Dodaj do ulubionych

Ksiazka, ktora czytacie od dziecka

IP: *.waw.cdp.pl 05.11.01, 15:57
Dla mnie taka jest "Bracia Lwie Serce" A.Lingred. Czytam ja co pare lat i wciaz
wzruszam sie. Ta historyjka jest prosta i zarazem niebanalna, piekna i .
A Wy? Czym wzruszacie sie od lat?
Obserwuj wątek
    • Gość: Alina Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.chello.pl 05.11.01, 16:06
      "Mała księżniczka" Burnett; a co śmieszniejsze spotkałam kiedyś faceta, który
      czytał to swojej córce i się książką zachwycił.
    • elanor Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka 06.11.01, 05:13
      Kubusiem Puchatkiem i wierszami Brzechwy - nic oryginalnego niestety :)
    • ada08 Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka 06.11.01, 07:29
      'Emancypantki' Boleslawa Prusa. Siegnelam po te ksiazke, jako
      mala dziewczynka bo mnie skusily ilustracje (panie w sukniach
      z ogonami, grubi panowie we frakach).
      I siegam co pare lat, ale juz tylko fragmenty czytam :-)
    • Gość: dina Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: 195.116.167.* 06.11.01, 10:55
      Duuuużżżżżoooooooo ma m takich książek. Pierwsze primo: "Jeżycjada" , drugie
      primo: " Korzeniacy czyli jesień wsamrazków" - ktoś zna? Piękna ale smutna
      rzecz."Bracia Lwie Serce" również ale rzadziej....
      • Gość: gosia Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: 10.131.129.* 11.11.01, 18:34
        mikolajek !!!! poza tym kochalam sceny z zycia smokow i opowiesc o 3 dziarskich
        ziarnkach grochu...ale niestety obydwie ksiazeczki gdzies zaginely :((((
        • Gość: ja Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.11.01, 15:33
          Witam! Ja też uwielbiam Mikołajka, Sceny z życia smoków i Trzy dziarskie
          ziarnka grochu. A jak zapatrujesz się na Harrego Pottera?
        • e.n.o.l.a Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka 28.03.02, 23:49
          Gość portalu: gosia napisał(a):

> mikolajek !!!! poza tym kochalam sceny z zycia smokow i opowiesc o 3 dziarskich
          >
          > ziarnkach grochu...ale niestety obydwie ksiazeczki gdzies zaginely :((((

Ha, moje smoki tez gdzies zaginely, dziwne... Mozna je dostac w "Merlinie", ale
          nie to samo wydanie... Dlaczego smoki nie lubia zaby? ;-)
      • Gość: sza Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.esc-lille.fr 04.12.01, 17:45
        Gość portalu: dina napisał(a):

> Duuuużżżżżoooooooo ma m takich książek. Pierwsze primo: "Jeżycjada" , drugie
        > primo: " Korzeniacy czyli jesień wsamrazków" - ktoś zna? Piękna ale smutna
        > rzecz."Bracia Lwie Serce" również ale rzadziej....

a czyje to ksiazki, zachecaja tytuly - chetnie przeczytam!

• Gość: jola Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.11.01, 09:51
      Jeżycjada :))
      • asiax Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka 12.11.01, 16:42

"Opowieści z Narni"
        "Ania z Zielonego Wzgórza"
        "Konopielka" Redlińskiego- nie wiem dlaczego uwielbialam ja jako dziecko, a i
        teraz mam do niejj sentyment
        i oczywiście "Pan Samochodzik"
        • Gość: Kasia Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: 10.33.40.* 13.11.01, 10:57
          1.Opowiesci z Narnii - mam wielki sentyment do tej serii, zauroczyly mnie do tego stopnia, ze po pierwszym
          przeczytaniu "Lwa, czarownicy i starej szafy" szukalam drzwi do Narnii w starej szafie w domu mojej Babci,
          mialam wtedy z osiem lat...
          2."Milosc Pat" L.M.Montgomery - miom zdaniem najlepsza powiesc tej autorki - ksiazka pelna ciepla, humoru,
          dojrzala ale i pelna dzieciecego uroku jednoczesnie.

• Gość: diana5 Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.jgora.dialog.net.pl 14.11.01, 23:24
            Lucy m. Montgomery. Ten czas i klimat, do tej pory śnią mi się Ania i Gilbert,
            i że ich odwiedzam w wymarzonym domku. Sen poezja, totalne odjechanie od
            rzeczywistości...Chciałabym tam czasem żyć.
        • darkfinka Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka 09.04.02, 15:10
          asiax napisał(a):

(...) "Opowieści z Narni" (...) <
    • Gość: gregj Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.el-4100100.acn.pl 19.11.01, 22:33
      "Bajki robotów" Lema. Jak byłem mały, to wziąłem bo zobaczyłem tytuł Bajki...
      Ale dopiero później zrozumiałem (np. zew bojowy AWRUK :-)))

• Gość: Kalina Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: 212.87.3.* 20.11.01, 18:35
      W dzieciństwie przeczytałam mnóstwo książek ale na ogół nie pamiętam już ich tytułow. To, co zapamietałam
      najlepiej to swietne książki Adama Bahdaja i chyba jeszcze lepsza seria o Panu Samochodziku. To były pierwsze
      lektury dostarczające "dreszczyku emocji", z wątkiem kryminalnym, bardzo wciągające.
    • Gość: trotula Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka -Bracia Lwi IP: *.dabrowa.sdi.tpnet.pl 26.11.01, 19:26
      Jak się nazywała ta kraina z 'Braci Lwie Serce' ?
      • Gość: K Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka -Bracia Lwi IP: 10.33.40.* 27.11.01, 13:50
        O ile mnie pamiec nie myli - to - Nangijala, czytalam to pare razy ale, grubo ponad dziesiec lat temu, wiec moge
        sie mylic :)
    • noida Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka 03.12.01, 21:37
      A "Mały książę"? A "Mały książę"?
      Ale "Opowieści z Narni" też są cudowne...
    • buh Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka 03.12.01, 22:10
      Akademia Pana Kleksa. Czytałem 3 razy. Pierwszy raz jak miałem ok. 8 lat,
      drugi - 14, trzeci - 20. Za trzecim razem odkryłem wiele elementów, o których
      dzieci pojęcia nie mają :)
    • kasiulek Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka 04.12.01, 00:34
      A ja 'Dzieci z Bullerbyn' i 'Chlopcow z placu broni'...
    • Gość: Anna M Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: 62.233.140.* 04.12.01, 10:26
      1. Kubuś Puchatek
      2. Muminki
      3. Bracia Lwie Serce
      4. Mikołajek
      5. Niekończąca się opowieść
      6. Momo
      Harry'ego Pottera nie liczę, chociaz lubię, bo nie kwalifikuje się jako "od
      dziecka".
    • Gość: Pat Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: 172.16.1.* 04.12.01, 15:57
      Mikołajek, Muminki, Opowieści z Narnii, Niekończąca się opowieść, Bromba i
      inni, Kubuś Puchatek, Alicja w krainie czarów i po drugiej stronie lustra, Mary
      Poppins, cała Astrid Lingren...
    • Gość: sza Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.esc-lille.fr 04.12.01, 17:38
      maly ksiaze, czytam conajmniej raz w roku, wlasciwie to juz znam na pamiec
      kubus puchatek, ale juz mniej
    • Gość: Ptasia Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.wcp.pl 04.12.01, 19:38
      1. Jeżycjada (ale nie cała, tylko te the best - Kalafior, Opium, Bebe. Pulpecja)
      2. Narnia
      3. Muminki (uwaga jak przy nr. 1; najb. teraz lubię "Dolinę w Listopadzie")
      4. "Lato", też Tove Jannson
      5. Mikołajek, czasem w oryginale, jak trafię do Instytutu Fr. ...
      6. Dzieci z Bullerbyn. uwielbiam rozdział o niańczeniu Kerstin
      • Gość: bisou Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.pl 04.12.01, 23:55
        Le Petit Prince
        Le Petit Nicolas
    • Gość: Blue Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.el-4100100.acn.pl 05.12.01, 00:18
      Baśnie braci Grimm, Andersena, Muminki, Bromba, Mary Poppins, Alicja w krainie
      czarów, Kubuś Puchatek, Ania z Zielonego Wzgórza i inne, Dzieci z Bullerbyn -
      to przecież była lektura, Chlopcy z Placu Broni - to wtedy była super
      romantyczna historia. I jeszcze wiele innych. Częśc z tych książek jeszcze mam,
      inne próbuje kupić na nowo. Są SUPER jeszcze teraz!
      • Gość: ikk Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.01, 21:45
        "Dzieci z Bullerbyn".Ja przemądrzała i wiekowa;)śięgnęłam po tę książkę znów
        kilka miesięcy temu ,choć jak zwykle miałam stos ambitnych zakupionych lub
        wypożyczonych nowości.Ujmuje mnie chyba niesamowite ciepło tej książki.
    • Gość: bess Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.bakernet.com.pl 28.12.01, 20:24
      pierwsza lektura (najpierw czytana przez mamę na dobranoc, potem podstępnie
      pozostawiona w połowie - żebym resztę doczytała sama) - "Baśnie cygańskie"
      Ficowskiego i "O wróżkach i czarodziejach" (stare baśnie francuskie). Obydwie
      książki dostałam od sporo starszej sąsiadki. Pierwsza z tych książek do tej
      pory zajmuje honorowe miejsce na mojej półce, a drugą komuś - niestety -
      pożyczyłam i do tej pory nie mogę odżałować. Obydwie przepiękne. Mądre bardzo.
      Uczą otwartości na inność, tolerancji. Zwłaszcza we "wróżkach i czarodziejach"
      jest taka jedna bajka "Agnieszka skrawek nieba" - po prostu mistrzostwo świata.
      Gdyby więcej osób wiedziało, że "ludzie po tamtej stronie lasu są tacy sami jak
      my" (zdanie z bajki), to może trochę lepiej by się nam żyło. A
      z "poważniejszych" lektur nieśmiertelnych - oczywiście "Mała księżniczka"
      (nawet zrobiłam ilustracje do niej), "Dzieci z Bullerbyn", "Mary Poppins" i
      jeszcze książka o ciotce, która mieszkała na drzewie, ale tytułu nie pamiętam.
      Czyli typowo "dziewczyńskie" lektury - żadnych Verne'ów i Fiedlerów (aczkolwiek
      tego drugiego doceniłam później, w wieku kilkunastu lat).
      • Gość: alinca Do Bess IP: 10.3.1.* 04.02.02, 20:43
        Bess przypomnialas mi tytul jednej z moich ulubionych ksiazek z dziecinstwa!! Nawet nie wiedzialm ze O wrozkach i czarodziejach to basnie francuskie. Nie wiesz moze czy mozna to dostac? Chodzi mi raczej o ksiegarnie bo dostep do anykwariatow mam ograniczony :((
    • kasia0 Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka 29.01.02, 19:21
      To jest: Piotruś Pan, Dzieci z Bullerbyn, Karolcia (nie pamiętam tytułów tych
      dwóch książek), Kubuś Puchatek, Bajki Brzechwy, Baśnie ( rózne, pamiętam taki
      zbiór baśni bałkańskich pt. Złota jabłoń) - teraz czytam dziecku...
      • Gość: inka Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.hajnowka.sdi.tpnet.pl 02.02.02, 20:32
        Cieszę się,że są tacy ludzie jak wy:))))
        Ja podobnie jak Diana przepadam za Anią z Zielonego Wzgórza(kiedy jest mi żle i
        smutno ta książka zawsze pomaga,aha i mam na imię Ania)
        Jest jeszcze taka jedna bajka Andersena(a tak na marginesie wszystkie są
        wspaniałe)-Ib i Krystynka-za każdym razem dosłownie "ryczę"i zaczynam
        wierzyć,że jednak ludzie potrafią wybaczać.
        Pozdrawiam wszystkich wiosennie:)))
    • Gość: Ginny Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.net.bialystok.pl 02.02.02, 20:48
      Jeżycjada, ale raczej do Brulionu, potem jest trochę słabiej.
      Ania z Zielonego Wzgórza wraz z ciągiem dalszym.
      Lindgren: Dzieci z B. i Bracia Lwie Serce.
      a oprócz tego Mikołajki i Ożogowska.
    • Gość: feainne Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.dip.t-dialin.net 04.02.02, 16:32
      "Tajemniczy ogrod" Burnetta...wracam i wracam do tego ogrodu:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka