daggy4 12.12.07, 13:58 przeczytalm wszystkie obowiazkowe + czesto te z listy uzupelniajacej, z dwoma wyjatkami: -mity grekow i rzymian -nad niemnem Orzeszkowej za mity mi wstyd i obiecuje przeczytac, do Orzeszkowej nie mam serca. a Wy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skrybcia Re: W S Z Y S T K I E 13.12.07, 08:19 Też tak uważam. Lektury stanowią minimum, które trzeba znać! :) Odpowiedz Link Zgłoś
daggy4 Re: W S Z Y S T K I E 13.12.07, 08:36 pewnie, ze tak, a ktos byl przeciwnego zdania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nula8 Re: lektury szkolne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.07, 12:27 A ja uważam, że Lord Jim był absolutną stratą czasu i nie zgadzam się z twierdzeniem, że lektury szkolne trzeba przeczytać i że są absolutnym minimum. Po co mam czytać Lorda Jima, skoro wiem, że nie lubię twórczości Josepha Conrada? Co komu da zmuszanie się do czytania książek, które go nudzą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytatam Re: lektury szkolne IP: 83.142.187.* 13.12.07, 13:06 Widocznie ty wiedzialas/es, ze nie lubisz tworczosci Conrada (widocznie wczesniej sie z nim zetknelas/ales, ale przeciez dla kogos wlasnie Lord Jim mogl byc pierwsza ksiazka tego autora... jak inaczej - tzn nie czytajac jej - mialaby sie taka osoba przekonac, czy mu pewni pisarze pasuja? Lektury to czesc edukacji literackiej i owszem, mozna czesci z nich nie lubic, ale nie mozna stwierdzic PRZED ich przeczytaniem, ze sa do bani;) Odpowiedz Link Zgłoś
onion68 Re: lektury szkolne 13.12.07, 13:15 Pocieszasz mnie, bo to jedyna, której nie przeczytałam - poza pierwszymi kilkunastoma stronami i przyczyna mojej jedynej niedostatecznej z jęz. polskiego. Do czego do dzisiaj wstydziłam się przyznać ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: lektury szkolne 13.12.07, 17:45 Gość portalu: nula8 napisał(a): > A ja uważam, że Lord Jim był absolutną stratą czasu i nie zgadzam > się z twierdzeniem, że lektury szkolne trzeba przeczytać i że są > absolutnym minimum. *********************** no ciężki jest Conrad, ale chociaż 1 trzeba znać; wg mnie mógłby to być "Tajny agent". O niebo lepiej się czyta niż "Lorda Jima" i "Jądro ciemności". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: lektury szkolne IP: *.chello.pl 14.12.07, 10:22 Mity mnie zawsze nudziły, do dziś nie przeczytałam (tzn. wiem, o co w którym chodziło, bo to jednak podstawa kultury, ale nie czytałam). "Nad Niemnem" bardzo lubię. Nie przeczytałam: - cholernego "Pilota Pirxa" (nie trawię Lema, próbowałam x razy) - "Dziadów" (bunt przeciw romantyzmowi, przeczytałam na studiach i się zachwyciłam) - "Medalionów" i opowiadań Borowskiego (miałam przesyt literatury obozowej, łagrowej, wojennej i powiedziałam nauczycielce, że nie mam siły). Odpowiedz Link Zgłoś