Gość: Ludek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.08, 17:22 Poszukuję tytułów książek związanych z tematem... "ruch kontestacji młodzieżowej na przełomie lat 60. i 70. na przykładzie Francji i USA... Proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Nobullshit Re: Ruch kontestacji... IP: *.spray.net.pl 09.09.08, 18:45 Ukradli gugla i katalogi bibliotek? :) Kazimierz Jankowski "Hipisi w poszukiwaniu ziemi obiecanej", Książka i Wiedza 1972 Charles A. Reich, "Zieleni się Ameryka", Książka i Wiedza, 1976 Jerzy S. Sito, "LSD", PIW, 1980 Janusz Janicki, "Niepokoje młodzieży Zachodu", Iskry 1972 Janusz Janicki, "Oblicza studenckiego buntu", Wiedza Powszechna, 1970 L. Kołodziejczyk, "Paryskie noce barykad", 1969 Władysław Adamski, "Młode pokolenie Ameryki". PWN 1977 Władysław Adamski, "Młodzież w społeczeństwie", Książka i Wiedza, 1980 Trochę też: K.T. Toeplitz, "Akyrema:, WAiF, 1973 K.T. Toeplitz, "Kultura w stylu blue jeans" Więcej tu Ameryki niż Francji. No i niestety, nie do wszystkiego mam pełne adresy bibliograficzne. Zwróć też uwagę na daty wydania - wszystkie te książki będą miały specyficzny wydźwięk. Ale kilka z nich to "klasyka gatunku". Sporo było też tego w prasie, w "Razem", "Na przełaj", "Jazzie". Mogę podać autorów, tytuły artykułów i roczniki, ale pod warunkiem, że dasz słowo, że naprawdę do nich dotrzesz, :) bo na darmo nie chce mi się klepać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludek Re: Ruch kontestacji... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.08, 20:12 Dziękuję Panu :) Nie ukradli... ale poszukuję tytułów z różnych źródeł, bo to na pracę licencjacką. Mogę dać słowo, że dotrę... współpracuję z pewnym Panem z biblioteki, który zajmuje się sporządzaniem bibliografii, więc każda nowość się przyda. Jeszcze raz uprzejmie dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
gdytyjeszczenamucheptapta Re: Ruch kontestacji... 09.09.08, 21:20 Bartosz Kurowski, Zdeptane kwiaty Stanisław Tokarski, Orient i kontrkultury Timothy Leary, Polityka ekstazy Daniel Wyszogrodzki, Satysfakcja (o Stonesach) J. Hopkins, D. Sugerman, Nikt nie wyjdzie stąd żywy (o Morrisonie) A. Jawłowska, Drogi kontrkultury Clinton Heylin - Dylan, Droga bez końca N. Redding, C. Appleby - Czy jesteś doświadczony (o Jimim H.) + "Na Głos", nr 9 - 10, 1993 see also: Julian Beck, Ken Kesey, flower-power, John Lennon, Jerry Rubin, Country Joe & Fish, Woodstock, Janis Joplin itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
karolla44 Re: Ruch kontestacji... 10.09.08, 19:12 Ja pisałam magisterska m.in. na ten temat:) jeszcze: Jawłowska A. 1975, Drogi kontrkultury, Wyd. PIW, Warszawa; Jawłowska A. 1999, Nowa duchowość od Kontrkultury do New Age /w/ Kultura i religia w globalizującym się świecie, red. nauk. M. Kempny, G. Woroniecka, Wyd. Nomos, Kraków; Burszta W.J., Czubaj M., Rychlewski M. (red.) 2005, Kontrkultura. Co nam z tamtych lat?, Wyd. SWPS Academica, Warszawa; W razie czego dysponuję bibliografią dotyczącą New Age'u":) Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: Ruch kontestacji... 10.09.08, 22:41 O Jawłowskiej faktycznie zapomniałam. Też pisałam pracę na ten temat, w liceum, w roku... 1988? Dlatego te moje lektury takie stare :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludek Re: Ruch kontestacji... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.08, 07:24 Dziękuję :) Nie spodziewałem się aż tak wielkiej pomocy... :) Można powiedzieć... poddawałem to w wątpliwość, że ktoś życzliwy się znajdzie...;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludek Re: Ruch kontestacji... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.08, 19:11 jeszcze jakieś ciekawe propozycje...? Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Ruch kontestacji... 14.09.08, 21:55 Daniel Cohn-Bendit (czolowy uczestnik tegoz ruchu we Francji, prawda? Moze sie myle) "Obsolete Communism: The Left-Wing Alternative" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludek Re: Ruch kontestacji... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.08, 09:36 Prawda... i jeden z autorów "Maj'68: Rewolta" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marcinowyyy Re: Ruch kontestacji... 16.09.08, 09:57 a może macie jakieś linki do artykułów o tym? --- polecam księgarnię expans.pl Odpowiedz Link Zgłoś