Gość: fanta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 18:49 "Klub..." mnie rozbroił. Ale co jeszcze byście mi polecili? Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skajstop Re: Dickens - co oprócz "Pickwicka"? 02.11.06, 18:56 "Ciężkie czasy". Zupełnie inny Dickens. Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Dickens - co oprócz "Pickwicka"? 02.11.06, 19:01 Davida Copperfielda Nicolasa Nickelby Magazyn Osobliwości Wielkie Nadzieje W tej kolejności:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: Dickens - co oprócz "Pickwicka"? IP: *.chello.pl 02.11.06, 20:58 Oczywiście nic nie polecam - stare zramolałe, trącące socjalizmem, bzdury, by nie rzec bzdety. Miejscem Dickensa jest półka a towarzyszem...kurz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Dickens - co oprócz "Pickwicka"? IP: *.acn.waw.pl 02.11.06, 21:26 Trochę w tym racji. Co z tego, że wielki pisarz, skoro całkowicie z innej epoki. Jak dla mnie - staroświeckość trudna do przełknięcia. Momenty zaskakującej przenikliwości mieszają się z tak koszmarną głupotą i pruderią, że całość naprawdę ciężko strawić. Inna sprawa, że człwieka, który nie zna Dickensa, trudno nazwać oczytanym. Krytykować można, ale nie znać (w przypadku literaturoznawcy) - jednak wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Dickens - co oprócz "Pickwicka"? 02.11.06, 21:59 "Nasz wspólny przyjaciel". Przepadam. Nie wiem dlaczego :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka.latania Re: Dickens - co oprócz "Pickwicka"? 05.11.06, 17:02 Zdecydowanie podpisuję się pod powyższym. Czytałam "Wielkie nadzieje", bo podobał mi się tytuł, okazało się, że trudno jest współcześnie czytać takie książki i nie zanudzić się na śmierć. Takie to wszystko infantylne ... Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Dickens - co oprócz "Pickwicka"? 07.11.06, 16:07 Gość portalu: gamoń napisał(a): > Oczywiście nic nie polecam - stare zramolałe, trącące socjalizmem, bzdury, by > nie rzec bzdety. Miejscem Dickensa jest półka a towarzyszem...kurz. Nie musisz popisywać się swoją ignorancją: gdzie u Dickensa socjalizm, w delikatnym napomykaniu, że biedacy nie powinni umierać z głodu?! Nie mówiąc o tym, że co to w ogóle za bzdurne klasyfikacje wartości literatury na podstawie prawdziwej czy domniemanej ideologii pisarza! Dla tych, którzy chcą rozmawiać poważnie: -Oliver Twist, -David Copperfield, -Opowieść wigilijna. W dalszej kolejności Wielkie nadzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
sherman-doberman Re: Dickens - co oprócz "Pickwicka"? 02.11.06, 23:31 Opowieść o dwóch miastach Opowieść wigilijna, super klasyk oraz co najmniej pięć opowiadań o Bożym Narodzeniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorwas Re: Dickens - co oprócz "Pickwicka"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 14:57 Z niewymienionych: Samotnia, Dombey i syn, Olivier Twist. Po prostu wszystko. Dickens jest wielki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: Dickens - co oprócz "Pickwicka"? IP: *.chello.pl 05.11.06, 21:57 Dorwas dobiłes mnie - zachwycać się ramotami, mieszać do tego "wielkość". Straszne, tak z 90 procent tego forum czyta co popadnie i jest bezkrytyczna, te achy i ochy...na temat ramot, grafomanów, ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorwas Re: Dickens - co oprócz "Pickwicka"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 22:41 Być może jesteś fanem Browna, Cobena lub kogoś ich pokroju. Szanuję to. Uszanuj zatem, że dla mnie mistrzami literatury pozostaną Dostojewski, Dickens, Thackeray, Remarque i kilku innych. Poczytaj ich, a na pewno nie będziesz żałował. PS. Do listy wielkiego Dickensa zapomniałem dopisać "Magazynu osobliwości" i "Małej Dorrit". Odpowiedz Link Zgłoś
ira0986 Re: Dickens - co oprócz "Pickwicka"? 08.11.06, 16:20 Gamoń tutaj już wszyscy wiedzą ,że do klubu miłośników to ty nie należysz,ale jak napisał Dorwas uszanuj może nasze zamiłowanie. A wracając do tematu,polecam wszystko co wyszło spod pióra mistrza Dickensa,zwłaszcza Oliwera Twista i Nicolasa Nickelby.Fakt,że Dickensowi brakowało przebłysków jasnowidztwa,ale to nie prawda że morały i przesłania płynące z jego książek nie są dziś aktualne. a poza tym to kawał porządnej literatury Odpowiedz Link Zgłoś
mentha_fix Re: Dickens - co oprócz "Pickwicka"? 09.11.06, 10:20 Powieści Dickensa - jedno z najlepszych źródeł poznania mentalności wiktoriańskiej (obok Thomasa Hardy`ego - polecam!). A fakt, że nadal jest czytany i filmowany (!), świadczy, że nie tylko nie jest "zramolały", ale w dziwny sposób aktualny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: Dickens - co oprócz "Pickwicka"? IP: *.nask.waw.pl 09.11.06, 18:18 Z pewnością jest aktualny, tak jak aktualny /i fascynujący/ jest wynalazek telegrafu. Odpowiedz Link Zgłoś