Dodaj do ulubionych

Imprimatur - warto?

IP: *.ds5-s.us.edu.pl 03.05.06, 17:34
Od dłuższegoczasu ta książka spogląda na mnie z półek wszystkich mijanych
księgarni.
Z jednej strony mam ogromną ochotę kupić ją i przeczytać, z drugiej jednak -
mam jakieś dziwne przeczucie, że to nie jest dobra książka.
Poszukałam troszkę na forum, ale nie znalazłam wątku o tej książce.
Czy ktoś już to czytał i może mi napisać kilka słów o tej książce?
Dziękuję bardzo i pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • veera Re: Imprimatur - warto? 03.05.06, 17:44
      Nie czytuję takich książek, więc nie doradzę, ale ujął mnie pomysł dołączenia do
      egzemplarza "płyty CD z wyjątkową ścieżką dźwiękową (dzieła muzyki barokowej,
      cytowane w powieści), przenoszącej czytelnika w tajemniczy klimat XVII wieku."
      Fajny pomysł, chociaż z drugiej strony inspiracji każdy powinien szukać na
      własną rękę, a nie dostawać gotowe na talerzu. Ale ja zawsze się czepiam :).
      • nchyb Re: Imprimatur - warto? 04.05.06, 08:29
        książkę mam od dawna, ciągle znajduję ciekawsze do czytania, ale muzyczkę
        słuchacham...
    • eeela Re: Imprimatur - warto? 03.05.06, 17:53
      > Poszukałam troszkę na forum, ale nie znalazłam wątku o tej książce.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=29609116&a=36646839
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10242&w=32253971&a=32253971
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=33293496&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=32097099&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=32858291&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=34464271&v=2&s=0
      • Gość: cien _wiatru Re: Imprimatur - warto? IP: *.adsl.solnet.ch 04.05.06, 11:13
        Nie warto . Mnie ta ksiazka potwornie znudzila. Cos w stylu "Kodu Leonarda " ,
        tylko autorzy sila sie na wielkich erudytow i przynudzaja przepisujac cale
        strony z podrecznikow historii Francji XVII wieku.
        Na okladce widnieje zapis, ze autorzy spedzili 10 lat w przeroznych archiwach
        przygotowujac sie do napisania tej ksiazki....
        • octavius2 Re: Imprimatur - warto? 04.05.06, 12:50
          Zależy, co kto lubi. Mnie się akurat podobało, ze względu na autentyzm. Pracę,
          włożoną przez autorów, faktycznie widać. Akcja może niezbyt dynamiczna, ale za
          to klimat...!
          • cien_wiatru Re: Imprimatur - warto? 04.05.06, 13:57
            Powiesc w duzej mierze zawdziecza klimat tlumaczce, Hannie Borkowskiej. Dawno
            juz nie czytalam tak dobrze przetlumaczonej powiesci. Ten autentyzm to glownie
            jej zasluga.
            A sama powiesc - pozostaje przy swoim zdaniu - jest nudziarstwem wzbogaconym o
            pseudointelektualny belkot.
            • octavius2 Re: Imprimatur - warto? 05.05.06, 00:14
              Oczywiście masz prawo tak uważać, pozwól więc, że i ja przy swoim pozostanę,
              twierdząc, że książka na żaden intelektualizm pozować nie próbuje, przedstawia
              po prostu sensacyjny wątek mocno osadzony w realiach XVII wieku. "Imię róży" to
              oczywiście nie jest, ale przeczytałem z przyjemnością, i właśnie zagłębiam się
              w "Secretum".
        • Gość: krop Re: Imprimatur - warto? IP: *.europe.hp.net 04.05.06, 17:16
          Bzdura. W ogóle jest to nie do porównania z grafomanem Brownem. Co to w ogóle
          za maniera, od dłuższego czasu wszystkie książki porównuje się z tymi gniotami,
          nawet tak w niczym nie podobne jak ta czy jak "Klub Dantego"...

Autorzy "Imprimatura" jeśli się już silą na jakieś podobieństwo i
          naśladownictwo to raczej jest to Umberto Eco a nie jacyś grafomani zza wielkiej
          wody. Z tym że należy dodać że nie za bardzo im to naśladownictwo wychodzi.
          Choć o poziom literacki na pewno nie można sie czepiać. Trudno jednak
          powiedzieć czy można polecić te ksiązki z czystym sumieniem. Czyta się je dość
          kiepsko, są często duże dłużyzny, i czytelnik nie zainteresowany epoką raczej
          na pewno na nich polegnie. Ale zainteresowany przeczyta z przyjemnością. Mnie
          się w sumie te książki podobaly (przy czym "Secretum" zdecydowanie bardziej
          niż "Imprimatur") ale potrafię zrozumieć że kogoś to mogło znudzić i poległ
          gdzieś na pięćdziesiątej stronie.
          • cien_wiatru Re: Imprimatur - warto? 05.05.06, 14:28
            Nie poleglam na 50 stronie, tylko przeczytalam do konca co uwazam za strate
            czasu. W Secretum wiec wglebiac sie nie bede.
            • Gość: alamakota Re: Imprimatur - warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 20:42
              Wiązałam wielkie nadzieje z tą książką (dołączona płyta CD, ciekawe recenzje
              fachowców itd.., jednak nie udało mi się przez nią przebrnąć, jak dla mnie to,
              zbyt mało dynamiczna akcja...monotonność (i o zgrozo te opisy "co za dużo to
              nie zdrowo")
    • robertptrs Re: Imprimatur - warto? 05.05.06, 21:35
      wieje nudą, nie mogę tej ksiązki spiłować. chcesz to Tobie sprzedam za połowę
      ceny.
    • Gość: zorro Re: Imprimatur - warto? IP: *.res.pl 05.05.06, 23:10
      Właśnie skończyłam ją czytać, a raczej troszke zmęczyłam. Nie zachwycam się,
      przeczytałam, bo kupiłam :-) ale miałam ochotę odłożyć ją po przeczytaniu kilku
      stron.
    • dakarka1 Re: Imprimatur - warto? 07.05.06, 22:14
      No to ładnie.
      Widzę, że moja intuicja też mnie nie zawiodła co do "Imprimatur".
      Lubie grube książki, wręcz uwielbiam.
      Jednak od tej jakoś mnie odrzucało...
      Widzę , że nie bez racji.
      Nie lubię dłużyzn i rozwiniętych opisów historycznych. Nie to,że lubię tylko
      wartką akcję itp. Wolę autentyczną książke historyczną, bo tam nie ma miejsca
      na dowolność taką, jak w powieści hist.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka