moleslaw 15.10.08, 08:54 Dla zainteresowanych.Widziałam dzisiaj nową serię książek GW,tym razem dzieła S.Lema. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tiresias Re: Stanisław Lem 15.10.08, 09:09 problem w tym, że większość mam jeszcze z Wydawnictwa Literackiego z lat osiemdziesiątych - to co wychodzi to niby sa dzieła zebrane ale tak naprawdę to podobno są poważne luki, i sam już nie wiem co robić mam, droga redakcjo. Odpowiedz Link Zgłoś
opty2 Re: Stanisław Lem 15.10.08, 09:32 no własnie, każdy ma Lema juz z innych wydawnictw, więc chyba tylko uzupełnię to, czego nie mam, chociaż dzisiaj nie udało mi się oprzeć Dziennikom Gwiazdowym, bo były za 10 zł w twardej oprawie a moje stare juz się rozlatują, więc chyba jestem "rozgrzeszona"? Odpowiedz Link Zgłoś
tiresias Re: Stanisław Lem 15.10.08, 09:38 a jużci że kupię "Dzienniki", będzie już trzeci egzemplarz, ale martwi mnie, że np. podobno nie będzie "Pamiętnika znalezionego w wannie". więcej informacji na blogu Orlińskiego z gw tu: wo.blox.pl/html pozdrowienia dla lemieszy i lemianek Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Stanisław Lem 15.10.08, 10:30 "Pamiętnik znaleziony w wannie" to była - chyba dość nietypowo - pierwsza książka Lema, którą w życiu przeczytałam; miałam chyba z 10 lat. Wyciągnęłam ją ze zbioru rodziców, była w twardej okładce zafoliowanej we wściekły róż, nieco zdezelowana przez mojego młodszego braciszka. Pamiętam, że mi się bardzo podobała (zawartość i okładka), ale o czym była to już zupełnie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
czepialska Re: Stanisław Lem 15.10.08, 09:36 No właśnie - podobno zostały znalezione jego dwa rękopisy. I choć podobno sam Lem o jednym z nich nie najlepiej się wyrażał to pewnie będzie to lepsze niż ta nieszczęsna "Rasa drapieżców". Czekam z niecierpliwością, mając nadzieję, że będzie to podobne do "Obłoku Magellana" albo "Edenu". A ma ktoś z forumowiczów "Astronautów" - mam niejasne wrażenie, że było tylko jedno wydanie i chyba większość - w tym sam Lem - o nich zapomniała... Odpowiedz Link Zgłoś
tiresias Re: Stanisław Lem 15.10.08, 09:41 jeszcze tylko wkleję co będzie: 1. Dzienniki gwiazdowe 2. Kongres futurystyczny. Opowiadania Ijona Tichego 3. Solaris 4. Głos Pana 5. Opowieści o pilocie Pirxie 6. Doskonała próżnia 7. Bajki robotów 8. Śledztwo. Katar 9. Szpital Przemienienia 10. Eden 11. Powrót z gwiazd 12. Niezwyciężony 13. Pamiętnik znaleziony w wannie 14. Wysoki Zamek 15. Cyberiada 16. Sknocony kryminał i poprawię sam siebie - Pamiętnik w wannie jest:) a Astronautów chyba nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi_moo Re: Stanisław Lem IP: *.e-net.pl 13.12.08, 01:55 Ja Astronautów kiedyś zaczęłam, ale przebrnąć nie mogłam. Możliwe, że odeszła w zapomnienie, pamiętam jak mój tato mówił o tej książce, że sam Lem się jej wstydził (że niby wydana za prl-u i taka w stylu, ale młodociana byłam i nie pamiętam o co chodziło) Odpowiedz Link Zgłoś
ulyanoff Re: Stanisław Lem 19.02.09, 19:44 'Astronautow' to bylo conajmniej 8 wydan: - by Czytelnik in 1951 (1st ed.), - by Czytelnik in 1952 (2nd ed. in series Biblioteka Prasy), - by Czytelnik in 1953 (3rd ed.), - by Czytelnik in 1955 (4th ed.), - by Czytelnik in 1957 (5th ed.), - by Czytelnik in 1967 (6th ed.), - by Czytelnik in 1970 (7th ed.), - by Wydawnictwo Literackie in Kraków in 1972 (8th ed. in series Dzieła Wybrane, with Lem's introduction). lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Stanisław Lem 22.02.09, 12:07 A ja caly czas wielbie "Oblok Magellana". Lem tej ksiazki nie lubil, nawet zabronil jej wydawac, sa tam fragmenty socrealistyczne, jest ideologia naukowego optymizmu itp ale calosc wydaje mi sie wspolczesna wersja mitu o argonautach. Odpowiedz Link Zgłoś
willon Re: Stanisław Lem 24.02.09, 13:01 Ja jakoś mam uraz do Lema po szkole i bajkach robotów... chciałbym do niego wrócić, co polecacie na początek? Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Stanisław Lem 24.02.09, 18:27 Trudne pytanie bo nie wiem jaka literature lubisz. Jesli klasyczne sf to "Niezwyciężonego". Ktos ma inny pomysl? Odpowiedz Link Zgłoś
diego_8 Re: Stanisław Lem 24.02.09, 21:56 No właśnie - odrzuca dlatego, że przerabiane w szkole czy że groteska? "Niezwyciężony" to dobry pomysł - pod warunkiem że kogoś nie odrzuca od sf i od robotów ;) Ja zaczynałam chyba od "Opowieści o pilocie Pirxie", fajne są na początek, no i mojego ulubionego "Edenu". No i te wczesne, niby socrealistyczne, też są niczego sobie, ja tam bardzo lubiłam zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Stanisław Lem 26.02.09, 21:38 Dlatego ze to za trudna literatura dla dzieci, zabawa z forma czy konwencja literacka to rzecz dobra dla studentow. "Opowieści" sa ok, moze byc tez "Sledztwo" i "Katar" jesli ktos lubi zabawe z kryminalem, zabawne byloby rownoczesne przeczyanie "Obloku Magellana" i "Fiaska". :) Odpowiedz Link Zgłoś