Gość: Kasia IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 06.08.03, 18:19 ...tytuł wiersza, który wykonywali Adam Nowak i Wojciech Waglewski podczas koncertu "Warszawo ma" 1 sierpnia? Prawdopodobnie autorem był Tadeusz Gajcy. Z góry dziękuję:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leonardo1 Re: Czy ktoś zna... 08.08.03, 14:21 Gość portalu: Kasia napisał(a): > ...tytuł wiersza, który wykonywali Adam Nowak i Wojciech Waglewski podczas > koncertu "Warszawo ma" 1 sierpnia? Prawdopodobnie autorem był Tadeusz Gajcy. > Z góry dziękuję:-) Zapamiętałaś jakiś fragmencik tekstu? Oglądałem ten kocert, ale ze sklerotycznej głowy wyleciało mi, co oni śpiewali. Tyle tylko, że zdaje mi się, że to nie Gajcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gretchen Re: Czy ktoś zna... IP: *.matrixx / 192.168.0.* 08.08.03, 18:05 przepraszam, że się wpraszam, ale może wiecie co śpiewał Maleńczuk podczas tego koncertu? Odpowiedz Link Zgłoś
leonardo1 Re: Czy ktoś zna... 12.08.03, 11:15 Gość portalu: gretchen napisał(a): > przepraszam, że się wpraszam, ale może wiecie co śpiewał Maleńczuk podczas tego > > koncertu? Maleńczuk śpiewał ?Pierwszy sierpnia, dzień krwawy, powstał naród Warszawy?; o ile wiem jest to powstańcza piosenka nieustalonego autorstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Czy ktoś zna... IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.03, 13:55 Nie pamiętam dokładnie tekstu, ale to były słowa chłopaka idącego na akcję skierowane do ukochanej, oni śpiewali to jak kołysankę. Napisałam, że autorem był Gajcy, bo podczas tego wykonania pokazane było jego zdjęcie, ale nie jestem tego pewna, bo przejrzałam zbiór jego wierszy i nie znalazłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: Czy ktoś zna... IP: *.zicom.pl 09.08.03, 14:36 Czy chodzi o tekst z fragmentem: "Po cóż ci kochana wiedzieć, że do lasu idę spać?" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Czy ktoś zna... IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.03, 17:45 Raczej nie, bo to fragment "Dziś do ciebie przyjść nie mogę" i (o ile pamiętam) śpiewał to Sojka:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ninira Re: Czy ktoś zna... 09.08.03, 22:30 Kasiu, To był piękny koncert i załuje, że nie nagrałam go na magnetowid, bo nie miałam czasu śledzić go uważnie. Nie przypominam sobie wiersza, o który prosisz, ale piosenke w formie kołysanki spiewala też Justyna Steczkowska (kołysanka matki dla syna): "Spij syneczku, spij sokole, jutro wyruszysz na pole, na krwawy bój. A ja będę się modliła, żebym Ciebie nie straciła, oj luli, luli synku mój." Pewnie kołysanek (dla zmarłych) było na tym koncercie wiele. Przepraszam, że zawracam Ci głowę nie tym na co czekasz. Odpowiedz Link Zgłoś