inez21 Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? 23.11.08, 17:56 Niżej załozyłam taki sam wątek i czekam na odpowiedż ale niestety nikt mi nic nie odpowiedział.Czyżby nikt nie czytał??? to dziwne patrząc na to jaka popularność zdobył "Cień wiatru". A może wszyscy sa tak zaczytani,ze nie zagladaja na forum???:) Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? 24.11.08, 10:44 tez zalozylam i cisza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwka Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.08, 18:10 ja wlasnie czytam i rewelacja:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mielonka Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? IP: *.chello.pl 09.01.09, 22:03 Ja czytałam i jestem pod ogromnym wrażeniem:) Wcześniej przeczytałam Cień wiatru, który zachwycił mnie m. in. swoim klimatem i kupując grę anioła myślam, że pewnie nie dorówna wcześniejszej książce. Okazało się, że byłam w błędzie! Moim zdaniem Gra Anioła jest jeszcze lepsza. Nie tylko zachowany jest ten tajemniczy, niesamowity klimat ale także akcja jest jeszcze bardziej wciągająca:) Goroąco polecam Odpowiedz Link Zgłoś
1karolok Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? 23.11.08, 19:49 Ja jestem w trakcie czytania. Książka zapowiada się interesująco - wciągnęła mnie i czytam ją wszędzie gdzie się da :) Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? 24.11.08, 15:53 Ooo i to już brzmi zachęcająco:) Odpowiedz Link Zgłoś
cecyl Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? 24.11.08, 18:40 Quentin Tarantino w kostiumie onegdajszej literatury brukowej z metafizycznym dnem. Historia pisarza, który odnosi komercyjny sukces pisząc seryjne "brukowce", ale sprzedaje duszę, żeby napisać Księgę nad Księgami. Nie ma "współprzeżywających" emocji "Cienia", za to masę utajonej ironii i "puszczania oka". Ostatnie dwiescie stron - jazda bez trzymanki (o ile włączy sie poczucie humoru). Podejrzewam kilka poziomów lektury. Np. opis pisarskiej schizofrenii. Albo karykaturalna analiza sukcesu "Cienia wiatru". Przypuszczam, ze do Anioła bedą strzelac z grubej rury. A poza wszystkim czyta się znakomicie. I jest Cmentarz Zapomnianych Książek. Odpowiedz Link Zgłoś
la.bruja Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? 24.11.08, 19:56 Czytalam :) Większość w pociągu i chłonęło się pięknie. Opanowała mnie złość, gdy dojechałam do miejsca docelowego ;) W którymś momenencie jednak narracja wyhamowuje, tzn. akcja jest nadal wartka, ale mnożą się niestety nieprawdopodobne zdarzenia. Tak, jakby Zafon bał się, że zrobi się nudno. Nie zrobiło się, ale tak jak napisal ktoś w poprzednim wątku, książka zamieniła się w ;jazdę bez trzymanki'. Wiadomo..co kto lubi..:) Jak dla mnie, natłok zdarzeń był nieco męczący. Puenta: warto przeczytać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anuszszka Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? IP: 80.51.210.* 25.11.08, 09:03 Czytałam. Jestem pod duzym wrazeniem. Gdy tylko dowiedzialam sie ze jest juz na rynku, pobieglam do ksiegarni. Ksiazka wciaga, chociaz nie tak od razu jak "Cien...". Tak jak ktos wspomnial wczesniej, od ok 200 strony zaczyna sie ostro dziac i ciezko sie oderwac. Historia bardzo tajemniczna, troche zakrecona. Na pewno warto przeczytac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mielonka Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? IP: *.chello.pl 09.01.09, 22:06 Dokładnie! mnie tak wciągnęła, że nie zdałam makroekonomii:( Po prostu nie mogłam sie od niej oderwać, przez co nie zdązyłam się nauczyć... nie polecam zaczynanania jej w trakcie sesji;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jhdw Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 21:39 Książka niesamowita.Uwielbiam. Polecam każdemu, naprawdę warto :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała mi Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? IP: *.ghnet.pl 25.11.08, 15:06 Warto, ale...Gra anioła to dobra książka na długie, pochmurne wieczory, ale raczej do niej już nie wrócę. Zraziła mnie przede wszystkim przewidywalność zdarzeń i postaci. Zapewne większość z czytelników szybko domyśliła się kim jest pryncypał, jaką podjął grę z bohaterem. większość z zaprezentowanych pomysłów już dawno kiedyś wykorzystano - mam tu na myśli przede wszystkim dwa popularne filmy o podobnym stylu narracji, których tytułów nie wymienię, żeby nie psuć przyjemności, tym, którzy jeszcze nie czytali. Czasami irytowało mnie też tłumaczenie - może jestem za bardzo wymagającym odbiorcą, ale język polski ma naprawdę sporo synonimów, które mogą zastąpić często powtarzane w książce różne wyrażenia np.zdawać sobie sprawę. Ale może się czepiam:)? Cień wiatru był świetny. Gra anioła - w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? 25.11.08, 15:11 ja mam zamiar zaczac dzisiaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lila Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.08, 19:23 Gra Anioła mimo, że w podobnym stylu co Cień Wiatru jest zupełnie inną książką, jeszcze bardziej tajemniczą i właśnie nie przewidywalną (tak jak to było w Cieniu), a przede wszystkim jest świetne zakończenie, nie tak szczęśliwe, ale powalające. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 16:58 Rano przeczytałam i tak na gorąco. Po zakończeniu Cienia czułam się opuszczona, smutna. Teraz jakby inaczej. Druga połowa książki bardzo niepokojąca... Zakończenie nie spodobało mi się- trochę bezpłciowe w porównaniu do napięcia w jakim trzymała powieść. Niemniej jednak, bardzo dobrze mi się Zafona czyta. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moni Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? IP: *.aster.pl 30.11.08, 21:01 Ja właśnie przeczytałam. Nie jestem całkiem usatysfakcjonowana, "Cień wiatru" był dużo lepszy. Jednak polecam każdemu komu się podobała pierwsza książka. Ale jednak wyłuszczę swoje "ale...: ;]. "Cień wiatru był dla mnie całkowicie nieprzewidywalny, za to w "Grze anioła" nic mnie tak bardzo nie zaskoczyło, pewne wątki bardzo szybko da się przewidzieć, a za to inne są dla mnie zagadką nawet po skończeniu :|. Pewnie jestem za mało bystra, ale tak naprawdę gdyby mnie ktoś spytał to nie wiem co tam tak naprawdę się stało i o co konkretnie chodziło... Dużo się działo i nie potrafię połączyć tego w jedną spójną całość. Może powinnam przeczytać jeszcze raz. Jednak styl Zafona, Barcelona i te wszystkie zagadki i tajemnice zawsze mnie wciągną :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smok Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? IP: 62.52.27.* 01.12.08, 21:27 Ludki, ale wyjaśnijcie trochę tych zagadek... Tu jest trochę moich pytań: www.forumksiazki.pl/topics7/carlos-luis-zafon-gra- aniola-vt9407.htm - uwaga, jak nie czytaliście, to nie zaglądajcie, bo za dużo zdradzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bergamoth Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.08, 00:15 nie jeszcze ale ostatnio czytalem cien wiatru kipme.pl/dzielo/shadow-of-the-wind/57134.html po angielsku. super sie czyta... Odpowiedz Link Zgłoś
skrybcia Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? 02.12.08, 08:16 Nie warto: czytelnia.onet.pl/0,1517814,0,0,0,cien_drugiej_ksiazki,artykuly.html Odpowiedz Link Zgłoś
cecyl Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? 02.12.08, 12:54 No popatrz, a w ostatnim numerze "Literaturen" pani Sigrid Löffler (redaktor naczelna tego pisma i znamienita krytyczka literacka) poświęciła Zafonowi ogromny artykuł, choć wydawałoby się, iż nie jest to literatura, w której mogłaby gustować. Widocznie coś w jego książkach znalazła. www.literaturen.de/ Odpowiedz Link Zgłoś
laperla Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? 28.12.08, 16:17 cecylu, moze badz laskaw dodac, ze pani loeffler calkiem niedawno zdecydowala sie na opuszczenie redakcji czasopisma literaturen, uznala bowiem, ze w ostatnim okresie dolaczylo ono do kawalkady subiektywnie redagowanych prospektow, bedacych niczym innym jak tylko reklama bestsellerow. natomiast ocene owego czasopisma oraz jego ewentualna utrate profesjonalizmu czy tez obiektywizmu pozostawie innym. prosilabym jednak, abys nie stawial bekrytycznie na cokole jakichs krytykow, ktorzy notabene w polsce sa raczej niklym pojeciem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? IP: *.aster.pl 02.12.08, 20:15 Ja wlasnie wczoraj przeczytalam i prawda jest to, co napisano powyzej,ze wciaga dopiero ostatnie 200 stron. Poprzednie 500 to malo akcji, wydarzenia i dialogi, ktore wydaja sie czytelnikowi niepotrzebne i niezrozumiale. Mysle,ze rzeczywiscie ksiazka jest duzo slabsza niz Cien wiatru, duzo epizodow jest zagadkowych i nie wnosi wiele do fabuly. Generalnie cala intryga wydaje mi sie lekko bez sensu. Podsumowujac : zawód:(. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e-bookowo.pl Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? IP: 83.142.222.* 03.12.08, 12:11 Warto, warto. Realizm mistyczny w pełnym wydaniu. Czyta się znakomicie. Polecam, choć zakończenie co najmniej dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? 14.12.08, 18:21 Podobala mi sie calosciowo Bardzo dobrze sie czyta, podoba mi sie niezmiernie ten sposob narracji, piekna historia I postac Daniela :) Juz sie nie moge doczekac na kolejna ksiazke Zafona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ivona:) Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? IP: 212.160.203.* 15.12.08, 11:50 Kochani przeczytałam Cień wiatru - dla mnie wspaniała książka, potem usiadłam do Szyfru Szekspira - męczyła, ciężko się czytało i na pewno nie skuszę się na przeczytanie czegoś podobnego pani dr JL Carrell, ale ostatnio zarywam noce i czytam Grę Anioła - książka wspaniała, ciekawa i porywająca, wprost nie mogę się od niej oderwać... gorąco polecam, sami zobaczycie, że ponad 600 stron w tym przepadku mija nazbyt szybko... Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? 15.12.08, 18:16 bez sensu jest porownywac obie ksiazki, bo sa po prostu inne, choc maja podobny styl narracji, tematyke, wspolne miejsca i postaci... "gra aniola" jest wsymienita lektura, nie wiem jakim slowem najlepiej opisac fabule, moze "soczysta"? polecam, polecam nawet bardziej niz "cien wiatru" Odpowiedz Link Zgłoś
glima Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? 16.12.08, 12:49 Sądzę, że Zafon wybrał trochę przewrotnie miejsce akcji "Anioła" - tak jakby chciał sprostać oczekiwaniom tych, którzy czytali "Cień". Klimat Barcelony, starych kamienic, mroku etc. w "Aniele" znajdziemy, ale na tym kończą się analogie. Pierwsza ksiażka przesycona była pozytywnymi wibracjami, pięknie ukazanym uczuciem przjaźni, miłości. Druga wręcz przeciwnie. Zagłębiamy się w psychikę bochatera, która jest raczej mroczna. Ja podczas czytania przez cały czas czułam tę samotność i smutek, jaki odczuwał Dawid. Miłość też nie jest tu powodem do radości i uniesień, tylko główną przyczyną rozpaczy bohatera. Mnie w przeciwnieństwie do przedmówców właśnie najmniej podobało sie ostatnich 200 stron. Tu kulminacja była całkowicie przewidywalna więc ciekawsze było powolne dochodzenie do niej niż samo rozwiązanie. Ogólnie, książka bardzo dobra, choć zapewne wiele osób rozczaruje. Zwykle nie lubimy takich zakończeń... Odpowiedz Link Zgłoś
lis888 Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? 17.12.08, 12:23 Mi się bardzo nie podobała. Cały czas w trakcie czytania miałam wrażenie, że autor powiela te same sztuczki kuglarskie, które uszły w Cieniu wiatru (nota bene, dla mnie znakomity w swoim gatunku), lecz w tej ksiązce sprawiały wrażenie przerostu formy nad treścią. Podobał mi sie na początku punkt wyjścia, autor miał chyba pomysł stworzenia pastiszu bulwarowej powieści gotyckiej (może się mylę), ale oprócz smakowitych perełek stylistycznych (brawa dla tłumacza!), nie porwał się na więcej. Nie wyszła mu gra kontekstami, wprost utonęła w niedorobionej intrydze, pełnej dziur i nieścisłości. Płaskie postaci przerzucane szczodrą ręką autora z kąta w kąt Barcelony sprawiają wrażenia na siłę dodanych do historycznego przewodnika po mieście (komu, poza rodowitym Barcelończykiem, mówi cokolwiek ta obfitość nazw ulic, placów, parków?). Ktoś na pewno powie, że te wszystkie zarzuty można zadtosować pobec pierwszej powieści, i zapewne ma rację, lecz ona była okraszona niejakim powiewem nowości, natomiast druga ksiązka jest wg mnie, jak to mawiał kierownik bufetu w "Mistrzu i Małgorzacie" - "drugiej świeżości" i tak samo smakuje:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zabka Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.08, 15:08 Cień wiatru był fantastyczny i z większym sentymentem będę wspominać niż "Grę Anioła", gdyż zostawił to pierwsze niezatarte wrażenie. Choć nie mogę zaprzeczyć, że nowa książka Zafona równie mi się podobała. Może trochę za dużo niepotrzebnej krwi się rozlało na stronach powieści, ale tak miało być w wyobrażeniu autora więc ok. Trochę jednak mam mieszane uczucia co do zakończenia, obawiam się że mogłam mylnie je zrozumieć dlatego chciałabym aby ktoś podzielił się swoimi przemyśleniami na ten temat. Chodzi mi konkretnie o to zdjęcie z Cristiną na moście i zakończenie książki... ah no i to super że dowiedzieliśmy się o przeszłości matki Daniela Sempere :) Odpowiedz Link Zgłoś
vkaa 'Cień wiatru' lepszy!! 03.02.09, 12:02 Ja mam mieszane uczucia... Nadal świetnie się czyta, wciąga, ale prawdą jest, że trudno jest 'pobić' własne arcydzieło. Nie jestem osobą niekumatą a jakoś chyba nie zrozumiałam zakończenia O_o Może trochę przerost formy nad treścią.... Ostatnie 100 stron strasznie dynamiczne... Książka gorsza, ale naprawde warto przeczytać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? IP: *.gemini.net.pl 08.02.09, 18:51 Mnie się bardzo podobała oprócz 150 ostatnich stron ... spodziewałam się innego zakończenia. Czy możecie mi wyjaśnić jak się ta książka skończyła? np. kto był odpowiedzialny za śmierć wydawców Davida którzy spłonli- Pryncypał czy Diego Marlaca? jaka wogóle była rola Marlacki? ja chyba niekumata jestem...:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 16:25 Podczas lektury Gry anioła wiele razy miałam wrażenie że pewne wydarzenia splatają się z wydarzeniami z Cienia wiatru lub są opisane z perspektywy innego bohatera, zakończenie wyjaśniło że autor cofnął się w czasie. Cień wiatru jest rewelacyjny, ujęły mnie zwłaszcza komiczne sceny i śmieszne dialogi (zatrudnionego w ksiegarni Fermina) których zabrakło w Grze anioła. Ale książka pochłonęła mnie całkowicie, nie mogłam się od niej oderwac. Jak zrozumieliscie koncową scene? pryncypał przyprowadza Cristinę-dziecko która ma dorastac przy Dawidzie? i której zycie zalezy od dawida? jak to zinterpretowaliście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? IP: 193.238.93.* 04.01.09, 22:27 Cień Wiatru lepzy. Gra Aniola niemal rownie doskonala, chociaz nie dotarlem jeszcze do konca, to moge stwierdzic, ze to jedna z tych najlepszych ksiazek, ktore w zyciu czytalem. Odpowiedz Link Zgłoś
vintagepoint to zależy... 17.01.09, 18:32 Zafon jest pisarzem, który sprawnie operuje warsztatem. Książka mnie wciągnęła - jest ładnie opowiedzianą historią. Do pewnego momentu - od strony 500. zaczyna się taka jazda, że włosy dęba stają - jakbym nagle zaczęła czytac inna książkę, lub jakby inny autor pospiesznie wymyslil i opisał pierwsze lepsze zakończenie... W trakcie czytania miałam dobre zdanie o tej książce (do owej 500. strony) - ot, takie ambitne czytadło. Po jej skończeniu uważam, że jest przeciętnym czytadłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania999 Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? IP: 217.153.148.* 08.02.09, 14:14 ja czytalam te ksiazke.Wszyscy mowia,ze bardzo podobna jest do cien wiatru>ja niestety nie moge sie wypowiedziec na ten temat,gdyz nie czytalam cien wiatru!moim zdaniem gra aniola jest bardzo dobra ksiazka...jest duzo fragmentow,tekstow ktore aby zrozumiec nalezy pomyslec i przeanalizowac wszystko od nowa...jest to ksiazka mroczna lecz fascynujaca.Opowiaa o ksiazkach,milosci iinnych dziwnych zjawiskach!bardzo ja polecam naprawde swietna kasiazka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? IP: *.gemini.net.pl 08.02.09, 18:53 Mnie się bardzo podobała oprócz 150 ostatnich stron ... spodziewałam się innego zakończenia. Czy możecie mi wyjaśnić jak się ta książka skończyła? np. kto był odpowiedzialny za śmierć wydawców Davida którzy spłonli- Pryncypał czy Diego Marlaca? jaka wogóle była rola Marlacki? ja chyba niekumata jestem...:( Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? 09.02.09, 07:42 Podobała mi się pierwsza połowa. Dalej - ogromne rozczarowanie. Wygląda tak jakby autor sam nie wiedział co chce napisać i zaplątał się we własne dziwaczne pomysły. Zamiast "klimatycznego" horroru wyszło nie wiadomo co, pod koniec nudne, niespójne, chaotyczne, z beznadziejną końcówką rodem z głupawych filmów akcji (bijatyka w kolejce linowej). Masa nierozwiązanych zagadek i strzelb, które nie wypalają. Żałuję bo kupując książkę nastawiałam się na świetną lekturę i dałam autorowi ogromny kredyt zaufania. A "Cień wiatru" bardzo mi się podobał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn0 Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 23:31 ogólnie książka bardzo mi się podobała. Jest wciągająca i ciekawa, jednak pod koniec-racja-staje się dość chaotyczna. Czytając zakończenie miałam wrażenie,że autor spieszył się z jego napisaniem. Natomiast historia z pewnością jest niebanalna i daje dużo do myślenia. Mimo zakończenia jestem zdecydowanie na 'tak' jeśli chodzi o "Grę Anioła". i polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sens Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? IP: *.chello.pl 19.02.09, 22:59 Po prostu wagonowe czytadło, trochę niespójne o nierównym rytmie narracji, tyle mogę powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
vertigo5 Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? 25.02.09, 08:18 Najpierw sięgnąłem po "Cień wiatru" - pozyczyłem niedawno od koleżanki która kupiła też "Grę Anioła" którą od razu sobie u niej zarezerwowałem. Ale po lekturze "Cienia" po "Anioła" nie miałem już ochoty sięgać. W "Cieniu" zniechęciły mnie przede wszystkim przerażająco jednowymiarowe postaci; tam prawie wszystkie najważniejsze osoby (główny bohater i jego przyjaciele, Julian Carax, Nuria) są skrzyżowaniem św. Franciszka z Matką Teresą - wcielem szlachetności, dobroci i platynowego (bo nie złotego przecież) serca. I na tle tych wzorów ich przeciwieństwo - Fumero, czyli niemal skrzyżowanie Belzebuba z Hitlerem. Koszmarnie się czyta takie książki. Nie wiem czy w "Aniele" jest podobnie, ale Zafona i tak juz wciagam na osobisty indeks. Odpowiedz Link Zgłoś
art-tu Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? 25.04.09, 15:01 potwierdzam, miałam podobne odczucia- jednowymiarowe postaci. Ale Cień wiatru był fajny na swój sposób. Gra aniola-beznadziejna. Odpowiedz Link Zgłoś
funkcjonariusz_angua Re: "Gra Anioła" Zafona, czytał juz ktoś? 25.04.09, 15:31 Ja też się pod tym podpiszę.Porzuciłam książkę koło 90 strony bo nie mogłam znieść głównego bohatera. Odpowiedz Link Zgłoś