reptar Cudze, a konkretnie Wierzyńskiego 21.01.03, 12:02 Kazimierz Wierzyński, ze zbioru „Wiosna i wino” *** „Zielono mam w głowie” Zielono mam w głowie i fiołki w niej kwitną, Na klombach mych myśli sadzone za młodu, Pod słońcem, co dało mi duszę błękitną I które mi świeci bez trosk i zachodu. Obnoszę po ludziach mój śmiech i bukiety Rozdaję wokoło i jestem radosną Wichurą zachwytu i szczęścia poety, Co zamiast człowiekiem, powinien być wiosną. *** „Jestem jak szampan” Jestem, jak szampan lekki, doskonały, Jak koniak mocny, jak likier soczysty, Jak miód w szaleństwie słonecznym dostały I wyskokowy, jak spirytus czysty. Królestwo moje na całym jest świecie I mój alkohol wszystkie pędzą czasy. Znacząc na sercach, jak na etykiecie, Gwiazdkami markę trunku pierwszej klasy. *** „Szumi w mej głowie” Szumi w mej głowie, jak w zielonym boru, Przez włosy radość wielka mi się dymi, Jam niebieskiego cały jest koloru, Wypiwszy niebo, jak puchar olbrzymi. Słońce, jak monokl złoty, noszę w oku, Księżyc w pierścionku, gwiazdy w butonierce, Siedem mil robię w każdym moim kroku I ze czternaście ma lat moje serce. Na śmiechu jeżdżę przez świat, jak na koniu, Wszędzie ponosząc i zawsze z kopyta, Turnieje z wichrem wyprawiam na błoniu I każda brama w triumfie mnie wita. W duszy codziennie wesołe mam święta, Na pocałunki liczę rok upojny, Wszystkie kochają się we mnie dziewczęta, Bo jestem - mówcie, co chcecie - przystojny. Młody i zdrowy, i najradośniejszy, Z gwiazd pieczęciami, jak koniak i morze, Renesansowe - helleńsko - dzisiejszy, Bezczelny w latach i jasny w kolorze. I jeszcze, jeszcze! Ach, zarozumiały Na każdym punkcie - choćby marnym - życia, Nigdy niesyty jego świetnej chwały, Megalomański ekstatyk użycia! Bo cóż mi więcej do szczęścia potrzeba, Gdy mi wyznała prawda niezawodna, Ze wychylając wielki puchar nieba, Niebieskiej ziemi nie wypijam do dna? *** Odpowiedz Link Zgłoś
zielka Bialoszewski, "Oho" 21.01.03, 12:54 Lubicie siebie na wiosne? bo ja nie. ******* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktualia Re: Bialoszewski, 'Oho' IP: *.ds16.agh.edu.pl / 192.168.16.* 01.03.03, 21:36 wiosną jestem szara i banalna. wszystko przez to obnażające słońce. ale tylko na początku. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Jerzy Liebert 22.01.03, 07:30 SMUTNA WIOSNA Powolutku piwo spijam, Nierób tęgi - w okno zerkam: Świerk za oknem, więc do świerka ! Niech ci świerku, zdrowie sprzyja ! Deszczyk ciepły tnie ukosem, Oko tonie w mętnym stropie.... Pomalutku w kuflu topię Najsmutniejszą z wszystkich wiosen. Gdzie nas niosło - któż mógł wiedzieć, O mój kiju, lasko wierna ? W kątku stoisz - kawał drewna, A ja murem muszę siedzieć. Ciepłaś jeszcze.... Powiedz, powiedz - Kto by myślał wczoraj jeszcze ... Deszcz za szybą , świerk pod deszczem - Kufel w górę, świerka zdrowie ! A niech tylko dróżki przeschną, Wiatr obleci po kałużach, Niech do okien przyjdą wzgórza, Tylko popić, tylko westchnąć... Pewnie, pewnie, człek się godzi I przywyka - nie pytany. Palcem w piwie umaczanym Wodzi sobie kółka, wodzi .... Ale niech tak na uboczu Wzrok kochany cię zaskoczy I najtkliwiej zajrzą w oczy Najsmutniejsze z wszystkich oczu - Wtedy, wtedy - mgła pod rzęsą, Kufel w łezce, świerk mętnieje ..... Coś , poeto, źle się dzieje - Ani popić, ani westchnąć (Marzec 1930) Odpowiedz Link Zgłoś
fleur.du.mal walentynki - tuz tuz!! 10.02.03, 16:21 popelnilam taki drobiazg- na forum erotyka- ("straciam glowe a- spie" :)) a poniewaz wydaje mi sie dosc wiosenno- walentykowy- pozwalam sobie go tu podrzucic:))) stało sie to wczoraj, wczoraj o paranku zupełnie zwyczajnie– na miejskim przystanku- wtedy- to sie stało- wierzcie albo nie czy to aby jawa? czy ja tylko śnie- lecz straciłam głowe - bez reszty zupelnie, świat nagle sie zmienił- Tobą się wypełnił jakze to mozliwe – zeby nagle tak, urosly mi skrzydla- czuje sie jak ptak! tańcze i sie śmieję, jestem w siódmym niebie Bo straciłam głowę, straciłam- dla Ciebie Nie wiem czy to jawa, czy ja tylko śnie Lecz jesli to sen- to nie budźcie mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktualia Re: Proszę o wiosenne wiersze - własne lub cudze IP: *.ds16.agh.edu.pl / 192.168.16.* 21.02.03, 23:38 no to tylko cummings Cię ocalić może nie istnieja wiersze wiosenniejsze "gdy pyszczki pierwiosnków spod ziemi chcą wyjść" na przykład Odpowiedz Link Zgłoś
vanaimago Re: Proszę o wiosenne wiersze - własne lub cudze 22.02.03, 00:48 "MIŁOŚĆ" Bądź przy mnie Po prostu bądź Bądź tak bym wiedział,że jesteś Bądź tak bym to cały czuł I dotykaj i całuj i tul Niech się wiosną zieleni mój los Niech w lecie złocistym trwać będzie Niech mi słońce już chmurą nie zajdzie I zima już lodu słać nie będzie Trwaj przy mnie Po prostu trwaj Niech zawsze wiem, że będziesz vana imago Odpowiedz Link Zgłoś
givenchy Re: Proszę o wiosenne wiersze - własne lub cudze 25.02.03, 14:30 vanaimago napisał: > "MIŁOŚĆ" > Bądź przy mnie > Po prostu bądź > Bądź tak bym wiedział,że jesteś > Bądź tak bym to cały czuł > I dotykaj i całuj i tul > Niech się wiosną zieleni mój los > Niech w lecie złocistym trwać będzie > Niech mi słońce już chmurą nie zajdzie > I zima już lodu słać nie będzie > Trwaj przy mnie > Po prostu trwaj > Niech zawsze wiem, że będziesz > > > vana imago Bardzo ładne. Proszę o następne. Odpowiedz Link Zgłoś
mevva Re: Proszę o wiosenne wiersze - własne lub cudze 27.02.03, 23:34 Park zapachniał bzami lasy konwaliami maj dotknął ust moich twoimi ustami. Na zielony listek spadła kropla rosy wiatr rozsypał płatki wiśni na trawę, na włosy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsc Re: Proszę o wiosenne wiersze - własne lub cudze IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.03, 19:40 Halina Poświatowska * * * pod drzewami - miłość pośród ludzi - miłość pośród deszczu i w słońcu odmieniałam pory roku dokąd nie przyszła teraz jest tylko jedna pora roku wiosna Odpowiedz Link Zgłoś
rb13 Re: Proszę o wiosenne wiersze - własne lub cudze 13.03.03, 19:00 Zawilce W sennych marzeniach wciąż tyle razy Wracają znajome z młodych lat obrazy Z mego ojczystego kraju z lasów, pól , łąk I na twarzy wciąż czuję dotyk Twych rąk Gdy wyciągałeś z włosów szpilka po szpilce A one spadały na trawę między zawilce Delikatnie czesałeś palcami me blond loki Białe jak kwiaty zawilców jasne jak obłoki Przetykane złotymi słońca pasmami I tak narodziła się miłość miedzy nami Zostało coś w snach i powraca wciąż Mimo ,że przy mnie jest dziecko i mąż I dobrze nam jest w tym nowym kraju Tak wspaniale jak kiedyś było w maju Kiedy białych zawilców kobierce się słały W zaroślach tylko dla nas ptaki śpiewały Zaś konary drzew nam pieśń szumiały A tyś - mój kochany - był taki nieśmiały Czekałam , aż moje gesty cię ośmielą A wokół nas kwitnące zawilce się bielą Śniłam że idę przez zimną lodową pustynie Skutą lodem , pokryta szronem krainę Widziałam wokół tylko zaspy śniegowe W ten napotkałem kwiaty lodowe Białe z puchu śnieżnego i lodowej szadzi Z igieł ze szronu mgielnego co się osadził Na czarnych drzew konarach i gałązkach Mrozem namalowane zawilce na łąkach Niczym diamentowe kwiaty do mnie mrugały Jak lustrzane zajączki w słońcu migotały Wciąż we śnie wracam w strony znajome Do drzew co śnieżnym puchem otulone Co wypatrują w wiosennych ptaków przylotów Zasłuchane w huk pierwszych grzmotów Szukam zawilców pod śniegiem drzemiących Niczym pieszczot słońca wypatrujących Wciąż wracam do nocy majowej myślami Kiedy gwiazdy jasno świeciły nad nami A między nami zawilce błyszczały perłowo Kocham Cię – wtedy wypowiedziałeś to słowo Dedykowane : Tess z którą wspólnie szeptamy czasami wierszem na forum Gazety... Ryś B. Kraków10.03.2003 godz. 2215 Odpowiedz Link Zgłoś
givenchy Re: Proszę o wiosenne wiersze - własne lub cudze 18.03.03, 11:57 Bardzo dziękuję za nowe wiersze. Od razu cieplej się zrobiło na zewnątrz. Proszę o następne. Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: Proszę o wiosenne wiersze - własne lub cudze 18.03.03, 13:01 Może być przekręcone, bo cytuję z pamięci. Autorem jest Adam Ziemianin. Tytułu nie pamiętam: Kiedy idę z tobą Przez most wiosną Rzeka nagle wychodzi z brzegów Chyba jest zazdrosna Odpowiedz Link Zgłoś
muszek0 czy może być haiku własnej produkcji? 19.03.03, 15:45 ciepło słońca na skroni odkryte kobiety czy mam więcej potrzeb? Odpowiedz Link Zgłoś
martha4 Halina Poświatowska 20.03.03, 00:40 *** (i nagle twoje ręce) i nagle twoje ręce dwie grzędy fiołków w ugorze mojej myśli czas skostniały dziwi się odrzuconej skibie twój uśmiech nade mną słońcem kwietniowym wzeszedł zielono naprzeciw ciebie idę Odpowiedz Link Zgłoś
dorotace Re: Proszę o wiosenne wiersze - własne lub cudze 29.03.03, 19:44 A. A. Milne "Dni wiosenne" Ach, motylki już fruwają, Dni wiosenne przybywają, Rybki w stawie się pluskają, Plim i plum i plim i plum Turkaweczka w lesie grucha, Brzęczy pszczółka, Bzyka mucha, Kumka żaba i ropucha, Kum, kum, kum, kum, Kum, kum, kum Wystrzeliły kwiatów pąki, Ćwirlą pliszki i skowronki, Wiosna dzwoni W leśne dzwonki, Din, din, din Świat się śmieje Razem z Misiem, Pachną kwiatki, łąk strojnisie, I chrabąszcze zleciały się Z prawie wszystkich Świata stron. Z traw wyjrzały już pierwiosnki, W gaju śpiewa Wdzięczne piosnki Muzykalny i beztroski Muzykalny słowik - zuch Aż z radości krowa grucha, Ryczy pszczoła, kumka mucha, A Puchatek w słońcu pucha, Puch, puch, puch! e. e. cummings "Wiwat słodka miłość" słodka wiosna jest twoją porą, jest twoją porą, naszą porą (wiwat słodka miłość) bo słodka wiosna to jest miłosna pora, więc wiwat słodka miłość takiego nieba, takiego słońca nie widzieliśmy dotąd ty i ja i jeszcze nigdy nikt nie wdychał aż tylu odmian słowa tak żadne drzewo swych liści nie zliczy gdy otwierają się tysiącem (lśniącym tysiącem) a wszystkie znaczą niewiele więcej, niż jedna rzecz rzecz zdumiewająca kochankowie odchodzą, przychodzą zabłąkani, zaplątani lecz każda para jest najzupełniej sama jakby nie żył nikt prócz niej wiwat słodka miłość Odpowiedz Link Zgłoś
yetta Re: Proszę o wiosenne wiersze - własne lub cudze 30.03.03, 15:31 Złotem przyrody - pierwsza zieleń; Po niej - już nic prócz spłowień, zbieleń. Rozkwitu szczyt - to pierwszy listek, Lecz przez godzinę ledwie: wszystek Zwykleje w liść natychmiat potem. Tak Eden zszarzał nam w zgryzotę, tak świt nam blaknie w światło dnia. Wszystko , co złote, krótko trwa. R.Frost Odpowiedz Link Zgłoś