Gość: ebeta IP: 195.205.42.* 31.07.08, 12:14 Szukam tytułów na ww. temat. Mam bardzo duzy sentyment do tamtych czasów, chciałabym poczytac cos w stylu serialu "Dom", ale i wczesna Musierowicz jest ok... PO prostu - życie codzienne w PRL... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beatanu Re: Życie codzienne w czasach PRL 31.07.08, 12:47 Przeczytaj "Dziewczyny z Portofino" Grażyny Plebanek. Oprócz udanych portretów psychologicznych dorastających w PRL-u dziewcząt, znajdziesz mnóstwo szczegółów życia codziennego, głównie z lat siedemdziesiątych, chociaż nie tylko. Swietna książka! Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: Życie codzienne w czasach PRL 31.07.08, 12:49 "Kochankowie nad przepaścią" Warneńskiej. Czasy tuż sprzed wybuchu stanu wojennego + reiminiscencje z przeszłości, która ma wpływ na losy pary głównych bohaterów. Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: Życie codzienne w czasach PRL 31.07.08, 13:16 fototapeta witkowskiego choc nie jest to jego najlepsza ksiazka, libera madame - tez zdaje sie te czasy jak dobrze pamietam Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: Życie codzienne w czasach PRL 31.07.08, 13:56 A z rzeczy weselszych i nieco w krzywym zwierciadle - "Zielone jabłuszko" Izabeli Sowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ebeta Re: Życie codzienne w czasach PRL IP: 195.205.42.* 31.07.08, 15:32 "zielone jabłuszko" i "Dziewczyny z Portofino" juz czytałam - pierwsze, niestety, takie sobie, a drugiemu równiez sporo brakuje... Ale dziekuję za podpowiedzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozerny Re: Życie codzienne w czasach PRL IP: *.pools.arcor-ip.net 31.07.08, 16:45 Chodzi o rzeczywistowsc i najprawdziwsza prawde, czy zaklamana nostalgie? Tak czy tak Brrrrrrrr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawanalawe Re: Życie codzienne w czasach PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 19:10 Proponuję www.empik.com/333-popkultowe-rzeczy-prl-ksiazka,prod310235,p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Życie codzienne w czasach PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 21:14 wszystkie ksiazki napisane i wydane w czasach PRL Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: Życie codzienne w czasach PRL 01.08.08, 09:39 > wszystkie ksiazki napisane i wydane w czasach PRL Chyba niekoniecznie. Bo przecież nie o wszystkim wolno było pisać. Podobno Osieckiej ocenzurowano "Okularników": niniwa2.cba.pl/prl_karaszkiewicz_slodkie_lata.htm W ogóle jakoś słabo kojarzę tytuły pisane właśnie w PRL, przedstawiające jakoś dokładniej realia - kolejki, puste haki w mięsnym, kartki żywnościowe, meble "tylko dla młodych małżeństw". Kompletnie nic mi nie przychodzi do głowy,może poza Musierowicz, która zawsze osadzała bohaterów w "czasie rzeczywistym". Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 zszukałam się, jak dzika:) 01.08.08, 10:14 autumna napisała: > > wszystkie ksiazki napisane i wydane w czasach PRL > > Chyba niekoniecznie. Bo przecież nie o wszystkim wolno było pisać. Podobno Osie > ckiej ocenzurowano "Okularników": > niniwa2.cba.pl/prl_karaszkiewicz_slodkie_lata.htm > W ogóle jakoś słabo kojarzę tytuły pisane właśnie w PRL, przedstawiające jakoś > dokładniej realia - kolejki, puste haki w mięsnym, kartki żywnościowe, meble "t > ylko dla młodych małżeństw". Kompletnie nic mi nie przychodzi do głowy,może poz > a Musierowicz, która zawsze osadzała bohaterów w "czasie rzeczywistym". > ale przypomniałam sobie, dotarłam po imionach w biblionetce, bo jako tytuł zbioru ubrdało mi się coś zupełnie innego. A był to taki zbiór opowiadań dla młodzieży "Spotkanie nie wiadomo z kim i inne opowiadania", Ewy Nowackiej. Jak najbardziej opis rzeczywistości, chyba już końca PRL z tego, co pamiętam, ale nawet tytuł opowiadania "Trochę szczęścia na kartki" pokazuje, że nie owijano w bawełnę. Pamiętam , że w którymś opowiadaniu chłopak z dziewczyną podróżowali po dzielnicach w poszukiwaniu najbardziej niemożliwych wtedy do uzyskania produktów. Generalnie prawie w każdym z nich widać było, jak niefajnie wtedy już było, kartki, wystawanie w kolejkach po byle co niemal, a w tle zwykłe życie, problemy, miłości młodych, radości. Bardzo lubiłam tę książkę. Odpowiedz Link Zgłoś
iwka_j Re: Życie codzienne w czasach PRL 01.08.08, 08:59 "Milczace miedzy nami"-Jozef Hen Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: Życie codzienne w czasach PRL 01.08.08, 11:06 Marek Nowakowski "Opowiadania" Odpowiedz Link Zgłoś
pijawka_lekarska Re: Życie codzienne w czasach PRL 06.08.08, 12:57 Daleko od szosy - H. Czarnecki Zły - L. Tyrmand Panienka z PRL-u – J. Wachowicz-Makowska Niebieski autobus – B. Kosmowska Słoneczniki, Paladyni - H. Snopkiewicz książki Siesickiej, Borskiego, Boglar, Minkowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobietatrolla Re: Życie codzienne w czasach PRL IP: *.pools.arcor-ip.net 08.08.08, 16:41 Horor zycia w owczesnych pgr i na ziemiach odzyskanych - Nepomucka Mydlo z labedziem. Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_szczotka Re: Życie codzienne w czasach PRL 08.08.08, 23:11 Jeśli chodzi o PRL to Ci nie pomogę, ale jest genialna książka Włodzimierza Wojnowicza pt. „Życie i niezwykłe przygody żołnierza Iwana Czołkina”, która w często przezabawny sposób opisuje życie w Związku Radzieckim. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Życie codzienne w czasach PRL 09.08.08, 02:43 Co slychac za tymi drzwiami Ostrowskiej www.lsw.pl/?p=productsMore&iProduct=207 Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIki Re: Życie codzienne w czasach PRL IP: *.acn.waw.pl 09.08.08, 09:41 książki fleszarowej-muskat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lila_Róża Re: Życie codzienne w czasach PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.08, 15:01 Tadeusz Konwicki - "Kompleks polski". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Życie codzienne w czasach PRL IP: *.4web.pl 09.08.08, 16:10 Fajna rzecz wyszła ostatnio i czyta sie doskonale, bo napisanajest z ogromnym humorem i antropologiczną pasją . Nie dotyczy tylko PRL-u, ale i lat wczesniejszych oraz pózniejszych , nuiemneij jednak warto. Ja juz czekam aż przyjdzie z allegro:) merlin.pl/Obyczaje-polskie-Wiek-XX-w-krotkich-haslach/browse/product/1,612024.html Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Życie codzienne w czasach PRL 09.08.08, 20:45 Najlepszy jest Pan Samochodzik Nienackiego, i zresztą nie tylko - inne ksiażki tego autora jak np. Laseczka i tajemnica, Wielki Las, Uroczysko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kimura Re: Życie codzienne w czasach PRL IP: *.it-net.pl 10.08.08, 19:31 A "Bambino"? biblionetka.pl/ks.asp?id=101107 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: memory Re: Życie codzienne w czasach PRL IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.08, 21:15 "Seans" Horwatha. "Sopot show" - autor Olbromski, kulisy polskiego show-biznesu z końca lat 70-tych. Kryminały policyjne wydawane w masowych broszurowych edycjach, pamiętam tytuł "Kto i dlaczego". Nowakowskiego powieści o marginesie i "Raport o stanie wojennym". Oficjalnie wydawanej literatury "wagonowej" było sporo. Czytałem jeszcze książkę "Siedem domów Kuny" (Helena Sekuła). "Co jest za tym murem" - o środowisku przestępczym. Pamiętajmy, że w tamtych czasach podejrzane były obce waluty, "prywaciarze", wszystko, co pachniało Zachodem. Czytałem niedawno o filmie "Mewy" z ok. 1985 roku (streszczenie na filmpolski) - obraz hotelowej prostytucji nadmorskiej z tamtych czasów. Nowa książka Kowalewskiego "Excentrycy" o latach 60-tych w Ciechocinku. "Życie towarzyskie i uczuciowe" Tyrmanda (świetne; poza cenzurą; o dziennikarskim środowisku Warszawy; ale o kolejkach tam ani słowa, bo jednak autor chciał wydać tę powieść w kraju). Najlepsza książka o kolejkach to "Kolejka" Sorokina, rosyjska, osobliwa powieść składająca się z samych dialogów osób stojących w ogonku. Trzeba jednak zauważyć, że w ówczesnej prasie temat kolejek i kartek był omawiany obszernie; wszystko tłumaczono kryzysem. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Życie codzienne w czasach PRL 11.08.08, 02:46 pierwsze ksiazki Chmielewskiej tez sa osadzone w komunie. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Życie codzienne w czasach PRL IP: *.4web.pl 22.08.08, 15:42 Oj, coś sie boję o to "Bambino" Iwasiów . Coś jest takiego w tych jej ksiazkach, z ejakby wszystkiego naraz było za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
dorrit Re: Życie codzienne w czasach PRL 22.08.08, 09:51 Hanna Kowalewska (ta od Zawrocia) "Julita i huśtawki". Książka b. dobra. www.empik.com/julita-i-hustawki-ksiazka,51073,p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: memory Re: Życie codzienne w czasach PRL IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.08, 09:24 Przypomniało mi się jeszcze kilka tytułów: "Dryf" Sobczaka - marihuana Stasiuka "Mury Hebronu" - więzienie, i retrospekcje w "Białym kruku". "Niskie Łąki" Siemiona o Wrocławiu. Jest też znana książka o homoseksualistach, wstzymana wtedy. Obejrzyjcie film "Wielka majówka". Odpowiedz Link Zgłoś