Dodaj do ulubionych

Wasze ulubione lektury szkolne

22.01.03, 16:41
Moje to:

Kamienie na szaniec
Lalka
Pan Tadeusz
Obserwuj wątek
    • Gość: n Re: Wasze ulubione lektury szkolne IP: *.czeladz.msk.pl 22.01.03, 19:35
      Kartoteka
      Mistrz i Małgorzata
      • Gość: szcz Re: Wasze ulubione lektury szkolne IP: *.czes.gazeta.pl 22.01.03, 20:35
        Gość portalu: n napisał(a):

> Kartoteka
        > Mistrz i Małgorzata

Kiedy ty człowieku chodziłeś do szkoły? „Mistrz i Małgorzata” lekturą -
        zazdroszczę. Ja z literatury rosyjskiej to miałem „Timura i jego drużynę”.
        Wybór ulubionych lektur mam więc ograniczony: Lalka, Lord Jim, Dżuma.
    • kaja_ Re: Wasze ulubione lektury szkolne 22.01.03, 21:18
      Ania z Zielonego Wzgórza, ale zanim dowiedziałam się, że jest lekturą i że
      właśnie będę ją omawiać w szkole, przeczytałam trzy razy
      Zdążyć przed Panem Bogiem, Medaliony, Ferdydurke, Tango, Kamienie na szaniec,
      Giaur
      • Gość: tai-pan13 Re: Wasze ulubione lektury szkolne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.03, 17:50
        Witam!
        Teraz to by był - Mistrz i Małgorzata. Za moich czasów niestety nie było jej w
        programie. Może "Krzyzacy"?
    • Gość: inseglet Re: Wasze ulubione lektury szkolne IP: *.ostroleka.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.03, 22:06
      Lekturę która mi się podobała moge znaleźć w każdej (no, prawie każdej) klasie
      szkoły podstawowej, ale "Chłopcy z Placu Broni" biją wszelkie rekordy
      popularności w moim osobistym rankingu.
    • Gość: ryża małpa Re: Wasze ulubione lektury szkolne IP: 4.2.* / *.lublin.mm.pl 22.01.03, 22:45
      1. "Chłopi"
      2. " Lalka"
      3. "Zbrodnia i kara"
      4. "Dzieci z Bullerbyn" :-)
      • Gość: aga Re: Wasze ulubione lektury szkolne IP: *.crowley.pl 23.01.03, 00:24
        1. przygody hucka
        2. ferdydurke
        3. zbrodnia i kara

Dziwna ta lista ;))
      • Gość: Kasia Re: Wasze ulubione lektury szkolne IP: *.srem.sdi.tpnet.pl 23.01.03, 09:05
        hej!

"Chlopi"?? Ulubiona lektura?? O nie, dla mnie nigdy!

Moje to "Lalka", "Kartoteka", "Tango", "Ferdydurke",

Witkacy,ale na Boga nie Reymont!

Pozdrawiam

Kasia
        • Gość: balanescu Re: Wasze ulubione lektury szkolne IP: *.media4.pl 23.01.03, 14:50
          A dlaczego nie Reymont??? Wg mnie "Chłopi" to kapitalna powieść. Ma u mnie 2.
          miejsce ze szkolnych, po "Ferdydurke". Cała reszta daleko w tyle.
        • Gość: halo Re: Wasze ulubione lektury szkolne IP: *.telia.com 10.04.03, 10:07
          No, bardzo prosze bez krytycznych komentarzy i wybrzydzania. To nie fair.
      • Gość: martka Re: Wasze ulubione lektury szkolne IP: *.duna.pl 04.04.03, 14:59
        Zdecydowanie "Sklepy cynamonowe" Brunona Schulza
    • Gość: Aga Re: Wasze ulubione lektury szkolne IP: proxy / 204.48.22.* 23.01.03, 07:55
      Zbrodnia i kara (wczoraj był film na Hallmarku)
      Lalka
      Noce i dnie
    • Gość: Aga Re: Wasze ulubione lektury szkolne IP: proxy / 204.48.22.* 23.01.03, 07:55
      Zbrodnia i kara (wczoraj był film na Hallmarku)
      Lalka
      Noce i dnie
    • givenchy Re: Wasze ulubione lektury szkolne 23.01.03, 08:28
      A jeszcze jedna z podstawówki:

- O psie, co jeździł koleją

i ze średniej:

- Rozdziobią nas kruki i wrony
    • tosia_ Re: Wasze ulubione lektury szkolne 23.01.03, 09:54
      Lalka
      Potop
      Tango

a z podstawówki " Puc, Bursztyn i goście"
    • reptar Re: Wasze ulubione lektury szkolne 23.01.03, 11:22
      Ja zawsze miałem patologiczną niechęć do lektur. Czytałem dużo innych książek,
      ale na polaka nigdy nie miałem przeczytanej lektury. Czasem miałem zaczętą.
      Takiego na przykład „Chłopca z Salskich Stepów” to nawet przeczytałem więcej
      niż pół. Ale kiedy tylko kończyliśmy przerabiać, zostawiałem taką książkę,
      nie doczytywałem jej do końca.

Kiedyś jednak się zdarzyło, że w spisie lektur (tak, tak!), bodajże do
      pierwszej klasy liceum, figurowała „Oda do młodości” Mickiewicza. Była
      pełnowymiarowym punktem w spisie, o takim ciężarze gatunkowym jak chociażby
      „Lalka”. Bardzo mnie to ucieszyło i wreszcie jakąś lekturę przeczytałem na czas!

Dzisiaj żałuję, że nie przeczytałem (i już pewnie nie przeczytam) kilku z
      tamtych pozycji. Taka na przykład „Lalka” na pewno jest tego warta, ale dzisiaj,
      tak jak i wtedy, nie przeczytane lektury szkolne przegrywają z konkurencją,
      wciąż wolę co innego. Do dzisiaj nie przeczytałem „Pana Tadeusza”.

Ale gdybym miał wybierać ze spisu książek, które kiedykolwiek były lekturami,
      to coś by się jednak znalazło. Nie za moich czasów, ale później, do spisów
      lektur trafili „Mistrz i Małgorzata”, chyba także „Rzeźnia numer pięć”. Dla
      mnie to nie były lektury, i może dobrze, bo jeszcze bym ich nie przeczytał ;-)
      • givenchy Re: Wasze ulubione lektury szkolne 23.01.03, 11:33
        Hmmm... co do niedoczytanych lektur, to ja nie mogłam "przetrawić" Potopu i
        Krzyżaków. Czytałam co 5-6 stronę, żeby mniej więcej się rozeznać, o co chodzi,
        ale i tak kończyło się na przeczytaniu skrótów, recenzji itp.
        Jeszcze przypomniała mi się fajna lekturka, chyba z ósmej klasy
        podstawówki: "Ten obcy" - czytałam kilka razy.
        • Gość: aga Re: Wasze ulubione lektury szkolne IP: *.crowley.pl 23.01.03, 18:36
          Hehe, Ten obcy jest jedyna lektura, ktorej NIE przeczytalam... na czas;)
          Bo w koncu jednak przebrnelam i przez nią - zawsze czytalam wszystko, bo sie
          balam ze mnie przylapią;))
      • Gość: staruch Re: Wasze ulubione lektury szkolne IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.03, 14:22
        Reptar, koniecznie przeczytaj "Lalke"! Nie mamy zbyt wielu arcydziel w literaturze. Rewelacja, nadal aktualne, ponadczasowe, jednym tchem sie czyta.
    • Gość: :-) Re: Wasze ulubione lektury szkolne IP: proxy / *.chello.pl 23.01.03, 14:05
      Jak dla mnie to: "Ania z zielonego wzgórza" "Mała księżniczka" "Władca
      Pierścieni" "Dziady" dalej nie pamiętam bo na ogół nie czytam lektur szkolnych.
    • a.b.c Re: Wasze ulubione lektury szkolne 23.01.03, 16:33
      Nieboska Komedia
      Lalka
      Tristan i Izolda
      Chłopi
      Mistrz i Małgorzata
      a z podstawówki
      Dzieci z Bullerbyn
    • Gość: jojo Re: Wasze ulubione lektury szkolne IP: *.mtp.com.pl 23.01.03, 17:37
      "Dżuma" Camus'a
    • Gość: staruch Re: Wasze ulubione lektury szkolne IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.03, 21:07
      No i "Kolumbowie. rocznik 20" Bratnego.
    • stiria Re: Wasze ulubione lektury szkolne 23.01.03, 21:47
      "Ania z Zielnego Wzgorza"
      "Dzieci z Bullerbyn"
      "Magbet"
      "Zbrodnia i Kara"

Lalki przeczytalam tylko jeden tom... nie potrafilam sie wciagnac :)
    • Gość: Syrioosh Re: Wasze ulubione lektury szkolne IP: *.ludwikowice.sdi.tpnet.pl 24.01.03, 09:18
      Ludzie bezdomni
      Lalka
      Rozmowy z katem
      Rogaś z Doliny Roztoki;)

Więcej ulubionych lektur nie pamiętam jak sobie przypomnę to dopiszę.
      A może coś Ożogowskiej ale co?

Pozdrawiam - Syrioosh
    • awnee Re: Wasze ulubione lektury szkolne 24.01.03, 13:44
      1. "Zbrodnia i kara"
      2. "Nad Niemnem"
      3. "Chłopi"
      4. "Sklepy cynamonowe"
      5. "Proces"

"Lalka" podobała mi się do momentu, kiedy zaczęliśmy ją omawiać na lekcjach. Do
      tej pory nie mogę jej czytać, bo mi koszmarki wracają. Podobnie zresztą było
      z "Nocami i dniami", "Dziadami", "Opowiwdaniami" Żeromskiego... i całą listą
      innych lektur...

Pozdrawiam.
      awnee.
    • eela Re: Wasze ulubione lektury szkolne 24.01.03, 21:39
      Nad Niemnem
      Kamienie na szaniec
      Dziady
      Serce
      Chłopcy z Placu broni
      Wspomnienia Niebieskiego Mundurka
    • Gość: Jan Camus, Hemingway... IP: *.hispeed.ch 24.01.03, 23:31
      Camus "Dżuma"
      Hemingway "Komu bije dzwon" z tego m.in. nauczyłem się kląć po hiszpańsku, jest
      to bardzo dźwięczne i (po polsku) nie tak chamskie ;-)

Mieliśmy w klasie maturalnej praktykantkę, która była prawie w naszym wieku i
      wniosła fajną świeżą atmosferę. Porównywaliśmy np. styl narracji Biblii i
      Homera, czytaliśmy Hemingwaya "Wzgórza jak białe słonie". Czego to się nie
      pamięta z tych czasów.

A z powieści rzek przeczytałem z zainteresowaniem "Lalkę" (no, to raczej
      strumyk), ale miałem problemy z Chłopami, Nad Niemnem i Nocami i Dniami. Chłopi
      wyglądali na ciekawą lekturę, ale goniły te kobyły jedna za drugą i się nie
      wyrabiałem. Dwie pozostałe, to dla mnie była zanadto "literatura kobieca". Choć
      z kobiet taka Nałkowska miała ostrość spojrzenia.

Na marginesie, ten wątek ma aspekty archeologiczne - da się datować piszących
      na podstawie zestawienia tytułów.

Taka "Rzeźnia nr 5" jest lekturą? Za "moich czasów" wyszło "Śniadanie mistrzów"
      i czytaliśmy to z dużym zainteresowaniem, ale żeby Vonnegut jako lektura? Co to
      się porobiło...
      • Gość: dave Re: Camus, Hemingway... IP: *.dhl.com / 10.85.101.* 27.01.03, 16:38
        Chłopi
        Dżuma
        Ferdydurke
    • Gość: mól Re: Wasze ulubione lektury szkolne IP: *.warta.pl / 172.20.6.* 31.01.03, 21:45

"Chłopi"
      "Lalka"
      "Zbrodnia i kara"
    • Gość: Mema Re: Wasze ulubione lektury szkolne IP: *.gniezno.sdi.tpnet.pl 01.02.03, 00:03
      oo.. fajne te WAsze listy... obudziły we mnie wspomnienia z zamierzchłych lat
      podstawówki. A poniewaz licealne lektury obowiązkowe mnie nudziły (bo albo
      przeczytałam je juz wczesniej, albo były "polityczne", bo to jeszcze "tamte"
      czasy" albo były po prostu nudne) wspomnienia dotyczą klas 1-3 bodajże:

1- "Kubus PUchatek"
      2- "Plastusiowy pamiętnik"
      3- "Dzieci z Bullerbyn"

To moze ja zaspiewam sobie "Kawałek kiełbasy, dobrze obsuszonej, dobrze
      obsuszonej" ;)

mema
      • Gość: ml Re: Wasze ulubione lektury szkolne IP: *.acn.pl 02.02.03, 11:47
        z czasów podstawówki:
        Chłopcy z placu broni i W pustyni i puszczy
        z liceum:
        Inny Świat
        Mistrz i Małgorzata
        Przedwiośnie
    • Gość: Dia Re: Wasze ulubione lektury szkolne IP: *.zawiercie.sdi.tpnet.pl 03.04.03, 22:03
      Co do naszych "słynnych " pozytywistycznych powieści to mam podobne odczucia
      jak wczesniejszy forumowicz p.Jan ...."Potop" --zrezygnowałam bardzo
      szybko ,"Nad Niemnem "---to była dla mnie męczarnia , poza tym przeczytałam
      zaledwie kilka strona zarówno "Chłopów" jak i "Nocy i Dni "....("znajomosc tych
      ksiazek obierałam jedynie tylko na ekranizacjach :)))
      Za to w "Lalce " zakochałam sie od razu ...nie spodziewałam sie ,ze posród tych
      przydługawych i nudnych po prostu (oczywscie dla mnie ) powiesci ,pojawi sie
      taka interesujaca pozycja ....Byłam oczarowana "Lalką" w czasie przerabiania
      tego w liceum ...i nadal mi to zostało .Warto do niej wrócic !!!!!!

• Gość: Dia Re: Wasze ulubione lektury szkolne IP: *.zawiercie.sdi.tpnet.pl 03.04.03, 22:14
      Przepraszam ,ze tak na dwa razy sie wpisuje:))

Cenie sobie jeszccze "Pzedwiosnie" Żeromskiego i "Poczatek" Szypiorskiego(scena
      z karuzela nawiazuje do wiersza C.Miłosza "Campo di fiori"--bardzo
      obrazowe ) ,a cofajac sie troszke wstecz to bezapelacyjnie rewelacyjny dla mnie
      jest........."Konrad Wallenrod "tak ..tak..tak ..Mickiewicza..to chyba ta magia
      sredniowiecza tak na mnie działa :)))

Tylko pozazdroscic tym ,którzy mieli okazje podyskutowac na lekcji o
      Vonnegucie ,Kapuscinskiem ("Heban ") czy o "Konopielce"......Niestety ja
      osobiscie nie miałam okazji tego przepabiac jako uczennica :((
    • Gość: ola Re: Wasze ulubione lektury szkolne IP: 158.75.3.* 04.04.03, 14:45
      Ferdydurke, czytana w roku 1983 przez całą klasę wspólnie, po lekcjach! jedyny
      egzemplarz miala nauczycielka, nb. nasza wychowawczyni. Nigdy tego nie zapomnę.
      Rzecz działa się w Elblągu.
      • Gość: Choga^_^ Re: Wasze ulubione lektury szkolne IP: *.northnet.com.pl 05.04.03, 14:04
        Super wątek! I wymienie kilka pozycji...oczywiścię się powtórzę:

Szkoła Podstawowa:
        "Dzieci z Bullerbyn"
        "Awantura o Basię"
        "Ten obcy"
        "Chłopcy z Placu Broni" (!!)
        "Kamienie na szaniec"

Szkoła średnia:
        "Proces" F.Kafki
        "Nad Niemnem" E. Orzeszkowej
        "Popiół i diament" J.Andrzejewskiego (!!)
        "Rozmowy z katem" K. Moczarskiego
        "Medaliony" Z. Nałkowskiej (!!)
        "Przedwiośnie" S. Żeromskiego (szczególnie rozdział "Nawłoć")

Jeśli chodzi o pozytywistyczne "kobyły" to wróce do nich w najbliższe wakacje.
        Nie przeczytałam ich gdy trzeba było, ale powtarzając sobie do matury...
        zainteresowały mnie ich treści zawarte w skróconej wersji w różnych
        opracowaniach. :)
    • Gość: Agnieszek Re: Wasze ulubione lektury szkolne IP: *.wp3.ptc.pl 05.04.03, 14:01
      Lalka.
      Teraz sama lubię ( w podstawówce) omawiać z uczniami Chłopców z Placu Broni i
      Robinsona Kruzoe w przeróbce Stampfla. Naprawdę, istnieją nieśmiertelne
      książki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka