Dodaj do ulubionych

Jak czytać "Grę w klasy"???

IP: *.szwajcarska.pl 10.01.07, 20:52
"Jak czytać "Grę w klasy"? Instrukcja w moim wydanie jest dla mnie nie dość
jasna. Cytuję: "Na swój sposób książka zawiera w sobie wiele książek, przede
wszystkim zaś dwie książki. Pierwszą należy czytać nornalnie, a kończy sie
ona na rozdz. 56, pod którym znajduja się trzy ozdobne gwiazdki równoznaczne
ze słowem "koniec", w konsekwencji czygo czytelnik bez wyrzytów sumienia może
zrezygnować z dalszego ciągu. Drugą należy rozpocząć od rozdz. 73, czytając w
dalszym ciągu wg nr, które są zaznaczone pod każdym rozdz. w nawiasach..."
Czyli pierwszą cz. czytać normalnie od 1-56 rozdziału? A drugą należy
rozpocząć od rozdz. 73 czytając w dalszym ciągu wg nr pod kazdym rozdz.???
Przecież I cz. nie czytała wg tych nr pod rozdziałami, tylko normalnie -
1,2,3,4...do 56. Pod tą całą instrukcją jest tabelka z nr jak czytać i
zaczyna się tak: 73-1-2-116 i dalej, to mam znowu czytać 1, 2 rodział i
dalsze? Boże, nic nie rozumiem. JAK CZYTAĆ TĘ KSIĄŻKĘ??????
Obserwuj wątek
    • broch Re: Jak czytać "Grę w klasy"??? 10.01.07, 21:45
      "Gra w klasy" jest powieścią bez początku i bez końca.

Zaproponowana kolejność rozdziałów jest wyłącznie przykładem. Rozdziały są
      "reusable" (czyli wielokrotnego użytku - stąd też rozdział np 56 powtarza się w
      sekwencji kilka razy). Możesz ułożyć własną powieść układając koleność
      rozdziałów wg własnego upodobnia i ne przejmując się proponowaną kolejnością...
      możesz również odłożyć powieść na półkę. Literatura powinna sprawiać przyjemność
      a nie być przyczyną cierpienia.
      • Gość: asica Re: Jak czytać "Grę w klasy"??? IP: *.devs.futuro.pl 10.01.07, 21:49
        powodzenia :/
        • Gość: quentin Re: Jak czytać "Grę w klasy"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 22:56
          Czytaj jak masz ochotę. Ja czytałam po kolei, ale i tak nie rozumiem fenomenu
          tej książki. Miałam nawet wyrzuty sumienia z tego powodu, ale zostałam z nich
          niedawno zwolniona:)
      • Gość: Emka Re: Jak czytać "Grę w klasy"??? IP: *.szwajcarska.pl 10.01.07, 23:49
        Ja chcę po prostu wiedzieć jak się powinnno czytać tę książkę żeby zrozumieć
        więc nie musisz się tak wymądrzać. Tylko jak wiesz to mi powiedz a jak nie
        chcesz to nie mów. U mnie w tej "instrukcji" czytania rozdział 56 wcale nie
        powtarza się wiele razy, tylko raz a mi chodziło czy od początku czytać w ten
        sposób, że czytam pierwszy rozdział, potem na jego końcu jest nr np. 24 i
        czytam rozdział 24 itd czy inaczej.
        • Gość: quentin Re: Jak czytać "Grę w klasy"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 09:06
          Gość portalu: Emka napisał(a):

> Ja chcę po prostu wiedzieć jak się powinnno czytać tę książkę żeby zrozumieć
          > więc nie musisz się tak wymądrzać

To do mnie?? Nie miałam intencji wymądrzania się. Na serio mówię Ci, żebyś
          czytała jak masz ochotę. To jest trochę tak zaplanowane, żeby można było czytać
          rozdziały w dowolnej kolejności. Nie ma żadnej lepszej wersji i - może poza
          Cortazarem - nikt nie "wie". Wyluzuj.
        • Gość: Myszor Re: Jak czytać "Grę w klasy"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 09:58
          Gość portalu: Emka napisał(a):

> Ja chcę po prostu wiedzieć jak się powinnno czytać tę książkę żeby zrozumieć
          > więc nie musisz się tak wymądrzać

Ale tu sie nikt nie wymądrza! Coś ty taka wrażliwa? Ludzie mówią jak jest.
          Czytaj, jak Ci się podoba.
      • Gość: agni_me Re: Jak czytać "Grę w klasy"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 00:12
        brochu :)
    • Gość: cortazar Re: Jak czytać "Grę w klasy"??? IP: *.toya.net.pl 10.01.07, 23:59
      Przede wszystkim: nie wpadać w panikę.
      Jak już się uspokoisz, weź książkę do ręki. I teraz przed Tobą otwierają się
      dwie drogi:
      1. czytasz od pierwszej strony do końca rozdziału 56, tak jak wszystkie inne
      "normalne" ksiązki i to koniec.
      2. zaczynasz od rozdziału 73; jak dojdziesz do końca rozdziału znajdziesz numer
      następnego do przeczytania - jest to rozdział pierwszy, a więc przerzucasz
      karteczki na sam początek książki i czytasz pierwszy rozdział, potem sprawdzasz
      następny numerek i przechodzisz do następnego rozdziału czyli nr 2, a dalej nr
      116 itd.
      Wybierz jedną z dróg i czytaj. Możesz po tym z czystym sumieniem powiedzieć, że
      "przeczytałaś Grę w klasy". A możesz też zacząć czytać drugi raz, tym drugim
      sposobem. Słowa, które przeczytasz za drugim razem będą te same, ale ich
      "przesunięcie" zmienia treść i sens książki.
      Możesz także, co dopuszcza autor, czytać rozdziały w dowolnej kolejności, jak Ci
      się tylko spodoba.
      Albo możesz od razu się zniechęcić i odłożyć książkę na półkę nie czytając
      wcale, ale tego nie polecam, bo przegapiłabyś ciekawą przygodę literacką.
      • Gość: Emka Re: Jak czytać "Grę w klasy"??? IP: *.szwajcarska.pl 11.01.07, 00:12
        Bardzo dziękuję, teraz wszystko rozumiem i wiem już jak czytać :)
        • blue_a Re: Jak czytać "Grę w klasy"??? 11.01.07, 00:32
          ją się czyta "po prostu" :)
      • maniaczytania Re: Jak czytać "Grę w klasy"??? 11.01.07, 10:02
        Gość portalu: cortazar napisał(a):

> > 1. czytasz od pierwszej strony do końca rozdziału 56, tak jak wszystkie inne
        > "normalne" ksiązki i to koniec.
        > 2. zaczynasz od rozdziału 73; jak dojdziesz do końca rozdziału znajdziesz
        numer
        > następnego do przeczytania - jest to rozdział pierwszy, a więc przerzucasz
        > karteczki na sam początek książki i czytasz pierwszy rozdział, potem
        sprawdzasz
        > następny numerek i przechodzisz do następnego rozdziału czyli nr 2, a dalej nr
        > 116 itd.

Tylko, ze ani jednym ani drugim sposobem nie przeczyta sie wszystkich
        rozdzialow, pierwszym z przyczyn oczywistych (konczy sie na 56), drugim, bo w
        tej "skakance" brakuje niektorych numerow - sprawdzalam kiedys w swoim wydaniu.
        • Gość: Myszor Re: Jak czytać "Grę w klasy"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 10:04
          to może trzeci sposób to jest przeczytanie osobno tych numerów pominiętych
          w 'skakance'?
          • formaprzetrwalnikowa Re: Jak czytać "Grę w klasy"??? 11.01.07, 11:00
            a czwarty: przeczytanie od tylu?
            ;>
            niestety, w moim odczucie zaden ze sposobow nie pomogl mi w 'zrozumieniu
            fenomenu tej ksiazki'. wole Opowiadania
            • autumna Re: Jak czytać "Grę w klasy"??? 11.01.07, 11:45
              No właśnie jak też zaczęłam czytać, ale widzi mi się, że żadna siłą nie skończę. Jak dla mnie to ględzenie nudne jak flaki w oleju; poza faktycznie ciekawą konstrukcją nic fenomenalnego w tym nie widzę.
              • formaprzetrwalnikowa Re: Jak czytać "Grę w klasy"??? 11.01.07, 12:07
                - ehkm- odchrzaknela cichutko - mnie sie zawsze wydawalo, ze konstrukcja mocno
                naciagana

;>
                • waldemar_batura Re: Jak czytać "Grę w klasy"??? 11.01.07, 12:39
                  Daję stanowczy głos w obronie "Gry w klasy". Może i "Beniowski" jest naciągany,
                  bo autor też przestrzegał wymogów formy? Fani Cortazara wszystkich krajów,
                  łączmy się w odporze tak złowrogich tez! ;-)
                  • formaprzetrwalnikowa Re: Jak czytać "Grę w klasy"??? 12.01.07, 00:31
                    waldemar: jako osobniczka szanująca adwersarzy, daje Ci szanse rehabilitacji
                    wyzej bronionego dzieła. Beniowski JEST naciagany. rozciagany do
                    nieskończoności. i wyciągany za uszy z nuuuuuudy

;>
                    • waldemar_batura Re: Jak czytać "Grę w klasy"??? 12.01.07, 09:14
                      formaprzetrwalnikowa napisała:

> waldemar: jako osobniczka szanująca adwersarzy, daje Ci szanse rehabilitacji
                      > wyzej bronionego dzieła. Beniowski JEST naciagany. rozciagany do
                      > nieskończoności. i wyciągany za uszy z nuuuuuudy
                      >
                      > ;>

A mówimy w końcu o "Grze w klasy" czy o "Beniowskim"? ;-) Ukończone
                      pieśni "Beniowskiego" to IMHO arcydzieło kompozycji - chyba że ktoś w ogóle nie
                      lubi poematu dygresyjnego, wtedy może się denerwować, że akcja posuwa się tak
                      wolno (podobne zarzuty można by postawić i "Kubusiowi Fataliście") - a nudny i
                      przereklamowany to jest "Pan Tadeusz". :-) Co do "Gry"; tzw. moda na Cortazara
                      przeminęła już dawno, z czego osobiście się cieszę, bo zostali przy nim tylko
                      jego autentyczni zwolennicy, w tym moja skromna osoba. To ci, którzy sycą się
                      każdą stroną Księgi, jej niezrównanym stylem i mistrzowską formą, widocznych w
                      nawet pozornie najbardziej banalnych perypetiach Tality, Travelera czy
                      Oliveiry. Zalet stylu i formy chyba Cortazarowi nie odmówisz? A co do
                      poszatkowania treści, czego mógłby dotyczyć zarzut o "naciąganiu": nikt Ci nie
                      każe skakać po rozdziałach zgodnie z alternatywną metodą lektury. Można "Grę w
                      klasy" przeczytać jak najbardziej KLASYcznie. Jeśli i wtedy nie podziała
                      pozytywnie, nie ma już dla Ciebie ratunku pod Słońcem. ;-)
                      • formaprzetrwalnikowa Re: Jak czytać "Grę w klasy"??? 14.01.07, 00:28
                        waldemar: a zatem nie ma dla mnie ratunku pod słoncem.
                        (ale mam nadzieje, ze nadal mogę czytac inne ksiązki)

;)
                        • waldemar_batura Re: Jak czytać "Grę w klasy"??? 16.01.07, 19:07

> waldemar: a zatem nie ma dla mnie ratunku pod słoncem.
                          > (ale mam nadzieje, ze nadal mogę czytac inne ksiązki)
                          >
                          > ;)

Jak najbardziej możesz: ale pod warunkiem, że czasem dasz szansę Cortazarowi. ;-)
            • Gość: Myszor Re: Jak czytać "Grę w klasy"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 11:52

> a czwarty: przeczytanie od tylu?
              > ;>

Tak!! Najlepiej słowo po słowie, ale o tyłu ;) To by dopiero ciekawe było :D
              • Gość: globetrotterbeer Re: Jak czytać "Grę w klasy"??? IP: *.b-ras1.prp.dublin.eircom.net 13.01.07, 15:00
                we wstępie do jednej z książek Cortazara jest opisana sytuacja jak para musiala
                zamieszkać w sporej odległości od siebie - w innych krajach a może nawet na
                innych kontynentach już nie pamiętam dokładnie i prowadzili ze sobą
                korespondencje wysyłając tylko do siebie fragmenty "gry w klasy" w zależności o
                tego co sie u nich działo lub jakim byli nastroju itp. stworzyli dzięki temu
                unikalna sekwencje a zarazem nową książke - swoja wlasna " gre w klasy". i
                mysle ze oto wlasnie autorowi chodzi - czytaj na swoj sposob i nie wazne co z
                tego zrozumiesz bo sama przygoda z ta ksiazka to juz nielada gratka. powodzenia
                • Gość: Myszor Re: Jak czytać "Grę w klasy"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 16:31
                  Ojejku!! Super!! Śliczna ta historia :) Ciekawe, czy prawdziwa.
        • Gość: Emka Re: Jak czytać "Grę w klasy"??? IP: *.szwajcarska.pl 15.01.07, 17:04
          Bo akurat pierwszym sposobem jasno jest napisane, że całości się nie przeczyta
          bo kończy się książka na rozdz. 56 a drugim sposobem przeczyta się wszystko i w
          moim wydaniu nie brakuje żadnego nr.
          • maniaczytania Emka, 17.01.07, 23:26
            napisalas: "Bo akurat pierwszym sposobem jasno jest napisane, że całości się
            nie przeczyta bo kończy się książka na rozdz. 56 ... "
            a ja napisalam wyraznie wczesniej, ze "nie przeczyta sie wszystkich rozdzialow,
            pierwszym z przyczyn oczywistych (konczy sie na 56),"

dalej piszesz, ze " a drugim sposobem przeczyta się wszystko i w moim wydaniu
            nie brakuje żadnego nr."

Otoz zapewniam Cie, ze w moim rowniez nie brakuje zadnego numeru (rozdzialu),
            ale sprawdz w rozpisce (Tablica orientacyjna) czy masz nr 55 - ja jak juz
            napisalam wyzej - "w tej "skakance" brakuje niektorych numerow - sprawdzalam
            kiedys w swoim wydaniu.", sprawdzilam jeszcze raz dokladnie, nie ma tam nru 55,
            czyli tego rozdzialu nie przeczytamy drugim sposobem (no chyba ze mam cos nie
            tak wydane, to napisz-pojde zareklamowac ksiazke).
    • Gość: gaba Re: Jak czytać "Grę w klasy"??? IP: *.neter.pl 15.01.07, 20:13
      Powoli, cierpliwie...
    • daggy4 Re: Jak czytać "Grę w klasy"??? 17.01.07, 10:35
      wstyd mi sie przyznac, ze jeszcze nie przeczytalam gry w klasy.
      z poruszenia jakie wywoluje przyszla mi do glowy konstrukcja Nouveau Roman i
      troche japonskich powiesci
    • Gość: kronopio Re: Jak czytać "Grę w klasy"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 23:15
      czy wszystko trzeba odrazu wiedziec?? czy to takie wazne? rozowdzicie sie jak trzeba czytac czy tak a moze tak ale i tak sie wszystkieg onie przeczyta... to jak w koncyu? a moze po prosu zaczelibyscie czyatc tak od poczatku jak zwykla ksiazke chyba to nie jest takie strasznie trudne do zrozumeiina? ...
      Zapewniam was ze po jakism czasie zrozumiecie Gre wejdziecie w Nia wtedy naprawde to nie bedzie mialo znaczenia jak si czyta... to ma w sobie cos takiego czego nei da sie opisac to stanowi ta ksiazke jak do tego dojdziecie to tylko od was zalezy (to wasza 'gra')
      dlatego prosze nei filozofujcie na temat tego jak sie powinno czytac... czytajcie, czujcie i doplyncie do kibucu :D (brzmi prawie romantycznie :P)
      • Gość: t-j Re: Jak czytać "Grę w klasy"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 23:32
        brawa!!!
        a potem przejdźcie do tegoż autora "opowieści
        o kronopiach i famach..."
        :)
      • Gość: Myszor Re: Jak czytać "Grę w klasy"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 12:01
        Gość portalu: kronopio napisał(a):
        > dlatego prosze nei filozofujcie na temat tego jak sie powinno czytac...

Jeśli Ci nasze filozofowanie przeszkadza i tak bardzo razi to nie czytaj
        naszych wypowiedzi. Ktoś zadał pytanie, my na nie odpowiadamy.
        Pozdrawiam serdecznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka