Dodaj do ulubionych

kto czytał Półbrata?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.06, 21:58
Zwracam się do osób które czytały Półbrata :)
W książce jest sporo niedomówień, co moim zdaniem sprawia, że jest jeszcze
lepsza.
Jak myślicie, kto był ojcem dziecka Vivian?
Barnum, a może jego brat Fred?
Może Barnum za późno dojechał do szpitala z materiałem i stąd taka diagnoza
lekarza? :)
Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • ydorius Re: kto czytał Półbrata? 26.06.06, 12:47

Oczywiście, ze Barnum, a to, że w to nie uwierzył, tylko potęguje moje
      przekonanie, że był półgłówkiem ;-)
      Mnie bardziej intryguje pytanie, czy czasem Barnum i Fred nie mieli wspólnego
      ojca...

:-)

m,
      .y.
      • martolka Re: kto czytał Półbrata? 26.06.06, 13:00
        > Mnie bardziej intryguje pytanie, czy czasem Barnum i Fred nie mieli wspólnego
        > ojca...

tak myslisz...? eee...
        • ydorius Re: kto czytał Półbrata? 26.06.06, 13:07

Oczywiście.
          Poza tym skwapliwość z jaką półgłówek Barnum omija ten temat jest co najmniej
          zastanawiająca. Poza tym tatuś nieco zbyt dużo wie jak na przejezdnego: ergo
          musiał już być w tych stronach. Za dużo rzeczy nie gra :-)

m,
          .y.
          • martolka Re: kto czytał Półbrata? 26.06.06, 13:31
            ale przeciez starszy brat zdaje sie odnalazl ojca? nie?
            • ydorius Re: kto czytał Półbrata? 26.06.06, 14:08

A przyznam Ci się, że nawet nie pamiętam, jakiś czas temu czytałem Półbrata. Ale
              po lekturze tej książki pozostało mi właśnie przeświadczenie, ze dużo więcej
              zostało w niej przemilczane niż powiedziane. Poza tym fakt odnalezienia
              kogokolwiek jeszce o niczym nie świadczy. Zwłaszcza w takiej lekturze :-)

m,
              .y.

P.S. ale może się tylko czepiam raz przyjętej hipotezy ;-)
            • iwka_j Re: kto czytał Półbrata? 26.06.06, 15:25
              tak??? nic mi o tym nie wiadomo...
              • chihiro2 Re: kto czytał Półbrata? 27.06.06, 17:19
                Nie sadze, by Barnum i Fred mieli wspolnego ojca. Ojciec Barnuma byl niski,
                natomiast ojciec Freda byl wysoki i dosc potezny. Tak bylo to w tekscie
                powiedziane.
                • ydorius Re: kto czytał Półbrata? 28.06.06, 11:43

Pamiętaj, ze mówisz o relacji kobiety, która, no... (tu nie napiszę co, by nie
                  psuć lektury; w każdym razie wiarygodność w takim przypadku spada do poziomu
                  błędu statystycznego).

m,
                  .y.
        • iwka_j Re: kto czytał Półbrata? 26.06.06, 15:24
          tez mi sie tak wlasnie wydaje, ze mieli wspolnego ojca... jak dla mnie to bylo
          to podczas lektury prawie ze pewne:-))))
          • zielonamysz Re: kto czytał Półbrata? 26.06.06, 16:43
            Barnum zawze robil cyrki i podejrzewam ze i teraz wrobil Martolke.Znaczy
            Vivian.Upal.
            • martolka Re: kto czytał Półbrata? 27.06.06, 12:23
              zielonamysz napisała:

> Barnum zawze robil cyrki i podejrzewam ze i teraz wrobil Martolke.Znaczy
              > Vivian.Upal

;-PP

mundus vult decipi

Tak mi sie jakos zdawalo, ze Fred szukal i znalazl. Ale moze znalazl ojca
              Barnuma :-)
              Widze na sieci, ze i oficjalni komentatorzy zdaja sie te teorie popierac.
              No cóz, niech wam bedzie.
      • Gość: magda Re: kto czytał Półbrata? IP: *.eranet.pl 26.06.06, 19:44
        Ja również jestem za tym, że Fred i Barnum mieli wspólnego ojca.
        Rany ile w tej książce niedomówień ... :)
        W sumie szkoda, że choć niektóre z nich nie zostały wyjaśnione, może przydałaby
        się kolejna książka w tej sprawie.
        Pzdr.
        • ydorius Re: kto czytał Półbrata? 27.06.06, 12:32

No nie, mam nadzieję, że Christensen nam tego nie zrobi. Rzadko kiedy sequele są
          wartościowe, a w przypadku dobrej książki wyjątkowo trudno jest utrzymać poziom.
          Na otarcie łez pozostaje Jubel (bo Hermana nie lubię, ble ;-)

m,
          .y.
    • Gość: Agi Re: kto czytał Półbrata? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 17:41
      A czy przed czytaniem 'Półbrata' wiedzieliście coś o cyrku osobliwości Barnuma?
      Szczerze mówiąc to ja nie wiedziałam dlaczego to imię jest takie wyjątkowe i
      trochę nie na rękę głównemu bohaterowi.
      • cien_wiatru Re: kto czytał Półbrata? 26.06.06, 21:31
        Podajcie prosze autora tej ksiazki.
        • zielonamysz Re: kto czytał Półbrata? 27.06.06, 09:08
          Wiedzialam,wiedzialam, ze to dzielo wybitne ale ze az tak

Lars Saabye Christensen
          Półbrat

Saga o ludziach lodu

Wielowątkowa, mistrzowska formalnie opowieść o magii splatających się ludzkich
          losów, o wiecznej tęsknocie i oczekiwaniu, o próbach osiągnięcia wewnętrznej
          harmonii i spełnienia. Historia czterech pokoleń niezwykłej rodziny z Oslo, z
          fascynującymi sylwetkami kobiet, świetnie uchwyconą obyczajowością i zgrabnie
          zasugerowanym tłem historycznym, zasługuje na miano wnikliwego studium tragizmu
          ludzkiej egzystencji. Książka Półbrat została nagrodzona najbardziej prestiżową
          Nagrodą Literacką Rady Nordyckiej i od ukazania się w 2001 roku została
          przetłumaczona na 33 języki!

RAda nordycka mi zaimponowala -docenila.A u nas ta Nike - to daja byle komu.
          Czy ktos zglosil np takiego wybitnego pisarza jak Janusz L. Wisniewski albo
          Grochola np czy Szwaja czy no.........,nie bede wymieniac, ale sapienti sat.
          Nikt.Elity sie od mas oderwaly i tyle.
          Na zach sa nagrody sprawiedliwie rozdzielane i kazdy ma szanse, a u nas tylko
          te kliki,towarzystwa itd.
          Czy u nas jest jakas nagroda dla najpopularniejszej pisarki/rza aryjskiej np.?
          Albo slowianskiego?
      • chihiro2 Re: kto czytał Półbrata? 27.06.06, 17:22
        Ja slyszalam co nieco. Ale dopiero jak poszperalam w internecie zobaczylam,
        jaki ten cyrk jest znany. I co jakis czas trafiam na cos zwiazanego z cyrkiem
        Barnuma - a to jakas pocztowka, a to obraz (kiedys w necie znalazlam obraz
        malarki, ktora inspirowala sie tym cyrkiem), a to ksiazka...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka