Gość: Pat IP: 172.16.3.* 26.11.01, 12:14 Czy są gdzieś w sieci fani Glusia-Filmowca, Bromby, Kajetana Chrumpsa, kota Makawitego, Fikandra, Malwinki, Gżdacza, Pciucha, Fumów, Psztymucla i innych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
suz Re: Bromba 26.11.01, 13:44 Gość portalu: Pat napisał(a): > Czy są gdzieś w sieci fani Glusia-Filmowca, Bromby, Kajetana Chrumpsa, kota > Makawitego, Fikandra, Malwinki, Gżdacza, Pciucha, Fumów, Psztymucla i innych? Ja jestem! Ja jestem! Wychowałam się na tym! Po lekturze "Tajemnicy szyfru Marabuta" bałam się, czy moi bliscy to naprawdę oni. Horror! Ale taki pozytywny... Przechodziłam też fazę mierzenia wszystkiego (skonstruowałam swój własny przyrząd 'do mierzenia wszystkiego'!) i kazałam mówić na siebie 'Bromba'. Pozdrawiam, Suz Odpowiedz Link Zgłoś
trotula Re: Bromba 26.11.01, 14:06 Ja też! Moim ulubieńcem był Pciuch - za samo imię, i Zwierzątko. A mój chłopak czasem mówi na mnie Bromba (co wynika niestety bardziej z Pyzatości niż precyzyjności...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Re: Bromba IP: 172.16.3.* 26.11.01, 14:21 Ale szybki odzew! Niech żyje 'brombomania'! Moim ulubieńcem jest Gluś (ujął mnie 'wyświetlaniem' różnych filmów z tej samej taśmy) i Makawity (za mroczną przeszłość i, to już ukłony w stronę pana Wojtyszki, za odniesienie do T.S.Eliota - najlepszego poety i dramaturga świata). Natomiast najbardziej poruszyło mnie, kiedy Malwinka pracująca w zegarynce nie mogła odpowiedzieć Fikandrowi przez telefon, bo (ze łzami w oczach) musiała powtarzać która godzina. Aż się popłakałam... Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: IP: 62.148.86.* 26.11.01, 15:04 Ja jestem !!! czytalam "Tajemnice szyfru Marabuta" i "Trzynaste piorko Eufemii", absolutny hit jak dla mnie. Niech sie schowa Harry Potter !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Re: IP: 172.16.3.* 26.11.01, 15:13 Gość portalu: Anka napisał(a): > Ja jestem !!! czytalam "Tajemnice szyfru Marabuta" i "Trzynaste piorko > Eufemii", absolutny hit jak dla mnie. Niech sie schowa Harry Potter !! Skąd masz "13 piórko..."? Ja mam tylko "Brombę i innych" i "Tajemnicę..."! A tak w ogóle to o czym jest (mniej więcej) i czy wszyscy bohaterowie tam występują (a jeśli nie, to którzy)? Co do Harry'ego - masz rację!!! Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
iaffelos Re: 26.11.01, 18:33 Gość portalu: Pat napisał(a): > Gość portalu: Anka napisał(a): > > > Ja jestem !!! czytalam "Tajemnice szyfru Marabuta" i "Trzynaste piorko > > Eufemii", absolutny hit jak dla mnie. Niech sie schowa Harry Potter !! > > Skąd masz "13 piórko..."? Ja mam tylko "Brombę i innych" i "Tajemnicę..."! A ta > k > w ogóle to o czym jest (mniej więcej) i czy wszyscy bohaterowie tam występują ( > a > jeśli nie, to którzy)? > Co do Harry'ego - masz rację!!! Nooo, ja bardzo lubie brombe, czytalem ja jak bylem maly (nie tak dawno ;) razem z mikolajkami, byla swietna. Choc musze przyznac, ze chetniej wracalem do mikolajkow. A co do Harry`ego to musze powiedziec, ze to juz jest meczac, ze w kazdym niemal poscie musi sie wypowiedziec ktos na jego temat i powiedziec jaki to jest gorszy od jakiejs-tam ksiazki. Ja lubie brombe, mikolajki i harry`ego (najbardziej), ale nie staram sie stawiac bromby nizej od harry`ego - to zupelnie inne ksiazki! Odpowiedz Link Zgłoś
asiax Re: I ja i ja!!! 26.11.01, 23:01 Ale jest nas wielu! Ja tez uwielbiam "Brombe" ale najbardziej chyba "13ste piorko..." Nie mialam tej ksiazki w domu i czytalam u mojej cioci ZAWSZE(cala ksiazke) gdy u niej bylam, co daje kilkaset przeczytan... hihi Rodzice mieli ze mna spokoj..."takie grzeczne dziecko.." a ja przezywalam wszystkie przygody od nowa. Najbardziej lubilam opowiesc o petli czasu, dzialala na wyobraznie... Szukalam w ksiegarniach. Bezskutecznie! Moze ktos z was widzial gdzies w Warszawie? pozdrawiam wszystkie Psztymucle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: IP: 62.148.86.* 28.11.01, 09:09 iaffelos napisał(a): > Gość portalu: Pat napisał(a): > > > Gość portalu: Anka napisał(a): > > > > > Ja jestem !!! czytalam "Tajemnice szyfru Marabuta" i "Trzynaste piork > o > > > Eufemii", absolutny hit jak dla mnie. Niech sie schowa Harry Potter ! > ! > > > > Skąd masz "13 piórko..."? Ja mam tylko "Brombę i innych" i "Tajemnicę..."! > A ta > > k > > w ogóle to o czym jest (mniej więcej) i czy wszyscy bohaterowie tam występ > ują ( > > a > > jeśli nie, to którzy)? > > Co do Harry'ego - masz rację!!! > > Nooo, ja bardzo lubie brombe, czytalem ja jak bylem maly > (nie tak dawno ;) razem z mikolajkami, byla swietna. Choc > musze przyznac, ze chetniej wracalem do mikolajkow. A co > do Harry`ego to musze powiedziec, ze to juz jest meczac, ze > w kazdym niemal poscie musi sie wypowiedziec ktos na jego > temat i powiedziec jaki to jest gorszy od jakiejs-tam > ksiazki. Ja lubie brombe, mikolajki i harry`ego (najbardziej), > ale nie staram sie stawiac bromby nizej od harry`ego - to > zupelnie inne ksiazki! Spokojnie! chciałam tylko zwrócić uwagę na to,albo inaczej - podkreślić, że u nas też są wspaniałe bajki, wcale nie porównuję Bromby i reszty z dziełem pani Rowling, bo jak słusznie zauważyłaś(łeś) to całkiem inne książki.Powołałam się na Pottera, bo to aktualnie hit sezonu. A tak swoją drogą, to przeczytałam wszystkie 4 tomy i podobały mi się. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: IP: 62.148.86.* 28.11.01, 09:13 Gość portalu: Pat napisał(a): > Gość portalu: Anka napisał(a): > > > Ja jestem !!! czytalam "Tajemnice szyfru Marabuta" i "Trzynaste piorko > > Eufemii", absolutny hit jak dla mnie. Niech sie schowa Harry Potter !! > > Skąd masz "13 piórko..."? Ja mam tylko "Brombę i innych" i "Tajemnicę..."! A ta > k > w ogóle to o czym jest (mniej więcej) i czy wszyscy bohaterowie tam występują ( > a > jeśli nie, to którzy)? > Co do Harry'ego - masz rację!!! > > Pozdrawiam ;) > Występują wszyscy nasi bohaterowie, treść...i tu będzie rzecz lekko problematyczna, bo czytałam to prawie 100 lat temu ;))) ale z tego co pamiętam,chodziło o to, że pewnego dnia pojawiła się dziura w niebie, a w tej dziurze mieszkały wronopodobne stworzenia, między innymi Eufemia, której piórko zginęło i oczywiście nasi dzielni detektywi zostali zaangażowani do znalezienia tegoż piórka. Jak sobie więcej przypomnę, to Ci napiszę. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
reptar 13 piórko i nie tylko także 19.03.02, 08:39 W "13 piórku" nie występujš pciuchy, viceversy ani glissanda (być może raz wspomniano o pciuchu, ale musiałbym sprawdzić; w każdym razie nie występował sam). Dziura prowadziła do �wiata Gżdaczy, wrony (Apolonia i Eufemia) były nasze. Była chryzantema nasłuchowa. Była piosenka "Wszędzie dobrze, gdzie jeste�my, bo to wła�nie my", a także wspaniały wiersz Fikandra "Czy wy wiecie, czy wy wiecie, jak jest fajnie w tym wszech�wiecie?". Było zzielenienie wszystkich po spożyciu tiritongi i parury. Z nowych stworków sš pieczštkowce. Z innych ciekawostek (spoza "13 piórka") warto przypomnieć, że Wojtyszko napisał też "Antycyponka" (Antycyponek to takie zwierzę, które powstaje, gdy na papierze narysujemy piórkiem lub tuszem z poczštku tylko samotne uszy). "Antycyponek" był wierszykiem, ksišżeczka miała z 16 stron formatu może 7x7cm. Wszystkim, którym zapadły w serca dzieła Wojtyszki, polecam "Opowie�ć pod strasznym tytułem" Jerzego Niemczuka. Aura jest tu bardziej słowiańska, ale wła�nie Wojtyszko w tym pobrzmiewa (bez żadnych, ale to absolutnie żadnych insynuacji!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raszefka Re: 13 piórko i nie tylko także IP: OSET:* / 192.168.0.* 20.02.03, 10:09 "Bromba" ledwie kołacze mi się w pamięci, choć z pewnościa czytałam, za namową przyjaciółki ze szkolnej ławki. I pamiętam tę historyjkę z zegarynką... Ale miałam Antycyponka!!!!! (%%)(% Ile razy rysowałam te uszy (spiczaste?)!!! niestety tylko kredkami ;(( "A." był w serii z wiewiórką albo poczytaj mi mamo? Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: Antycyponek i inni 20.02.03, 11:08 Gość portalu: raszefka napisał(a): > "A." był w serii z wiewiórką albo poczytaj mi mamo? Chyba tak. Pamiętam też cały korowód stworzeń powstałych przez skrzyżowanie parami już istniejących, zresztą sam Antycyponek powstał jako coś nieskrzyżowanego („i miast borsuma lub sowowronka zamierzam stworzyć Antycyponka”). Była małbra i fokaczka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toto Re: Gzdacz IP: *.proxy.aol.com 27.11.01, 02:57 Kiedy latam to jestem lataczem ,kiedy sie smieje to jestem smiaczem ,a tak w ogole to jestem Gzdaczem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Pciuch IP: 172.16.3.* 27.11.01, 10:15 Dzięki swej najwyższej klasie Pciuch wędrować umie w czasie I niewielkie ma kłopoty Idąc z wtorku do soboty. Odpowiedz Link Zgłoś
kathy Re: Pciuch 27.11.01, 14:53 Gość portalu: Pat napisał(a): > Dzięki swej najwyższej klasie > Pciuch wędrować umie w czasie > I niewielkie ma kłopoty > Idąc z wtorku do soboty. A ja najbardziej lubię zwierzątko mojej mamy. Podoba mi się jego zdanie o butach, że powinny pić i jeść zdrowo. I to, że jest śpiewątkiem i mówiątkiem, a nie wyjątkiem- bo przecież to nie ono wyje, a wilki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Re: Zwierzątko mojej Mamy IP: 172.16.1.* 27.11.01, 15:09 kathy napisał(a): > A ja najbardziej lubię zwierzątko mojej mamy. To w takim razie prezencik dla Ciebie: Co na dole, to na dole, Co na górze, to na górze. Lepiej w smole niż w stodole, Lepiej w murze niz na bzdurze! Co na górze, to na górze, Co na dole, to na dole. Kształcą książki i podróże, A najlepiej łapać mole! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maga Re: Bromba i inni IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.01, 22:21 Dziękuję za przypomnienie książki mojego dzieciństwa!!! Nie wiem za co, ale uwielbiałam Fikandra, może za te jego uszy..? Fascynowały mnie kolory tej książeczki i postaci. Czytałam tylko "13 piórko..", hmm.. choć muszę przyznać, że treść jakoś mi uciekła... pamietam dziurę w niebie, pustynię.. ale to tylko jakieś przebłyski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Fikander IP: 172.16.3.* 28.11.01, 11:34 Wierszyk na dziś dzień: Pod twoim białym domem Stałem jak rażony gromem. I biło mi serce z łomotem, Ale musiałem iść potem. Och, co za bolesna wiadomość: Ja zrywam kwiaty, ty naszą znajomość. O, gdym cię ujrzał wśród tłumu, Mało nie straciłem rozumu. Za tobą szedłem skrycie, Mógłbym tak całe życie. Lecz słodka była ta chwilka, Choć jestem kopnięty jak piłka. Żegnam cię w bólu i trwodze. Cóż mi zostało - odchodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nulek Bromba i inni IP: 213.76.149.* 28.11.01, 13:17 Gość portalu: Pat napisał(a): > Cóż mi zostało - odchodzę. Cóż mi odeszło - zostaję... "Bromba i inni" to też kawał mojego dzieciństwa. Pamiętam - i od tego sie chyba wszystko zaczęło - takie parateatralne inscenizacje w telewizji, opisujące każdego bohatera książki. Wszystko w rewelacyjnym wykonaniu jednego aktora - Wieńczysława Glińskiego. Na innym forum był temat powtórek w telewizji - myślę, że genialnym pomysłem byłaby powtórka właśnie tych przedstawień... Uwielbiałem kreskówkę "Tajmnica Szyfru Marabuta" (i książke oczywiście też)- przy odrobinie szczęścia można się na to natknąć w TV Polonia, natomiast "13 piórko Eufemii" - he... Teatralną inscenizację widziałem w telewizorze tylko raz w życiu. Telewizja puściła to ... 13 grudnia 1981. Wszystko poodwoływane a dzieciakom na otarcie łez pokazali "13 piórko" (symbolika liczb?). A może by tak namówić "wyborczą" na wywołanie renesansu "Bromby" (szeroko pojętej)? Odbywałyby się zjazdy "Brombologów", na których ludzie zjawialiby się np. z dużymi żółtymi torbami... Fragmenty książek czytałby oczywiście Wieńczysław Gliński... Ufff - trochę mnie wyobraźnia poniosła, ale rzeczywiście - w czym HP jest lepszy od Bromby? Jedynie w tym, że jest bardziej znany... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: 28.11.01, 14:55 JA TEZ JESTEM FANKA!!!! A najbardziej lubie Glusia i Zwierzatko Mojej Mamy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fnoll Re: IP: 195.150.224.* 30.11.01, 18:35 zdecydowanie rewelka! szczegolnie w wersji "komiksowej", ktora niestety zaginela mi w czasach dzieciectwa :-( moze ktos widzial reprinty? pzdr! FNOLL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blue Bromba, inni...i ja... IP: *.el-4100100.acn.pl 01.12.01, 23:32 Gość portalu: Pat napisał(a): > Czy są gdzieś w sieci fani Glusia-Filmowca, Bromby, Kajetana Chrumpsa, kota > Makawitego, Fikandra, Malwinki, Gżdacza, Pciucha, Fumów, Psztymucla i innych? JESTEM. Czytalem te ksiazki jeszcze w podstawowce. Teraz niedawno nawet chcialem je sobie kupic, ale niestety nigdzie nie moge ich znalezc. Co za SZKODA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobelia Re: IP: 195.187.102.* 03.12.01, 09:29 A Fumy Turystyczne pamiętacie? Do czego to podobne, do czego to podobne jestesmy zawiedzione, jestesmy złe i głodne Jak sie mnie ten wierszyk 20 lat temu uczepił, tak do dzis trzyma. Poza tym jestem fanką Kajetana Chrumpsa i Kota Makawitego. Nawet miałam kota, który się nazywał Makawity (niestety opuscił ten padół pare lat temu...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Re: Fumy Turystyczne IP: 172.16.3.* 03.12.01, 14:44 Fum, fum, fum... Do czego to podobne, do czego to podobne! Jesteśmy zawiedzione, jesteśmy złe i głodne! Fum, fum, fum... Do czego to podobne, do czego to podobne! Ach, kiedyż wypoczniemy, łagodne i wygodne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobelia Re: Fumy Turystyczne IP: 195.187.102.* 03.12.01, 15:59 O, jak widzę nie tylko mnie się ten wierszyk uczepił i trzyma. Bardzo mi się jeszcze podobało opowiadanie o Glisandzie, które mieszkało w muzyce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Re: Glisando IP: 172.16.1.* 04.12.01, 15:27 Gość portalu: Lobelia napisał(a): > O, jak widzę nie tylko mnie się ten wierszyk uczepił i > trzyma. Bardzo mi się jeszcze podobało opowiadanie o > Glisandzie, które mieszkało w muzyce. Mnie się 'czepiają' wszystkie brombiaste wierszyki i piosenki. Aż się opędzić nie mogę! A pamiętasz tytuły obrazów pana Tempery? "Parura z rodziną", "Tipitipitip", "Umfa- umfa zadumany", "Hoc hoc"... Zawsze sobie wyobrażałam jak taki Parura wygląda (a co dopiero jego rodzina!), a jak Umfa-umfa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobelia Re: Glisando IP: 195.187.102.* 04.12.01, 15:41 Gość portalu: Pat napisał(a): > Gość portalu: Lobelia napisał(a): > > > O, jak widzę nie tylko mnie się ten wierszyk uczepił i > > trzyma. Bardzo mi się jeszcze podobało opowiadanie o > > Glisandzie, które mieszkało w muzyce. > > Mnie się 'czepiają' wszystkie brombiaste wierszyki i piosenki. Aż się opędzić n > ie > mogę! Ja też nie... Jako dziecko doprowadzałam mamę do szału podspiewując ustawicznie wierszyk o fumach turystycznych. > A pamiętasz tytuły obrazów pana Tempery? "Parura z rodziną", "Tipitipitip", "Um > fa- > umfa zadumany", "Hoc hoc"... Zawsze sobie wyobrażałam jak taki Parura wygląda ( > a > co dopiero jego rodzina!), a jak Umfa-umfa. Jasne, że pamiętam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blue "Szeryfie, kładź ogonek na stół, także"... IP: *.el-4100100.acn.pl 05.12.01, 00:00 oglądaliście (czytaliście) ten film ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Re: ... IP: 172.16.1.* 05.12.01, 11:58 Gość portalu: Blue napisał(a): > oglądaliście (czytaliście) ten film ? :) Oczywiście! Wszak to właśnie mój ulubiony poeta, Fikander, dokonał konsultacji tekstu. Gdyby nie on świat znałby to wiekopomne dzieło pod jakże niepasującym do treści filmu tytułem: "Szeryfie, kładź ogonek na stół". A film zaczyna się tak (dla tych, co nie mieli okazji obejrzeć):... "Tu powinno być, jak ty biegniesz, ostatkiem tchu dopadasz do pelargonii i rzucasz lasso... Teraz chwytasz za supeł..." itd. Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nulek Re: "Szeryfie, kładź ogonek..." IP: 213.76.149.* 05.12.01, 12:28 > "Szeryfie, kładź ogonek na stół". > > ... Teraz chwytasz za supeł..." itd. A ja chętnie obejrzałbym (albo przynajmniej wysłuchał) filmu "Przeminęło z Pciuchem", który wszedł na ekrany kin krótko po premierze "Szeryfa..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Re: ... IP: 172.16.3.* 05.12.01, 15:13 Gość portalu: Nulek napisał(a): > A ja chętnie obejrzałbym (albo przynajmniej wysłuchał) filmu "Przeminęło z > Pciuchem", który wszedł na ekrany kin krótko po premierze "Szeryfa..." Polecam "Szczęśliwe zakończenie dalekiej podróży Gżdacza". Naprawdę rewelacyjna gra aktorska! Choć "Urok Malwinki" tego samego reżysera też jest pięknym i bardzo poetyckim obrazem, godnym uznania akademii filmowej. Po projekcji miałam łzy w oczach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blue Re: ... IP: *.el-4100100.acn.pl 05.12.01, 22:23 Gość portalu: Pat napisał(a): > Gość portalu: Nulek napisał(a): > > > A ja chętnie obejrzałbym (albo przynajmniej wysłuchał) filmu "Przeminęło z > > > Pciuchem", który wszedł na ekrany kin krótko po premierze "Szeryfa..." > > Polecam "Szczęśliwe zakończenie dalekiej podróży Gżdacza". Naprawdę rewelacyjna > > gra aktorska! Choć "Urok Malwinki" tego samego reżysera też jest pięknym i bard > zo > poetyckim obrazem, godnym uznania akademii filmowej. Po projekcji miałam łzy w > oczach... > "...Gluś już wcale nie potrzebował kamery i pomocy całego personelu technicznego. Jedyne, czemu poświęcał sporo czasu, to konsultacje artystyczne u Fikandra. Ale choć cieszył się z uznania, jakie go spotkało, na co dzień pozostał małomównym, nieśmiałym Glusiem, jakim był dawniej..." TAKŻE. I ja też jestem wielbicielem Glusia-Filmowca, TAKŻE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Bromba IP: 172.16.3.* 06.12.01, 11:56 Już tyle lat wędruję i przebyłam wiele dróżek, Ale brakuje miary mi: jak mierzyć me podróże? (...) Trudno obliczyć życia szlak, lecz błądzą ci, co chcą, by Zwątpić w skądinąd znany fakt nieomylności Bromby! [Środkowej części nie pamiętam... Ale wstyd!] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobelia Re: Bromba IP: 195.187.102.* 06.12.01, 13:14 Ha, a ja pamiętam. To był ulubiony wierszyk mojej siostry ciotecznej, zawsze nią nim zabawiałam: Już tyle lat wędruję i przebyłam wiele dróżek, ale brakuje miary mi: jak zmierzyć me podróże? Czy kalendarzem, kiedy znów kolejna kartka spadła, czy też ilością miłych snów od Pciucha i Fikandra? Czy może sumą wszystkich sum podanych przez maszynki lub (jak doradzał pewien Fum) policzyć odpoczynki? Może uśmiechy wszystkich paszcz dodawać w jeden szereg, a może właśnie każdy płaszcz powinien mieć numerek? Wspólnych wyników moich tras (chociaż nie chciałam wierzyć) nie ma. I nie ma nawet szans, by wszystko naraz zmierzyć. Trudno obliczyć życia szlak, lecz błądzą ci, co chcą, by zwątpić w skądinąd znany fakt nieomylności Bromby! Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Kto pamieta filozofa Piecoklesa? 28.03.02, 21:16 A czy pamieta ktos komiks Wojtyszki drukowany w "Swiecie Mlodych"? Byl tam filozof Piecokles, magister Drwęca, wrózka Zdzicha (chyba Zdzicha), trójka prestidigitatorów Gwalbert, Rupert i... (nie pamiętam). I byl wzór na wszystko. Jesli ktos to sobie przypomina, niech sie podzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Uniegost? 29.03.02, 21:08 Ciagle próbuje sobie przypomniec, jakie tam byly te postacie w tym komiksie. Ten trzeci prestidigitator to byl chyba Uniegost. Ale glowy bym nie dal. Reszte nadal spowija alzheimerowska mgielka Przypomnijcie! A w ogóle jaki ten komiks mial tytul??? Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Szczyty wtajemniczenia, czyli... 25.11.02, 09:42 Szczyty wtajemniczenia, czyli sabaty i posiedzenia (to bardzo prawdopodobna wersja ww. tytułu). Drwęca był asystentem, a nie magistrem. Magister nazywał się Skarpetha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonasz Re: Szczyty wtajemniczenia, czyli... IP: *.dynamic.chello.pl 01.11.13, 19:53 Byli jeszcze Bracia Prestigiditatorzy. No i Wróżka Zdzicha. Magister Skarpetha wierzył w siłę tytułu magistra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: 'Bromba i inni' IP: *.czes.gazeta.pl 25.11.02, 12:14 Ja też polecam Brombę, Glusia, Malwinkę, Gżdaczy i całą tę ekipę od �Trzynaestego piórka Eufemii� i �Tajemnicy szyfru Marabuta�. Ulubione książki mojego dzieciństwa. A czy ktoś pamięta jak wspaniale opowiadał te historie w TV Wieńczysław Gliński? Były też teatry, a nawet film. Szkoda, że ich nie powtarzają. Wzruszyłbym się bardziej niż przy Klosie i Czterech Pancernych razem wziętych. Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Pciuch przeniósł się do Internetu! 19.02.03, 08:35 Pciuch przeniósł się do Internetu! To informacja z pierwszej ręki! www2.gazeta.pl/ksiazki/1,37145,1332385.html Odpowiedz Link Zgłoś
martolka Re: Pciuch przeniósł się do Internetu! 19.02.03, 10:54 gdyby jeszcze tylko można było znaleźć gdzieś te stare części... Odpowiedz Link Zgłoś
martolka Re: Pciuch przeniósł się do Internetu! 19.02.03, 11:02 gdyby jeszcze tylko można było znaleźć gdzieś te stare części... Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: Pciuch przeniósł się do Internetu! 19.02.03, 11:28 Są! Są tutaj: web.pertus.com.pl/~mysza/bromba/spis.html i tutaj: dzieci.best.pl/Biblioteka/Wojtyszko_Maciej/Bromba/spis.htm Odpowiedz Link Zgłoś
martolka Re: Pciuch przeniósł się do Internetu! 19.02.03, 14:22 Tak, znam te strony, dzieki, tylko że jakoś bardziej wolę papier oprawiony w okładki i z obrazkami :-). A 13 Piórko to już w ogóle nie jest dostępne nigdzie i za żadną cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: 'Bromba i inni' 19.02.03, 12:55 "Któż jest jak Makawity, któż jest jak Makawity!". Zdecydowanie moja ulubiona postać! Nawrócony łotr. Swoją drogą żal, że Wojtyszko nie rozbudowuje tego świata:(. "Trzynaste piórko Eufemii" było jednym z pierwszych czytanych przeze mnie "dreszczowców". A już "Tajemnica szyfru marabuta" do dziś robi na mnie wrażenie! Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: 'Bromba i inni' 19.02.03, 13:20 agrafek napisał: > Swoją drogą żal, że Wojtyszko nie rozbudowuje tego świata:( Z jednej strony żal, z drugiej... może i dobrze. Czasem jest żal odwrotnie, że ktoś coś rozbudowuje tylko dlatego, że się sprzedaje, a poziom z kontynuacji na kontynuację spada i spada. Choć wierzę, że akurat Wojtyszko należy do tych coraz rzadziej spotykanych autorów z dorobkiem, którzy mimo to (mimo tego, że są z dorobkiem) nadal traktują swoje dzieła z szacunkiem; że właśnie Jemu udałoby się zachować w kontynuacji cały urok pierwowzoru. Ale jeśliby to miało być na siłę, wbrew własnej potrzebie pisarza, to lepiej niech jest tak jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gava Re: 'Bromba i inni' IP: *.dial.indiana.edu 19.02.03, 16:30 Fanka moze nie jestem, ale czytalam z wielka radoscia swego czasu. Odkrylam na nowo stosunkowo niedawno. Zachwycilo mnie stwierdzenie "Pciuch zamieszkuje czas..." (moze dlatego, ze "zawodowo" zajmuje sie filozofia, a filozofia ciagle zajmuje sie czasem). Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marxx Re: 'Bromba i inni' 20.02.03, 16:25 ok. podpisuje sie pod wszystkim! dla mnie to tez byl i jest odjazd! Odpowiedz Link Zgłoś