wena10 27.08.06, 12:22 Są takie tytuły, które dobrze brzmią. Moje typy: 1. Duma i uprzedzenie 2. Lot nad kukułczyn gniazdem 3. 100 lat samotnosci 4. Imię róży 5. Ostatnie kuszenie Chrystusa. Macie takie tytuły, które Wam się po prostu podobają? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alexanderson Re: Najpiękniejszy tytuł 27.08.06, 12:28 "Siedemnaście mgnień wiosny". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Najpiękniejszy tytuł IP: *.aster.pl 27.08.06, 12:59 Kubuś Puchatek Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka.latania Re: Najpiękniejszy tytuł 27.08.06, 13:18 Muszę przyznać, że podobają mi się tytuły książek Marqueza ... "O miłości i i nnych demonach" (przeczytałam za tytuł), "Miłość w czasach zarazy", "100 lat samotności"; poza tym lubię tytuły książek w ich oryginalnym brzmieniu, nawet, gdy nie znam danego języka ... "Nesnesitelna lehkost byti", "Rayuela", "Terra, des hommes", "One flew over the coockoo's nest" :) pozdrawiam serdecznie soxo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Najpiękniejszy tytuł IP: *.elblag.dialog.net.pl 27.08.06, 13:31 Ładnie oraz intrygująco brzmią też: Gra szklanych paciorków, Wiek niewinności, Wspomnienia z domu umarłych Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka.latania Re: Najpiękniejszy tytuł 27.08.06, 13:39 A właśnie "Grę szklanych paciorków" ("Das glasperlenspiel" nawet w ogryginale brzmi ładnie :) też przeczytałam za tytuł ... ;) pozdrawiam soxo Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Najpiękniejszy tytuł 27.08.06, 13:45 Buszujacy w zbozu Wladca pierscieni Tytuly Agathy Christie W cieniu zakwitajacych dziewczat Rajska jablon. Odpowiedz Link Zgłoś
wdeszczurosne Re: Najpiękniejszy tytuł 12.11.06, 19:03 A lasy wiecznie spiewaja Smierc pieknych saren Calineczka Stary czlowiek i morze Blekitny zamek Siodme niebo Milczenie owiec Nieznosna lekkosc bytu Skarb w srebrnym jeziorze Kwiat sniegu Regulamin tloczni win :) Odpowiedz Link Zgłoś
linia.frontu Re: Najpiękniejszy tytuł 20.02.07, 17:48 Białe jabłka. Brudne czyny. Mury Hebronu. Działa nawarony. W mrokach złotego pałacu, czyli Bazylissa Teofanu. Nietota. Księga tajemna Tatr. Anhelli. Rozhukany koń. Esej o myśleniu Juliusza Słowackiego. Klasycyzm, czyli prawdziwy koniec Królestwa Polskiego. Zarys gramatyki języka staro-cerkiewno-słowiańskiego na tle porównawczym. No i Ksiąć przypływów:). Więcej grzechów nie pamiętam... Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: Najpiękniejszy tytuł 13.09.06, 11:59 "Czarodziejska góra" (ale ja mam jakąś manię na punkcie tej książki, więc pewnie dlatego tytuł mi się podoba :). Odpowiedz Link Zgłoś
bir.ke Re: Najpiękniejszy tytuł 27.08.06, 15:01 czuła jest noc nad rzeka, w cieniu drzew Odpowiedz Link Zgłoś
vlady Re: Najpiękniejszy tytuł 27.08.06, 16:19 Moze cos z dramatow... "Pozadanie w cieniu wiazow" Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Bir.ke... 30.10.06, 18:12 Nie "nad rzeką", tylko "Za rzekę, w cień drzew". Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Re: Najpiękniejszy tytuł 27.08.06, 16:46 Pachnidło to tylko u nas tak fajnie brzmi. W oryginale to jest ordynarne "Parfum" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka.latania Re: Najpiękniejszy tytuł 27.08.06, 16:48 Właśnie to samo pomyślałam :) Nawet nie wiem, czy tam nie było jakiegoś wstrętnego jeszcze rodzajnika, bo mi się kojarzy jako "Das parfum" :) a fe! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
capuccino_days Re: Najpiękniejszy tytuł 28.08.06, 13:23 heh - mi właśnie Pachnidło skojarzyło się z czytadłem tytuł znałam najpierw oryginalny i właśnie das Parfum mnie urzekło Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: Najpiękniejszy tytuł 04.09.06, 13:02 No ale wymawia sie "parfę" i w orginale sie te ksiazke bardzo dobrze czyta:) Odpowiedz Link Zgłoś
hazel2 Re: Najpiękniejszy tytuł 27.08.06, 18:22 "Śmierć pieknych saren", "Czuła jest noc", "Nieznośna lekkość bytu". Chyba mam słabość do tytułów składających sie z trzech słów. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Najpiękniejszy tytuł 27.08.06, 18:34 Mam podobnie : Zbyt głośna samotność, Lulu na moscie, BFO (Bardzo Fajny Olbrzym :)) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Najpiękniejszy tytuł 27.08.06, 18:46 BFO - nie !!! Zdecydowanie wolę "Wielkomiluda" - zarówno tytuł, jak i całą resztę. Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Najpiękniejszy tytuł 27.08.06, 19:00 agnieszka_azj napisała: > BFO - nie !!! Zdecydowanie wolę "Wielkomiluda" - zarówno tytuł, jak i całą > resztę. Uwielbiam tlumaczenie Łozinskiego, ale fakt nie mialam okazji porownac. A moze to kwestia przywiazania... Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Najpiękniejszy tytuł 30.08.06, 21:19 chatka_ napisała: > Uwielbiam tlumaczenie Łozinskiego, ale fakt nie mialam okazji porownac. A moze > to kwestia przywiazania... Tłumaczenie Łozińskiego do pięt nie dorasta przekładowi Michała Kłobukowskiego. Radzę spróbować :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
independent-girl Re: Najpiękniejszy tytuł 27.08.06, 18:47 Cień wiatru Bezpowrotnie utracona leworęczność Tam gdzie spadają anioły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dagmara Re: Najpiękniejszy tytuł IP: 83.238.151.* 27.08.06, 18:50 a i jeszcze Pilcha przeczytałam za tytuł "Pod upadłym aniołem" :) pozdrawiam soxo Odpowiedz Link Zgłoś
sheenaz1987 Re: Najpiękniejszy tytuł 27.08.06, 20:20 "Sklepy cynamonowe":) już po tytule wiedziałam, że się zakocham w tej książce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Najpiękniejszy tytuł IP: *.elblag.dialog.net.pl 27.08.06, 23:38 TAK! I Sanatorium pod klepsydrą - to samo! Odpowiedz Link Zgłoś
patent5 Re: Najpiękniejszy tytuł 07.11.06, 22:18 monikate napisała: > Serce to samotny myśliwy Miałem to wpisać , ale skoro juz jest, to w takim razie "Tysiącletni sen" "Chleb na wody płynące" Odpowiedz Link Zgłoś
qarloz Re: Najpiękniejszy tytuł 30.08.06, 20:53 (na innym forum zalozylem topik "nieznosna lekkosc bytu", i wcale nie o ksiazkach. ten tytul siedzi w glowie). Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: Najpiękniejszy tytuł 27.08.06, 22:20 " Nieznosna lekkość bytu" " Sto lat samotności" " Miłość w czasach zarazy" " Dom z piasku i mgły" Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Najpiękniejszy tytuł 28.08.06, 01:00 -Zabić drozda -Mieć dokąd wrócić -Życie przed sobą -Sława i chwała -Zabicie ciotki -Wściekłość i wrzask -Tatuś Muminka i morze -Obcy -Opętanie -Jesień w Pekinie -Piana złudzeń -Czarnoksiężnik z Archipelagu (choć muszę się zgodzić z Sapkowskim, ze to niepoprawne tłumaczenie) -Srebrny kłos/Rozmowa z księciem/Zielona róża/Nic w płaszczu Prospera -Głęboki sen -Oda do rąk/Jeszcze jedno wspomnienie -Sezon/Inna bajka -Czarny polonez/Sen mara -Zbrodnia i kara/Biedni ludzie/Skrzywdzeni i poniżeni -Płomienie/Sam wśród ludzi -Lord Jim/Smuga cienia/Jądro ciemności I've been waiting for this so long time, my little green friend! Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Najpiękniejszy tytuł 28.08.06, 01:31 Tytuły Joe Alexa, np "Cichym ścigałam go lotem" albo "Zmącony spokój Pani Labiryntu". Odpowiedz Link Zgłoś
mmk9 Re: Najpiękniejszy tytuł 28.08.06, 09:19 Na srebrnym globie Dwa lata wakacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Najpiękniejszy tytuł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 10:12 Wichrowe wzgórza Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: Najpiękniejszy tytuł 28.08.06, 12:13 Szkarłatny płatek i biały Nieznośna lekkość bytu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Najpiękniejszy tytuł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 12:28 a co powiecie na "Dusza spętana w węzełkach na rzemieniu"? Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka.latania Re: Najpiękniejszy tytuł 28.08.06, 18:18 Kolejna książka przeczytana za tytuł: "Wzgórze błękitnego snu" Igora Newerly, okazała się bardzi piękną książką :) pozdrawiam serdecznie soxo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echtom Re: Najpiękniejszy tytuł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 19:37 Generalnie lubię tytuły rozwlekłe: Czyż nie dobija się koni? Tak biały, jak czerwona jest krew Ale i oni otrzymali po denarze A znak nie będzie mu dany itp. PS. Wdzięcznym materiałem na takie tytuły są cytaty biblijne. Odpowiedz Link Zgłoś
dream.weaver Re: Najpiękniejszy tytuł 28.08.06, 23:28 Gwiezdna wieża Eiffla (a nawet bardziej tytuł oryginalny czyli Le lotissement du ciel) Tonąc w ogniu, płonąc w wodzie Dni złych zegarów Podróż do kresu nocy Le matin des magiciens Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blee Re: Najpiękniejszy tytuł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 10:09 "W poszukiwaniu straconego czasu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Najpiękniejszy tytuł IP: *.aster.pl 29.08.06, 11:10 "Tramwaj zwany pożądaniem" "Rzeźnia numer 5" Odpowiedz Link Zgłoś
jessy3 Re: Najpiękniejszy tytuł 29.08.06, 11:32 Sklepy cynamonowe bez dwóch zdań:) Słońce w kuchni Odpowiedz Link Zgłoś
vlady Re: Najpiękniejszy tytuł 29.08.06, 12:15 Machina milosci czystej i wszetecznej Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Najpiękniejszy tytuł 29.08.06, 20:16 Obcy brzeg Miasto Pożogi Miasto Złudzeń Król Szczurów Tam gdzie spadają anioły Ostatnie drzwi pzred niebem-najbardziej lubię ten tytuł. Odpowiedz Link Zgłoś
votum_separatum Re: Najpiękniejszy tytuł 29.08.06, 20:39 Na południe od granicy, na zachód od słońca :) Odpowiedz Link Zgłoś
iwka_j Re: Najpiękniejszy tytuł 30.08.06, 17:27 "Prawiek i inne czasy" "Dom dzienny, Dom nocny" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sicko Re: Najpiękniejszy tytuł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 17:48 Nie wiem, czy tytuły opowiadań też się liczą, ale zdecydowana większość tytułów opowiadań Lovecraft'a: "Poza murem snu" "Z otchłani niepamięci" "Obcy" "Dziwny wysoki dom wśród mgieł" "W poszukiwaniu nieznanego Kadath" "Kolor z przestworzy" "Szepczący w ciemności" "W górach szaleństwa" "Sny w domu wiedźmy" "Poprzez bramy srebrnego klucza" "Coś na progu" "Cień spoza czasu" "Nocny ocean" Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: Najpiękniejszy tytuł 30.08.06, 18:46 Śmierć pięknych saren, Po słowiczej podłodze, Magiczny sklep z zabawkami, Jesień w Pekinie, Smutek tropików... po prostu podobają. Ktoś polecał mi kiedyś do przeczytania Naznaczonych błękitem Ewy Białołęckiej, ale w jego wersji tytuł brzmiał Dotknięci błękitem - jakby ładniej:) Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: Najpiękniejszy tytuł 31.08.06, 13:10 Tamta strona ciszy, Anioł przy moim stole, Przepiórki w płatkach róż, Ach, jak cudowna jest Panama Odpowiedz Link Zgłoś
magax Wściekłość i wrzask 31.08.06, 13:19 Faulkner, Pantaleon i wizytantki ,też pięknie:))) -------- I Might Be Wrong... Odpowiedz Link Zgłoś
asiouek Re: Najpiękniejszy tytuł 31.08.06, 12:06 Ciemności kryją ziemię Idzie skacząc po górach W poszukiwaniu straconego czasu Śmierć pięknych saren Pociągi pod specjalnym nadzorem Odpowiedz Link Zgłoś