Dodaj do ulubionych

Haruki Murakami

25.10.06, 13:01
Jakie sa Wasze wrażenia po lekturze książek tego autora?
Od jakiegoś czasunoszę się z zamiarem kupienia choć jednej jego pozycji, ale
nie wiadomo dlaczego, trudno mi się zdecydować. Od którego tytułu zacząć
poznawanie twórczości Murakamiego?
Obserwuj wątek
    • jarka63 Re: Haruki Murakami 25.10.06, 13:13
      Moim zdaniem nie warto zaczynać, bo marna to proza, ale jeśli bardzo chcesz,to
      wrzuc go w wyszukiwarkę, było tu wiele wątków na jego temat.
      • braineater Re: Haruki Murakami 25.10.06, 13:16
        Moim zdaniem warto zaczynać, bo to wielka proza jest, i skoro bardzo chcesz, tu
        jeden z wielu watkow wyrzuconych przez wyszukiwarkę:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=34847762&v=2&s=0
        P:)
        • marghot Re: Haruki Murakami 25.10.06, 13:17
          dziękuję za link - moja wyszukiwarka niestety nie działa, jakieś chyba problemy
          forumowe :(
        • formaprzetrwalnikowa Re: Haruki Murakami 25.10.06, 13:25
          moim zdaniem tez warto zaczac, zeby sie przekonac, ze to proza troche inna jest.
          wielka bym jej nie nazwala, ale mala tez nie.
          ja zaczelam od Norwegian Wood, teraz (troche mecze) Kronike Ptaka NAkrecacza.
          A na tym forum bylo wiele dyskusji na temat ksiazek pana Murakami.
          • Gość: blue.berry Re: Haruki Murakami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 13:57
            w przypadku Murakamiego zdecydowanie trzeba samemu sie przekonać:) proza
            specyficzna, przez jednych ukochana, przez innych pogardzana.
            co do kolejnosci czytania. mysle ze mozna przynajmniej na 3 sposoby do tego
            podejsc:)
            pierwszy - kolejnosc niejako zaproponowana przez Muzę (czyli kolejnosc
            wydawania polskich tlumaczen) - Przygoda z owcą, Sputnik Sweetheart, Na
            południe od granicy, na zachód od słońca, Kronika ptaka nakręcacza, Koniec
            Świata i Hard-boiled Wonderland, Tańcz, tańcz, tańcz, Norwegian Wood

drugi - chronologiczna czyli czytac tak jak pisarz pisal (z uwzglednieniem że
            nie wszystko u nas sie pojawilo:) czyli
            pl.wikipedia.org/wiki/Haruki_Murakami#Tw.C3.B3rczo.C5.9B.C4.87
            trzeci - zdać sie na slepy los i w pwierwszej napotkanej ksiegarni kupic
            pierwsza znaleziona pozycje:)

pozdrawiam
    • Gość: opty2 Re: Haruki Murakami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 14:11
      Przeczytałam jedna pozycję "Kronikę ptaka nakręcacza" i powiem szczerze,że
      jakoś mną nie wstrząsnęła. Nie sięgnęłam po resztę ale każdy musi jednak sam
      którąś jego książkę przeczytać,żeby wyrobić sobie zdanie.
      • Gość: nioma Re: Haruki Murakami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 08:37
        mnie rozczarowal
        kupilam dwie ksiazki zeby poznac autora ale utknelam w polowie pierwszej i
        odlozylam na polke
        zanudzila mnie
        nie dalam rady
        moze innym razem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka