Dodaj do ulubionych

Literatura bałkańska - Dubravka Ugresic

08.04.07, 19:28
Poradzcie mi książki traktujące o rozpadzie Jugosławii, wojnie która do tego
doprowadziła. Chodzi mi przede wszystkim o powieści jak i eseje. Jednocześnie
chciałbym się dowiedzieć o wartości poszczególnych pozycji Dubravki Ugresić i
jej eseji. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • wampuka Re: Literatura bałkańska - Dubravka Ugresic 09.04.07, 01:53
      Czytałem jej tyko "Ucho gardło nóż" i nie dotrwałem do końca. Zbyt dużo w niej
      żalu i bólu. Łatwiej, mimo wszystko, obejrzeć monodram Jandy na podstawie tej
      książki, niż ją przeczytać.
      Powodzenia :)
      • Gość: Justyna Re: Literatura bałkańska - Dubravka Ugresic IP: *.b-ras1.prp.dublin.eircom.net 09.04.07, 09:48
        Czytalam jej eseje ultura klamstwa, niech mi ta pani wybaczy, ale Wole eseje
        Drago Jancara (jesli chodzi o tamta czesc swiata i tamte problemy). Pani Ugresic
        do mnie nie przemawia, faktycznie za duzo w niej zlosci
      • hajota Re: Literatura bałkańska - Dubravka Ugresic 09.04.07, 11:00
        Na szczęście "Ucho, gardło, nóż" to nie Dubravki Ugresic, ale Verdany Rudan
        (naczytawszy się recenzji, nie mam jakoś ochoty na lekturę tej książki, a już
        zwłaszcza na oglądanie wrzeszczącej Jandy). Ostatnio czytałam "Ministerstwo
        bólu" Ugresic (podobało mi się), a przedtem "Amerykański fikcjonarz" i "Czytanie
        wzbronione". Lubię jej eseistyczne pisarstwo, z zainteresowaniem sięgam po
        kolejne książki i artykuły.
        • wampuka Re: Literatura bałkańska - Dubravka Ugresic 12.04.07, 19:21
          Racja... Nie mam nic na swoje usprawiedliwienie :(
    • Gość: homo mini Re: Literatura bałkańska - Dubravka Ugresic IP: *.aster.pl 09.04.07, 11:14
      proszę...
      ESEI
      i

i

i

:-)

a może esejów?
      • troubleska Re: Literatura bałkańska - Dubravka Ugresic 12.04.07, 11:12
        raczej esejów ;-)
    • llora Re: Literatura bałkańska - Dubravka Ugresic 09.04.07, 21:52

"Historia na gorąco" Asha

Naprawde fajna ksiazka.Polecam.
      • Gość: joszte Re: Literatura bałkańska - Dubravka Ugresic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 09:47
        'kultura klamstwa' mnie wciagnela. 'amerykanskiego fikcjonarza' nie udalo mi
        sie skonczyc, znudzil mnie. 'forsowanie powiesci rzeki' natomiast niezle mnie
        zaskoczylo, to zdaje sie jedna z pierwszych jej ksiazek, jest napisana jak
        dobry kryminal (!). acha, jeszcze 'czytanie wzbronione'- ciekawe, chociaz
        wiecej tam opowiesci o LYTERATACH niz o Jugoslawii.
        a co do Jancara, to chociaz uwielbiam jego proze - np. opowiadanie 'spojrzenie
        aniola', ze o 'galerniku' nie wspomne :)) , to esejow nie trawie, strasznie
        ciezkie.
        jest jeszcze 'moj brat cie zabije'- zbior esejow Olszanskiego.
        wydawnictwo 'czarne' ma kilka pozycji autorow bylej Jugoslawii.
        pozdrawiam :)
        • Gość: Justyna Re: Literatura bałkańska - Dubravka Ugresic IP: 83.141.66.* 10.04.07, 11:11
          Ale mi sie literowek narobilo w poprzednim poscie. Oops. "Czytanie surowo
          wzbronione" podobalo mi sie bardziej niz "Kultura klamstwa", zwlaszcza esej w
          ktorym Dubravka opowiada jak sprzedawala rozne ksiazki wydawnictwom (smieszne
          to bylo). Verdany czytalam "Milosc od ostatniego spojrzenia" - mocne, ale do
          mnie akurat przemowilo. Jest jeszcze ksiazka Alesa Cara "Krystaliczna siec" -
          tez moge polecic, chociaz to literatura wyzszych lotow raczej nie jest.
    • Gość: joszte Re: Literatura bałkańska - Dubravka Ugresic IP: 213.199.219.* 11.04.07, 17:13
      aaa.. jeszcze cos. zupelnie nowe, tegoroczne: Ivan Ćolović "Terror kultury"
      • joszte Re: Literatura bałkańska - Dubravka Ugresic 16.04.07, 14:42
        'Powrót do domu' Natasha Radojcic-Kane.
        "...debiut Radojčić-Kane uznano za jedną z najciekawszych powieści o Bośni."

sama jestem ciekawa.
        pzdr.
    • troubleska Re: Literatura bałkańska - Dubravka Ugresic 12.04.07, 11:12
      With My Back to the World - Asne Seierstad (portrety Serbów w czasie wojny).

Czytałam "Ministerstwo Bólu" Dubravki Ugresic. Książka zaciekawiła mnie w
      księgarni, zaczęłam tam czytać i w końcu kupiłam. Po lekturze mogę powiedzieć,
      że zapowiadała się nieco lepiej, ale i tak cieszę się, że ją sobie
      sprezentowałam, bo ta tematyka mnie interesuje. Dosyć mroczna, przytłaczająca, o
      wymuszonej emigracji i życiu w Holandii.
      • anamargo Re: Literatura bałkańska - Dubravka Ugresic 12.04.07, 12:22
        polecam "forsowanie powieści rzeki". Książka nie o rozpadzie Jugosławii. Chyba
        nie znajdziesz obiektywnych pozycji na ten temat. Ja przynajmniej ich nie
        znam...
    • Gość: małgorzata Re: Literatura bałkańska - Dubravka Ugresic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 12:32
      polecam "kulturę kłamstwa" tej autorki. Nie tak dawno wyszło w Czarnym nowe wydanie
    • Gość: małgorzata Re: Literatura bałkańska - Dubravka Ugresic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 12:34
      no i niedawno zupełnie wyszła książka Ivana Colovicia (eseje) "Bałkany. terror
      kultury"
      • Gość: joszte Re: Literatura bałkańska - Dubravka Ugresic IP: 213.199.219.* 17.04.07, 16:19
        patrz wyzej malgorzata :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka