Dodaj do ulubionych

Sapkowski-opowiadania

IP: 193.227.223.* 29.10.01, 20:00
Mam pytanie do Forumowiczow:

czy rzeczywiscie dobrze jest zaczac przygode z Sapkowskim od jego opowiadan?
czy przed saga koniecznie trzeba przeczytac te opowiadania?
Obserwuj wątek
    • Gość: Maga Re: Sapkowski-opowiadania IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.01, 21:12
      wiesz, ja zaczęłam od sagi, tzn pierwszego tomu, potem poszły opowiadania.. ale
      czy to ma jakieś znaczenie w jakiej kolejności czytasz? Dla mnie żadnego.
      Uwielbiam teksty Sapkowskiego i czy czytasz sagę, czy opowiadania, kręcisz się
      w tym samym świecie, nie pogubisz się na pewno:)
      • Gość: Anka Re: Sapkowski-opowiadania IP: 193.227.223.* 29.10.01, 21:18
        dzieki, jutro zaczynam od sagi :)
    • Gość: Gwendal Re: Sapkowski-opowiadania IP: *.chello.pl 29.10.01, 23:03
      Opowiadania są wg. mnie lepsze, pierwsze dwa tomy sagi też są ok. później było
      coraz gorzej.

Gwendal
      • Gość: Druss Re: Sapkowski-opowiadania IP: 62.233.138.* 30.10.01, 10:19
        Moim skromnym zdaniem nie jest tak źle. Tom tzreci jest rzeczywiście słaby, ale
        ostatnie dwa są znó na wysokim poziomie. Poza tym odrzucanie zakończenia sagi
        to nic innego, jak tylko odrzucenie całości.
        Powrót do opowiadań, gdy zna się już zakończenie sagi może być karkołomny.
        Zresztą np. skomplikowane relacje Geralta i Yen są zarysowane właśnie w
        opowiadaniach. Czytanie sagi bez znajomości tych wątków jest chyba trochę
        niefortunne.
        Ale to wszytsko "moim skromnym zdaniem".
        Pozdrawiam,
        Druss
        • Gość: kobitka Re: Sapkowski-opowiadania IP: *.europolgaz.com.pl 30.10.01, 10:31
          Gość portalu: Druss napisał(a):

> Moim skromnym zdaniem nie jest tak źle. Tom tzreci jest rzeczywiście słaby, ale
          >
          > ostatnie dwa są znó na wysokim poziomie. Poza tym odrzucanie zakończenia sagi
          > to nic innego, jak tylko odrzucenie całości.
          > Powrót do opowiadań, gdy zna się już zakończenie sagi może być karkołomny.
          > Zresztą np. skomplikowane relacje Geralta i Yen są zarysowane właśnie w
          > opowiadaniach. Czytanie sagi bez znajomości tych wątków jest chyba trochę
          > niefortunne.
          > Ale to wszytsko "moim skromnym zdaniem".
          > Pozdrawiam,
          > Druss

Przychylam się do tej opinii. Po pierwsze: krótka forma u Sapka wypada
          zdecydowanie lepiej, saga jak to saga, miewa lepsze i gorsze momenty, miejscami
          zwyczajnie się dłuzy, natomiast opowiadania - mistrzostwo świata. Poza tym,
          rzeczywiście relacje między bohaterami stają się zrozumiałe właśnie po lekturze
          opowiadań. No i w ogóle, jak pominąć cos tak pięknego jak "Mniejsze zło" czy
          "Troche poświęcenia". No i na koniec, troszkę zdumiało mnie to pytanie: "czy
          koniecznie trzeba"? Co, pańszczyznę odrabiasz? Jezu, jak ja bym sie cieszyła,
          gdybym tę lekturę miała jeszcze przed sobą i cały ten świat do odkrycia...
          • Gość: Druss Re: Sapkowski-opowiadania IP: 62.233.138.* 30.10.01, 11:53
            Jak miło spotkać pokrewną duszę... Nie martw się - przed nami kolejne nieznane
            światy - np. "Nurrenturm"...
          • Gość: nka Re: Sapkowski-opowiadania IP: 193.227.223.* 30.10.01, 13:51
            . No i na koniec, troszkę zdumiało mnie to pytanie: "czy
            > koniecznie trzeba"? Co, pańszczyznę odrabiasz? Jezu, jak ja bym sie cieszyła,
            > gdybym tę lekturę miała jeszcze przed sobą i cały ten świat do odkrycia...

nie, nie odrabiam panszczyzny, tylko chcialam zaczac czytanie Sapkowskiego od
            sagi, moze nie bierz tak doslownie wszystkich slow...
            a to jest forum, wiec ciekawa bylam zdania osob ktore maja juz za soba "caly ten
            swiat do odkrycia..."
            z tego co ktos tu napisal, dobrze jest zaczac wlasnie od opowiadan, bo one
            wprowadzaja czytelnika w ten niesamowiuty swiat, i skoro zmaierzam przeczytac i
            jedno, i drugie to chyba lepiej zaczac od opowiadan..
            i co Ty na to?
        • Gość: Vesemir Re: Sapkowski-opowiadania IP: *.chello.pl 30.10.01, 16:11
          Gość portalu: Druss napisał(a):

> Moim skromnym zdaniem nie jest tak źle. Tom tzreci jest rzeczywiście słaby, ale
          >
          > ostatnie dwa są znó na wysokim poziomie. Poza tym odrzucanie zakończenia sagi
          > to nic innego, jak tylko odrzucenie całości.
          > Powrót do opowiadań, gdy zna się już zakończenie sagi może być karkołomny.
          > Zresztą np. skomplikowane relacje Geralta i Yen są zarysowane właśnie w
          > opowiadaniach. Czytanie sagi bez znajomości tych wątków jest chyba trochę
          > niefortunne.
          > Ale to wszytsko "moim skromnym zdaniem".

Zgadzam się, że saga też ma swoje b. fajne momenty, np. wizytę Triss w Kaer
          Morhen. Prywatnie żałuję, że Sapkowski nie podjął dalej tego nurtu (choć może
          kiedyś podejmie, kto wie?) w swoim pisarstwie. Ciekaw jestem co by było gdyby
          kiedyś zdecydował się na pisanie o innych wiedźminach albo napisał coś na temat
          historii Kaer Morhen i jego mieszkańców.

Vesemir

• Gość: Druss Re: Sapkowski-opowiadania IP: 62.233.138.* 30.10.01, 16:38
            Gość portalu: Vesemir napisał(a):

Ciekaw jestem co by było gdyby
            > kiedyś zdecydował się na pisanie o innych wiedźminach albo napisał coś na temat
            >
            > historii Kaer Morhen i jego mieszkańców.
            >
            Cóż, miejmy nadzieję, że "Nurrenturm" będzie równie ciekawy
            PZDR,
            Druss
    • Gość: Qba Re: Sapkowski-opowiadania IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 30.10.01, 14:11
      A ja czytałem tylko kilka opowiadań, tych co były w "Fantastyce", sagi nawet nie
      tknąłem (chociaż uczciwie przyznaję, że opowiadanka mi się podobały).

Czy takiego szumu wokół "Wiedźmina", powinienem czuć się gorszy?:((
    • Gość: Qba Re: Sapkowski-opowiadania IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 30.10.01, 14:12
      A ja czytałem tylko kilka opowiadań, tych co były w "Fantastyce", sagi nawet nie
      tknąłem (chociaż uczciwie przyznaję, że opowiadanka mi się podobały).

Czy wobec takiego szumu wokół "Wiedźmina", powinienem czuć się gorszy?:((
      • belferka Re: Sapkowski-opowiadania 30.10.01, 15:02
        Nie, gorszy nie. Ale skoro spodobały Ci się opowiadania, to warto poznać też
        resztę, czyli sagę o Wiedźminie. Życzę Ci, żebyś rozsmakował się w tym świecie
        tak jak ja. Polecam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka