mela1 10.07.06, 15:56 Kochani! Potrzebuje informacji, jakie charakterystyczne miejsca w Warszawie opisywal Tyrmand w Zlym. Nie mam ksiazki pod reka. Pomozecie? Bardzo dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mathias_sammer Re: Warszawa w Złym Tyrmanda 10.07.06, 17:34 Nie mam ksiazki pod reka. Poszukaj sobie w necie albo idz do biblioteki. M.S. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Warszawa w Złym Tyrmanda 11.07.06, 02:23 Zobaczcie: 1.wydanie - Czytelnik 1955: www.allegro.pl/item113663705_tyrmand_l_zly_wyd_i].html wydanie 1990 (ostatnie?) - Czytelnik. Naklad 200.000 egz., i jaka kon sekwecja okladka: www.allegro.pl/item114174127_l_tyrmand_zly.html Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Warszawa w Złym Tyrmanda 10.07.06, 19:26 warto "Zlego" przeczytac - na pytanie trudno odpowiedziec, bo to kilkaset stron (swietnej) prozy. Odpowiedz Link Zgłoś
narewa Re: Warszawa w Złym Tyrmanda 10.07.06, 20:10 Plac Trzech Krzyży,tzw.Dziki Zachód,czyli okolice Złotej,Żelaznej.ciuchy,to chyba jeszcze te na Skaryszewskiej..okolice zajezdni na Stawkach..i wiele innych.. Odpowiedz Link Zgłoś
tanczacy.z.myslami Re: Warszawa w Złym Tyrmanda 11.07.06, 08:35 Do tego (z pamięci): Chmielna i Widok (tam była Spółdzielnia "Woreczek") Park przy Książęcej (tam znaleźli Kubę Wirusa) Żelazna i Krochmalna (warsztaty samochodowe i knajpa gdzie Kuba poznał Hawajkę) Wał Miedzeszyński (tam Śmigło ścigał chaussonem Kitwaszewskiego z trefnymi biletami) CDT (tam Zły dorwał Merynosa a milicja Złego) Pałac Mostowskich duuuużo tego, trzeba by całą książkę przepisać :) Odpowiedz Link Zgłoś
tanczacy.z.myslami Re: Warszawa w Złym Tyrmanda 12.07.06, 10:53 Aha, i jeszcze: Lodowisko i ruiny kościoła na Łazienkowskiej (teraz już odbudowanego) Odpowiedz Link Zgłoś
griszah Re: Warszawa w Złym Tyrmanda 11.07.06, 11:52 Koścół Św. Anny. Nawet był charkterystyczny szczegół wymieniony w postaci ściennego epitafium w tymże kościele, co zamierzałem sprawdzić ale jakoś nie wyszło dotychczas. Odpowiedz Link Zgłoś
mela1 Re: Warszawa w Złym Tyrmanda 11.07.06, 13:25 Bardzo dziekuje. Nie zdolalam przeczytac 600 stron w jeden wieczor:) Jestem w drugiej czesci:) Odpowiedz Link Zgłoś