Gość: enigma IP: 195.177.196.* 17.12.03, 11:02 Nie mogę na razie wyjść z domu, a muszę przygotować prezent dziecku. Ktoś może za mnie kupić, ale co? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reptar Re: książka dla jedenastolatki 17.12.03, 11:20 Jeśli lubi fantastykę, to polecam cykl "Animorphs" (autorka: K.A. Applegate). Jest to opowieść o dzieciach, które walczą z kosmitami, a czynią to m.in. przemieniając się w różne zwierzęta. Mojej córce bardzo przypadło to do gustu i nawet pożycza to innym. Choć uprzedzam, że jest to trochę niekończąca się historia. W księgarniach jest tego 13 tomów i nie jest to jeszcze koniec serii. Ale każdy nowy idzie do czytania poza kolejnością. Wydaje to Egmont. Cena za tom to ok. 15 zł. Pierwszy tom ja też przeczytałem (więc wiem, co polecam) i owszem, dla jedenastolatków dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeka_wspomnień Re: książka dla jedenastolatki IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 17.12.03, 17:35 Hm... mysle, ze fantastyka przecietnej 11-latki jeszcze nie zainteresuje. Lepiej kupic jej cos, co ja zainteresuje. Trafila jednego razu w moje rece ksiazka "pamietnik ksiezniczki" Meg Cabot. Pelna humoru i swietnie napisana ksiazka. Mysle, ze bardzo jej sie spodoba. Cena ksiazki to 19.90 zl, a przynajmniej w Radomiu. Wyszlo juz 5 czesci tej ksiazki, wiec jesli by ja to bardziej wciagnelo, mozna zaproponowac cos wiecej. Procz tego proponuje np. "spotkanie nad morzem" Jaworczakowej zdaje sie, ale nie jestem pewna. Bardzo przyjemna ksiazka. Wybor jest spory. Trzeba tylko wejsc do jakiejs lepiej zaopatrzonej ksiegarni, a na pewno sie cos znajdzie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: książka dla jedenastolatki 18.12.03, 09:32 Gość portalu: rzeka_wspomnień napisał(a): > Hm... mysle, ze fantastyka przecietnej 11-latki jeszcze nie zainteresuje. Oj, tu bym się spierał (vide Hary Potter). A kupić dziecku lekturę szkolną na prezent...? Raczej odradzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: książka dla jedenastolatki IP: *.wp3.ptc.pl 17.12.03, 19:31 Pamiętnikiem księżniczki dziewczynki się zaczytują. :"Spotkanie nad morzem jest lekturą do kl. IV, więc może już zna. Polecam też "Tajemniczy ogród" lub "Małą księżniczkę" z klasyki. Ktoś w wątku o lekturach zauważył, że warto je przeczytać, zanim okaże się, że będą omawiane... chyba coś w tym jest. No i zawsze możesz poszperać w necie na temat bestsellerów. Odpowiedz Link Zgłoś