kerry_weaver 10.12.07, 23:28 Jestem świeżo po lekturze wszystkich trzech powieści Majgull Axelsson, z córką czytam Astrid Lindgren i mam ochotę na więcej "szwedzkich klimatów" :) Co polecacie ze współczesnej literatury szwedzkiej dla dorosłych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chiara76 Re: co polecacie z literatury szwedzkiej? 10.12.07, 23:36 jakiś czas temu czytałam "Rebeliantkę o zmarzniętych stopach", Johanny Nilsson i podobała mi się. Całkiem niedawno temu "Cenę wody w Finistere", Bodil Malmsten, która to książka bardzo mi się podobała (chociaż rzecz dotyczy Francji, nie Szwecji). Jeśli lubisz kryminały, to Mankell zdecydowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: co polecacie z literatury szwedzkiej? 10.12.07, 23:46 Przeglądałam niedawno tę powieść terytoria.com.pl/ksiegarnia,tytuly,331.html Nie mogę polecić, bo nie znam, ale wygląda z kartkowania naprawde obiecująco. Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: co polecacie z literatury szwedzkiej? 11.12.07, 00:13 dzięki za ten namiar - tam jest cała seria "terytoria Skandynawii" i kilka książek wygląda ciekawie! Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Anne Swärd i Sara Stridsberg 11.12.07, 09:23 Polecam dwie niewielkie powieści, które poruszyły mnie bardzo, podobnie jak książki Maj-Gull Axelsson, chociaż nie do końca w ten sam sposób... merlin.pl/frontend/browse/product/1,504989.html i merlin.pl/frontend/browse/product/1,445541.html Bardzo dużo tłumionych emocji, bardzo dużo wody i specyficznego światła, język ocierający się o poezję.... jednym słowem wspaniałe skandynawskie klimaty! Odpowiedz Link Zgłoś
vertigo5 Re: co polecacie z literatury szwedzkiej? 11.12.07, 09:34 Prozę Pera Lagerkvista polecam Odpowiedz Link Zgłoś
x_lub_y Re: co polecacie z literatury szwedzkiej? 11.12.07, 10:12 Zdecydowanie "Zło" Jan Guillou. Znakomita, powalająca powieść. Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flintstone Re: co polecacie z literatury szwedzkiej? 11.12.07, 14:39 Marianne Fredriksson. Niestety nie wiem jak duzo ja tlumaczono na polski, ale widzialam kiedys w Polsce "Anna, Hanna i Johanna". A z kryminalow-thrillerow - Liza Marklund. Odpowiedz Link Zgłoś
agawa79 Re: co polecacie z literatury szwedzkiej? 11.12.07, 15:38 A na przykład Enquist: merlin.pl/frontend/browse/product/1,412425.html Albo Askildsen: merlin.pl/frontend/browse/product/1,201647.html (no dobra, ten jest Norwegiem, a nie Szwedem, ale to też skandynawskie klimaty;)). No, i oczywiście Lagerkvist. :) Odpowiedz Link Zgłoś
mharrison Re: co polecacie z literatury szwedzkiej? 11.12.07, 20:29 a dla rozrywki z dreszczykiem - Henning Mankell Odpowiedz Link Zgłoś
daggy4 Re: co polecacie z literatury szwedzkiej? 12.12.07, 12:06 ja polecam stary numer literatury na swiecie, jeszcze w malym wydaniu, ktory przedstawia literature skandynawska. niestety nie mam pod reka tego numeru, zeby moc sluzyc dokladniejsza rada :))) Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Re: co polecacie z literatury szwedzkiej? 12.12.07, 12:21 daggy4 napisała: > niestety nie mam > pod reka tego numeru, zeby moc sluzyc dokladniejsza rada :))) ponieważ mam pod ręką, służę dokładną radą :) nr 8 (265), W-wa 1993 (lit. szwedzka) i późniejszy numer 7-8 (324-325), W-wa 1998 (lit. skandynawska) Odpowiedz Link Zgłoś
daggy4 Re: co polecacie z literatury szwedzkiej? 12.12.07, 12:29 dzieki :)))) jestes aniolem :-* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rea Henning Mankell IP: *.aster.pl 13.12.07, 14:24 cykl powiesci kryminalnych z komisarzem Kurtem Wallanderem z komendy w Ystad w roli głównej. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Henning Mankell 28.12.07, 15:03 Ja też polecam Henninga Mankella. Ciekawe, kiedy na polski zostanie przełożona książka z nowym bohaterem - detektywem Stefanem Lindmannem. Na razie można kupić angielskie tłumaczenie ("Retun of the dancing master"). Bardzo dobra! Odpowiedz Link Zgłoś
przemsw Szwedzka 29.12.07, 10:24 Wiem, że Szwedzi mnie zabiją ale ja bym przede wszystkim nie rozdzielał i szukał ogólnie skandynawskiej. Wtrącę tylko, że też zaczynałem od szwedzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
marajka Re: co polecacie z literatury szwedzkiej? 13.12.07, 14:31 Karin Alvtegen "Zdrada". Jedna z moich ulubionych książek, czyta się jegnym tchem. Polecam też "Zło" Jana Gouillou. Odpowiedz Link Zgłoś
judytta Re: co polecacie z literatury szwedzkiej? 14.12.07, 08:31 Polecam Henninga Mankella : www.wab.com.pl/index.php?id=9&aid=146 Nsstępnie Hanne Ørstavik : terytoria.com.pl/ksiegarnia,tytuly,368.html A także Lizę Marklund: www.szwedzka.pl/zagranica.html judytta.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: co polecacie z literatury szwedzkiej? 21.12.07, 20:08 jak wspomniała Vertigo: Par Lagerkvist (tetralogia "Sybilla.Pielgrzym"; zbiór "Zło", czyli "KAt, "Karzeł", "Maraimne"; "Barabasz") też Sven Delblanc (Speranza, Gunnar Emanuel, Niebo nad Jeruzalem) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cien_wiatru Re: co polecacie z literatury szwedzkiej? 23.12.07, 16:23 Ja polecam przede wszystkim Lagerkvista i jego " Karla". Dawno temu czytalam jeszcze Selme Lagerlöf i mi sie podobala. Ciekawym pisarzem wydaje mi sie Vilhelm Moberg. Zaczelam czytac jego "rodzine Raskow " ( troche przypomina Chlopow Reymonta ), ale jezyk, jakim zostala przetlumaczona, jest nie do czytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Josteine Dojrzewanie błazna IP: *.mnc.pl 25.12.07, 18:55 Jonasa Gardella. Autor jest wyemancypowanym szwedzkim gejem, więc myślałam, że to literatura gejowska. Nie, ale nie rozczarowałam się - to mocna, zwiezle napisana, oszczędna i miejscami powalająca siłą opowieść o dojrzewaniu i dziecięcym okrucieństwie. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś