pluskotka 18.09.07, 17:29 Zbliża się matura z języka polskiego i chcę omawiać takowy temat. Pod uwagę póki co wzięłam ,,Matkę'' Gorkiego. Z bardziej współczesnych myślę o ,,Bez mojej zgody'' Picoult. Może moglibyście polecić mi jeszcze coś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: meredith Re: Literackie portrety matek IP: 212.76.38.* 18.09.07, 17:47 Polecam , jeżeli chodzi o literaturę współczesną:"Podwójne życie mojej córki" i " Syndrom starszej siostry". Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: Literackie portrety matek 18.09.07, 17:58 "Pianistka" Jelinek "Dym" Konopnickiej "Lolita" Nabokova "Do Matki" Słowackiego "Balladyna" " "Przedwiośnie" Żeromskiego "Matka Courage i jej dzieci" Brechta "Cudzoziemka" Kuncewiczowej "Elegia o...[chłopcu polskim] Baczyńskiego "Tadeusz" Orzeszkowej "Pani Bovary" Flauberta "Anna Karenina" Tołstoja "Królowa Margot" Dumasa "Szkarłatna litera" Hawthorne'a "Przeminęło z wiatrem" Mitchel "Amerykanin" Jamesa "Sezonowa miłość" Zapolskiej "Macocha" Kraszewskiego "Lament świętokrzyski" "Moralność pani Dulskiej" Zapolskiej matki mitologiczne Odpowiedz Link Zgłoś
temel Re: Literackie portrety matek 18.09.07, 18:03 żeby oczarować komisję możesz np. powiedzieć o królowej Nikotris z ''Faraona'' B.Prusa :) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Literackie portrety matek 18.09.07, 18:02 "Ballada o Januszku" Łubieńskiego - macierzyństwo zaślepione "Wybór Zofii" Styrona - macierzyństwo tragiczne Bardziej współcześnie: "Nie wiem jak ona to robi" A.Pearson - macierzyństwo z karierą w tle, "Przyjaciele" Marty Madery - macierzyństwo na luzie "Niania w Nowym Jorku" - macierzyństwo ??? "Ono" Terakowskiej - macierzyństwo prenatalne, "Bez odwrotu" Jany Frey - macierzyństwo nastoletnie Wystarczy ? Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Literackie portrety matek 18.09.07, 18:09 Duży wybór, wielu nie czytałam. Muszę wybrać się do bibliotek i zobaczyć, które mi podpasują. Dziękuję. :) Odpowiedz Link Zgłoś
padma Re: Literackie portrety matek 18.09.07, 20:11 Dorzucę jeszcze właśnie czytane "Wesele Anny" Nathachy Appanah. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Literackie portrety matek 18.09.07, 21:43 Jeszcze: "Nasza mama czarodziejka" Papuzińskiej - macierzyństwo oczami dziecka ;-) "Wieża z klocków" Katarzyny Kotowskiej - macierzyństwo adopcyjne. W komplecie z książką dla dzieci "Jeż" tej samej autorki. Z klasyki literatury przychodzi mi jeszcze do głowy "Medea" i Barbara Niechcic z "Nocy i dni". Odpowiedz Link Zgłoś
iwka_j Re: Literackie portrety matek 18.09.07, 21:21 "Anemony" Wojnarowskiej "Moja mama czarownica"-Katarzyna T. Nowak Odpowiedz Link Zgłoś
fla Re: Literackie portrety matek 19.09.07, 09:11 obowiązkowo Stanisław Ignacy "Matka" Odpowiedz Link Zgłoś
ruskie-pierogi Re: Literackie portrety matek 19.09.07, 09:54 To ja dodam Mausię Muminka - postać przy tym temacie obowiązkowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
karanissa Re: Literackie portrety matek 19.09.07, 14:17 Alona Kimchi "Płacząca Zuzanna" Margaret Atwood "Pani wyrocznia" Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Literackie portrety matek 19.09.07, 18:33 A gdzie mama Borejko? (Musierowicz) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowelka Obowiązkowo: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 20:08 Myślę, że kopalnią tematów na maturę w kwestii 'matka' jest "Obietnica poranka" (Romain Gary). Pewnie nie tak 'kontrowersyjna' dla egzaminatorów jak M. Musierowicz, bo to klasyka literatury. I naprawdę wspaniała książka - jeśli nie zdążysz przeczytać przed maturą, zrób to 'po'. Odpowiedz Link Zgłoś
olgagraf Re: Obowiązkowo: 10.02.08, 12:39 Zgadzam się, absolutnie! Podpisuję się pod zdaniem Nowelki wszystkimi czterema łapkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarmilka55 Re: Literackie portrety matek IP: *.piotrkow.pilicka.pl 20.09.07, 13:35 portrety matek " trudnych " można znaleźć u " Matce i córce" Alberto Moravii w serii o Adrianie Molu Sue Townsend " Ocalony język " Eliasa Canettiego. Portrety matek są też u Jane Austen, w " Czekoladzie", w różnych pamiętnikach. Mnóstwo możliwości Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Literackie portrety matek 09.02.08, 22:18 Ostatecznie wybrałam cztery książki: "Ballada o Januszku" Łubińskiego "Cudzoziemka" Kuncewiczowej "Genitrix" Mauriaca "Paula" Allende. Jak się w nie zapatrujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
jottka rere 10.02.08, 13:50 pluskotka napisała: > Jak się w nie zapatrujecie? zdecydowanie uważamy, że w spisie brakuje jakiegoś słownika języka polskiego:( zapatrywać można się na coś, zapatrzeć można się w coś i taką wiedzą należy dysponować, chcąc zdać ta wysoka egzamina:) Odpowiedz Link Zgłoś
terakosia Re: Literackie portrety matek 09.02.08, 22:54 MOJA MAMA CZAROWNICA. OPOWIESC O DOROCIE TERAKOWSKIEJ Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Literackie portrety matek 10.02.08, 13:02 no cóż, nie będę wymyślać: stara Dominikowa z "Chłopów", ale też Hanka Boryna. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Literackie portrety matek 10.02.08, 13:35 Heh napisałam co wybrałam, a wy nadal polecacie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Literackie portrety matek 10.02.08, 14:05 pluskotka napisała: > Heh napisałam co wybrałam, a wy nadal polecacie. :) okropne, nie? teraz powinni wszyscy usiąść i napisać ci konspekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Literackie portrety matek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.08, 18:17 a potem prace. z bibliografia wlacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marajka Re: Literackie portrety matek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 19:24 To banalny temat, tak trudno znaleźć książki z motywem matki? Polecam "Wybór Marty" Lidii Witek, "Katonielę" Madeyskiej. A z lektur koniecznie "Cudzoziemkę". Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Literackie portrety matek 20.02.08, 20:46 Wcale trudno. Niemiło, że sugerujecie mi pisanie konspektu itd. bo taka głupia i nie fair wobec siebie to nie jestem. A zapatrujecie jest jak najbardziej poprawne. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Literackie portrety matek 22.02.08, 18:44 "zapatrujecie" jest poprawne, ale nie "w" tylko "na". To byl Twoj blad. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Literackie portrety matek 23.02.08, 12:36 I co? Rzeczą ludzką jest się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Literackie portrety matek 23.02.08, 13:48 kupilam ostatnio Joyce Carol Oates "Mama odeszla" oczyszczajacy smutek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalina Re: Literackie portrety matek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.08, 22:58 Właśnie tę powieść Oates chciałam dorzucić - matka w przeżyciach córki i jej przemianie. Znakomite i przenikające! Odpowiedz Link Zgłoś