Dodaj do ulubionych

a lubicie ksiazki l.m. montgomery?

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.03, 16:01
ja je bardzo lubilam,najbardziej PAT ZE SREBRNEGO GAJU I PANI NA SREBRNYM
GAJU.
Obserwuj wątek
    • Gość: N.C. Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? IP: *.satkabel.com.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 12.10.03, 18:43
      lubimy, lubimy :-))))
      • Gość: myszney Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? IP: 217.153.131.* 12.10.03, 19:27
        kochamy ;)) zwłaszcza serię o Ani i Emilce.
        • wedrowiec2 Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? 12.10.03, 19:58
          Wszystkie Anie i Błękitny Zamek
          • Gość: myszney Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? IP: 217.153.131.* 12.10.03, 20:17
            Właśnie, zapomniałam o "Błękitnym zamku". Chociaż po tej książce do dzisiaj
            boję się przechodzić przez tory pociągu. Ciągle pamiętam scenę, gdy bohaterce
            noga utknęła pomiędzy torami ;)
    • Gość: ryża małpa Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? IP: *.lublin.mm.pl 12.10.03, 22:01
      O Emilce lubie najbardziej, potem o Katarynce , a potem o Jane z Latern Hill,
      bo to tKIE SMUTNE, AŻ SIĘ ROI OD SIEROTEK :)
      • Gość: d0minika Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? IP: *.artcom.pl 12.10.03, 22:10
        Najlepsza jest Ania;)
      • maniaczytania Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? 13.10.03, 10:36
        a kto to jest Katarynka?
        • Gość: nowa Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 14.10.03, 21:15
          "katarynkę" napisał Prus
      • pra_klamka Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? 23.10.03, 14:46
        Gość portalu: ryża małpa napisał(a):

> O Emilce lubie najbardziej, potem o Katarynce , a potem o Jane z Latern Hill,
        > bo to tKIE SMUTNE, AŻ SIĘ ROI OD SIEROTEK :)
        Chyba Historynka? :-)
        Masz rację - grunt, to żeby roiło się od sierotek...
        Wczoraj przeczytałam po raz kolejny "Anię ze Złotego Brzegu".
        Ale chyba najbardziej lubię "Błękitny zamek"...
        • Gość: ryża małpa Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? IP: *.lublin.mm.pl 25.10.03, 16:49
          Oczywiście Hostorynkę.....
    • karmilla Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? 13.10.03, 11:20
      lubię, chociaż zasadniczo nie jest to typ literatury w
      jakiej gustuję
    • ewacialowicz Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? 14.10.03, 20:02
      Ja najbardziej lubię Anię z zielonego wzgórza
    • maniaczytania Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? 23.10.03, 14:53
      a czy czytalyscie jej zbiorki opowiadan? ja mam chyba dwa, "Panna mloda czeka"
      a drugiego nie pamietam w tej chwili. no i czy czytalyscie jej biografie? (qrka
      tez nie pamietam tytulu)
      • glonik Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? 23.10.03, 16:58
        KOCHAMY!!!!!! A już "Błękityny Zamek", to cudo nieziemskie ;). Inne zbiory
        opowiadań: "W pajęczynie życia", "Takie jak Ania", "Zapach wiatru", "Ślady na
        piasku", Szczęśliwa pomyłka", "Spotkania po latch", "Okruchy światła", tyle
        pamiętam. Ach te cudowne szczęśliwe zakończenia, żebyż to tak w życiu było....
        Pozdrawiam kochających i "znająchch Józefa". :)
        • glonik Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? 23.10.03, 17:08
          Użarło mi końcowkę :(. A zatem jeszcze raz. Jeszcze dwa zbiry opowiadań: "W
          stronę miłości", "Święta z Anią". Autobiografia to dwa tomy: "Krajobraz
          dzieciństwa" i "Uwięziona dusza".
          • maniaczytania Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? 23.10.03, 17:24
            Dzieki serdeczne :)
            • Gość: ola Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.10.03, 22:53
              Pamiętników są cztery części. A włąśnie wie ktoś gdzie można kupić, jeśli w
              ogoóle można pozostaęł dwei części???
              • elwinga dzienniki LMM 25.10.03, 13:32
                Zdaje się, że w Polsce wyszedł tylko tom I jej dzienników, notabene rozłożony
                na dwie części ("Krajobraz dzieciństwa" i "Uwięziona dusza"). Kiedy byłam w
                Stanach, to przeczytałam wszystkie pozostałe i, szczerze mówiąc, wprowadziły
                mnie w nastrój dosyć depresyjny. Chory psychicznie mąż, obowiązki pastorowej,
                problemy z dorastającymi synami itp. Niewiele tracisz nie czytając, no chyba,
                że jesteś absolutną fanką LMM. :)
                • Gość: baba Re: dzienniki LMM IP: *.acn.waw.pl 25.10.03, 14:01

Jakie to moze wydac sie dziwne, prawda ?
                  Zdawaloby sie, ze zycie LMM powinno przypominac zycie Ani, a tu takie
                  rozczarowanie. Swiat stworzony przez Autorke byl miejscem, gdzie mogla sie
                  schronic, zeby nie zwariowac.
                  Czy znacie inne, podobne przypadki tworczosci ?
    • dori7 Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? 25.10.03, 16:46
      Czytamy, czytamy... ale jeszcze nikt nie wspominal o "Dzbanie ciotki Becky".
      Moja ukochana lektura antydepresyjna :))
      • michaga Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? 26.10.03, 00:13
        Z Ani z Zielonego Wzgórza mogłabym startować w Wielkiej Grze
        • Gość: Avery Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.03, 13:34
          a na Polszycie jakis czas temu widzialam "Dalsze losy Ani" i tam jest zupelnie
          beznadziejna fabula-Ania wyjezdza do Europy podczas I wojny swiatowej,zeby
          szukac Gilberta,ktory zaginal,to jest idiotyzm,bo oni wtedy byli w Zlotym
          Brzegu i to ich dzieci tam walczyly.Zreszta pomimo nieprawdopodobnej fabuly
          film byl glupi.
          Mogliby sfilmowac "Rille",bardzo lubie ta ksiazke.
          • Gość: Liberty Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? IP: *.chello.pl 26.10.03, 13:35
            Błękitny zamek
    • Gość: sunny Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? IP: 213.17.133.* 10.12.03, 21:26
      Zaczęłam od "Ań...", ale chyba najbardziej jako bohatreka podobała mi się
      Emilka...Teraz są chyba jakieś nowe tłumaczenia powieści Motgomery? Trzeba
      uważać, bo nie cierpię czytać drugi raz w innej trochę wersji czegoś, co sto
      razy czytałam i pamiętam konkretne zdania, sformułowania, powiedzenia. Serię o
      Ani tłumaczyła chyba Rozalia Bersteinowa? A kto tłumaczył trzy części o Emilce,
      te wydane w latach 80.? Te wydawane teraz mają, zdaje się, nawet zmienione
      tutuły...
      • ryza_malpa1 Re: a lubicie ksiazki l.m. montgomery? 10.12.03, 21:41
        O, tytuły tak, maja amienione, i koty maja zmienione imiona i w
        ogóle...koszmar:P
        Chcialam jeszcze zwrócić uwage na jedno: wszystkie nowe wydania Ań i Emilek
        maja KOSZMARNE , kiczowate, jeżące włos na głowie swoim okropieństwem
        okładki!!! Aż się odechciewa czytać .

A "stare " emilki tłumaczyła Maria Rafałowicz- Radwanowa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka