Gość: spock IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.03, 21:37 szukam dobrej książki sf, której akcja dzieje się na pokładzie statku kosmicznego przemierzającego odmęty kosmosu, może coś w formie dziennika pokładowego. Czy ktoś mógłby mi coś polecić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: vik Re: dobre sf IP: *.chello.pl 11.06.03, 01:35 Lem i jego opowiadania o pilocie Pirxie. Polecam też "Dzienniki Gwiazdowe", ale to dla ludzi z poczuciem humoru. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: dobre sf IP: 195.216.116.* 11.06.03, 09:38 "Kontakt" Gabrieli Górskiej. Polecam. Pozdrawiam!:) Odpowiedz Link Zgłoś
ksywa Re: dobre sf 11.06.03, 15:21 Gość portalu: monika_kot napisał(a): > "Kontakt" Gabrieli Górskiej. Polecam. > Pozdrawiam!:) No w życiu bym się nie spodziewała, że ktoś jeszcze oprócz mnie to czytał!! O jak ja przy tym płakałam na koniec... Może to i trochę naiwne, ale strasznie mnie to kiedyś "wzięło". Ta niesamowita końcówka... pozdr, ksywa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: dobre sf IP: 195.216.116.* 11.06.03, 19:28 To witaj Ksywa w "klubie". Tu jest nawet więcej co to czytało. Temat Kontaktu Górskiej pojawił sie juz wczesniej. A końcówka naprawdę może wzruszyć.... Pozdrawiam!!!:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ksywa Re: dobre sf 12.06.03, 09:12 Gość portalu: monika_kot napisał(a): > To witaj Ksywa w "klubie". Tu jest nawet więcej co to czytało. Temat Kontaktu > Górskiej pojawił sie juz wczesniej. A końcówka naprawdę może wzruszyć.... > Pozdrawiam!!!:-) No nie, to jest nawet jakiś klub i ja o tym nie wiem??? Ileż ja tracę rzadko tu zaglądając... No ale maj-czerwiec i zamknięcie roku finansowego swoje prawa mają;-) Powiedz mi tak w przybliżeniu, w którym wątku wypłynęła ta książka - chętnie sobie poczytam. To takie fajne, kiedy okazuje się, ze ktoś zna książkę, która - jak mi sie wydawało - "kultowa" jest tylko dla mnie. Pozdrawiam, ksywa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Druss Re: dobre sf IP: 81.210.23.* 11.06.03, 09:56 Gość portalu: spock napisał(a): > szukam dobrej książki sf, której akcja dzieje się na pokładzie statku > kosmicznego przemierzającego odmęty kosmosu, może coś w formie dziennika > pokładowego. Czy ktoś mógłby mi coś polecić? A moze być opowiadanie idealnie spełniające powyzsze założenia? "Przez wszechświat gnam, szubiduba" Armera!!!! Szukaj w rocznikach "Fantasyuki" z połowy lat 80 lub w zbiorze "Pustynny Blues". Ukłony, Druss Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: dobre sf IP: 195.216.116.* 11.06.03, 12:30 Gość portalu: Druss napisał(a): > > A moze być opowiadanie idealnie spełniające powyzsze założenia? "Przez > wszechświat gnam, szubiduba" Armera!!!! Szukaj w rocznikach "Fantasyuki" z > połowy lat 80 lub w zbiorze "Pustynny Blues". > Druss:))) potrafisz tak z pamięci podać nie tylko pełen tytuł ale jeszcze w jakim roczniku Fantastyki? Jestem pod wrażeniem. W takim razie i ja sięgne po to opowiadanie skoro wszystkie roczniki "F" walają sie w mojej bibliotece:) Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: dobre sf 11.06.03, 13:32 Zbiór opowiadań Armera ukazał się w zbiorku "Pustynny blues" a zbiorek ten można jeszcze kupić czasem na taniej książce. Ponadto ukazywały się jego opowiadania w "Problemach". pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: dobre sf IP: 195.216.116.* 11.06.03, 14:08 Dzięki agrafek i za tą wiadomość:-)!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan? Re: dobre sf IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.03, 10:47 Non Stop Brian.W.Aldiss -wszystko jak w twoich założeniach ale inaczej ;-) Broń Chaosu -znakomita space opera drukowana kiedys w Fantastyce Niezwycięzony- Lema,klasyka choc juz dosyc archaiczna i wiele innych ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojop Re: dobre sf IP: *.delcom.pl / 192.168.0.* 11.06.03, 11:41 Ja bym ci polecił Uprowadzenie Robina Cooka, choć akcja nie dzieje sie na statku, ale książka jest znakomita. Nie można sie od niej oderwać, a przeciwieństwie do Solaris właśnie. Przecież jak czytałem Solaris to myślałem tylko o tym, aby ją jak najszybciej skończyć i mieć to już za sobą. No, ale przecież każdy ma swoj gust. Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: dobre sf 11.06.03, 13:35 Znakomita, kto wie czy nie najlepsza powieść sf lat 90 - "Hyperion" Dana Simmonsa. Plus kontynuacje. Ponadto "Diamentowy wiek" i "Zamieć" Neala Stephensona. Powalają na kolana. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mema Re: dobre sf IP: *.gniezno.sdi.tpnet.pl 11.06.03, 14:52 ja tam wole klimaty cyberpunkowe, Gibsona, Ph.K. Dicka, Zajdla i braci Strugackich. Ale ostatnio czytam- i nawet mi się podoba: Proxima Borunia i Trepki- włąsnie w klimacie, o który pytasz. Chwilami jest trochę dłuzyzn, ale mozna omijac. miłej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
android Re: dobre sf 11.06.03, 15:54 Gość portalu: spock napisał(a): > szukam dobrej książki sf, której akcja dzieje się na pokładzie statku > kosmicznego przemierzającego odmęty kosmosu, może coś w formie dziennika > pokładowego. Czy ktoś mógłby mi coś polecić? Nie rozumiem skąd pomysł, by polecić Solaris.Owszem akcja dzieje sie na pokładzie, ale nie statku kosmiecznego a stacji badawczej i nie przemierzającej kosmos, lecz zokalizowanej nad oceanem. Jeśli szukasz bardzo dobrej książki która realizuje w pełni - to podkreślam - Twoje oczekiwania wobec fabuły, to polecam "Obłok Magellana" Stanisława Lema.Powieść liczy już kilkadziesiąt lat (pochodzi bodajże z 1956 roku) lecz w dalszym ciągu czyta się ją z najwyższą przyjemnością.W "Obłoku" znajdziesz nie tylko opisy techniczne, lecz przede wszystkim głębię psychologiczną jaka autor objął społeczeństwo uczestników galaktycznej wyprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: dobre sf IP: *.ny5030.east.verizon.net 11.06.03, 19:27 Jeszcze jedno klasyczne opowiadanie w tym stylu: W "Rakietowych szlakach" (antologia wyd. Czytelnik, chodzi mi o t. 2, wydanie II z 1978 r.) bylo takie piekne cos pt. "Pieklomiot 5" (Hellbent 5). Jest tam tez wiele innych doskonalych tekstow: "Skalny nurek" Harrisona, "Eutopia" Andersona (Z Niebezpiecznych Wizji zreszta), Factsheet 13 Brunnera bodajze... no, pysznosci. Jedna z moich ulubionych PRL-owskich antologii, bez dwoch zdan. Ktos pamieta "Polacy to ludzie lagodni" Fostera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanta9 Re: dobre sf IP: *.kornik.sdi.tpnet.pl 13.06.03, 12:18 a ja polecam "Labirynt śmierci" Dicka. Za***&^&*%*())7*&(*^^()))(*@@## sta książka. Odpowiedz Link Zgłoś