maniaczytania 07.08.06, 12:20 No wlasnie, zainspirowana ksiazkowa Stasia, postanowilam poszukac ksiazek, ktorych glownymi bohaterkami sa Magdy lub Magdaleny. czy cos przychodzi Wam do glowy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fraaszka Re: Magdalena lub Magda 07.08.06, 12:27 no przecież Samozwaniec -Maria i Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Magdalena lub Magda 07.08.06, 12:29 rzeczywiscie, zapomnialam :) cos mi sie jeszcze kolacze z Zapalka na zakrecie, czy slusznie??? Odpowiedz Link Zgłoś
fraaszka Re: Magdalena lub Magda 07.08.06, 12:37 słusznie ;) Mada i Alusia.. jeszcze 'Przerwa na życie'i 'Wizyta' Fleszarowej - tam też jest Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: Magdalena lub Magda 07.08.06, 12:46 dla młodziezy "Magda.doc" Marty Fox Odpowiedz Link Zgłoś
1802l Re: Magdalena lub Magda 07.08.06, 14:53 Madzia Brzeska z "Emancypantek" Prusa Odpowiedz Link Zgłoś
1802l Re: Magdalena lub Magda 07.08.06, 14:58 A! I chyba bohaterka "Macierzy" Rodziewiczówny, znzana inaczje jako Pokotynka.. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny_p Kod da Vinci ;-) 07.08.06, 15:16 Maria Magdalena I inne ksiazki w tym kierunku: Kazantzakisa "Ostatnie kuszenie Chrystusa" etc. Jest jeczcze rzeka w Kolumbii - rio Magdalena: espanol.geocities.com/magangue2001/riomagdalena.htm ktora wystepuje w literaturze: www.lacasadeasterion3.homestead.com/v2n6rio.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polna_stokrotka Magda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 19:18 I jeszcze "Sztukmistrz z Lublina" Singera - tam też była Magda:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Semijo Re: Magda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.06, 19:53 Magdalena byla glówną bohaterką trzech części " Pozwólcie nam krzyczeć", "Przerwa na życie" i "Wizyta" Fleszarowej- Muskat. Zwlaszcza dwie pierwsze części są świetne. Polecam. Po tych książkach nawet przez pewien czas podobalo mi się to imie, które wcześniej bylo dla mnie nie do przyjęcia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Magda Fleszarowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 13:05 Ja po lekturze "Pozwólcie nam krzyczeć " (w liceum) tak się zakochałam w bohaterce, że postanowiłam córkę nazwać Magdalena. Potem mi przeszło, bo chociaż imię piękne, ale ma brzydkie (IMO) zdrobnienia Magda, Madzia. Ale sentyment pozostał. W ogóle lubię bohaterki Fleszarowej-Muskat. Są takie piękne, porywające, pełne życia i męczyźni tak strasznie za nimi szaleją:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Semijo Re: Magda Fleszarowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.06, 23:37 Hehe. Też mialam takie plany:))) Ale IMO najlepsza jest druga część "Przerwa na życie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdalena Re: Magda Fleszarowej IP: 217.153.99.* 10.08.06, 13:57 A ja właśnie mam na imię Magdalena, dzięki fascynacji mojej Mamy książkami Fleszarowej. Sama jeszcze nie czytałam. Bardzo lubię moje imię. Pozdrawiam wszystkie Magdaleny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: Magdalena lub Magda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 21:14 PARTYGIRL Marlene Streeruwitz Odpowiedz Link Zgłoś
maggpie Re: Magdalena lub Magda 07.08.06, 22:56 Magda w 'Wojnie polsko-ruskiej' Masło*skiej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Magdalena lub Magda IP: *.cnb.com.pl 07.08.06, 23:16 Magdalenka u Prousta :))) Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Magdalena lub Magda 08.08.06, 11:00 Bardzo dziekuje, nie myslalam, ze az tyle... :) Chyba sie skusze na Fleszarowa, czytalam inne jej ksiazki i mi sie podobaly. No i prosze o jeszcze :))) Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: Magdalena lub Magda 08.08.06, 18:40 Małż Marty Dzido - główna bohaterka ma na imię Magda. Odpowiedz Link Zgłoś
maggpie Re: Magdalena lub Magda 10.08.06, 21:47 zrozumiałem, że muszę postąpić jak chirurg i rozciąć klatkę piersiową, moją, Pani, nie wiem, wydobyć esencję nadającą sens aortom, naczyniom krwionośnym, ciałom jamistym, ale w ramach innej biologii, nie mającej nic wspólnego z komórkami, sytuującej się w jakimś gdzie indziej, w którym nie muszą spotykać się ze sobą życie i pisanie, biografia i literatura, odnaleźć rodzaj hipermagdalenki zrobionej nie ze słów (zbyt łatwe), nie z megaherców, nie ze znaków (tylko nie to), lecz po prostu z vive voix, głosu, który ginie, gdy tylko przebrzmi, podobnie jak obraz umiera, gdy tylko obiektyw uczyni z niego zdjęcie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: Magdalena lub Magda 08.08.06, 19:08 mimbla.londyn napisała: Madzia i Wołodyjowski ?????????????????? chyba Baśka i Wołodyjowski co najwyżej Madzia i Łomnicki (Tadeusz zresztą) Odpowiedz Link Zgłoś
mimbla.londyn Re: Magdalena lub Magda 08.08.06, 19:11 mamarcela napisała: > mimbla.londyn napisała: > Madzia i Wołodyjowski > > > ?????????????????? > chyba Baśka i Wołodyjowski > co najwyżej Madzia i Łomnicki (Tadeusz zresztą) > > > No jasne ! I na dodatek zart "spalilam"! Wybaczenia upraszam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawka Re: Magdalena lub Magda IP: *.avamex.krakow.pl 09.08.06, 19:15 Witam. 1. Benedykt Hertz "Przygody Magdusi". Jedna z najbardziej ulubionych książek mojego dzieciństwa , od niedawna znów w moim ksiegozbiorze(wiwat Allegro!!!) 2. Leszek Prorok "Tarantella". Ksiązka czytana przeze mnie w czasach licealnych, z wypiekami na twarzy. Bohaterką jest zakochana nastolatka Magdalena,nazywana przez ukochanego Madzikiem.Pierwsza miłosć, pierwsze erotyczne przeżycia... 3.Siergiej Golicyn "Niepodpisany portret" . Występuje tam niejaka Magdalena Charitonowna, opiekunka mlodzieży. 4.Trzecio - albo czwartoplanowa postać z książki "Opowiadania babuni", z historii pod tytułem (chyba) "Przygoda Jasia". Maleńka Magdusia niczego nie robi, nic nie mówi- po prostu leży sobie w kołysce i uśmiecha się słodko przez sen. A Jaś całuje na pozegnanie jej małą piąstkę (do dziś pamiętam ten rysunek, a autorem był chyba Konstanty Sopoćko) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mimbla.londyn Do Szanownej Kawki :) 09.08.06, 20:06 Wyrazy najwyzszego uznania(po raz kolejny): Masz niezwykla pamiec i dar opowiadania o literaturze. Bardzo chetnie przeczytalabym ksiazke Twego autorstwa. Pozdrawiam ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zmiana formy powoduje zmiane mentalnosci. Noam Chomsky ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Odpowiedz Link Zgłoś
maggpie Re: Magdalena lub Magda 10.08.06, 00:06 i jeszcze Mada/Magda z "Zapałki na zakręcie" Krystyny Siesickiej. Jak się zastanowię, to na pewno jeszcze coś wymyślę ;) Pozdrawiam, Magda :) Odpowiedz Link Zgłoś
maggpie Re: Magdalena lub Magda 11.08.06, 23:27 i jeszcze, jeszcze, jeszcze (myślałam, myślałam i bingo! ;)) - Magda ze "Złotej czaszki" Słowackiego (ciekawy dramat skądinąd) Magdalena Vermehren z opowiadania Manna pt. "Tonio Kröger" Magdalena, samobójczyni z "Doliny Issy" Miłosza Magdalena Robin - Roksana z dramatu Rostanda "Cyrano de Bergerac" Maga z "Gry w klasy" Cortazara Magdalena z "Rajskiej jabłoni" i z "Dziewcząt z Nowolipek" Gojawiczyńskiej Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Magdalena lub Magda 12.08.06, 15:39 Nie przypominam sobie żadnej Magdaleny w wymienionych powieściach Gojawiczyńskiej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Magdalena lub Magda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 17:18 cóż pamięć ludzka bywa czasem zawodna kartki.onet.pl/S,0,imiona.html?Param=132118 Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Magdalena lub Magda 13.08.06, 00:37 Dobra, zawodna bywa czasem, zawodna. Magdalena jest żoną Ignasia Piędzickiego w "Rajskiej jabłoni" Gojawiczyńskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
maggpie Re: Magdalena lub Magda 14.08.06, 12:54 A z wierszy oprócz tych podanych w sznurku, to jeszcze np. "Magda" Leśmiana ;) Odpowiedz Link Zgłoś
maggpie Re: Magdalena lub Magda 16.08.06, 01:27 i to jak zawodna, właśnie przypomniałam sobie o Magdalenie Tomir z "Pierścienia wielkiej damy" Norwida, poufnej głównej bohaterki dramatu - hrabiny Mari Harrys ;) no i tej ze "Złotej legendy" pana Jakuba de Voragine ;) Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Magdalena lub Magda 17.08.06, 22:00 nie bylo mnie chwile, a widze, ze sie nazbieralo kolejnych tytulow, dzieki :))) Odpowiedz Link Zgłoś