Gość: yawokim@gazteta.pl IP: 193.0.73.* 28.10.03, 14:01 czytam w kółko 7 tom w tłumaczeniu rogozińskiego i czekam na nowe spolszczenie reszty......ludzie, to naprawde ksiażka-przyjaciel. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: alllis Re: PROUST w poszukiwaniu .... IP: 195.94.201.* 28.10.03, 16:13 Ale jak to? Czyli te sprzedawane u nas siedem tomów tłumaczył ktoś inny? Mozesz trochę rozwinąc swój post? Szczerze powiedziawszy z dużą przyjemnością przeczytałam 3 tomy i zabieram się do czwartego, ale może wezmę się za siódmy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ywkm Re: PROUST w poszukiwaniu .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.03, 18:32 jest chyba tak, ze 1-6 tlumaczyl boy 1-tulli /takie sobie, szybko przerwalem lekture/ 6-zurowski/tez jakos tak.../ Odpowiedz Link Zgłoś
mema Re: PROUST w poszukiwaniu .... 28.10.03, 20:51 ups.. to moze przeczytaj najpierw 4 tom.. mnie ta ksiażka przestała fascynować około połowy piątego tomu. Siódmy jest moim zdaniem najsłabszy. A czwrty to mój ulubiony. Co do tłumacen- nie pamiętam innych poza tym Boy'a- Żeleńskiego. Aa.. sprawdziłam- 6- tom- M. Żurowski Odpowiedz Link Zgłoś
yawokim Re: PROUST w poszukiwaniu .... 28.10.03, 20:57 nie chce czytac boya, czekam na nowa wersje...francuskiego nie znam, ale podobno jest swietne tlumaczenie angielskie to moze tak sproboje... czy ktos czytal moze 'jean seautil'? Odpowiedz Link Zgłoś
mema Re: PROUST w poszukiwaniu .... 29.10.03, 06:03 Jean Senteuil tez Prousta? Odradzam szczerze. Mnie baaardzo rozczarował. Mialam wrazenie, ze to szkoce do W poszukiwaniu.. Ale oczywiscie: De gustibus..etc Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: PROUST w poszukiwaniu .... 29.10.03, 10:07 Czy naprawdę kwestia tłumaczenia "W poszukiwaniu..." jest dla Was taka ważna? Dla porównania podam więc, że fragment początkowy powieści (Combray) w nowym tłumaczeniu Krystyny Rodowskiej ukazał się w Literaturze na świecie proustowskiej (1-2/ 1998) po tytułem "W poszukiwaniu utraconego czasu". Podaję też zainteresowanym link do arcyciekawej strony o "czasie" i jego aspektach. Są tam też zdaje się linki od angielskojęzycznych przekładów oraz, uwaga,uwaga! recenzje tychże przekładów. Poza tym masa ciekawostek i prawdziwa kopalnia informacji (jedna z moich ulubionych stron:)) tempsperdu.com/index.shtml pozdrawiam i miłego prouszczenia;)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: PROUST w poszukiwaniu .... IP: *.bmj.net.pl 30.10.03, 15:54 Miłosnikom Prousta polecam "Pamięć i styl" - wybór esejów Prousta wydanych niegdyś przez Znak. Znakomita lektura. Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: PROUST w poszukiwaniu .... 30.10.03, 20:16 A ja z lektur okołoproustowskich polecam zupełnie poważnie książkę "Jak Proust może zmienić Twoje zycie" Alaina de Bottona. Może nie jest to najlepsze wprowadzenie do Poszukiwania... (choć kto wie), ale ja uwielbiam tę książeczkę - jest przewrotnym wykładem na temat postaci i biografii narratora "W poszukiwaniu...", a zarazem uważną analizą 'podszewki' dzieła Prousta. Odpowiedz Link Zgłoś