przeze mnie inaczej: "Mechaniczna pomarańcza" i "Przepiórki w płatkach róży". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Film lepszy niz ksiazka IP: *.elblag.dialog.net.pl 02.05.06, 00:31 Klimat międzywojnia??? Czy na pewno oglądałyśmy tę samą Ziemię obiecaną? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chichi Re: Film lepszy niz ksiazka IP: 74.12.153.* 02.05.06, 02:58 joanna.syrenka napisała: > i jeszcze "Forrest Gump" - film genialny, książki prawie że nie pamiętam:| A dla mnie ksiazka byla wysmienita - super-inteligentny pastisz na spoleczenstwo amerykanskie gdy film to takie bleee, slodko-ckliwe hollywodzkie ni-to-ni-sio. No i Hanksa po prostu nie da sie zniesc - czysta beznadzieja. Ale o gustach sie nie da dyskutowac, prawda? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxcv Re: Film lepszy niz ksiazka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 15:31 "Piąta zima magnetyzera" Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: Film lepszy niz ksiazka 01.05.06, 23:22 "wywiad z wampirem" film ciekawy i nietuzinkowy, ksiazka to straszliwy gniot niedajacy sie przeczytac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Film lepszy niz ksiazka IP: *.elblag.dialog.net.pl 02.05.06, 00:32 A mnie się książka Wywiad z wampirem bardzo widziała. Jest w niej parę ciekawych wątków, których nie zawarto w filmie, jak dla mnie czytadło dobre i ciekawie napisane. Odpowiedz Link Zgłoś