rafrog72 Re: Zapomniane książki dla dzieci 19.08.14, 02:04 Nie mogę przypomnieć sobie tytułu, jak też autora, książki, którą pamiętam z lat dzieciństwa. Była ona wydana w latach 70-ych, w twardej oprawie. Zawierała krótkie opowiadania bogato ilustrowane. Szczególnie w mojej pamięci wyryły się właśnie jej klimatyczne ilustracje (m. in. kubistyczne w formie, zastanawiałem się czy nie wykorzystano ilustracji Tadeusza Makowskiego). Opowiadania dotyczyły: - świerszcza grającego za piecem; - smoków z papieru; - zagubionej dziewczynki w ciemnym lesie, otoczonej przez wilki - motyw Czerwonego Kapturka? (bardzo sugestywna była ilustracja do tego opowiadania); - muzykantów (ilustracja przedstaweiała dwóch chłopców z gitarą); - zniszczonej sukienki (jej właścicielka miała chyba na imię Halinka); - biednego chłopca (chyba cierpiącego na brak obuwia); - zniaszczonej, nadwyrężonej zębem czasu lalki. Dzięki, jeśli ktoś wskaże mi tytuł tej książki! Zainteresowany byłbym także jej nabyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
quistista Re: Zapomniane książki dla dzieci 22.08.14, 13:48 czy to to? jarmila09.files.wordpress.com/2014/01/co-dzieci-wiedzc485_okc582adka.jpg Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafrog72 Re: Zapomniane książki dla dzieci IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.14, 12:20 Bingo!!! Tak, to jest to! Poznaję po okładce. Serdeczne dzięki. Teraz znając Autorkę i tytuł, spróbuję odszukać gdzieś ową książkę i ją nabyć. Chyba, iż Ewo masz ją na sprzedaż. Jeszcze raz dzięki za odświeżenie pamięci! Pozdrawiam. Rafał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafrog72 Re: Zapomniane książki dla dzieci IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.14, 12:38 Ps. Info dla tych, którzy nie weszli w powyższy link, zamieszczony przez Ewę: książka, o której wspomniałem to "Co dzieci wiedzą" Kazimiery Iłłakowiczówny. Ewo, raz jeszcze dzięki za przypomnienie tytułu! Odpowiedz Link Zgłoś
karanissa Francuski autor - lata 70/80 10.05.16, 13:34 Strasznie mnie meczy pewna zapomniana ksiazka - przypomnialam sobie zatem o Waszym watku, ktory czytalam pare lat temu (mam nadzieje, ze jeszcze ktos sie tu udziela...) Czytalam ja na przelomie lat 70-tych i 80-tych. Rzecz dzieje sie wspolczesnie we Francji. Rodzenstwo (bodajze trojka) jada do rodziny na wies. Mieszkaja na farmie (takiej typowej, francuskiej). Maja miejscowa kolezanke, ktora wraz z matka mieszka w mlynie. Mieszkanki wioski dziergaja koronkowe serwety (na takich specjalnych poduszkach z klockami). Cala akcja obraca sie wokol zaginionego (badz ukrytego) skarbu, ktory koniec koncow sie odnajduje po wielkiej burzy w lesie, ktora wyrywa z korzeniami drzewo nad zrodelkiem i wsrod tych korzeni ukryty jest skarb... malo tego, okazuje sie, ze prawowita spadkobierczynia jest mama z corka z mlyna. Pomozcie, bo oszaleje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
karanissa Re: Francuski autor - lata 70/80 23.05.16, 13:42 A ja juz sobie przypomnialam :-) Wyszukalam na Allegro po okladce. To jest "Lato w Peyreloube" Hél?ne Coudrier. Przypomniana, kupiona, przeczytana. Nie macie pojecia, co za ulga :-) Odpowiedz Link Zgłoś
inez69 "Niedzielna mama"? 13.11.14, 21:21 Od lat próbuję sobie przypomnieć tytuł ksiązki o dziewczynce, która weekendy spędzała u zastępczej mamy, kojarzę niebieską okładkę. Dziś wreszcie mnie olśniło, ale w necie ani śladu o takiej pozycji... Pomożecie? Odpowiedz Link Zgłoś
inez69 Re: "Niedzielna mama"? 14.11.14, 00:36 "Niedzielne dziecko" Mebs Gudrun, oświeciło mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
on_na Re: Zapomniane książki dla dzieci 16.02.15, 21:24 Na mojej liście jest: "Strasznie ważna rzecz" Danuty Wawiłow i "Klechdy Sezamowe" Leśmiana. Natomiast potrzebuję Waszej pomocy w odnalezieniu jednej książki, którą czytałam kiedy miałam ok 7-8 lat (dość wcześnie nauczyłam się czytać). Szczegóły: główny bohater tej książki nazywał się Pan Pomodoro, był niewielki ale nie był skrzacikiem. Mieszkał na 13 piętrze 12-piętrowego domu. Odwiedzał dziewczynkę z tego samego budynku, która była chora i opowiadał jej różne historie - każdy rozdział to była osobna historia. Książka wydaje mi się że była zagranicznej autorki (chyba kobiety) a okładka była na pewno czerwona z rysunkiem na tytułowej stronie. Pomóżcie! Ktoś coś?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balbina Re: Zapomniane książki dla dzieci IP: *.static.tpgi.com.au 19.02.15, 09:13 Chodzi ci o "Pan Piramido z trzynastego piętra"? Odpowiedz Link Zgłoś
on_na Re: Zapomniane książki dla dzieci 26.03.15, 17:22 Taak! To to!! Dziękuję pięknie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex bajki z dzieciństwa IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.15, 09:22 Witam. Szukam tytułu bajek to były książeczki z czerwoną okładką (mały format) o rudym chłopcu. Pamietam, ze jedną z jego przygód było jak spotkał blondwłosą dziewczynkę która przyczepiła sobie trzecią sztuczną nogę. W pierwszym opowiadaniu chłopczyk był jescze mały i dzieci w szkole się z niego śmiały i jego tata który też był rudy dał mu taki sztuczny czerwony nosek - taką kulke i potem dzieci w przedszkolu też nosiły tą kulke na nosie i się z niego nie smiały. Przepraszam, że tak niespójnie ale szukałam wszędzie i nie potrafię znaleźć a bardzo zależy mi na tych książeczkach. Miałam je w połowie lat 90 wiec jeśli ktoś coś kojarzy bedę bardzo wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
adiyoshi Re: Zapomniane książki dla dzieci 26.03.15, 21:32 Ojj przypomniała mi się ta książka : M. Kruger "Dar rzeki Fly" :D Odpowiedz Link Zgłoś
50bea Re: Zapomniane książki dla dzieci 28.03.15, 00:21 Witam forumowiczów, ja także, jak wielu innych z Was przede mną mam problem z przypomnieniem sobie tytułu książki i jej autora. Książkę czytałam na przełomie lat 70-80 XX wieku, akcja dzieje się w czasie wojny (chyba na zamojszczyźnie), grupka dzieci ukrywa się przed niemcami w lesie, wśród nich mała blondynka z "oczami w mokrym miejscu", wraz z nimi ukrywa się parobek (igor, Iwan, czy jakoś tak), który jak później się okazuje jest żydem (farbującym włosy na blond) i jednocześnie ojcem tej dziewczynki . Mam nadzieję, że komuś z Was ta książka również wpadła w ręce i lepiej ją zapamiętał. Pozdrawiam serdecznie :D Odpowiedz Link Zgłoś
kki13 Re: Zapomniane książki dla dzieci 29.03.15, 08:37 Zamojszczyzna kojarzy mi się z Kaktusami Zawady, ale nie wiem, czy to ta, bo nie pamiętam treści... Odpowiedz Link Zgłoś
0mirka2 Re: Zapomniane książki dla dzieci 26.04.15, 20:46 Mnie też. :) Jeśli byłyby to Kaktusy, to ostatnia część cyklu "Leśna szkoła strzelca Kaktusa", ale również nie przypominam sobie treści na tyle, żeby stwierdzić na sto procent, że o tę książkę może chodzić. :) Odpowiedz Link Zgłoś
zaisa Re: Zapomniane książki dla dzieci 04.03.23, 21:19 Chyba jeszcze byla część powjenna "Globus i pałka" - były to symbole jednego nauczyciela. Z "Kaktusów", nie wiem, z których części, utkwiły mi w głowie: "Papierówka zza komórki" - chłopiec zidentyfikował po smaku jabłko, które mu przyniósł kolega, a to oznaczało, że już w tym miejscu skończył się ostrzał; opis zamojskiej rotundy zaraz po wyzwoleniu z dopalającą się straszną zawartością, rosyjski chyba chłopiec, który z jakiś powodów mieszkał przez jakiś czas z głównym bohaterem i jego rodzicami i gotował muchomory. Odpowiedz Link Zgłoś
petra1246 Re: Zapomniane książki dla dzieci 16.11.15, 23:36 Na Zagubionem - Teodora Banasiowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archi77 Re: Zapomniane książki dla dzieci IP: *.teoc.pl 25.04.15, 08:50 czy możecie pomóc w poszukiwaniach :-) ? Szukam książki młodzieżowej w której to dwóch chłopców ucieka z domu po prześcieradle i widząc w tle Babią Górę nawiewają do Czech, tam jeden z nich pomaga prowadzić autobus. Później uciekają do Austrii i .....dalej nie pamiętam ale chętnie przeczytałbym ją jeszcze raz. Dziękuję wszystkim którzy kojarzą cokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
szadet Re: Zapomniane książki dla dzieci 27.11.15, 14:02 Ddzieci z Bulerbyn to książka do której mam ogromny sentyment i bardzo ją lubię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trotula Re: Zapomniane książki dla dzieci IP: *.skybroadband.com 25.12.15, 01:30 Udzielam się w wątku od lat, wspaniały temat. Czy ktoś może pamięta bajkę o baranku, który nie słuchał mamy i się zgubił, raczej takie bardzo krótkie opowiadanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trotula Re: Zapomniane książki dla dzieci IP: *.skybroadband.com 25.12.15, 01:45 O! Udało mi się znależć kiedy przestałam sobie wmawiać że na pewno był to baranek. Chodziło mi o 'Nie płacz koziołku'. Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Zapomniane książki dla dzieci 31.12.15, 12:50 Oczywiście wszystkich pozycji wymienionych nie przeczytałam ale przed Świętami znalazłam w kartonie, na strychu Zuzię Krystyny Grzybowskiej. Oczywiście wydała Nasza księgania. Jak ja ją lubiłam, jak do niej wracałam, nawet ołówkiem podpisałam. Moja Zuzia w latach 20tych zeszłego roku w Krakowie i we Włoszech z powodu złego zdrowia i bogatej ciotki. I ta pierwsza jej ondulacja, dzisiaj staroświecka i zapomniana.Nigdy nie miałam. Wracam znowu do czytania. Ktoś pamięta Zuzię? Odpowiedz Link Zgłoś
mkw98 Re: Zapomniane książki dla dzieci 01.01.16, 01:56 Kocham "Zuzię". :-) A wiesz, że jest jeszcze druga część (a właściwie pierwsza) - "I ja, i Franuś"? Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Zapomniane książki dla dzieci 01.01.16, 17:19 Nie wiedziałam, dziękuję za informację, będę szukała. Co za radość powrotu do tamtego świata i ludzi. Pozdrawiam w Nowym Roku! Odpowiedz Link Zgłoś
stara.gropa Re: Zapomniane książki dla dzieci 02.01.16, 23:45 Proszę podpowiedzcie mi, czy "Buraki na świąteczną ćwikłę" Katarzyny Witwickiej to powieść zawierająca wątki biograficzne autorki? Tak jak "Opowiadania konstancińskie" i "W strasznym domu". Odpowiedz Link Zgłoś
zoo-zka Re: Zapomniane książki dla dzieci 08.03.16, 14:33 Mnie się nie podobają. "Dzieci z Bullerbyn" to tylko razem z ilustracjami Hanny Czajkowskiej! O wspomnieniach z dzieciństwa się nie dyskutuje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
andole3 Re: Zapomniane książki dla dzieci 22.05.16, 12:17 A ja nie mogę sobie przypomnieć takiej o Jacku (chyba?), który przez szafę dostał się do jakiejś krainy. Ale to nie były opowieści z Narni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Megi Re: Zapomniane książki dla dzieci IP: *.promax.media.pl 28.06.16, 13:44 Szukam w głowie tytułu pewnej książki, nie wiem czy była ona popularna i czy znajdzie się ktoś kto ją tez czytał, czytał mi ją i mojemu rodzeństwu tata wieczorami a my słuchaliśmy z wypiekami na twarzy. Była to historia małego liska, mieszkał w lesie, miał mnóstwo przyjaciół i przygód i chyba został porwany przez orła. Autor z tego co kojarzę był albo Rosjaninem, albo jakiejś innej narodowści zza wschodniej granicy. Może ktoś pamięta tytuł, a najlepiej autora? Odpowiedz Link Zgłoś
mutant12 Re: Zapomniane książki dla dzieci 09.07.16, 20:16 Kojarzę książkę "Bałabuszka - złoty lis", dostałam ją w nagrodę za dobre oceny w pierwszej czy drugiej klasie, ale zupełnie już nie pamiętam treści, więc nie wiem, czy to ta :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Zapomniane książki dla dzieci IP: *.play-internet.pl 07.07.16, 20:04 Świetny temat! Ja także poszukuję dwóch książek z dzieciństwa (lata 70-te). Pamiętam bardzo mało. Obie miały zielone okładki. W jednej był wątek oparty na piosence "Był sobie król, był sobie paź i była tez królewna...", na okładce była róża, coś tam chyba było o róży lub królewnie o tym imieniu. Druga: chłopiec, który porzucił swojego misia, chyba dlatego, że dorósł. Jest tam motyw pociągu, który jeździ ze stacji Znikąd do stacji Donikąd. Czy komuś coś się kojarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
hydra-wydra Re: Zapomniane książki dla dzieci 09.02.19, 00:30 Ta ksiazka to "O królu cukrowym, marcepanowej królewnie, piernikowym paziu i kucharce Pelagii". Jest tez w niej motyw pociagu jazdzacego ze Stamtad do Tam. Odpowiedz Link Zgłoś
krystina50 Re: Zapomniane książki dla dzieci 07.07.16, 21:28 Może ktoś pamięta, co to za książka. Pamiętam tylko, że było tam coś o Anastazyjce niecnocie i prawdopodobnie jej siostrze. Coś mi się kojarzy, że były dwie siostry, jedna dobra, a druga zła jak to w bajkach bywa, ale moja pamięć jest dziurawa jak rzeszoto. Może ktoś pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś
kki13 Re: Zapomniane książki dla dzieci 11.07.16, 21:14 Ja kojarzę taką bajkę o dwóch Dorotkach Janiny Porazińskiej, była też chyba jakaś zagraniczna wersja Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Zapomniane książki dla dzieci 13.07.16, 23:49 "Mio mój Mio" "Baśnie narodów ZSRR" zbiór baśni rosyjskich "Alonuszka" "Polyanna" I chyba ( obym się myliła)odchodząca powoli w zapomnienie w dobie "Violett", "Magicznych Drzew", a dla przedszkolaków tych wszystkich opowieści o kucykach etc. F.H. Burnett-"Mała Księżniczka " i "Tajemniczy Ogród" O, i jeszcze seria "Poczytaj mi mamo"-teraz akurat wznowiona, ale czy ktoś po to sięga? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: Zapomniane książki dla dzieci IP: *.ronus.pl 14.07.16, 07:50 "Poczytaj mi mamo" to zbiory zawierające wiele utworów, różnych autorów. Zapewne sięga ktoś po to, ale łatwiej było przed laty kupować po jednej książeczce niż teraz sięgnąć po cały to, odpowiednio droższy... Ja kupiłam jeden tom dla wnuka, ale kolejnego już nie, za drogi. Według mnie ani "Mała księżniczka", ani "Tajemniczy ogród" nie są odpowiednie dla przedszkolaków, może dopiero dla sześciolatków, ale nie wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aa Re: Zapomniane książki dla dzieci IP: *.dynamic-ra-09.vectranet.pl 17.09.16, 19:29 Witam. Może ktos pamieta książkę z lat 80 moze wczesnych 90-tych ,czeskiego autora chyba, z charakterystycznymi ilustracjami ( kreska podobna do ilustracji w książce "Chłopak na opak" o dużej rodzinie kojarzy mi się jeszcze serial czeski dla dzieci o podobnej tematyce? Wiem ze opis jest enigmatyczny ale moze ktos skojarzy , ksiazka byla kolorowa ??? Odpowiedz Link Zgłoś
chomsky Re: Zapomniane książki dla dzieci 17.09.16, 21:17 Daleki strzał, ale może "Śmieszna rodzinka" (Rade Obrenovic)? Tylko to było jugosłowiańskie, nie czechosłowackie. Odpowiedz Link Zgłoś
sermysia Re: Zapomniane książki dla dzieci 03.08.17, 00:19 "Wężowa królewna" i tam była ta opowieść o Zofijce i Stazyjce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna Re: Zapomniane książki dla dzieci IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 10.09.18, 13:47 sermysia :) Dziękuję z całego serca, dokładnie ta bajka od lat mi chodziła po głowie :) Nie dawała spokoju:) Ze Stazyjki zrobiłam Anastazyjkę :) Wielkie dzięki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alanta1 Re: Zapomniane książki dla dzieci 24.10.16, 18:51 Dzień dobry Czy kojarzy ktoś książkę o dziewczynie, której ojciec zmarł chyba, zbiedniała i musiała zacząć zarabiać na siebie? Od kilku lat mnie to męczy ;) Książka w stylu "Małej księżniczki", ale akcja chyba w Polsce się działa... Przyjął ją do pracy były wspólnik czy podwładny ojca chyba, choć niewiele umiała... Kojarzę taką scenę: dziewczyna idzie zimą z innymi w długiej sukni z trenem, z czasów gdy jeszcze była bogata. Tren zamaka i zamarza i ona go chyba ciągnie po ziemi??? Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Zapomniane książki dla dzieci 25.10.16, 07:00 Księżniczka - Zofia Urbanowska Odpowiedz Link Zgłoś
alanta1 Re: Zapomniane książki dla dzieci 25.10.16, 11:57 Dzięki. Czyli dobrze kojarzyłam z polskim pozytywizmem :) Odpowiedz Link Zgłoś
odczepcie_sie Re: Zapomniane książki dla dzieci 02.01.17, 15:31 Karolcia, obie części. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Zapomniane książki dla dzieci IP: *.tktelekom.pl 17.01.17, 09:50 Poszukuje książki /komiksu zmlat 80. Była o przeprowadzce rodziny do nowego mieszkania. Rodzina tata, mama, syn. W związku z przeprowadzka mieli ciągle rozne przygody,cos sie rozlało, zepsuło itd Pamiętam, ze bylo dużo ilustracji, dlatego zastanawiam sie czy to ksiazka czy komiks. Może ktoś coś kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Zapomniane książki dla dzieci 25.01.17, 18:18 Szarlota Pawel "Kubuś Piekielny"? Niedawno było wznowienie. Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: Zapomniane książki dla dzieci 07.12.17, 13:35 > Poszukuje książki /komiksu zmlat 80. Była o przeprowadzce rodziny do nowego mieszkania. Rodzina tata, mama, syn. Wygląda mi na komiks Szarloty Pawel "Przeprowadzka". Odpowiedz Link Zgłoś
wositelec Re: Zapomniane książki dla dzieci 24.01.17, 22:17 Ostatnio przez przypadek przypomniałem sobie o pewnej książce, ale za nic nie pamiętam tytułu ani autora. Książka mogła być polskiego autorstwa, pisana dla dzieci. Czytałem około 15-20 lat temu. Jednym z głównych bohaterów był (chyba) świstak. Występowały też inne zwierzęta i wszystkie mówiły ludzkim głosem. Pamiętam jakiś dialog o jedzeniu śledzia z truskawkami oraz rozmowę o utalentowanym kompozytorze, który był wyczulony na dźwięki przyrody. Pasjonowało go nawet słuchanie ciszy. Zwierzęta rozmawiają: - A czy znajdował inspirację w sytuacji, gdy nie brzmiała żadna melodia? - Tak. Bo wtedy słuchał ciszy. - Przecież jak jest cisza, to nic nie słychać - odpowiedziało inne zwierzątko. Niemniej jednak, tli mi się jakiś żabi koncert w pamięci - chyba z tej książki. Książka mogła być z biblioteki, pamięć mi się zatarła. Ale jestem pewny, że taka książka istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gra Re: Zapomniane książki dla dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.17, 11:59 Mówi plastuś raz do Misia,zrobimy wyprawę dziasiaj ,trzeba zajrzeć do tej skrzynki co też mają w niej dziewczynki.Misio skrobnął się w czuprynę,zaraz pójdę po drabinę. Po tej drabinie jak strażacy wspiął się nasz Plastuś coś tam zobaczył .Co w skrzyni, gadaj !a Plastuś patrzy nie odpowiada.Bo tam w tej skrzyni skarbów jak z bajki, kot z czekolady, kawałek fajki a mieniących koralików pełne pudła wprost bez liku tak się mienią i migocą jak na niebie gwiazdki nacą. Misio zaczął się wspinać ale za krucha była drabina i runął.Oj,jestem kluchą,oj jestem gapą i łzy ociera kudłatą łapą. Gdzie kupić tę książkę.Proszę podpowiedźcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mt_werty Re: Zapomniane książki dla dzieci IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.17, 21:11 książeczka o psie robocie co to uciekł od swego pana, przeżył wiele przygód, a potem wrócił, troche jak Pinokio... tytuł??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: van Klomp Re: Zapomniane książki dla dzieci IP: *.115.131.201.wireless.dyn.drei.com 05.06.17, 14:31 www.atticus.pl/?pag=poz&id=72663 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mietek Re: Zapomniane książki dla dzieci IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.17, 08:44 "Złamany miecz" - Kornela Makuszyńskiego. Książka nigdy nie została wznowiona, a szkoda. Przypomniane dzięki: scoffer-scoffer.blogspot.com/2017/06/lista-kultowych-ksiazek-dla-dzieci.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolanta Re: Zapomniane książki dla dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.17, 16:51 Super książka! Do dziś pamiętam hasło "sempiterna" :) Jestem już dość wiekowa, a nadal chętnie wracam do cudownie kojących, ale i dostarczających mnóstwa wzruszeń, książek pana Kornela. Odpowiedz Link Zgłoś
drjed Re: Zapomniane książki dla dzieci 22.12.17, 01:48 Poszukuję książki- tytuł, autor w której były wiersze m. in. o Koperniku zaczynający się od słów: Daję słowo jakem sowa od prababki wiem to wszystko spamiętałem co do słowa zapisałem też na listku...a także wiersz o górach świętokrzyskich ...hura wyższa jest Łysica ja mam bliżej do księżyca... Odpowiedz Link Zgłoś
pan_talejmon Re: Zapomniane książki dla dzieci 07.07.17, 09:41 Kojarzycie może taką książkę: Dziewczynka przyjeżdża na wieś do babci, z którą nie ma dobrego kontaktu. Okazuje się, że babcia jest zielarką i suszy zioła na strychu. Dostaje klucz do strychu i .... ? Książka dla dzieci z mojego dzieciństwa, ale nie pamiętam tytułu. Może lektura? Nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
armacost Re: Zapomniane książki dla dzieci 18.07.17, 20:28 Ponawiam swoją wiadomość sprzed 3 lat, może teraz będę mieć więcej szczęścia: 'Nawet nie potrafię określić od ilu lat szukam tej książki, zero rezultatów. Pamiętam tylko tyle że główną bohaterką była kilkuletnia dziewczynka o dość paskudnym charakterze, rozpieszczona i samolubna, prawdopodobnie nie miała rodzeństwa, tylko bardzo bogatych rodziców, którzy spełniali większość jej zachcianek - te z kolei dotyczyły głównie domowych zwierzątek - raczej na pewno były wśród nich kanarek i (na sto procent) mały kotek. I tutaj najważniejsze: małolata (nie pamiętam imienia, ale przez dłuższy czas wydawało mi się że coś w rodzaju 'Katia') była sadystką - nie pamiętam w jaki sposób wykończyła kanarka, ale na 90% z jej winy kot wpadł do wiadra z wrzątkiem i zginął w okropnych męczarniach (wciąż pamiętam tę traumę), co z kolei tak nią wstrząsnęło że postanowiła się zmienić. Objętościowo raczej cienka książka, miała jasną (żółtawą?) okładkę i format zbliżony do A4, może większy. Mam dziwne przeczucie że to jakiś skandynawski autor, ale to może być tak samo mylne jak z imieniem bohaterki, zbyt dużo czasu minęło.' Ktoś, coś? Odpowiedz Link Zgłoś
e-w-e-l-i-n-a-a-a Re: Zapomniane książki dla dzieci 02.12.17, 20:53 Ja ostatnio trafiłam na dnie szafy na starą książkę z dzieciństwa "Chrząszcz w trzcinie" Hanny Łochockiej. Gdy byłam mała to wertowałam ją przynajmniej dwieście razy. Książka była już w strzępach, jej okładka całkiem odpadła. Zdecydowałam się coś z tym zrobić i wybrałam się razem z moją książką z dzieciństwa na warsztaty introligatorskie. Zobaczcie, jak udało mi się ją naprawić: linorytem.pl/warsztaty-introligatorskie/ Teraz wygląda niemal jak nowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
lena36 Re: Zapomniane książki dla dzieci 24.04.18, 11:31 Mam jedną książkę z której pamiętam urywki ale nie pamiętam ani tytułu ani autora... Pisana z perspektywy dziewczynki (chyba najmłodszej z rodzeństwa - jakoś może 8 letniej...?) przedwojenna rodzina....ojciec dość surowy, i tam w domu w pewnym momencie zamurowują okno żeby więcej ściany było i matka mówi że nie wolno bo taki przesąd jest że jak się tak zrobi to ktoś umrze...i umiera ten ojciec...kurcze nic więcej nie pamiętam ale fajnie opisane zycie rodzinne przed wojną.... Odpowiedz Link Zgłoś
abulafia Re: Zapomniane książki dla dzieci 08.10.18, 15:14 To "Wielkie małe rzeczy" Anny Kamieńskiej (wydane także później wraz z "Świat się ciągle zaczyna" pod wspólnym tytułem "Marianna"). Ilustracje Leonii Janeckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
martina-0 Re: Zapomniane książki dla dzieci 22.05.18, 09:54 Czy znacie książki (literaturę dla dzieci i młodzieży) dot. ekologii, zdrowego trybu życia, zdrowego odżywiania, głodu na świecie, zrównoważonego rozwoju lub przeciwnie, o degradacji przyrody przez działania człowieka? Może gdzieś w jakichś książkach są obecne ww. tematy jako motyw i nie musi to być koniecznie motyw wiodący. Oto moje propozycje dla dzieci: 1) Megan McDonald “Hania Humorek ratuje świat!” 2) Jacques Breuil "Filip ratuje króla Łasucha Pierwszego" część II MOŻE KTOŚ DODA TYTUŁY DO TEJ LISTY? Dziękuję z góry! Podobne pytanie zadałam już tu: forum.gazeta.pl/forum/w,151,166072401,166072401,Ksiazki_o_tematyce_ekologicznej_co_czytac_.html?t=1526975326#p166072401 (tytuł wątku – Książki o tematyce ekologicznej, co czytać?) Może przy okazji ktoś uzupełni ww. listę o książki dla dorosłych? Napisałam to pytanie także tutaj, gdyż dużo się dzieje na tym forum, więc jest jakaś szansa, że ktoś odpowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mijak8 Re: Zapomniane książki dla dzieci IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.09.18, 04:14 Prośba o pomoc z identyfikacją tytułu. Powieść dla młodzieży z lat 80/90, Kaszuby, stajnia, bohaterka nastolatka jezdzi konno, jej bracia sposobem ratuja las przed wycinka. Odpowiedz Link Zgłoś