scayla 04.06.06, 10:33 Książka, która zmieniła wasze życie, w pozytywnym znaczeniu tego słowa to...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justine4 Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 11:58 "Weronika postanawia umrzec" wywarla na mnie wielkie wrazenie i mogla zmienic mohje zycie, gdyby bylo we mnie wiecej wiary w siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toy Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 15:00 Na mnie też. Wspaniał książka... I jeszcze "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam" tego samego autora. On po prostu chyba coś w sobie ma, że pisze takie 'głębokie' książki Odpowiedz Link Zgłoś
natku Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 19:53 Coelho? Przeciez to ksiazki dla dzieci/mlodziezy. To ja w takim razie proponuje 'O dwoch takich co ukradli ksiezyc'. Tez glebokie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sadman Coelho IP: *.icpnet.pl 06.06.06, 10:31 nie zgodziłbym się że "głębokie" są utwory coelho. ten autor nie ma żadnych nowatorskich, ambitnych zapędów. ale jeszcze bardziej nie zgodzę się z tymi którzy postrzegają jego książki jako książki dla "dzieci i młodzieży". bardzo fajnie że dzieci to czytają. ale jeśli dorosły człowiek twierdzi, że to nie dla niego bo jak ktoś pisze "bajeczki" o miłości, spełnianiu marzeń i poszukiwaniu sensu to nie ma sensu czytać bo to tylko bajeczki, "zycie jest trudniejsze, bardziej złożone, to znaczy tylko że taki czytelnik jest niereformowalny. i za późno przysiadł do tej książki. bo stracił płomień który się w nim palił kiedy był dzieckiem. płomień nadziei i świadomości siły własnych marzeń. i nie ma z czego być dumnym że jest się w tym sensie "dorosłym". bo jesli tak jest5 to zostana juz tylko utarte schematy i samotność. oczywiście pomijajac ludzi ktorzy nie potrzebuja coelho do wlasciwego toku myslenia. ale oni raczej uwazaja coelho za sprzymierzenca niz bajkopisarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Coelho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 11:32 Jak dla mnie to książki Coelho to taka filiozofia dla kucharek domowych Odpowiedz Link Zgłoś
tikki-koko Re: Coelho 08.06.06, 10:20 Coelho to trochę szmira, taki pop w literaturze. Lekkie książki do pociągu i przeciągu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gulasz Re: Coelho IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 16:11 Zgadzam się zupenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spitfire Re: Coelho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 21:19 wydaję mi się, że nie jest to dyskusja na temat tego, czy książki Coelho są głębokie czy nie. Nie zmieniaj, proszę, tematu i nie wymądrzaj się na inny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiktoria Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.06, 13:06 Ja myslę, że "O dwóch takich..." jest znacznie lepszą książką niż książki Coelho (którego zresztą dzieci również mogą czytać). Jak się pierwszy raz czyta Coelho to się myśli "rany, posiadałam/-em wielką tajemnicę świata, życia, cholera wie czego jeszcze", ale to mija. Bo Coelho taki właśnie jest - jak jasna gwiazda, której moc po jakimś czasie gaśnie. Wtedy ma się już wrażenie ciągle tego samego farmazonienia typu "bądź wojownikiem światła", "podnieś się z upadku" etc. Jest po stokroć monotematyczny. A książka, która zmieniła moje życie to NĘDZNICY. Nauczyła mnie dostrzegać dobro. I choć nie przeprowadzam jeszcze staruszek przez ulicę, to coś się we mnie zmieniło. To książka o tym jak wielka jest przewaga dobra nad złem i jak warto w ruletce życia obstawić to pierwsze. Brzmi patetycznie, ale to niepodważalna prawda. Mistrz Hugo jest WIELKI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eva Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.cnb.com.pl 17.06.07, 19:45 Jezdziec miedziany - Paullina Simons Julita i hustawki - nie pamietam Na poludnie od granicy na zachod od slonca - Haruki Murakami Mistrz i Malgorzata - wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
zohhha Re: Książka, która zmieniła wasze życie 14.03.24, 11:36 Jak masz pisać tego typu rzeczy, to już nie pisz wcale. Żyj i daj żyć innym. Odpowiedz Link Zgłoś
girl89 Re: Książka, która zmieniła wasze życie 11.06.06, 13:51 "Poczwarka" , "Tam gdzie spadają Anioły" "Ono" Doroty Terakowskiej, "Weronika postanawia umrzeć", "Jedenaście minut" Coelho, "Słoneczniki" i "Zapałka na Zakręcie" :) Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 23:59 "Śmiertelni nieśmiertelni" Kena Wilbera - otworzyła oczy na wielość poglądów i możliwości ich godzenia lub przynajmniej próby robienia tego. Przeczytałam potem całego Wilbera dostępnego w po polsku, i choć nie jestem juz tak nim zafascynowana, bardzo dużo zawdzięczam jego poglądom. www.worldofkenwilber.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x to tak jakbys powiedzial ze "Kod" zmienil Twoje zy IP: *.crowley.pl 05.06.06, 23:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilith666 Re: Codex Daemonicus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 15:09 a skad masz ta ksiege????????????????????????? odpiusz na maila sabinasdk@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
cmk ogólni po przeczytaniu większości z opini... 05.06.06, 20:26 ktos kto czyta jedna ksiazke rocznie mysle ze nie powinien sie wypowiadac w tej sprawie. no i właściwie choc mógłbym się zgodzić z porównaniem coehlo do romansideł to jednak nie o to chodzi na tym forum.kazdy jest na innym poziomie w danej chwili życia i zmienia sie pod wplywem innych książek. jezyk i pismo to piekne rzeczy towarzyszace nam od tysięcy lat.nie kazdy jest jednak w stanie mowic językiem skomplikowanym i pięknym i w związku z tym nie każdy jest w stanie przeczytac cos innego niz coehlo-literatura lekka do czytania na relax. chociaż to niepohamowana przyjemność dla wszystkich nas, nie warto jednak z nikogo szydzic publicznie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teem Re: ogólni po przeczytaniu większości z opini... IP: *.stg.pl 01.04.07, 18:47 "Elementarz" - pozwolił nauczyć mi się czytać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blanka A "Przeminelo z wiatrem"? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.06.06, 10:54 Nie zauwazylam, aby ta ksiazka komus zmienila zycie, a mi tak! Wprawdzie dla jednych jest to romansidlo, ja jednak chyba odczytuje te ksiazke inaczej. Dla mnie jest to historia dziewczyny bardzo dzielnej, ktora nigdy sie nie poddaje. Wie co chce osiagnac i osiaga to. Jej slynne "pomysle o tym jutro" wprowadzilam w zycie i dzieki temu do wielu spraw podchodze z dystansem. Czesto jest tak, ze z gory martwimy sie o cos, co jednego dnia jest dramatem, a nastepnego sam sie rozwiazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 15:42 "weronika..." naprawde świetna książka, bardzo mnie wciągneła i czytałam ją naprawde z dużym zainteresowaniem. może nie zmieniła ona mojego życia ale skłoniła do przemyśleń i zastanowień nad własnym życiem. jedna z najlepszych książek Coelho w przeciwieństwie do alchemika który tak mnie nudził że nigdy nie udało mi się doczytać go do końca. pozdro :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anulka Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.06.06, 12:22 "Samotność w sieci" - ech, gdybym i ja mogła poznac takiego Jakubka.. Odpowiedz Link Zgłoś
jakorny Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 14:49 Fryderyk Nietzsche "Tako rzecze Zaratustra" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.chello.pl 04.06.06, 15:14 kolejni maniacy grafomana Coelho, "gratuluję gustu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 15:21 Gamoniu,znów muszę się z Tobą zgodzić. Dobre na etapie dojrzewania. A na mnie ogromny wpływ wywarła Biblia i "Szata". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyberchmura Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.chello.pl 04.06.06, 17:35 hehe zawsze mam wrażenie,że jak ktoś mówi,że jego ulubiona książką jest któraś z książek kucharskich(bo inaczej tego nazwać nie mozna) P. Coelho to mam wrażenie,że żadnej innej nie czytał,ale jak ktoś lubi zbiór pseudo porad na życie w pigułce to go ahead. Co do mnie "Grona gniewu" "Auto da fe" "Inny świat", cały Kapuścinski trylogia Dos Passosa, Faulkner i tak dalej i tak dalej po prostu nie mam jednej ksiązki która by zmieniła moje zycie i podejrzewam,że jak ktoś duża czyta to pewnie ma podobnie, ale głowy nie dam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: head Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 22:58 Pewnie, że głowy szkoda; może się przydać do myślenia albo innego zbożnego celu - kapelusz? nowa fryzura? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xtrania Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: 81.219.148.* 06.06.06, 08:22 Biochemia "Stryer'a" choć zmieniła negatywnie:) ogólnie większość ksiazek zmienia mnie w ten sposób, że przestaje wierzyć w ludzi i sens zycia. Tak zmieniłam mnie literatura wojenna, "Biały Hotel" Thomasa (wiem, zadne to dzieło, ale mną wstrząsnęła, jak żadna inna), ksiażki Vonneguta też działają na mnie dziwnie przygnębiajaco. Odpowiedz Link Zgłoś
an.a Re: Książka, która zmieniła wasze życie 07.06.06, 18:23 na mnie też.i jeszcze Wielki Rybak, ale to dopiero jak czytałam go drugi raz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gocha Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 19:11 Gość portalu: gamoń napisał(a): > kolejni maniacy grafomana Coelho, "gratuluję gustu" święte słowa Gamoń, kiedy czytam, że jego książki są "głębokie" to mi się wszystko w środku buntuje! nigdy nie czytałam nic bardziej banalnego, żerujacego na ludzkich uczuciach w najbardziej prymitywny sposób przez powiedzenie wszystkiego, te książki są jak gazeta "Fakty", żadnego przekazu, czcza paplanina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.mynow.co.uk 05.06.06, 10:58 Ty gocha, a alchemika czytalas?.... coelho jest dla ludzi wrazliwych, jeli nie rozumiesz przeslan w jego ksiazkach to widocznie nie jestes w grupie docelowej. Nie czytaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonia Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 13:25 brazylijskie telenowele też są dla ludzi wrażliwych. Jak Coello... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 16:50 Czytałam Alchemika. Gdy miałam 12 lat - zachwycał. Teaz niemiłosiernie nudzi. Płycizna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gocha Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 21:53 xxx sięgnij czasem po jakąś książkę a nie zaczytuj się w tej brukowej prasie:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: left Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: 62.29.168.* 05.06.06, 22:48 "Alchemik" i "Piąta góra" to niezłe książki. Problem w tym, że w późniejszych dziełach Coelho się powtarza, nie jest w stanie wykrzesać z siebie nic nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_k86 Re: Książka, która zmieniła wasze życie 08.06.06, 10:56 Zgadzam sie z opinia lefta, ze w pozniejszych dzielach Coelho sie poprostu powtarza. Byc moze ten czlowiek ma cos do powiedzenia, ale sposob w jaki chce to przekzac jest nieco grafomanski. Za wiele pieknych, gornolotnych slow. Mojego zycia nie zmienila zadna ksiazka, ale wiele mnie poruszylo i mna wstrzasnelo. Jeda z nich sa "Medaliony". Odpowiedz Link Zgłoś
choinka333 Re: Książka, która zmieniła wasze życie 08.06.06, 12:45 A co powiecie o ,,11 minut" P.Coehlo?????????????????dla mnie zajebista:):):)polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: 213.17.162.* 09.06.06, 11:02 "11 minut" - przeczytałam w 3 godziny i jest tylko fajna,nic więcej, dobra dla zabicia wolnego czasu, a historia raczej wzięta z filmu "Pretty woman" a nie z życia.. a szkoda. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wit Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.06, 13:16 co chcesz przekazać mówiąć "zajebista"????? że jest dobra by zabić nudę "dużej przerwy"? czy dobra, bo sie czyta szybko? czy może dlatego jest taka zajebista, ze nie skłania do żadnych przemyśleń; ot, tak się ją czyta i odkłada na półkę? moim zdaniem wszystkie wytłumaczenia są a Twoim przypadku prawdziwe. Coelho to grafoman od "zajebistych" książek dla nie lubiących się wysilac myśleniem czytelników, którym się wydaje, że oto przeczytali coś głębokiego. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ski Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: 62.93.49.* 04.06.06, 21:33 Gość portalu: gamoń napisał(a): > kolejni maniacy grafomana Coelho, "gratuluję gustu" gamoń (ciekawe co na to freud?), chłopie, to nie jest wątek pt."jaki jestem wielki, oczytany i inteligentny". Sporo ksiązęk zrobiło na mnie wrażenie, ale niestety, żadna nie zmieniała mojego zycia. Piszcie szczęściarze i nie przejmujcie się..... pozdrówka j Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolejny Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.06.06, 11:38 Gamonie i inni Goscie! Problem dotyczy nie NAJLEPSZEJ ksiazki jaka ktos przeczytal, a takiej ktora zmienila czyjes zycie... Moje zycie, dla Was niestety,odmienil wlasnie Cohelo, a raczej Jego "Alchemik". Przywrocil on moje marzenia z dziecinstwa, z ktorych zrezygnowalam. Okazuje sie, ze mozna je realizowac wbrew rzeczywistosci dnia codziennego. Udaje sie od 4 lat. Teraz robie cos co kocham, a jak sie lubi to co sie robi, to mozna nie pracowac cale zycie. Poza tym pamietajcie, ze kazdy jest inny a nie koniecznie wszyscy czytajacy Waszego "ulubionego" autora sa polglowkami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 16:52 Drogi Kolejny - wiesz, skoro dopiero po przeczytaniu Alchemika dotarło do Ciebie, że w życiu należy iść własną drogą to pozostaje tylko chyba współczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minog Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.139.3.213.cust.bluewin.ch 05.06.06, 22:30 Gość portalu: Myszor napisał(a): > Drogi Kolejny - wiesz, skoro dopiero po przeczytaniu Alchemika dotarło do > Ciebie, że w życiu należy iść własną drogą to pozostaje tylko chyba współczuć. Aha, Myszor wiedział o tym od urodzenia, wybraniec. I śmieje się z maluczkich którzy do odkrycia pewnych prawd potrzebują coś przeczytać od czasu do czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.hobbyt.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 22:21 Jedni lubią Coelho, drudzy Steel, a jeszcze inni Kapuścińskiego, więc uważam, że ironizowanie typu : "gratuluję gustu" niezbyt dobrze świadczy o autorze tych słów (bądź człowieku bardziej tolerancyjny). Do mnie osobiście Coelho również nie trafia, ale to chyba nie znaczy, że jest grafomanem. Skoro tylu ludzi to czyta i podoba im się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tubi Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: 217.17.32.* 05.06.06, 16:41 też się zgadzam z Gamoniem! Nie rozumiem sukcesu naiwnego słowotoku autorstwa Coelho, choć - Bog mi świadkiem - próbowałam. A ja jestem za "Rozmową w katedrze" - generalnie tamtymi klimatami z Ameryki Południowej. Ostatnio wróciłam do Ernesto Sabato. Uczta!!! Tubi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kat.ia Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 17:09 ja też chciałam dołączyć do nierozumiejacych zachwytu nad Cohelo, który miesza chrześcijaństwo z zabobonami i kreuje się na mędrca rzucając te swoje "głębokie" i tajemnicze sentencje o zyciu. Autor wykreowany przez media. Ksiażką, która wiele mnie nauczyła i zwrócila uwagę na delikatnosć ludzkich uczuć to Saga rodu Forsyteów Galsworthego. Nie dziewię się, że ta książką ksiażkę nagrodzino Noblem. Nie ma ksiażek, które zmieniają zycie - bez przesady. Kat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OO! Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.net-serwis.pl 05.06.06, 21:48 to była druga książka po "Przebudzeniu" de Mello, która dała mi do myślenia - zresztą 10 lat po Przebudzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucius Snow Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.06, 15:21 jedno z opowiadań Hłaski odwiodło mnie od popełnienia błędu, któy położyłby się cieniem na moim obecnym i przyszłym życiu. btw - Coelho to straszny grafoman Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.echostar.pl 04.06.06, 15:39 Waldemar Łysiak :"Rzeczpospolita kłamców.Salon" Odpowiedz Link Zgłoś
urszula.slo Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 16:05 Przepraszam, ale książki Coelho są na niskim literackim poziomie. Coelho ma zbyt prosty styl,a wysokie (czyli "głębokie") tematy w takim stylu - grzech. Ale to tylko opinia literaturoznawcy (trudno mi oceniać książki (niby literatura piękna) z innego punktu widzenia). Książki, które - każda w swój sposób - zmieniły moje życie: W szkole podstawowej: Herman Hesse: Demian Herman Hesee: Wilk stepowy Później: Andre Gide: Pokarmy ziemskie (rewelacja!!!!) Andre Gide: Jeśli nie umiera ziarno Nietzscze: Antychryst Dostojewski: Bracia Karamazow I jeszcze wiele innych. Każda dobra książka zmienia ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gagaunia 74 Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 20:48 I jeszcze koniecznie NARCYZ I ZŁOTOUSTY HESSEGO i MISTRZ I MAŁGORZATA Odpowiedz Link Zgłoś
mircja Re: Książka, która zmieniła wasze życie 15.03.24, 19:22 urszula.slo napisała: > Książki, które - każda w swój sposób - zmieniły moje życie: > W szkole podstawowej: > Herman Hesse: Demian > Herman Hesee: Wilk stepowy > Później: > Andre Gide: Pokarmy ziemskie (rewelacja!!!!) > Andre Gide: Jeśli nie umiera ziarno > Nietzscze: Antychryst > Dostojewski: Bracia Karamazow > > I jeszcze wiele innych. Każda dobra książka zmienia ... Również Herman Hesse: Wilk stepowy. Przeczytane w liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
czesc_gewara Re: Książka, która zmieniła wasze życie 06.10.06, 12:39 Popieram. Dostałem młotkiem w łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giebe Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.acn.waw.pl 04.06.06, 15:52 "Przebudzenie" de mello.Trzeba podejsc do tej ksiazki z dystansem ale bez uprzedzen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OO! Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.net-serwis.pl 05.06.06, 21:47 Dla mnie też "Przebudzenie" de Mello było ważne - to było objawienie, kilkanaście lat temu, w liceum. Nie wiem, jak teraz zareagowałabym na tę książkę. Kiedyś próbowałam do niej wrócić, ale nie dałam rady. Ale wtedy dała mi ogromnego kopa, nauczyła zupełnie nowego spojrzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feelipe zen i szuka obsługi motocykla IP: *.london.02.net 04.06.06, 15:55 , Robert M.Pirsig Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a2na podrecznik do nauki esperanto IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.06.06, 16:16 Maria Nemirow-Ziólkowska "Esperanto dla wszystkich" Otworzyła mi oczy na piękno i prostotę jezyka który otworzył mi okno na świat :)) kore salutas vin a2na Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guertt Lamanie wzorow depresji by michael yapko IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.06.06, 23:18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kzrider Re: zen i szuka obsługi motocykla IP: *.pwn.net.pl 05.06.06, 10:24 Ja właśnie ją czytam i zdecydowanie to jest to! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umpapa Re: zen i szuka oporzadzania motocykla IP: 199.2.128.* 05.06.06, 17:34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kikka Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.autocom.pl 04.06.06, 16:13 "Pustynia Tatarów" Buzzatiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emigrant Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.47.115.83.adsl.nextra.cz 04.06.06, 16:27 Biblia "Siedem filarów mądrości" Lawrence'a "Mistycy i narkomani" autora nie pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.rybnet.pl 04.06.06, 16:52 Beata Pawlikowska- "W dżungli życia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: galois Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.w81-249.abo.wanadoo.fr 04.06.06, 16:54 po zapoznaniu sie z trescia ksiazki Modular Forms and Fermat's Last Theorem postanowilem zostac matematykiem Odpowiedz Link Zgłoś
kmiec86 Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 22:01 tak powaznie to chyba ,,sto lat samotnosci'' , ale i tak jak pisał orwell lubimy te ksiazki ktore mowia o tym co juz sami wiemy doskonale, to tak jak z lubiniem filmow ktore sie juz widziało:) chodz nie zaprzeczam ze sa takie ktore daja impuls od myslenia do działania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 10:24 Cieszę się, że kogoś też powaliło na kolana "Sto lat samotności". Niesamowite, gorąco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wernyhora Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.eranet.pl 05.06.06, 10:27 Dla mnie to były wszystkie książki Prentice'a Mulforda, a zwłaszcza "Przeciw śmierci". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vito Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.06, 13:37 Dla mnie też, bomba!! Może ktoś wie gdzie je można kupić? Najlepiej cały komplet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.stg.pl 05.06.06, 17:59 "Nieznośna niepodległość" i "Zagmatwane zabory" z serii "Strrraszna histora" sprawiły, że zainteresowałam się historią. PS Mam 12 lat :) Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Książka, która zmieniła wasze życie 10.06.06, 10:27 " Sto lat samotnosci" powalilo na kolana ? Jezu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolietjakeblues Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.olsztyn.mm.pl 05.06.06, 18:20 Wojciech "Tarzan" Michalewski Dostępne jego wiersze w tomiku "Życie w drodze. Antologia poezji hippisów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palyk Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 16:57 "Ferdydurke" Gombrowicza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarza Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 17:34 Ferdydurke. Szewcy Witkacego Odpowiedz Link Zgłoś
get.up.stand.up Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 18:14 I u mnie też "Ferdydurke" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
prussian_junker Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 17:04 "Ekonomiczne skutki pokoju" John Maynard Keynes "Bogactwo narodow" Adam Smith Na pewno kolejna ksiazka ktora wplynie na moje zycie, bedzie ta mowiaca o upadku rzadu kaczorow i moherowych beretow, wraz z nastaniem nowej epoki w RP w duchu szlachetnego i prawego liberalizmu oraz rzeczowego kapitalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.chello.pl 04.06.06, 17:13 Wilk Stepowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 17:16 "Król Szczurów" James'a Clavell'a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pami0 Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.aster.pl 10.06.06, 22:13 popieram:) "Król szczurów: rewelacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość1 Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.4web.pl 05.06.06, 18:05 Wilk stepowy!!! I Zabić drozda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lądowiec Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 17:18 Jastrzębski, Orłowski, Muttermilch "Wytrzymałość materiałów"... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 17:37 " Świat bez kobiet" Agnieszki Graff Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 18:20 Slonimski, Wankowicz i Marek Hlasko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trill 120 dni Sodmy, IP: 82.148.96.* 04.06.06, 18:50 Juliette i Filozofia w buduarze - de Sade'a Odpowiedz Link Zgłoś
ania_klara Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 19:20 może to się wyda śmieszne w porównaniu z tymi wszystkimi dobrymi książkami, które wymieniacie, ale u mnie było to "Z kranców Azji" - zbiór wypisów z literatury chińskiej, koreańskiej i japońskiej; te japońskie zainteresowały mnie na tyle, że zaczęłam czytać wszystko z literatury japońskiej, co znalazłam, a teraz jestem japonistką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.acn.waw.pl 04.06.06, 19:30 "Mala ksiezniczka". Mialam wtedy 11 lat ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atojaxxl Może nie zmieniła ale pomogła zrozumieć IP: *.is.net.pl 04.06.06, 19:43 Taką książką była autobiografia Haliny Lilpop-Rodzińskiej "Nasze wspólne życie". Autorka była żoną wybitnego dyrygenta pochodzenia polskiego Artura Rodzińskiego, ucznia Emila Młynarskiego - pierwszego po odzyskaniu niepodległości dyrektora Filharmonii Warszawskiej. Halina towarzyszyła Arturowi w jego artystycznej karierze, podporządkowała mu swoje życie, znosiła jego artystyczne kaprysy, wybaczała zdrady, a jednocześnie budowała podstawy do decyzji o rodzicielstwie. Artur nie chciał dzieci, ponieważ nie widział dla nich miejsca w swoim życiu i nie chciał, by Halina obdarzała swoim uczuciem kogoś więcej niż tylko jego. A jednak postawiła na swoim, urodziła syna, udowodniła mężowi, że życie bez dzieci jest niekompletne nawet gdy jest się podziwianym i wręcz rozrywanym artystą. A ja zrozumiałam, że warto walczyć o swoje racje nawet, gdy miłość podpowiada, by ustąpić... Jak widzicie, moja ważna książka nie jest z najwyższej półki, gdzie tam jej do Bułhakowów, Coelhów (akurat nie znam), Gombrowiczów i innych :) Odpowiedz Link Zgłoś
bluejay262626 Hesse i Mann 04.06.06, 20:04 L.M Montgomery i jej Anie, Doktor Dolittle, Noce i Dnie, Cały Hesse, Cały Mann:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annnnn Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 20:12 Mały Książe Odpowiedz Link Zgłoś
lemonna Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 20:24 Witold Horwath "Seans" fajna szalenie dziwna opowiesc. nna niz wszystko co czytalam. Odpowiedz Link Zgłoś
gherarddottir Re: Książka, która zmieniła wasze życie 22.03.07, 10:32 Zdecydowanie Seans Witold Horwatha. moze dlatego ze opowiada o moim mokotowie i dzieje sie w moich klimatach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jorge Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.man.rsk.pl 04.06.06, 20:45 Ksiazki, ktore w najbardziej namacalnym sensie zmienily moje zycie to "Angielska gramatyka na wesolo" oraz "Angielskie czasy" Walta Warena :P Odpowiedz Link Zgłoś
oza74 Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 20:49 antony de mello "śpiew ptaka" a konkretnie przypowieść o mleczach w ogrodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekGdynia Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: 193.138.110.* 07.06.06, 13:24 "Rozmowa w Katedrze" M.V. L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NW Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.pulsar.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.06, 17:44 Przebudzenie i Wezwanie do miłości A. de Mello Odpowiedz Link Zgłoś
szklany.czlowiek Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 20:55 Któraś z twórczości Gombrowicza ;], np. 'Ferdydurke' albo 'Kosmos'. Odpowiedz Link Zgłoś
serwal Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 21:04 Zdecydowanie "Solaris" Stanisława Lema. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WolałabymNIE Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 21:24 Mały Książe, Dżuma, Nieznosna lekkosc bytu. Bezapelacyjnie. Mistrzostwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4 aniołek Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.met.pl / 217.153.134.* 04.06.06, 21:29 "Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz" Lisy See Odpowiedz Link Zgłoś
charia Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 22:00 Rok 1984-George'a Orwell'a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shakina Re: Książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 13:26 na mnie bardzo wpłynęly i wywarły wrażenie ksiązki Jerzego Kosinskiego. zaczęlam od "Malowanego ptaka"-uczta, wstrzasająca1 a potem zabralam sie za inne (Diabelskie drzewo, Pasja,przechodzac obok itd)- cala reszta tez ma prawdziwy smaczek, no moze z wyjątkiem "pustelnika z 69 ulicy"..wg mnie-proza przez duże P.mam wszystkie w swojej biblioteczce! Odpowiedz Link Zgłoś
kmiec86 Re: Książka, która zmieniła wasze życie 04.06.06, 21:57 nasza szkapa, fajna bo krotka od tej pory nic nie czytam dalo mi to do myslenia ze literatura to syf Odpowiedz Link Zgłoś