Gość: Iga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 00:38 Co polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: capuccino_days Re: z Afryką w tle ... IP: *.aster.pl 04.06.06, 10:22 Kapuściński - Heban Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tylko-slowa Re: z Afryką w tle ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 09:04 Wojna Emmy, Deborah Scroggins ( o wojnie w Sudanie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: z Afryką w tle ... IP: *.man.rsk.pl 04.06.06, 11:04 Dodam jeszcze Kydryńskiego "Chwila przed zmierzchem" Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: z Afryką w tle ... 04.06.06, 11:14 takie sobie wątki forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=20352554&a=20352554 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=38361029&a=38400876 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta354 Re: z Afryką w tle ... IP: *.netkan.kk.com.pl 04.06.06, 15:50 Corinne Hofmann Biala masajka "Królowe Afryki" Cristiny Morató Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a2na Re: z Afryką w tle ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.06.06, 16:40 Rondo de Gaulla Olga Stanisławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fausti Re: z Afryką w tle ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 12:39 Matylda Pniewska - Zapach Afryki Odpowiedz Link Zgłoś
schabomil Re: z Afryką w tle ... 05.06.06, 13:21 Mike Resnick : Kirinyaga (Afryka BARDZO w tle) Schabomił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodnik Re: z Afryką w tle ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.06, 15:51 Polecam Jak lody w słońcu William Boyda I wojna światowa w Afryce - klimaty jak u Blixen Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: z Afryką w tle ... 05.06.06, 16:00 W tle czy na pierwszym planie? W.Soyinka "Interpretatorzy" Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Sahara - dwa razy... 05.06.06, 16:31 Sahara nr 1 - w wersji sensacyjno-bajkowej - Cusslera, z ulubionym przeze mnie bohaterem Cusslera, czyli Dirkiem Pittem i jego kolesiem Alem Giordino Sahara nr 2 - Michaela Pallina, nie tylko dla miłośników Month Pytona... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb sensacje i coś dla trochę młodszych... 05.06.06, 16:40 przy okazji, czy już wspomniano o W pustyni i w puszczy Sienkiewicza? A o Sladami Stasia i Nel Brandysa? A o Szkole pod baobabem, zdaje się pani Rybałtowskiej? no i sensacyjnie to koniecznie kilka Agathek Christie się znajdzie, chociażby Smierć na Nilu (wszak Nil w Afryce płynie), coś tam Bagleya (czyż południowoafrykańczyk mógłby chociażjednej książki Afryce nie poświęcić?) Afrykanka Baniewicza (Etipia chyba w Afryce lezy?... :-)) Biała lwica Mankella, a także Misja honoru Clancyego... Przy okazji - Szkołę pod baobabem polecam, to takie dziecinne wspomnienia uchodźców polskich w czasie drugiej wojny światowej. Ten afrykański świat widziany oczyma dziecka. W pamięci utkwiły mi przepyszne soczyste owoce, polane... ostrym sosem z pieprzem... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: sensacje i coś dla trochę młodszych... 08.06.06, 09:04 > widziany oczyma dziecka. W pamięci utkwiły mi przepyszne soczyste owoce, > polane... ostrym sosem z pieprzem... :-) A mnie dżygi i bilharcje. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: sensacje i coś dla trochę młodszych... 11.06.06, 09:11 dżygi to było to paskudztwo włażące pod paznokcie? Ale bilharcji nie pamiętem... Co to było? Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: sensacje i coś dla trochę młodszych... 12.06.06, 10:17 To są, powiedzmy, zarazki roznoszące "bilharcjozę". Znaleziono je w jakimś zbiorniku wodnym i postawiono tabliczki, żeby się w nim nie kąpać. A dzieci, oczywiście, luuu do wody "łapać bilharcje". Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka dla młodzierzy 08.06.06, 09:06 To jeszcze może być przygodowo: "W niewoli u Matabelów" Frantiska Behounka. O Czechach w Afryce. ^_^ Odpowiedz Link Zgłoś
griszah Re: sensacje i coś dla trochę młodszych... 12.06.06, 10:26 nchyb napisała: > Sladami Stasia i Nel Brandysa? I jej kontynuacja czyli "Z panem Biegankiem w Abisynii" tegoż autora P. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: z Afryką w tle ... 07.06.06, 22:26 "Królowa deszczu" Katherine Scholes (mam nadzieję, że nie pomyliłam nazwiska) Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: z Afryką w tle ... 08.06.06, 09:02 Tak skojarzyłem... "Henderson, król deszczu" S.Bellow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mambo Re: z Afryką w tle ... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.06.06, 09:33 Piotr Ibrahim Kalwas - "Czas" i "Salam". Fantastyczne! Odpowiedz Link Zgłoś
slanty Re: z Afryką w tle ... 08.06.06, 11:10 Czekając na barbarzyńców - Coetzee Fioletowy hibiskus - Adichie Chimamanda Ngozi obie książki moim zdaniem rewelacyjne i zapadające w pamięć Pzdrw, Slanty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarmilka55 Re: z Afryką w tle ... IP: *.tomaszow.mm.pl 08.06.06, 19:20 polecam południowoafrykańską autorkę NADINE GORDIMER. To noblistka i pisze o przemianach obyczajowych i mentalnych białych i kolorowych w tej części Afryki. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-s Re: z Afryką w tle ... 08.06.06, 22:59 Waclaw Korabiewicz: Słońce na ambach (Eskulap w Etiopii) i inne jego ksiazki, - ksiazki podroznicze, opisujace podroze autora, wzbogacone duza porcja informacji o kraju, ludziach i ich obyczajach, historii Collin M. Turnbull: Ikowie ludzie gor - ksiazka popularno naukowa, a moze paranaukowa, dawno czytalam i juz nie pamietam, opowiada o zapomnianym przez Boga i ludzi prymitywnym plemieniu zyjacym w Afryce na pograniczu smierci glodowej, stojace na poziomie cywilizacji prehistorycznych, plemiennych, zajmujacych sie glownie zbieractwem Odpowiedz Link Zgłoś
maria355 Re: z Afryką w tle ... 11.06.06, 00:02 "Jenseits von Afrika"_W strone Afryki o niemieckich żydach na emigracji za hitlera, byl tez film niemiecki, dostał Oscara, b. ładna książka, triche jak Blixen Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: z Afryką w tle ... 11.06.06, 08:51 ta książkawymieniona przez Marię355 to Stefanie Zweig "Nigdzie w Afryce" nie wiem, czy nie była wymieniona wcześniej P;-) Odpowiedz Link Zgłoś
iwu Alexander McCall Smith - 11.06.06, 17:32 Kobieca Agencja Detektywistyczna Nr 1 i następne cześci: Mma Ramotswe i łzy żyrafy, Moralność dla pięknych dziewcząt i Męska Szkoła Maszynopisania "Kalahari". Bardzo ciepła, pogodna seria. Akcja rozgrywa się w Botswanie. Odpowiedz Link Zgłoś