Dodaj do ulubionych

zadie smith

03.06.07, 18:34
białe zęby - świetne.
łowca autografów - mniej sprawnie napisany.
o pięknie - znudziło mnie już na dwudziestej stronie.
czuję się oszukana recenzjami pełnymi zachwytu.
Obserwuj wątek
    • kerry_weaver Re: zadie smith 03.06.07, 22:15
      moja ulubiona to łowca autografów - o pięknie nudne i rozwlekłe, i nic z tej
      książki "nie wynika", nie bawi, nie wzrusza, nie daje do myślenia :( też się
      rozczarowałam.
      • jarka63 Re: zadie smith 04.06.07, 10:46
        Ja też najbardziej lubię Łowcę, uważam że to najgłębsza i najmądrzejsza książka
        Z.S.Cos mi sie wydaje, że w tej opinii jesteśmy mocno odosobnione.
        • mroovechka Re: zadie smith 04.06.07, 21:30
          Nie jesteście odosobnione. Ja niestety zaczęłam od O pięknie ale w połowie nie
          dałam rady. Nudy. Już chyba do tej autorki nie wrócę.
    • Gość: justine Re: zadie smith IP: *.aster.pl 05.06.07, 21:36
      Mnie tez kiedys wciagnely Biale zeby, Lowca autografow juz mniej, a o Pieknie
      czytalam z nadzieja ze cos sie wyjasni i zacznie dziac, ale nuuuda, po 40 str.
      odlozylam.
    • jaanka-01 Re: zadie smith 06.06.07, 08:30
      Mam podobnie. Białe zęby były OK, Łowcę przeczytałam z rozpędu, ale już nie
      była taka udana. O pięknie - nawet nie wiem dlaczego doczytałam do końca... ale
      sentyment do Zadie S. mi minął zdecydowanie!
      • sutekh1 Re: zadie smith 06.06.07, 14:49
        trynd już nie działa !!
        no więc... okazało się, że Medialnie Nośna Zadie oszukuje !!!
        czyli: pisze sobie nudne bzdety promowane przez gazety!!!
      • troubleska Re: zadie smith 07.06.07, 22:56
        I ja również.
        "O pięknie" to wielka porażka autorki. Książka nieskładna, nudna, grafomańska.
        • piesfafik Re: zadie smith 08.06.07, 06:00
          Lowcy autografow jeszcze nie czytalam, ale mojej amerykanskiej kolezance -
          milosniczce literatury tez sie to podobalo najbardziek z trzech powiesci Zadie
          Smith. O pieknie przeczytalam i rzeczywiscie ciut nudne - troche jak plotki z
          wydzialu literatury.
          Za to Biale Zeby bardzo mi sie podobaly -sprawialy warazenie jakby pisal je
          ktos kto duzo wiecje wie o zyciu niz 24 letnia dziewczyna.
          A co z tym oszukiwaniem i co to ma wspolnego z jej powiesciami?
          • kerry_weaver Re: zadie smith 08.06.07, 11:47
            O pieknie przeczytalam i rzeczywiscie ciut nudne - troche jak plotki z
            > wydzialu literatury.

Rasowa campus fiction taka powinna być "jak plotki z wydziału", jak u klasyków -
            Lodge'a czy Bradbury'ego, ale w "O pięknie" zabrakło mi tego "czegoś"
            (humoru?) co stanowi o uroku powieści uniwersyteckiej, miałam wrażenie jakby
            autorka za dużo chciała tam wsadzić na raz, i kwestie rasowe i wątek romansowy
            i życie uniwersyteckie, i solidną powieść obyczajową w starym dobrym stylu, i
            politykę... i w efekcie jest tam wszystko a nic w zasadzie nie ma, a dodatkowo
            jest przegadana.
            Białe Zęby były rzeczywiście bardzo dojrzałą książką. Nie ulega wątpliwości że
            Zadie Smith potrafi pisać świetnie, a O pięknie to taki wypadek przy pracy,
            może presja wydawcy, może zbyt wiele srok za ogon, może jej się w
            pisaniu "rozlazło". Ja chętnie przeczytam następną jej powieść bo przecież może
            być już tylko lepsza :)
            • pas.ja Re: zadie smith 11.06.07, 17:53
              długi ten wypadek przy pracy kerry. gdybyś czuła pisząc, że nawalasz, że oszukujesz, że coś nie tak jest z powieścią, zrobiłabyś coś. ja bym zrobiła. :) może presja wydawnicza. może presja czytelników. tak,czy inaczej ZS uległa jej. zdarza się.
              na następną powieść również czekam. mimo wszystko.
    • Gość: Hell O pięknie - podobało się IP: *.aster.pl 09.06.07, 12:01
      Nie czytałam Białych zębów ani Łowcy autografów, tylko O pięknie - i spodobało
      mi się. Nie mogłam się oderwać, bez trudu wizualizowałam w wyobraźni bohaterów
      i sytuacje, zdumiewałam się trafnością obserwacji i sugestywnością opisów...
      Jeśli O pięknie to najmniej udana książka Zadie, to nie pozostaje mi nic
      innego, jak mknąć po dwie pozostałe, ponoć jeszcze lepsze! :)
    • cynamonowy_kot Re: zadie smith 10.06.07, 17:35
      a ja wole "o pieknie" niz "biale zeby"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka