sylvie21 23.07.07, 13:14 Poszukuję książek o Szekspirze, jego życiu, twórczości itp. Jakie znacie i polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mietowe_loczki Re: Książki o Szekspirze... 23.07.07, 22:45 1. Arka Szekspira. Przewodnik po miłości i zbrodni, Rolf Vollmann, Muza 2003 - zawiera alfabetyczny spis wszystkich postaci ze sztuk Szekspira, z informacją, skąd postać pochodzi i jaka jest jej najważniejsza funkcja. Tłumacz dodał od siebie tytuły tych samych sztuk przełożonych u nas przez różnych tłumaczy, to samo zrobił z imionami bohaterów. W Empiku cegła po 80 zł, mi udało się kupić w arsenale za niecałe 20. 2. Szekspir. Leksykon, Gibińska, Kapera, Fabiszak, Znak 2003 - troszkę jak wyżej, ale nasza rodzima produkcja, mniej obszerna. Pierwszych kilkadziesiąt stron to właśnie informacje o samym Szekspirze i teatrze elżbietańskim, następnie mamy alfabetyczny wykaz sztuk z ich streszczeniem akt po akcie, a na końcu leksykon postaci i miejsc. Cena ok 30 zł. 3. Czytanie Szekspira. Interpretacje, pod red. Fabiszaka, Gibińskiej i Nawrockiej, słowo/obraz terytoria 2005, zbiór wykładów na temat sztuk Szekspira wygłoszonych na Uniwersytecie Gdańskim w latach 2000-2003. Smaczne bardzo. Cena: brak danych. Odpowiedz Link Zgłoś
alexanderson Re: 24.07.07, 11:22 mietowe_loczki napisała: > 1. Arka Szekspira. > 2. Szekspir. Leksykon Z recenzji porównawczych, które czytałem, wynika, że warta polecenia jest tylko ta druga pozycja (ją też kupiłem i nie żałuję). Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Książki o Szekspirze... 23.07.07, 22:57 Jeszcze: Jerzy Limon Henryk Zbierski i, uczeń mistrza, Jacek Fabiszak: ifa.amu.edu.pl/publications/biblio/author/Fabiszak_J Odpowiedz Link Zgłoś
alexanderson Re: 24.07.07, 11:26 Andrzej Żurowski, Czytając Szekspira, Łódź 1996 (świetne eseje o wszystkich sztukach angielskiego dramaturga); Henryk Zbierski, William Szekspir, Warszawa 1988 (seria Profile). Odpowiedz Link Zgłoś