Dodaj do ulubionych

O krucjatach

IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.03, 17:23
Kto moglby polecic cos o krucjatach (lub luzno zwiazanego z krucjatami, typu "Baudolino" Eco)
Znam jedynie "Krzyzowcy w Lewancie" i Kossak-Szczucka ;-).
Obserwuj wątek
    • zz3 Re: O krucjatach 07.01.03, 20:18
      Wlasnie ukazaly sie pamietniki seneszala de Joinville (czasy Ludwika IX).
      • Gość: staruch Re: O krucjatach IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.03, 09:12
        O, to to to. Otake literature mnie chodzi...
        • zz3 Re: O krucjatach 08.01.03, 19:33
          Sa jeszcze "Anonima Dzieje Pierwszej Krucjaty", ale wydane dosc dawno temu
          (chyba polowa lat osiemdziesiatych) i pamietniki uczestnika IV krucjaty, wydane
          z piec-szesc lat temu.
          • Gość: staruch Re: O krucjatach IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.03, 19:48
            No, a te pamietniki z IV krucjaty maja jakis tytul, pod ktorym mozna ich poszukiwac?
    • zz3 Re: O krucjatach 09.01.03, 00:23
      Chyba "Zdobycie Konstantynopola", Robert de Clari
    • Gość: Saladyn Re: O krucjatach IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.03, 00:03
      Jest 3 tomowa "Historia wypraw krzyzowych" - niezła, wyczerpująca pozycja (masę
      przypisów, ale w obcych językach).
      Są z tej samej serii (nie pamiętam autorów, a nie chce mi sie terz schodzić do
      mojej biblioteki): historie zakonów :Szpitalników i Templelariuszy.
      Coś niecoś jest w "Kwadratura koła" Alvaro Pombo, choć to całkowita fikcja
      literacka.

Jeśli jesteś zainteresowany autorami to daj znać (sprawdzę):
      grzegorz_99@poczta.onet.pl
      • zz3 Re: O krucjatach 10.01.03, 00:33
        To trzytomowe dzielo jest autorstwa Stevena Runcinmana, a wszystkie trzy
        ksiazki ( o templariuszach, szpitalnikach tez) wydal PIW. Zdaje sie ze o
        szpitalnikach jest jeszcze w ksiegarni.
    • Gość: staruch dzieki IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.03, 09:01
      Swoja droga, dziwi mnie, ze nie powstaly ani powiesci ani np. filmy na ten temat. Setki epizodow moglyby byc niezlym materialem.
      • Gość: szcz Re: dzieki IP: *.czes.gazeta.pl 13.01.03, 12:30
        Filmów na temat krucjat to akurat trochę powstało. Książek też, tyle, że przed
        wiekami i dzisiaj są już raczej nie do czytania. Poza wielkim (zarówno treścią
        jak i objętością) dziełem Runcimana można jeszcze polecić wydane niedawno w
        Polsce biografie: Ludwika IX Świętego (Jacques Le Goff) i Fryderyka II (nie
        pamiętam autora) i kilka książek o Bizancjum, dla którego krucjaty były ważnym
        i mało sympatycznym epizodem. Są też monografie Templariuszy i Joannitów.
        Najważniejszym źródłem do I krucjaty jest „Aleksjada” Anny Komneny - trochę
        kronika, a trochę powieść autorstwa córki cesarza bizntyńskiejgo z przełomu Xi
        i XII wieku. Jakieś trzy lata temu ukazało się jej wznowienie po polsku.
        • zz3 Aleksjada 13.01.03, 23:33
          kto wydal Aleksjade? jakims cudem udalo mi sie ja przegapic.
    • Gość: brutt Re: O krucjatach IP: *.59.176.137.Dial1.Phoenix1.Level3.net 09.04.03, 03:32
      Sadze ze ponizsze tytuly sa przetlumaczone z laciny na polski. W wiekszosci sa
      to teksty pierwotne (primary texts) z danego okresu:
      1.Villehardouin's Chronicle of the Fourth Crusade
      2.Joinville's Chronicles of the Fifth Crusade to Dalmietta.
      3.Brian Tierney, "The Crisis of Church and State 1050-1300"
      jak chcesz wiecej to daj znac.
      Pozdrawiam
      • zz3 Re: O krucjatach 09.04.03, 17:36
        > 1.Villehardouin's Chronicle of the Fourth Crusade

A kto te ksiazke wydal? Wprawdzie kupilam sobie tlumaczenie angielskie, ale
        polska wersja tez by nie zaszkodzila.

> 2.Joinville's Chronicles of the Fifth Crusade to Dalmietta.

Jest przetlumaczona, zgadza sie. Mala pomylka- ze starofrancuskiego.

> jak chcesz wiecej to daj znac.

Najciekawsze sa dla mnie przeklady tekstow z epoki, wlasnie takich jak
        Aleksjada czy wspomnienia Joinville'a.
        • Gość: brutt Re: O krucjatach IP: *.59.4.214.Dial1.Phoenix1.Level3.net 09.04.03, 22:42
          Tak zz3 to bylo ze staro francuskiego. Za pomylke przepraszam.
          W sprawie Villehardouin to mialem na mysle wydanie angielskie. Pelen tytul
          ksiazki brzmi, "Chronicles of the Crusades" by Geoffrey of Villehardouin and
          John of Joinville. Ksiazka jest przetlumaczona przez Sir Frank T. Marzials
          (edycja ktora ja mam) i byla wydana w 1958 roku, ale wiele razy byla wznawiana.
          Ostatnio w 2002 roku. Polowa ksiazki zawiera opis Villehardouin'a a druga
          Joinvill'a. Uzywam jej na zajeciach z Medieval Studies.
          Jeszcze jedna pozycja moze Cie zainteresowac:
          Theodore Evergates,"Feudal Society in Medieval France" . Zawiera ona, w
          wiekszosci, teksty pierwsze (primary texts) i daje troche informacji na temat
          krucjat, tzw. background information.
          Radzilbym tez skorzystac z arykolow, wydawanych w periodykach, poniewaz nim
          ksiazka zostanie wydana to mila troche czasu.
          Mam nadzieje ze wiadomosci beda pomocne,
          Pozdrawiam
    • Gość: EWOK Re: O krucjatach IP: *.acn.waw.pl 09.04.03, 22:03
      "Templariusze" Malcolma Barbera, Wyd. PiW.
      • Gość: brutt Re: O krucjatach IP: *.59.4.214.Dial1.Phoenix1.Level3.net 09.04.03, 22:46
        post Ewok'a podsuna mi jescze jeden tytul(niestety nie wiem czy jest w j.
        polskim)
        "The Rules of the Templars" przetlumaczonej przez J. M. Upton-Ward, wydanej w
        UK w 1992. Zawiera ona przetlumaczony kodeks zachowania Templariuszy i nirktore
        wzmianki na temat Hospitallers'ow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka