corneliss 14.01.08, 15:45 szukam tekstu, mam ta ksiazeczke, ale bardzo zniszczona (rok wyd. 1962) i jak mi sie wydaje jest zle posklejana (nie pasuje mi kolejnosc) moze mnie ktos z was poratuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a_sjm Re: M. Konopnicka "Na jagody" 14.01.08, 16:24 Rzuć okiem tutaj: najagodykonopnicka.w.interia.pl/ Poza tym, tę książeczkę można kupić za około 7 zł w wielu miejscach (poszukaj w googlach). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
corneliss Re: M. Konopnicka "Na jagody" 14.01.08, 22:46 dzieki :) lece sklejac :))) nie chce miec nowej ksiazeczki (tu powinnam tupnac nozka) to ksiazka mojego dziecinstwa, starsza w dodatku ode mnie, teraz czytam ja dziecku i cos mi nie gra... (chyba rodzicielka zle ja poskladala) Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: M. Konopnicka "Na jagody" 17.01.08, 10:56 a na stronach nie ma numerow? Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
corneliss Re: M. Konopnicka "Na jagody" 18.01.08, 23:01 no wlasnie numerow nie ma - co wzbudzilo moja 'podejrzliwosc' to nie ta kolejnosc ilustracji (Zofia Fijalkowska) ktore w dziecinstwie bardzo dzialaly na moja wyobraznie, no i umialam poszczegolne zwrotki na pamiec. Teraz kiedy ksiazeczka juz jest posklejana, moge znowu zacytowac cos z pamieci a i czytam ja memu dziecku z drzeniem glosu i lezka mi sie w oku kreci... Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: M. Konopnicka "Na jagody" 19.01.08, 00:14 ja mam z 64-tego roku ale na boga nie bede przepisywac bo to za dlugo ale podam ci pierwsze i ostatnie zdanie zwrotki strona po stronie poczawszy od strona nr 1. - Tuz za Bugiem. 1.Tuz za Bugiem, z lewej strony.....Swit otwiera srebrnym kluczem 2. A zachodu luna zlota... jakie modre w strugach wody 3. obrazek -drzewo, kroliczki, lisek 4. Jak dab w szumach z wichrem gada ... dalej dzieci! idzmy w knieje! 5. obrazek - spiacy ludek w czapce muchomora 6.Zeby tylko, chowaj Boze...-raz dwa trzy, i marsz piechota! 7.A nad nimi leca osy... Jak nie zwiaze w lyka, w sznury 8. To nie poznasz wlasnej skory...patrzcie tylko, juz jest w lesie! 9 obrazek Janek, sarenka, kroliczek 10.Miedzy sosny idzie smialo... miedzy brzozy, miedzy sosny, 11. Wreszcie tam, gdzie sciete drzewo...trzcina przed nim sie kolysze 12.obrazek - dwie rude wiewiorki z koszyczkami 13. Jagodowy krol -pan z pana!...-wlos nie spadnie ci na glowie! 14.obrazek jagodowego Krola i Janka 15. To jest dobry starowina...a krol podparl boki oba: 16. obrazek- palac jagodowego krola 17. -Tu sie panstwo me zaczyna...Jagodowych siedmiu braci. 18. Krol nie wyrzekl ani slowa...Najpiekniejsze rwa jagody. 19. obrazek- jagodowe ludki z Jankiem na krzaczku jagodowym 20. I tak prawie w jednej chwili...jazda wierzchem przez burzany! 21. obrazek- Janek z jagodowymi ludkami w lodeczce 22. Cztery konie z stajni wioda...(Powoj sie nad nimi placze). 23 obrazek -Janek i jagodowy ludzik jada na myszkach 24. Kazda biala sukieneczke...Co wybieral drozdom dzieci, 25. obrazek- Borowczyna i panny Borowczanki 26. Jakie dudek stroi psoty...Piekny dyg - i frrr... w borowki 27. obrazek- panny Borowczanki z koszem borowek 28. nie minela jeszcze chwila....Jagodowi krolewicze 29. Poszli z piasku krecic bicze...Jedza, az sie uszy trzesa 30. obrazek- pani Borowczyna niesie borowki 31. Imci pani Borowczyna...Juz liliowe dzwonia dzwonki 32. Zza gor kedys i zza morza...Ognia z pakul! Pif, paf z bicza! 33. obrazek- Janek i ludziki jada wozem z myszkami 34. Przecknal Janek na trzask bicza...Hanie, co ma z roz buziaka, 35. Cztery konie, woz w drabiny...Pelne jagod przy nim stoja 36. Wrocil, cicho stanal w progu...Napisze wam innym razem! 37. obrazek - ladnie nakryty stol rzeczywiscie strony nie maja numerow! no coz, dawno do ksiazeczki nie zagladalam :) gdzieniegdzie moglam pomylic mala literke z duza itp. jesli potrzebujesz wiecej pomocy to smialo. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: M. Konopnicka "Na jagody" 19.01.08, 00:17 dopiero teraz zauwazylam link z wierszem, eh :) no nic przyjemnego sklejania :) Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_agta Re: M. Konopnicka "Na jagody" 29.01.08, 08:21 Jak miło przypomnieć sobie jeden z ulubionych tekstów dzieciństwa :D Dziękuję za linka :) Odpowiedz Link Zgłoś