Gość: N.C. IP: *.satkabel.com.pl 08.04.03, 18:45 Czy pamiętacie książkę o Abigail (Abigeil?) Był nawet przed laty taki serial. Rzecz dzieje się na Węgrzech w okresie II wojny światowej, na pensji dla panien. Szukam tytułu i autora Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ryża małpa Re: Abigail IP: *.lublin.mm.pl 08.04.03, 19:06 autorka : magda szabo tytuł: nie pamietam , chyba " Abigail" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawka Re: Abigail IP: *.avamex.krakow.pl 09.04.03, 07:56 Ten tytuł to "Tajemnica Abigel " (kilka lat temu było wznowienie).Georgina Vitoy ,młoda ,nieco rozpieszczona ,zakochana w przystojnym poruczniku(chyba taka szarża)dziewczyna - jest jedyną córką człowieka (wdowca), bardzo waznego działacza węgierskiego Ruchu Oporu. Istnieją uzasadnione podejrzenia,ze szykuje się ewentualne aresztowanie Georginy .Władze niemieckie i kolaborujacy z nią Węgrzy uważają ,ze takie posuniecie mogłoby doprowadzić do ujawnienie się jej ojca i ewentualnej jego z nimi współpracy. Ojciec-nie chcąc wtajemniczać swojej córki w te sprawy-umieszcza ją w przyklasztornej szkole dla dziewcząt ,z dala od Budapesztu .Czuwać ma nad jej bezpieczeństwem pewna zaufana osoba. A Abigel -to posąg dziewczyny w ogrodzie,który-jak głosi legenda- może spełniac prośby dziewcząt.Trzeba tylko umiescić tam karteczkę z życzeniem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikate Re: Abigail IP: *.pol.lublin.pl 09.04.03, 11:38 Taak!!! Super książka! Izabela Cywińska wyreżyserowała też sztukę w tv na jej podstawie, Georginę grała w niej Agnieszka Krukówna. A ta przyklasztorna szkoła była protestancka, o b. surowym reżimie, zwłaszcza dla rozpieszczonej panienki, córki generała,Georginy Vitay. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Abigail IP: *.czes.gazeta.pl 09.04.03, 12:54 Dom dla dziewcząt nazwywał się chyba Pensja Motuli. Fajna rzecz o ile pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: Abigail IP: *.satkabel.com.pl 09.04.03, 12:31 Dziękuję wszystkim i pozdrawiam Specjalnie dla Kawki: Kawko droga, na Ciebie zawsze można liczyć :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikate Re: Abigail IP: *.pol.lublin.pl 09.04.03, 14:34 Pensja im. biskupa Matuli dokładnie. Pensja+internat. Nie było tam dochodzących uczennic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mema Re: Abigail IP: *.gniezno.sdi.tpnet.pl 09.04.03, 14:45 Fajna rzecz. Najpierw zaciekawił mnie film, potem sięgnęłam po książkę. widziałam tez przedstawienie, o którym pisze ktoś z forumowiczów. Do dzis mam w głowie barwne postacie Mitzi Horn, zakonnicę Zuzanę, nauczycieli.. a także panienki z pensji i ich sposobiki na przechytrzenie zakonnic. Nie lubiłam natomiast głownej bohaterki, Georginii- uwazałam ją za głupiątko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikate Re: Abigail IP: *.pol.lublin.pl 10.04.03, 09:16 Georgina z czasem dojrzała. Dla mnie jest to powieść przede wszystkim o dojrzewaniu właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś