Dodaj do ulubionych

Zapach książek w domu

19.02.16, 09:57
Drodzy Czytujący prawdziwe książki, do Was z prośbą o porade się zwracam:
Jestem posiadaczem dużej biblioteki domowej. Wśród książek mam też stare pozycje kupowane w antykwariatach czy na wyprzedażach i pchlich targach. Owe książki były trzymane w różnych warunkach, przypuszczam, że też piwnicznych, książkom nienależnych.
Gdy wyjeżdżam i mieszkanie nie jest wietrzone pachnie w nim po powrocie starym antykwariatem. Nasi znajomi uwielbiaja ten zapach, zwłaszcza sąsiedzi, którzy podlewaja rosliny podczas naszej nieobecności. Podobno nawet buszuja w bibliotece zasiadajac na chwilę w fotelu, by poczytać to i owo.
Ja chciałbym jednak nieco zredukować ten zapach. Oczywiście mogę zabudowac bibliotekę szklanymi drzwiami, ale to już nie to samo. W sumie nie mogę, gdyż moje półki nie mają tyłow, więc bez sensu. Mogę wyczyścić każdą pozycję, co też uczyniłem, ale zapach pozostał. Częściej wietrzyc? Tak czynię. Może jeszcze jakiś pomysł? Byłbym wdzięczny za podpowiedzi. Starych książek nie oddam.
Obserwuj wątek
    • vichta Re: Zapach książek w domu 19.02.16, 14:15
      Porozwieszaj saszetki z mieloną kawą. Kawa pochłania każdy zapach, a przy okazji oddaje swój własny.
      • kardiolog Re: Zapach książek w domu 19.02.16, 14:24
        Fajna myśl. Dziękuję i spróbuję.
        • vichta Re: Zapach książek w domu 19.02.16, 23:26
          Przyjemne i ekologiczne :)
          Takie saszetki można powiesić też np. w aucie zamiast cuchnących i toksycznych "choinek".
          Żeby zneutralizować zapach można by spróbować pochłaniacze do lodówek z węglem aktywowanym, ale chyba musiałoby ich być sporo, żeby zadziałały w takiej kubaturze.
          • asiak44 Re: Zapach książek w domu 21.02.16, 18:37
            To kawa mielona czy w ziarenkach?
            • koty_schrodingera Re: Zapach książek w domu 22.02.16, 12:01
              w ziarenkach
    • claratrueba Re: Zapach książek w domu 20.02.16, 04:39
      Sposobów na pozbywanie się zapachów jest parę: wspomniane już ziarenka kawy w woreczkach, podobnie zadziałają woreczki ze zwykłą sodą spożywczą - naprawdę skuteczne i tanie rozwiązanie. Te woreczki wystarczy poukładać za książkami ale co trzeba je wymieniać co mniej więcej tydzień. Sposobem na doraźne i szybkie pozbycie się zapachu są też porozkładane połówki cebuli, ale jak zapomnisz je zebrać to będziesz miał zapach gnijącej cebuli wiec to taki sobie sposób.
      Jeśli nie masz problemów z alergią i nie chcesz pozbyć się zapachu raz na zawsze to te "odwaniacze" plus wietrzenie przeciągiem w suche dni (lepiej unikać wietrzenia kiedy jest duża wilgotność powietrza) pomogą. Raz na zawsze usunie zapach ozonowanie bo usunie jego przyczynę - grzyby i pleśnie, które uwielbiają książki. Najprościej firmę, która to wykonuje znaleźć za pośrednictwem archiwów, muzeów, bibliotek ze starymi zbiorami. Po prostu wnoszą urządzenie do pomieszczenia (trzeba usunąć tylko rośliny i zwierzęta), uszczelniają drzwi i kratki wentylacyjne jeśli są i parę godzin to urządzenie chodzi i już.
      Ale szczerze mówiąc, gdyby nie moja alergia na w/w nigdy nie pozbyłabym się antykwarycznego zapachu raz na zawsze.
    • kardiolog Re: Zapach książek w domu 21.02.16, 10:36
      Dziękuję za pomysły. Nie wiedziałem, za sa metody wywabiania zapachu. W ogóle dużo nie wiedziałem, co pleśń moze zrobic z książkami. Tyle ode mnie generalnie, za pozytywne wpisy czytam odnośnie swojego Nicka:

Nie masz uprawnień do wysyłania na to forum.
    • jeepwdyzlu Re: Zapach książek w domu 22.02.16, 13:30
      Stare książki kupione w antykwariacie suszę... :-) Na ogródku - w półcieniu pod parasolem.. Czasem kilka dni - ale eliminacja zapachu wynosi około 90%
      Najserdeczniej
      jeep
      • kardiolog Re: Zapach książek w domu 24.02.16, 10:12
        Moje książki są wysuszone na wior aż do jądra, do celulozy, ale dziękuję za rady. Wszystkim.
    • Gość: ogonek Re: Zapach książek w domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.16, 16:16
      Książkę - smrodka można włożyć na kilka dni do papierowej torebki (koperty lub kartonowego pudełka), nasypać tam sody i odłożyć w przewiewne miejsce. Sprawdziłam. Działa (ale tylko na mniejszy zapaszek). Większego śmierdziela można zapakować do pudełka po proszku do prania i dać mu tam pobyć przez kilka dni. Sprawdziłam. Działa (ale potem trzeba walczyć z zapachem proszku do prania) :D
      • kardiolog Re: Zapach książek w domu 25.02.16, 22:20
        Muszę więcej nowych książek kupować. Pudełko po proszku? Może być; wstawię książki w pudełka po proszkach, potem w pudełkach na półki. Dobry pomysł:-) i kolorowy:-)
        A przede mną w planach kupienia:
        Chico Buarque
        Mein deutscher Bruder
        Roman
        • kardiolog Re: Zapach książek w domu 25.02.16, 22:35
          Zdjęcia choć nie moje też trzeba ocalić w pudełku po proszku przed pleśnią. 1984r
          iconicphotos.files.wordpress.com/2009/12/1984.jpg
          • kardiolog Re: Zapach książek w domu 25.02.16, 22:37
            2016. Jeszcze świeże, więc może bez pudełka:
            i2.cdn.turner.com/cnnnext/dam/assets/160217161825-01-world-press-photo-2016-super-169.jpg
            • kardiolog Re: Zapach książek w domu 25.02.16, 22:38
              Dziękuję wszystkim za udzial i rady. Jestem przekonany ze z niektórych skorzystam.
              Niekiedy podrzuca pozycję do czytania w wątkach miesięcznych co czytamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka