bunieczek14 16.08.06, 16:12 Krystyna Siesicka i Małgorzata Musierowicz to moje ulubione pisarki...co myslicie na ich temat?Jakie książki z ich serii podobały wam sie najbardziej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaba_pelagia Re: Krystyna Siesicka i Małgorzata Musierowicz 16.08.06, 16:18 A jaką serię napisała Siesicka? poza tym forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=46022279 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: Krystyna Siesicka i Małgorzata Musierowicz IP: *.dolsat.pl / 85.219.248.* 16.08.06, 17:16 Książki Musierowicz lubię, przeczytałam całą Jeżycjadę. Co do Siesickiej po tym jak wmówiono mi zgubienie jej książki w bibliotece - nie sięgam. Odpowiedz Link Zgłoś
morgain Re: Krystyna Siesicka i Małgorzata Musierowicz 28.08.06, 11:13 Do Pauli: Skontaktuj się z nami proszę pod adresem info@akapit-press.com.pl W ramach zachęty do powrotu do książek Krystyny Siesickiej mamy dla Ciebie niespodziankę :) Pozdrawiam, Ania Szarko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d0minika Re: Krystyna Siesicka i Małgorzata Musierowicz IP: *.chello.pl 17.08.06, 21:18 zaba_pelagia napisała: > A jaką serię napisała Siesicka? > Ot, chociażby "Falbanki", "Woalki", "Wachlarze". Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka.latania Re: Krystyna Siesicka i Małgorzata Musierowicz 16.08.06, 17:53 Z Musierowicz pierwsza, którą przeczytałam, była zarazem tą, którą najlepiej zapamiętałam, a była to "Kłamczucha". Natomiast Siesickiej "Jezioro Osobliwości" przeczytałam chyba z 4 razy, uwielbiałam tą książkę! I chciałabym chyba jeszcze kiedyś do niej wrócić :) pozdrawiam Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila Re: Krystyna Siesicka i Małgorzata Musierowicz IP: *.aster.pl 16.08.06, 20:21 "Jezioro osobliwości" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chichi Re: Krystyna Siesicka i Małgorzata Musierowicz IP: *.tls3.tor1.rogerstelecom.net 16.08.06, 20:47 Czas Abrahama Beethoven i dzinsy Jezioro osobliwosci Musierowicz w ogole nie znam - to nie moje pokolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.syrenka Re: Krystyna Siesicka i Małgorzata Musierowicz 16.08.06, 23:07 Polecam! Stanowczo cenię wyżej niż Siesicką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chichi Re: Krystyna Siesicka i Małgorzata Musierowicz IP: *.dsl.bell.ca 16.08.06, 23:26 Wiesz, to jest raczej taki typ lektur, z ktorych sie wyrasta i sie do nich nie wraca. Jezeli chocby w kilku procentach Musierowicz jest porownywalna z Siesicka to ja ten etap juz dawno mam za soba :) Aczkolwiek w kwestii Siesickiej sentymentalne wspomnienia pozostaly .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echtom Re: Krystyna Siesicka i Małgorzata Musierowicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.06, 21:26 Wraca się, wraca. Przerwałam lekturę książek Musierowicz na "Opium w rosole". Wróciłam do nich po kilkunastu latach, kiedy moje dziewczyny były w podstawówce i odkryły "Jeżycjadę". Doczytałam z nimi wszystkie zaległe książki z tej serii i teraz na bieżąco kupujemy i czytamy nowe. A moja koleżanka, która nie ma dzieci, wróciła po trzydziestce do klasyki dla panienek ("Ania z Zielonego Wzgórza", "Pollyanna", książki F. H. Burnett). Na to nigdy nie jest za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.syrenka Re: Krystyna Siesicka i Małgorzata Musierowicz 17.08.06, 23:43 Stanowczo do Musierowicz się wraca!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Krystyna Siesicka i Małgorzata Musierowicz IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.06, 18:14 > Wiesz, to jest raczej taki typ lektur, z ktorych sie wyrasta i sie do nich nie > wraca. A ja wracam. Mam 31 lat , wszystkie książki Małgorzaty Musierowicz i ciągle czekam na nastepne :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icanchange Re: Krystyna Siesicka i Małgorzata Musierowicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 19:30 Jezioro Osobliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Krystyna Siesicka i Małgorzata Musierowicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 21:10 Musierowicz przeczytana i zapomniana. Nie dam rady do niej wrócić i jakoś nic specjalnie nie utkwiło mi w pamieci. Za to po "Jezioro osobliwości" sięgam co jakiś czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Krystyna Siesicka i Małgorzata Musierowicz IP: *.dhl.com / 165.72.200.* 18.08.06, 15:59 do musierowicz wracam na sisicka nie mam ochoty już, wyrosłam akurat z tego. Ania z zielonego Wzgurza itp. nadal tak samo rozczula. EEE, chyba nie ma reguły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Krystyna Siesicka i Małgorzata Musierowicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 16:01 Chyba nie ma, bo ja parę razy próbowałam wrócic do Ani.. i nic mi z tego nie wyszło. A tak kiedyś ta książkę kochałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chichi Re: Krystyna Siesicka i Małgorzata Musierowicz IP: *.tls3.tor1.rogerstelecom.net 18.08.06, 16:17 Jedyny tom Ani, ktory wciaz przemawia po latach to "Rilla" ze wzgledu na cale wojenne tlo. Rozdzial "Lonely piper" jest bardzo przyzwoicie napisany, wykorzystalismy go pare razy przy obchodach Remembrance Day (11 listopada) z mlodzieza w mojej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aja Re: Krystyna Siesicka i Małgorzata Musierowicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 19:11 do mnie natomiast przemawia prawie cala tworczość LMM ,a Rilla hmmm niezle ale nie do konca lubię tą ksiazke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Krystyna Siesicka i Małgorzata Musierowicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 21:03 Mnie osobiście Rilla podobała się chyba najmniej z całego cyklu o Ani. a inne książki Montgomery? Mało ich czytałam więc trudno się wypowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
magax Re: Krystyna Siesicka i Małgorzata Musierowicz 18.08.06, 21:15 A mnie Rilla strasznie irytowała,w tamtych czasach nazwaliby ją najłagodniej głupią gąską.Wogóle z całej tej serii to najlepsze są pierwsze 3 tomy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aja Re: Krystyna Siesicka i Małgorzata Musierowicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 13:12 czy ja wiem ...świetny był przeciez "Wymarzony dom Ani" ,"Dolina tęczy" ,no ale co sie komu podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
wera131 Re: Krystyna Siesicka i Małgorzata Musierowicz 19.08.06, 22:23 Ja również zdecydowanie bardziej cenię literaturę Musierowicz niż Siesickiej (do tych książek jakoś nie mogę w wieku dojarzałym 28lat już powrócić) natomiast Musierowicz w chwilach smutku najlepsze antidotum. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Krystyna Siesicka i Małgorzata Musierowicz 26.08.06, 21:50 Musierowicz - uwielbiam Siesicka - tak sobie, podobnie jak np Ewę Nowacką i jeszcze parę innych autorek w tym stylu LMM - oczywiscie cała >>Ania<<, ale moja ukochana to "Błekitny zamek" :) Mozna wracac w nieskonczonosc! PS 30 minęło mi już ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Krystyna Siesicka i Małgorzata Musierowicz IP: *.aster.pl 27.08.06, 11:54 Moge się tylko podpisac pos twoim postem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazyli Re: Krystyna Siesicka i Małgorzata Musierowicz IP: *.aster.pl 27.08.06, 21:57 Noelka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Krystyna Siesicka i Małgorzata Musierowicz IP: *.hari.cable.virginm.net 21.01.15, 15:12 Każda, absolutnie każda pozycja Jeżycjady do Żaby włącznie czytana co kilka miesięcy... albo tygodni, w zależności od tego czy potrzeba sobie poprawić humr czy nie ... te późniejsze rzadziej, choć w nich także mozna znaleźć tę iskierkę ... Wkurzyła mnie tylko ostatnia część, na moje oko za dużo o Dorotce, za mało o Borejkach. Ale na Fiblika czekam :) Uwielbiam tę rodzinkę, Pulpa mnie z książki na książkę zaskakuje in plus ;) Panią Siesicką znam, mam sentyment ... ale już nie wracam. Chociaż Chwileczkę Walerio, Jezioro osobliwości i Zapałkę na zakręcie wciąż mam na półce i obiecuję sobie, że wrócę ... Odpowiedz Link Zgłoś