hania_76 10.06.03, 21:39 Czy ktoś czytał coś tego autora? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
effa Re: Josef Skvorecky 11.06.03, 14:33 "Dwa morderstwa w moim dwoistym zyciu" "fajny sezon" "Przypadki niefortunnego saksofonisty" - esej biograficzny "Historia kukułki" - opowiadania "The end of Lieutenant Borovka" "Return of Lieutenant Borovka" - seria książek o poruczniku Bróvce dostępna z tego co mi wiadomo, ale nie dam sobie uciąc głowy, jedynie w wersji angielskiej. ukłony E Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Josef Skvorecky 11.06.03, 14:36 effa napisał: > "Dwa morderstwa w moim dwoistym zyciu" > "fajny sezon" > "Przypadki niefortunnego saksofonisty" - esej biograficzny > "Historia kukułki" - opowiadania > "The end of Lieutenant Borovka" > "Return of Lieutenant Borovka" - seria książek o poruczniku Bróvce dostępna z > tego co mi wiadomo, ale nie dam sobie uciąc głowy, jedynie w wersji angielskiej > . > ukłony > E Właśnie się zastanawiam nad kupnem "Historii kukułki" i "Fajnego sezonu" - warto? Dziękuję za odpowiedź :-) Odpowiedz Link Zgłoś
effa Re: Josef Skvorecky 11.06.03, 14:55 to zależy:) ja czeskie spojrzenie na świat bardzo lubię więc książki JS szalenie przypadły mi do gustu. Może zaryzykuj opowidania? zawsze to łatwiej, jeśli nie spodoba Ci się jakieś opowiadanie to spróbujesz inne a jak kupisz powieść i okaże się nietrafiona to bedzie żal i albo zostawisz, albo będziesz sie męczyc do końca (co zazwyczaj spotyka mnie bo nie znoszę nie kończyć książek nawet jeśli wcale mi sie nie podobają;)) życzę udanego wyboru i daj znać jakie wrażenia! Pozdrawiam E Odpowiedz Link Zgłoś
absurd Re: Josef Skvorecky 11.06.03, 15:10 Ze współczesnych Czechów zdecydowanie warto czytać nie tylko Hrabala czy Kunderę, ale i Skvorecky'ego właśnie. Właśnie miesiąc temu przeczytałem "Fajny sezon", który przypomniał mi "Pociągi pod specjalnym nadzorem" Hrabala. Podobne okoliczności, podobna atmosfera, podobny dowcip. No a do tego jeszcze jazz :))) Ponownie pozdrawiam Hanię :) Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Do effy i absurda 11.06.03, 15:49 Dziękuję za Wasze opinie. Czytałam recenzję do jednej z książek Skvoreckyego i w recenzji tej był porównywany do Hrabala i Kundery. Dlatego się nim zainteresowałam. Ale jako, że recenzja była anonimowa i pochodziła ze strony internetowej Merlina, wolałam się jeszcze upewnić, że ten hrabalizm i kunderyzm to nie marketingowa podpucha :-) Pozdrawiam Was oboje!! Odpowiedz Link Zgłoś
aise_ Re: Josef Skvorecky 11.06.03, 20:02 oczywiście "Tchórzy". bardzo dobra książka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teresa Re: Josef Skvorecky IP: *.acn.pl 12.06.03, 22:45 niedawno skończyłam pisać pracę licencjacką na temat tego autora. najlepsza książka - pribeh inzenyra lidskych dusi - nie została przetłumaczona. z polskich tłumaczeń - to tchórze. zapraszam do nauki czeskiego, przekład głównie pana Godlewskiego - pozostawia wiele do życzenia. kukułki jeszcze nie czytałam, czeka na półce. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Josef Skvorecky 13.06.03, 10:12 Gość portalu: teresa napisał(a): > zapraszam do nauki czeskiego, przekład głównie pana Godlewskiego - pozostawia > wiele do życzenia. > kukułki jeszcze nie czytałam, czeka na półce. No nic, muszę niestety poprzestać na tłumaczeniu, bo na naukę nowego języka będę mieć czas chyba na emeryturze ;-) Odpowiedz Link Zgłoś