Dodaj do ulubionych

Najlepsza polska powiesc...

25.08.06, 23:29
...ostatniej dekady?
Obserwuj wątek
    • gumowy_kaczor Re: Najlepsza polska powiesc... 26.08.06, 12:40
      Nie wiem, na żadną naprawdę dobrą nie trafiłem (zdarzały się niezłe, ale na
      miano powieści dekady niezasługujące).
      Za najlepszą polską powieść w historii uchodzi natomiast "Lalka" Prusa. Chyba
      słusznie, choć niezbyt dobrze świadczy to o naszej prozie.
      • marquis Re: Najlepsza polska powiesc... 26.08.06, 12:51
        gumowy_kaczor napisał:

> Za najlepszą polską powieść w historii uchodzi natomiast "Lalka" Prusa. Chyba
        > słusznie, choć niezbyt dobrze świadczy to o naszej prozie.

Ale tak samo jest przecież w prozie światowej. Powieści, które UCHODZĄ za
        najlepsze w historii, mają już minimum po kilkadziesiąt lat :-)
        • gumowy_kaczor Re: Najlepsza polska powiesc... 26.08.06, 13:03
          marquis napisał:

> Ale tak samo jest przecież w prozie światowej. Powieści, które UCHODZĄ za
          > najlepsze w historii, mają już minimum po kilkadziesiąt lat :-)

Niekoniecznie. Na świecie są głośni autorzy w rodzaju Houellebecqa - ich
          twórczość przynajmniej coś dla ludzi znaczy. Inna sprawa czy tworzą dobre
          powieści, ale chyba za wcześnie, żeby to oceniać. W Polsce takim utworem
          mogłoby być np. "Lubiewo", ale krąg odbiorców, którzy się tą książką przejęli,
          jest z natury rzeczy zawężony.
          Nie piszę już nawet o wielkiej literaturze. Chodzi mi po prostu o rzeczy, które
          interesują kogokolwiek poza krytykami, a nie należą przy tym do gatunku
          thrillerów czy romansów.
          • wd_07 Re: Najlepsza polska powiesc... 05.09.06, 00:50
            co do najlepszej powieści ostatnich lat to raczej nie jestem na bierząco

jeżeli chodzi o najlepszą powieś w ogóle mam dwóch kandydatów:
            -wiem że to niepopularna lektura ale dla mnie to "Przedwiośnie" - ot taka polska (wcześniejsza) wersja "Doktora Żywago"
            -"Inny Świat" Herlinga-Grudzińskiego
            • koszalek_opalek1 Re: Najlepsza polska powiesc... 05.09.06, 14:50
              Cała seria Panów Samochodzików po prostu wymiata. Kto czytał, ten wie, o czym mówię.
              • Gość: ANKA ZłY IP: *.chello.pl 06.09.06, 18:54
                ZLY - TYRMANDA
      • bszalacha Re: Najlepsza polska powiesc... 03.09.06, 21:08
        To,co napiszę jest o tyle lekiem dla duszy,że autorem jest facet jakiego bardzo
        chciałabym w zyciu mieć przy sobie.Mówię o"Wszystkich językach
        świata"Mentzla.Ogromna kultura wyniesiona z domu,mimo,ze jak w życiu-nie
        wszystko jest podręcznikowo dobre./nominacja do Nike/
    • jaggoda5 Re: Najlepsza polska powiesc... 26.08.06, 13:44
      Jeżeli chodzi Ci o ostatnie 10 lat to dla mnie odkryciem jest Odija
    • skrybcia Re: Najlepsza polska powiesc... 26.08.06, 13:48
      Dla mnie to "Widnokrąg" Myśliwskiego.
      • Gość: mromir Re: Najlepsza polska powiesc... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 14:35
        A według mnie "Madame" Antoniego Libery.
        • Gość: sysunia Re: Najlepsza polska powiesc... IP: *.aster.pl 04.09.06, 16:58
          Popieram. "Madame" uderzylo mnie w glowe, doslownie. Klimatem, stylem,
          jezykiem. Niesamowite przezycie estetyczne :)
          • Gość: b_lebowski Re: Najlepsza polska powiesc... IP: *.koba.pl 05.09.06, 15:17
            "Zły" Tyrmanda, jest i nastrój, i klimat, i emocje. No i można się dowiedzieć,
            czym się różni koń od koniaku.
            • Gość: b_lebowski Re: Najlepsza polska powiesc... IP: *.koba.pl 05.09.06, 15:21
              A z ostatniej dekady? To chyba debiut Masłowskiej.
      • Gość: magdamusi Re: Najlepsza polska powiesc... IP: *.kalisz.mm.pl 26.08.06, 21:43
        podpisuje sie pod Mysliwskim i Liberą, naprawde świetne książki
      • Gość: gosc Re: Najlepsza polska powiesc... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 16:29
        Tak, tak! A teraz jeszcze Traktat o łuskaniu fasoli. To są POWIESCI, nie zadne
        czytadła, Widnokrąg przecztałam ponownie po 9 latach, ciągle zachwyca, wspaniale
        opowiedziane; a tak na marginesie, czy zna ktos podobny typ narracji jak w
        Traktacie o łuskaniu fasoli /uwielbiam wymawiac ten tytuł/? Czytałam w lipcu nad
        jeziorem będąc, jak ten Mysliwski umie opowiadac!
    • magdaksp Re: Najlepsza polska powiesc... 26.08.06, 14:54
      ja bardzo lubie książki maslanki i shutego
      • sztuka.latania Re: Najlepsza polska powiesc... 26.08.06, 15:50
        Myślę, myślę i przychodzi mi szukać jakichś dobrych tytułów, faktem jest, że
        mało czytam współczesnych twórców.
        Z ostatniej dekady wymieniłabym Olgę Tokarczuk chociażby "Dom dzienny, dom
        nocny", albo zbiór opowiadań "Gra na wielu bębenkach". Obok postawiłabym
        "Dwanaście" Świetlickiego. I to by było na tyle.

pozdrawiam serdecznie

soxo
        • peaeszet Re: Najlepsza polska powiesc... 04.09.06, 23:41
          sztuka.latania napisała:

> I to by było na tyle.

A na przedzie? ;)
        • Gość: szara_mysza_szara Re: Najlepsza polska powiesc... IP: *.uci.agh.edu.pl 05.09.06, 00:31
          "Dom dzienny,dom nocny" popieram.Proponowałabym się też zastanowić nad książkami
          Chwina czy Huelle.
          • Gość: ddd Weiser Dawidek! Przepiekna, tajemnicza, inna IP: *.chello.pl 05.09.06, 10:15

www.porysunki.blox.pl
          • Gość: ola.karola.79 Re: Najlepsza polska powiesc... IP: *.chello.pl 05.09.06, 15:44
            Masz rację, też stawiam m.in. na Chwina - "Hanneman", "Eshter", "Złoty pelikan"
            i inne naprawdę wyjątkowe. Chwin pięknie kreśli bohaterów, buduje panoramiczną
            przestrzeń, którą nasyca barwami, smakami i zapachami.
    • monia145 Re: Najlepsza polska powiesc... 26.08.06, 15:56
      Jak dla mnie "Lubiewo" Michała Witkowskiego jest książką, która najbardziej
      zapadła mi w pamięć. Ale czy jest najlepsza? I w ostatniej dekadzie? Nie wiem...
      • monikate Re: Najlepsza polska powiesc... 26.08.06, 19:31
        Podpisuję się pod "Lubiewem"!
        • bdx65 Re: Najlepsza polska powiesc... 26.08.06, 20:09
          "Widnokrąg" Myśliwskiego i "Warunek" Rylskiego nie są złe, ale trzeba by
          jeszcze poszperać w pamięci...
        • marquis Re: Najlepsza polska powiesc... 26.08.06, 20:30
          Ja też :-) Dorzucam też Madame Libery.
          • Gość: EWa Re: Najlepsza polska powiesc... IP: *.CNet2.Gawex.PL 26.08.06, 22:22
            A co tam: cztery wrocławskie kryminały z mockiem - Krajewskiego.
            • Gość: EWa Re: Najlepsza polska powiesc... IP: *.CNet2.Gawex.PL 26.08.06, 22:24
              Klapka nie zaskoczyła - z Mockiem, rzecz jasna!
              • ola.karola.79 Re: Najlepsza polska powiesc... 05.09.06, 15:49
                Niezwykła tetralogia Krajewskiego - radca kryminalny Eberhard Mock lepszy od
                Poirota, bo umoczony w zbrodni, grzechu, a jednocześnie stróż prawa, któremu
                jest wierny jak pies. NO i ten ukochany Wrocław w tle, choć z przeszłością
                niemiecką, to taki bliski, zza okna...
    • easz Re: Najlepsza polska powiesc... 30.08.06, 18:27
      Madame - tak; trochę starsza: Weiser Dawidek. Zdaje mi się, że ostatnio polska
      literatura fantastyką stoi, ale może w tamtą stronę mam akurat oczy zwrócone...
      • brakloginu44 Re: Najlepsza polska powiesc... 03.09.06, 19:11
        Marcin Świetlicki -Dwanaście
    • paternostwer Re: Najlepsza polska powiesc... 03.09.06, 20:30
      ....opowiada o wiedźminie.
      Czyli pięcioksiąg Sapkowskiego - wszystkie są znakomite, słabizny nie ma.
      • bszalacha Re: Najlepsza polska powiesc... 03.09.06, 21:11
        Typujmy dalej bo chyba mamy dobrą współczesną powieść w Polsce.
    • veera Re: Najlepsza polska powiesc... 03.09.06, 22:03
      Bardzo intrygujące pytanie...
      W ostatnich latach jakoś niewiele ukazało się powieści z prawdziwego zdarzenia,
      z takim epickim oddechem... Do głowy przychodzi mi "Hanemann" Chwina, ale nie
      wiem, czy się mieści w ramach dekady.
      Były ksiązki ważne (Wojna polsko-ruska, Gnój, teksty M. Tulli), ale czy
      artystycznie faktycznie świetne?
      Też bym postawiła na "Lubiewo", choćby z racji tego, że nie jest to książka "na
      odwal się", ale przemyslana, skomponowana, wypieszczona (zwłaszcza pod kątem
      brzmieniowym).
      Przypuszczam, że następna dekada będzie należeć do Witkowskiego, ewentualnie do
      Sieniewicza.
      Natomiast przwołany tu Odija to jakieś nieporozumienie - pewnie, że może się
      podobać, ale książki dekady to raczej jeszcze nie napisał :).
    • Gość: asiouek Re: Najlepsza polska powiesc... IP: *.dobrynet.pl 03.09.06, 22:09
      Też bym postawiła na Chwina, Huellego albo Liberę.
      • tkasia1 Re: Najlepsza polska powiesc... 04.09.06, 08:30
        Jak dla mnie Sapkowski - Wiedźmin i "Narrenturm"
    • Gość: Lalka Re: Najlepsza polska powiesc... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 16:05
      no nie wiem, ostatnia dekada??
      Mi bardzo podoba się "Chata za wsią" Kraszewskiego.
    • Gość: jamajka Re: Najlepsza polska powiesc... IP: *.pg.com 04.09.06, 16:05
      wg .mnie powiesci J. Sosnowskiego -Linia nocna i Prąd zatokowy...
    • kawa_malinowa Re: Najlepsza polska powiesc... 04.09.06, 16:07
      Ktoras z:
      Chwin
      Huelle
      Stasiuk
      Gretkowska

no i Madame Libery.
    • Gość: Lear Re: Najlepsza polska powiesc... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 16:08
      Bez dwóch zdań - Czarne Oceany Jacka Dukaja.
      Pod płaszczykiem pokręconego cyberpunka/politykal fiction najoryginalniejsza
      koncepcja filozoficzna autorstwa Polaka... od czasu znacznie dłuższego niż dekada...
    • Gość: mon Re: Najlepsza polska powiesc... IP: 172.16.5.* 04.09.06, 16:09
      W OGRODZIE PAMIĘCI- JOANNY oLCZAK RONIKIER
      saga rodzinna z historią w tle. KONIECZNIE!
    • uwolnic_cyce Re: Najlepsza polska powiesc... 04.09.06, 16:09
      vlady napisał:

> ...ostatniej dekady?

Dekady to może nie, ale:
      - 1967 Powrót z gwiazd S. Lem
    • Gość: łośsuperktoś Re: Najlepsza polska powiesc... IP: 129.35.231.* 04.09.06, 16:11
      Ja bardzo lubie dość mało znanego polskiego autora - Teodora Parnickiego. Pisze
      powieści z gatunku fantastyki historycznej. Polecam jego "Srebrne Orły"
      (splecione motywy końca Cesarstwa Rzymskiego i rodzącego sie państwa Polskiego
      w tle dramatyczne losy stolicy Piotrowej i papieża Sylwestra) lub sagę o
      rzymianinie Aecjuszu ("Aecjusz - Ostatni Rzymianin" i "Śmierć Aecjusza").
    • pablitooo Re: Najlepsza polska powiesc... 04.09.06, 16:19
      a ja powiem ze jak dla mnie to "zły" lepolda tyrmanda.
    • Gość: Lenn Re: Najlepsza polska powiesc... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 16:21
      Dołęga-Mostowicz "Kariera Nikodema Dyzmy" - Super i zawsze na czasie!
      • syriana Re: Najlepsza polska powiesc... 04.09.06, 16:24
        "Widnokrąg" i "Kamień na kamieniu"
        Myśliwskiego
        • Gość: Yutek Re: Najlepsza polska powiesc... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 17:02
          Sporo piszacych tu osob ma problemy z rozumieniem tekstu co niezbyt dobrze temu
          forum wrozy :):)
          "Dekada" :
          www.slownik-online.pl/kopalinski/1D2E8C7A2EB5FD3F412565B70070E52F.php

Dla mnie mimo, ze czytam ksiazki z praktycznie kazdego dzialu literatury
          najlepsza powiescia ostatniej dekady jest saga o wiedzminie, niewiedzac czemu
          traktowana przez niektorych jako cos w zlym guscie bo: "to przeca fantasy jest
          TFU!"
          • marok Re: Najlepsza polska powiesc... 05.09.06, 14:11
            Ja tez kilkanascie polskich ksiazek z ostatniej dekady przeczytalem i
            faktycznie, ze numer 1 to Sapkowski. Tyle, ze nie saga o wiedzminie a jednak
            pierwsze dwa tomy trylogii o Dolnym Śląsku czyli Narrenturm i Boży Bojownicy.
            Z sagi o wiedzminie najlepiej czytało mi się 3 cześć czyli Chrzest Ognia.
      • bdx65 Re: Najlepsza polska powiesc... 04.09.06, 16:54
        Gość portalu: Lenn napisał(a):

> Dołęga-Mostowicz "Kariera Nikodema Dyzmy" - Super i zawsze na czasie!

ostatniej dekady!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        a tu Parnicki ,Dołęga - Mostowicz i Tyrmand
        Luuuudzie!!!!!!!!!!!
    • Gość: natalia Re: Najlepsza polska powiesc... IP: *.aster.pl 04.09.06, 16:48
      "Madame" Antoniego Libery
      • Gość: Clint Eastwood Re: Najlepsza polska powiesc... IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 04.09.06, 16:59
        Chociaz to nie polska fikcyjna powiesc, ale jej wartosci gleboko wdzieraja sie
        w dusze. A powiesc ta to "Atlas Zbutntowany", amerykanskiej autorki Ayn Rand.
    • Gość: Mati Ziemiański IP: 62.87.178.* 04.09.06, 17:15
      Andrzej Ziemiański "Achaja"

Ta trylogia jest po prostu rewelacyjna :)

Polecam kazdemu!! Warto :)
      • dzioucha_z_lasu Re: Ziemiański 05.09.06, 10:43
        Gość portalu: Mati napisał(a):

> Andrzej Ziemiański "Achaja"
        >
        > Ta trylogia jest po prostu rewelacyjna :)
        >
        > Polecam kazdemu!! Warto :)

Achaja?? Daj spokój - to śmieć, szkoda papieru, na którym to wydrukowano.
        Wtórna fabuła, nędzny styl, język niby taki "ostry i żywy" a tak na prawdę -
        prymityw. Co innego - Sapkowski, pięcioksiąg świetny, chociaż Pani jeziora jest
        najsłabszą częścią, autor trochę smęcić zaczął.
    • Gość: sylwester_j.j Re: Najlepsza polska powiesc... IP: *.231.udn.pl 04.09.06, 17:26
      Widzę, że zapominacie Państwo o "Ziemi obiecanej".
      Pozdrawiam - sylvios
      • Gość: irmka Re: Najlepsza polska powiesc... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 17:31
        stanowczo Andrzej Stasiuk
    • Gość: aggolek Re: Najlepsza polska powiesc... IP: *.uscs.susx.ac.uk 04.09.06, 18:31
      hmm... studiuje filologie polska, ale ostatnio malo czytalam polskiej prozy
      ostatnich lat (dlatego ze musze czytac te NIECO starsza). Ale podpisuje sie
      obiema rekami pod:
      - MADAME Libery - prawdziwa, piekna POWIESC, niesamowite przezycie estetyczne,
      ze zacytuje jednego z internautow:)
      - takze ksiazki GRETKOWSKIEJ - cala jej tworczosc jest wyjatkowa na tle
      polskiej literatury wspolczesnej; mnie najbardziej podobala sie POLKA i
      EUROPEJKA
      - Tomek Tryzna i PANNA NIKT praz IDZ, KOCHAJ, ale nie pamietam czy zostaly
      wydane w ostatniej dekadzie, czy ta pierwsza ciut wczesniej
      - z wczesniejszych - WEISER DAWIDEK jak najbardziej
      Tak na szybko to tylko to przychodzi mi do glowy... Wazne nazwiska to na pewno
      Mysliwski, Chwin, Tokarczuk, Stasiuk, ale ich tworczosci nie znam bardzo dobrze
      albo po prostu nie uwazam ich ksiazek na powiesci dekady.
      • Gość: dziunia Re: Najlepsza polska powiesc... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 15:16
        aggolek napisał(a):

takze ksiazki GRETKOWSKIEJ - cala jej tworczosc jest wyjatkowa na tle
        > polskiej literatury wspolczesnej; mnie najbardziej podobala sie POLKA i
        > EUROPEJKA

Ale Gretkowska niezwykła!!! ŁAŁ!!! Efekciarstwo co najwyżej na felieton dobre.
    • Gość: eee Re: Najlepsza polska powiesc... IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 04.09.06, 18:39
      Stawiam także na Myśliwskiego (Kamień na kamieniu,Widnokrąg, Traktat o łuskaniu fasoli) oraz Liberę (Madame).
    • Gość: chips8 Re: Najlepsza polska powiesc... IP: *.c29.msk.pl 04.09.06, 18:47
      ,,Lwy mojego podwórka" Jarosław Abramow-Newerly
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka