Gość: t IP: *.waw.cdp.pl 05.11.01, 15:57 Dla mnie taka jest "Bracia Lwie Serce" A.Lingred. Czytam ja co pare lat i wciaz wzruszam sie. Ta historyjka jest prosta i zarazem niebanalna, piekna i . A Wy? Czym wzruszacie sie od lat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Alina Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.chello.pl 05.11.01, 16:06 "Mała księżniczka" Burnett; a co śmieszniejsze spotkałam kiedyś faceta, który czytał to swojej córce i się książką zachwycił. Odpowiedz Link Zgłoś
elanor Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka 06.11.01, 05:13 Kubusiem Puchatkiem i wierszami Brzechwy - nic oryginalnego niestety :) Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka 06.11.01, 07:29 'Emancypantki' Boleslawa Prusa. Siegnelam po te ksiazke, jako mala dziewczynka bo mnie skusily ilustracje (panie w sukniach z ogonami, grubi panowie we frakach). I siegam co pare lat, ale juz tylko fragmenty czytam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dina Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: 195.116.167.* 06.11.01, 10:55 Duuuużżżżżoooooooo ma m takich książek. Pierwsze primo: "Jeżycjada" , drugie primo: " Korzeniacy czyli jesień wsamrazków" - ktoś zna? Piękna ale smutna rzecz."Bracia Lwie Serce" również ale rzadziej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: 10.131.129.* 11.11.01, 18:34 mikolajek !!!! poza tym kochalam sceny z zycia smokow i opowiesc o 3 dziarskich ziarnkach grochu...ale niestety obydwie ksiazeczki gdzies zaginely :(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.11.01, 15:33 Witam! Ja też uwielbiam Mikołajka, Sceny z życia smoków i Trzy dziarskie ziarnka grochu. A jak zapatrujesz się na Harrego Pottera? Odpowiedz Link Zgłoś
e.n.o.l.a Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka 28.03.02, 23:49 Gość portalu: gosia napisał(a): > mikolajek !!!! poza tym kochalam sceny z zycia smokow i opowiesc o 3 dziarskich > > ziarnkach grochu...ale niestety obydwie ksiazeczki gdzies zaginely :(((( Ha, moje smoki tez gdzies zaginely, dziwne... Mozna je dostac w "Merlinie", ale nie to samo wydanie... Dlaczego smoki nie lubia zaby? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sza Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.esc-lille.fr 04.12.01, 17:45 Gość portalu: dina napisał(a): > Duuuużżżżżoooooooo ma m takich książek. Pierwsze primo: "Jeżycjada" , drugie > primo: " Korzeniacy czyli jesień wsamrazków" - ktoś zna? Piękna ale smutna > rzecz."Bracia Lwie Serce" również ale rzadziej.... a czyje to ksiazki, zachecaja tytuly - chetnie przeczytam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.11.01, 09:51 Jeżycjada :)) Odpowiedz Link Zgłoś
asiax Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka 12.11.01, 16:42 "Opowieści z Narni" "Ania z Zielonego Wzgórza" "Konopielka" Redlińskiego- nie wiem dlaczego uwielbialam ja jako dziecko, a i teraz mam do niejj sentyment i oczywiście "Pan Samochodzik" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: 10.33.40.* 13.11.01, 10:57 1.Opowiesci z Narnii - mam wielki sentyment do tej serii, zauroczyly mnie do tego stopnia, ze po pierwszym przeczytaniu "Lwa, czarownicy i starej szafy" szukalam drzwi do Narnii w starej szafie w domu mojej Babci, mialam wtedy z osiem lat... 2."Milosc Pat" L.M.Montgomery - miom zdaniem najlepsza powiesc tej autorki - ksiazka pelna ciepla, humoru, dojrzala ale i pelna dzieciecego uroku jednoczesnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diana5 Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.jgora.dialog.net.pl 14.11.01, 23:24 Lucy m. Montgomery. Ten czas i klimat, do tej pory śnią mi się Ania i Gilbert, i że ich odwiedzam w wymarzonym domku. Sen poezja, totalne odjechanie od rzeczywistości...Chciałabym tam czasem żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
darkfinka Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka 09.04.02, 15:10 asiax napisał(a): (...) "Opowieści z Narni" (...) < Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregj Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.el-4100100.acn.pl 19.11.01, 22:33 "Bajki robotów" Lema. Jak byłem mały, to wziąłem bo zobaczyłem tytuł Bajki... Ale dopiero później zrozumiałem (np. zew bojowy AWRUK :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kalina Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: 212.87.3.* 20.11.01, 18:35 W dzieciństwie przeczytałam mnóstwo książek ale na ogół nie pamiętam już ich tytułow. To, co zapamietałam najlepiej to swietne książki Adama Bahdaja i chyba jeszcze lepsza seria o Panu Samochodziku. To były pierwsze lektury dostarczające "dreszczyku emocji", z wątkiem kryminalnym, bardzo wciągające. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trotula Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka -Bracia Lwi IP: *.dabrowa.sdi.tpnet.pl 26.11.01, 19:26 Jak się nazywała ta kraina z 'Braci Lwie Serce' ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka -Bracia Lwi IP: 10.33.40.* 27.11.01, 13:50 O ile mnie pamiec nie myli - to - Nangijala, czytalam to pare razy ale, grubo ponad dziesiec lat temu, wiec moge sie mylic :) Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka 03.12.01, 21:37 A "Mały książę"? A "Mały książę"? Ale "Opowieści z Narni" też są cudowne... Odpowiedz Link Zgłoś
buh Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka 03.12.01, 22:10 Akademia Pana Kleksa. Czytałem 3 razy. Pierwszy raz jak miałem ok. 8 lat, drugi - 14, trzeci - 20. Za trzecim razem odkryłem wiele elementów, o których dzieci pojęcia nie mają :) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka 04.12.01, 00:34 A ja 'Dzieci z Bullerbyn' i 'Chlopcow z placu broni'... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna M Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: 62.233.140.* 04.12.01, 10:26 1. Kubuś Puchatek 2. Muminki 3. Bracia Lwie Serce 4. Mikołajek 5. Niekończąca się opowieść 6. Momo Harry'ego Pottera nie liczę, chociaz lubię, bo nie kwalifikuje się jako "od dziecka". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: 172.16.1.* 04.12.01, 15:57 Mikołajek, Muminki, Opowieści z Narnii, Niekończąca się opowieść, Bromba i inni, Kubuś Puchatek, Alicja w krainie czarów i po drugiej stronie lustra, Mary Poppins, cała Astrid Lingren... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sza Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.esc-lille.fr 04.12.01, 17:38 maly ksiaze, czytam conajmniej raz w roku, wlasciwie to juz znam na pamiec kubus puchatek, ale juz mniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ptasia Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.wcp.pl 04.12.01, 19:38 1. Jeżycjada (ale nie cała, tylko te the best - Kalafior, Opium, Bebe. Pulpecja) 2. Narnia 3. Muminki (uwaga jak przy nr. 1; najb. teraz lubię "Dolinę w Listopadzie") 4. "Lato", też Tove Jannson 5. Mikołajek, czasem w oryginale, jak trafię do Instytutu Fr. ... 6. Dzieci z Bullerbyn. uwielbiam rozdział o niańczeniu Kerstin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bisou Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.pl 04.12.01, 23:55 Le Petit Prince Le Petit Nicolas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blue Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.el-4100100.acn.pl 05.12.01, 00:18 Baśnie braci Grimm, Andersena, Muminki, Bromba, Mary Poppins, Alicja w krainie czarów, Kubuś Puchatek, Ania z Zielonego Wzgórza i inne, Dzieci z Bullerbyn - to przecież była lektura, Chlopcy z Placu Broni - to wtedy była super romantyczna historia. I jeszcze wiele innych. Częśc z tych książek jeszcze mam, inne próbuje kupić na nowo. Są SUPER jeszcze teraz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ikk Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.01, 21:45 "Dzieci z Bullerbyn".Ja przemądrzała i wiekowa;)śięgnęłam po tę książkę znów kilka miesięcy temu ,choć jak zwykle miałam stos ambitnych zakupionych lub wypożyczonych nowości.Ujmuje mnie chyba niesamowite ciepło tej książki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bess Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.bakernet.com.pl 28.12.01, 20:24 pierwsza lektura (najpierw czytana przez mamę na dobranoc, potem podstępnie pozostawiona w połowie - żebym resztę doczytała sama) - "Baśnie cygańskie" Ficowskiego i "O wróżkach i czarodziejach" (stare baśnie francuskie). Obydwie książki dostałam od sporo starszej sąsiadki. Pierwsza z tych książek do tej pory zajmuje honorowe miejsce na mojej półce, a drugą komuś - niestety - pożyczyłam i do tej pory nie mogę odżałować. Obydwie przepiękne. Mądre bardzo. Uczą otwartości na inność, tolerancji. Zwłaszcza we "wróżkach i czarodziejach" jest taka jedna bajka "Agnieszka skrawek nieba" - po prostu mistrzostwo świata. Gdyby więcej osób wiedziało, że "ludzie po tamtej stronie lasu są tacy sami jak my" (zdanie z bajki), to może trochę lepiej by się nam żyło. A z "poważniejszych" lektur nieśmiertelnych - oczywiście "Mała księżniczka" (nawet zrobiłam ilustracje do niej), "Dzieci z Bullerbyn", "Mary Poppins" i jeszcze książka o ciotce, która mieszkała na drzewie, ale tytułu nie pamiętam. Czyli typowo "dziewczyńskie" lektury - żadnych Verne'ów i Fiedlerów (aczkolwiek tego drugiego doceniłam później, w wieku kilkunastu lat). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alinca Do Bess IP: 10.3.1.* 04.02.02, 20:43 Bess przypomnialas mi tytul jednej z moich ulubionych ksiazek z dziecinstwa!! Nawet nie wiedzialm ze O wrozkach i czarodziejach to basnie francuskie. Nie wiesz moze czy mozna to dostac? Chodzi mi raczej o ksiegarnie bo dostep do anykwariatow mam ograniczony :(( Odpowiedz Link Zgłoś
kasia0 Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka 29.01.02, 19:21 To jest: Piotruś Pan, Dzieci z Bullerbyn, Karolcia (nie pamiętam tytułów tych dwóch książek), Kubuś Puchatek, Bajki Brzechwy, Baśnie ( rózne, pamiętam taki zbiór baśni bałkańskich pt. Złota jabłoń) - teraz czytam dziecku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.hajnowka.sdi.tpnet.pl 02.02.02, 20:32 Cieszę się,że są tacy ludzie jak wy:)))) Ja podobnie jak Diana przepadam za Anią z Zielonego Wzgórza(kiedy jest mi żle i smutno ta książka zawsze pomaga,aha i mam na imię Ania) Jest jeszcze taka jedna bajka Andersena(a tak na marginesie wszystkie są wspaniałe)-Ib i Krystynka-za każdym razem dosłownie "ryczę"i zaczynam wierzyć,że jednak ludzie potrafią wybaczać. Pozdrawiam wszystkich wiosennie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ginny Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.net.bialystok.pl 02.02.02, 20:48 Jeżycjada, ale raczej do Brulionu, potem jest trochę słabiej. Ania z Zielonego Wzgórza wraz z ciągiem dalszym. Lindgren: Dzieci z B. i Bracia Lwie Serce. a oprócz tego Mikołajki i Ożogowska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feainne Re: Ksiazka, ktora czytacie od dziecka IP: *.dip.t-dialin.net 04.02.02, 16:32 "Tajemniczy ogrod" Burnetta...wracam i wracam do tego ogrodu:-) Odpowiedz Link Zgłoś