griszah 16.06.06, 16:18 Zetknąłem się z tą postacią w "Sklepach cynamonowych" B. Schulza i dosyć niedawno, w którejś z książek B. Hrabala. Czy to postać fikcyjna czy może ktoś taki istniał naprawdę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chihiro2 Re: Kim była Anna Csillag? 16.06.06, 16:20 I jeszcze tu: www.piwnicapodbaranami.krakow.pl/piosenki/csillag.html Odpowiedz Link Zgłoś
griszah Re: Kim była Anna Csillag? 16.06.06, 16:28 Też to znalazłem ale nadal nie wiadomo kim była Anna C. Wytworem wyobraźni Schulza a może CK firmy reklamowej? Odpowiedz Link Zgłoś
griszah Ślad 16.06.06, 16:36 (...)At that time there was a picture in all the newspapers of a woman named Anna Csillag, with long hair that reached to the floor, and below her picture was an advertisement, starting with the words, "I, Anna Csillag ..." recommending an infallible hair-growing remedy. (...) www.history.ucsb.edu/faculty/marcuse/projects/hitler/sources/30s/394newrep/394NewRepHanischHitlersBuddy.htm Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Kim była Anna Csillag? 16.06.06, 16:36 Mysle, ze istniala naprawde. Moze byla swego rodzaju muza, cos a la Dagny Przybyszewska? Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: Kim była Anna Csillag? 16.06.06, 17:30 Nie wiadomo nawet czy Anna Csilag naprawdę tak sie naywała .Była to kobieta - chwyt reklamowy - reklamowała jakąś pomadę na porost włosów , ponieważ sama posiadała gigantyczne włosy - rzekomo wyrosły one od tej pomady. Nic z klimatu muz, po prostu poczatki reklamy - na tyle skutecznej, ze nikt już dzią nie pamięta jak nazywała sie pomada, a większość pamieta to nazwisko - większość, bo Anna Csillag pałęta się prawie po każdej ksiązce, która ma coś wspólnego z pzrełomem wieków. Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: Kim była Anna Csillag? 16.06.06, 17:33 A, ktoś juz napisał to powyżej :) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Kim była Anna Csillag? 16.06.06, 17:39 Anna Csillag A treść mniej więcej zachwala niebiańska pomadę, która nie dość, że kołtun czyni na podobieństwo owłosienia Lorellei, to jeszcze tania jest jak barszcz. Z analizy, krótkiej:(, tekstu tej reklamy, zamieszczonej tutaj: www.litera.ru:8085/slova/loshilov/ldp.html#p17 wynika, że pani Anna była jedynie reklamowym mitem, ikoną bez oryginału, w dodatku przeznaczona by zachwycac konsumenta prostego, bo takimz językiem reklama ta jest pisana. P:) Odpowiedz Link Zgłoś
zielonamysz Re: Kim była Anna Csillag? 16.06.06, 17:42 Ale to nie jest ona. To rysunek Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: Kim była Anna Csillag? 16.06.06, 17:52 To jest najbardziej znana reklama gazetowa tej całej pomady. Przyznam, ze nigdy nie szukałam jej wizerunku,wystarczy mi ta reklama :) W sumie to wolałam już ten uroczy kicz takich reklam: www.retrorepros.com/images/posters/thumbnails/47306.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Kim była Anna Csillag? 16.06.06, 17:56 sprawdź sobie tę stronę: www.adclassix.com/sitemap.htm moje ulubione kategorie to spozywcze wszelakie i turystyczne. Sam mjut ściekający z kazdego pixela:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
zielonamysz Re: Kim była Anna Csillag? 16.06.06, 17:41 Widzialam kiedys reklame tego srodka i ją na zdjeciu. Dosc tłusta czarna z włosami,ktore miala przerzucone przez rekę jak kelner serwetkę. Mysle,ze to nazwisko bardzo zapada w pamiec i stad jej,ze tak powiem, medialna kariera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: Kim była Anna Csillag? IP: *.chello.pl 17.06.06, 14:17 a tę pomadę można gdzieś jeszcze kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra_godyn Re: Kim była Anna Csillag? 17.06.06, 15:02 Cisillag=Galic=Galicja, ot, co. Odpowiedz Link Zgłoś