Gość: feliciter IP: 213.17.175.* 04.08.03, 21:02 drodzy forumowicze czy moglibyście polecić mi literaturę dotyczącą historii oraz kultury Irlandii i Bałkanów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
staua Re: Irlandia & Bałkany 04.08.03, 21:19 A moze byc fikcja? Jesli tak, to polecam proze Milorada Pavicia (Serb), przepojona balkanskimi klimatami, niesamowita, pelno odniesien do prawoslawia i historii. Nie wiem co prawda, czy cos bylo wydane w Polsce. A z nowszej historii tamtych okolic: Svetlana Broz, "Dobrzy ludzie w czasach zla", wyd. Czarne. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Z fikcji.. 05.08.03, 00:50 .. to oczywiście Ivo Andrić "Most na Drinie". Książka.. ech co będę pisał. Jak ktoś czytał, to wie. Jak ktoś nie czytał, to niech przeczyta! KrisK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniamania Re: Z fikcji.. IP: *.lodz.mm.pl 05.08.03, 11:43 a oprócz Andricia jeszcze Bulatović i koniecznie "Derwisz i śmierć" Selimovicia Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Irlandia & Bałkany 05.08.03, 08:53 Dot. Irlandii to np. "Popiol i zar" Frank Mc Court Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margota Re: Irlandia & Bałkany, bardziej literacko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.03, 09:32 Bałkany - polecam reportaże Wojciecha Tochmana "Jakbyś kamień jadała" oraz Dawida Warszawskiego "Obrona poczty sarajewskiej", a także książkę Dubravki Ugresic "Kultura kłamstwa" - to są eseje poświęcone sytuacji polityczno- społecznej - moim zdaniem absolutna rewelacja. Kiedyś wyszedł cały numer Literatury na Świecie poświęcony Bałkanom, ale niestety nie pamiętam kiedy. Poza tym znakomite książki autorów bałkańskich wydaje Pogranicze w serii Merdian. Jeśli chodzi o Irlandię - koloryt i problemy społeczne ukazane są w trzech znanych mi książkach N. Bouvier "Dziennik z wyspy Aran", M. Synge "Wyspy Aran" oraz H. Boll "Dziennik irlandzki". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: Irlandia & Bałkany, bardziej literacko IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 05.08.03, 11:48 Jeśli chodzi o reportaże Tochmana to radzę uważać. To jest bardzo dobra literatura faktu, ale wbija się w głowę jak sztylet. Ja po przeczytaniu "Jakbyś kamień jadła" przez parę dni nie mogłam się pozbierać. Dodatkowo jeśli chodzi o Bałkany to nie sposób zapomnieć o reporterze Rzeczpospolitej p.Ryszardzie Bilskim. Jego książki: 'Kocioł bałkański" 'NIe strzelajcie do nocnego ptaka.Bałkany 1991-98" 'Łuny nad Tetovem" to kopalnie wiedzy o sytuacji na półwyspie. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
xiontz Re: Irlandia & Bałkany 06.08.03, 17:46 O Bałkanach to sobie zobacz w encyklopedii, czytanie książek na niewiele się zda. Jeśli jednak chcesz się czegoś dowiedzieć nie czytaj nic o ostatnich wojnach, czyli większość tego, co ci proponują inni. Ja osobiście polecam ci coś z M. Bulatovicia. pzdr. x. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tuhanka Re: Irlandia & Bałkany IP: *.wprost.pl / 192.168.0.* 13.08.03, 18:30 Zajrzyj do bibliografii mojej pracy magisterskiej na stronie www.geocities.com/alicjabaranowskapl Sama praca jest o Jugosławii, w bibliografii jest parę ciekawych książek - większość niestety anglojęzycznych - nie wiem, jak stoisz z tym językiem... Ciekawe są niewątpliwie reportaże Ryszarda Bilskiego ("Nie strzelajcie do nocnego ptaka", "Kocioł bałkański", "Wielki Post w Osiemnastym Batalionie", ostatnio się ukazały "Łuny nad Tetovem" - tego niestety nie czytałam). Odpowiedz Link Zgłoś
tiresias Re: Irlandia & Bałkany 14.08.03, 13:40 Gość portalu: Tuhanka napisał(a): - nie wiem, jak stoisz z tym językiem... no ja też nie wiem popraw na swojej stronie "Welcome on my...." na "Welcome to my..." i już będzie fajniej pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
tuhanka Re: Irlandia & Bałkany 14.08.03, 14:07 Dzięki za uwagę, poprawię na pewno. Z gramatyką zawsze musi mi się jakiś kwiatek trafić... Choć z czytaniem książek anglojęzycznych szczęśliwie nie mam problemów :) Odpowiedz Link Zgłoś
agola Re: Irlandia & Bałkany 14.08.03, 15:10 Dubravki Ugresić ksiażki wszystkie, zwłąszcza "Amerykański fikcjonarz" (Ameryka widziana oczami pisarki - emigrantki, celne i niesamiowite porównania z kulturą europejską w ogólności, a bałkańską w szczególności). "Kultura klamstwa" oczywiście to też lektura obowiązkowa. Literatura irlandzka-"Ulica marzycieli" Odpowiedz Link Zgłoś