Dodaj do ulubionych

ISBN pomocy!

IP: *.centertel.pl 15.04.07, 20:35
Witam. Mam pewien problem. Na jutro musze oddać bibliografię maturalną.
Zapomnialam napisać numeru ISBN jednej z książek "Utopii" Morusa. Niezdąże
jutro sprawdzić tego w bibliotece. Ma ktoś może tę książke w domu? Jesli tak
to prosze o napisanie mi jej opisu bibliograficznego. tytół, autor, rok,
wydawnictwo, mmiasto, ISBN. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • danab71 Re: ISBN pomocy! 15.04.07, 21:01
      "muszę oddać bibligrafię maturalną..."

tutÓł...

ale może ja się czepiam...

o_u
    • kasiulkkaa Re: ISBN pomocy! 15.04.07, 21:01
      alpha.bn.org.pl/search*pol/aTomasz+Morus+%28%7Bu015B%7Dw.+%3B+1478-1535%29/atomasz+morus+s~aw+1478+1535/1%2C1%2C5%2CB/frameset&FF=atomasz+morus+s~aw+1478+1535&5%2C%2C5
    • Gość: Aga Re: ISBN pomocy! IP: *.chello.pl 15.04.07, 21:58
      Swoją drogą, o co chodzi z tym numerem ISBN w bibliografii maturalnej? Przecież
      nigdy nie trzeba było go nigdzie podawać (łącznie z bibliografią pracy mgr).
      • Gość: majolika2 Re: ISBN pomocy! IP: *.avamex.com.pl 15.04.07, 23:06
        A teraz jednak trzeba:
        www.bibliofilur.republika.pl/album/opis.htmPozdr.
        • Gość: majolika2 Re: ISBN pomocy! IP: *.avamex.com.pl 15.04.07, 23:10
          Przepraszam, pospieszyłam się z pozdrowieniami...

www.bibliofilur.republika.pl/album/opis.htm
        • Gość: Aga Re: ISBN pomocy! IP: *.chello.pl 16.04.07, 00:12
          Wiem, że trzeba, ale zastanawia mnie, po co.
          • Gość: zaba-agata Re: ISBN pomocy! IP: *.gorzow.mm.pl 16.04.07, 07:55
            Nawet sami bibliotekarze ISBN używają tylko raz - do sporządzenia bibliografii
            rozszerzonej. Głupota ostateczna z tym numerem i bibliografią maturalną
            • aissa1 Re: ISBN pomocy! 18.04.07, 08:20
              nie wiem po co ISBN maturzystom, ale można się domyślać.
              ISBN to numer identyfikujący książkę. Więc skoro maturzysta sięgnie po np. "Pana
              Tadeusza" ktory miał xxx wydań, to nauczyciel (który to chyba powiniem umieć
              sprawdzić) szbciej dotrze do opisu. Są bazy, które wyszukują rekordy poprzez
              ISBN. Trwa to 30 sek.
              • Gość: Agelasta Re: ISBN pomocy! IP: *.globalconnect.pl 18.04.07, 17:55
                ISBN nie ma nic wspólnego ze skróconym opisem bibliograficznym, jest potrzebny
                do szczęścia tylko skretyniałym nauczycielkom. Mogę podać bibliografię
                kilkunastu wydań "Pana Tadeusza", które nie mają nadanego ISBN-u. Radzę zadać
                przerozumnej polonistce następujące pytania: Co oznacza czwarta grupa cyfr w
                ISBN-ie, dlaczego zawsze jest jednocyfrowa i dlaczego niekiedy pojawia się tam
                X? Pytania dodatkowe dotyczące trzeciej grupy cyfr pozwolą belferce wykazać się
                głęboką wiedzą biblitekarską, edytorską i matematyczną: Dlaczego trzecia grupa
                cyfr bywa jedno-, dwu-, trzy-, a nawet czterocyfrowa, od czego to zależy, czy w
                grupie tej mogą wystąpić same zera?
                Codziennie dziekuję Bogu za to, że już nie muszę chodzić do szkoły.
    • Gość: Agelasta Re: ISBN pomocy! IP: *.globalconnect.pl 18.04.07, 18:26
      Wpisuj cokolwiek, pamiętaj tylko, by liczba cyfr w drugiej i trzeciej grypie
      wynosiła siedem (np. -5467-345-, -478-7649-, 66779-7), w czwartej wchodzi jedna
      dowolna cyfra lub X, pierwszą grupę tworzy liczba 83 jeśli książkę wydano w
      Polsce. Nikt nie jest w stanie tego sprawdzić.
      • Gość: gość Re: ISBN pomocy! IP: *.bibgl.polsl.gliwice.pl 19.04.07, 14:35
        No niby tak, ale jak wydawcą jest PWN, a druga grupa będzie 5-cyfrowa to
        szfindel widać gołym okiem, oczywiście jeśli ma się pojęcie o ISBN :)
        PS. ..i nie zapomnijmy, ze od 2007 r. obowiązuje 13-cyfrowy ISBN
        • Gość: Agelasta Re: ISBN pomocy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 08:44
          Trzeba wziąć jakąkolwiek ksiżkę PWN i wpisać odpowiednią grupę cyfr, resztę
          dohaftować. Jeśli ktoś wie co oznacza ostatnia grupa jednocyfrowa, bedzie
          potrafił spreparować całkiem wiarygodny ISBN, wystarczy przeczytać instrukcję o
          tym, jak generowane są numery ISBN. W trzynastocyfrowym też nie widzę kłopotów.
          Uczniom radzę czytać książki - może o tworzeniu kodów i systemów je
          sprawdzających, nawet o numerologii - zamiast miotać się bezmyślnie po
          bibliotekach i internecie. Nauczycielom doradzam rozsądek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka