krzysiekfelsmann 08.07.06, 11:16 Proszę, podajcie tytuły współczesnych powieści poetyckich, które Waszym zdaniem warto przeczytać. Ja dobrze wspominam "Dolinę Issy" Czesława Miłosza. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gomich Re: Powieści poetyckie 09.07.06, 18:56 Zdaje się, że termin "proza poetycka" jest zarezerwowany dla nieco innego gatunku, niż ten, jaki prezentuje Miłosz w "Dolinie Issy". Określa się tego typu teksty jako prozę poetycką. Odpowiedz Link Zgłoś
veera Re: Powieści poetyckie 09.07.06, 19:02 Termin "powieść poetycka" miał(a) na myśli gimich na wstępie swej wypowiedzi, poza tym wszystko się zgadza :). Do autora wątku: przejrzyj Odojewskiego, Kuśniewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
veera Re: Powieści poetyckie 09.07.06, 19:03 Termin "powieść poetycka" miał(a) na myśli gomich na wstępie swej wypowiedzi, poza tym wszystko się zgadza :). Do autora wątku: przejrzyj Odojewskiego, Kuśniewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
gomich Re: Powieści poetyckie 09.07.06, 19:14 :) No tak, ileż to człowiek błędów popełnia... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: Powieści poetyckie IP: *.acn.waw.pl 10.07.06, 19:17 No, może nie do końca współczesna, ale Herman Hesse "Kuracjusz" Odpowiedz Link Zgłoś
quarantina Re: Powieści poetyckie 10.07.06, 19:38 "Las wtajemniczenia" Marcela Messinga. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.syrenka Re: Powieści poetyckie 11.07.06, 02:02 Taką próbą były "Sny i kamienie" M. Tulli, ale niestety to jedna z gorszych ksiażek, które miałam okazję czytać... Odpowiedz Link Zgłoś
funky_filone Re: Powieści poetyckie 13.07.06, 19:56 Powieść poetycka... ten termin kojarzy mi się z Byronem, "Marią" Antoniego Malczewskiego czy "Zamkiem kaniowskim" S. Goszczyńskiego. Nie wiem, może się mylę. Współcześnie chyba nie kultywuje się tego gatunku. Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: Powieści poetyckie 17.07.06, 14:11 funky_filone napisał: > Powieść poetycka... ten termin kojarzy mi się z Byronem, "Marią" Antoniego > Malczewskiego czy "Zamkiem kaniowskim" S. Goszczyńskiego. Nie wiem, może się > mylę. Współcześnie chyba nie kultywuje się tego gatunku. i masz rację - powieść poetycka to gatunek epicko-liryczny, właściwie powstał dzięki Byronowi i kontynuowany przez romantyków - "Grażyna" i "Konrad Wallenrod" Mickiewicza i te przez Ciebie wymienione; nie można stosować tego terminu dla określenia "poetyckości" powieści współczesnej, bo będzie to mylenie pojęć; ogólnie - to poemat, niewielkich rozmiarów - 1000 wierszy; taka nowela napisana wierszem, czasem zawierająca dygresje bądź utwory liryczne, funkcjonujące samodzielnie, np. ballada "Alpuhara" w "Konradzie W." A. M. Odpowiedz Link Zgłoś
veera Re: Powieści poetyckie 17.07.06, 14:36 Problem powieści poetyckiej już sobie wyjaśniliśmy na samym wstępie, autorowi wątku po prostu pomyliły się terminy i nie ma co tego dalej drążyć. Poza tym "Grażyna" nie jest powieścią poetycką, jesli już wnikać w szczegóły :). Odpowiedz Link Zgłoś