Gość: Pustelnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.03, 16:11 sa tu fani Kinga ? jesli tak to podajcie najciekawsze wg Was jego ksiazki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
raymond.new Re: Najlepsza ksiazka Stephena Kinga 22.12.03, 16:37 Najbardziej lubię zbiór opowiadań wydany w latach 70-tych. Nie pamiętam tytułu. Zawiera m.in. "Dzieci kukurydzy", ale też wiele ciekawszych rzeczy. Poza tym oczywiście "Misery" i "Gra Geralda". I cała reszta :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika Re: Najlepsza ksiazka Stephena Kinga IP: *.chello.pl 22.12.03, 20:14 A może te linki Ci się przydadzą : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=8821647&a=8821647 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=6426440&a=6426440 trochę tego pisania o nim tu było. Osobiście bardzo go lubię-polecam "Worek kości"; "Miasteczko salem";"Cujo"Zielona milę" W ogóle zdecydowaną większośc ma fajowską. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shark Re: Najlepsza ksiazka Stephena Kinga IP: *.icpnet.pl 22.12.03, 21:01 "Miasteczko Salem","Smętaż dla zwierzaków" oraz zbiór opowiadan zatytułowanych "Skazani na Shawshank"-z opowiadaniami- tytułowym i "Ciało" na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paxon Re: Najlepsza ksiazka Stephena Kinga IP: *.cxt.pl / *.zlo.cxt.pl 22.12.03, 21:23 Wybierac najlepszą książke Kinga to tak jak wybierać Miss of the world - kogo by nie wskazać i tak bedzie to piękna kobieta:) Ja najbardziej lubie "Christine" i "Sklepik z marzeniami:. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda K. Re: Najlepsza ksiazka Stephena Kinga IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 23.12.03, 08:12 Moja ulubiona to Dolores Clairbone no i smętarz dla zwierzaków (pierwsza którą czytałam) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiaczko Re: Najlepsza ksiazka Stephena Kinga IP: 195.116.62.* 23.12.03, 15:23 ja rowniez jestem za sklepikiem z marzeniami i dodaje desperacje. Odpowiedz Link Zgłoś
slotna Re: Najlepsza ksiazka Stephena Kinga 23.12.03, 15:36 Najlepsza książka: "Smętarz dla zwierzaków" Najciekawsza powieść: "Firestarter" Cóż - "Smętarz" jest mroczny i mądry, a "Firestarter" to książka sensacyjna, przygodowa, oczywiście z wątkiem 'nadprzyrodzonym', ale jednak bardziej sensacja nić horror - takie jest moje odczucie. Bardzo lubię (czyli czytałam z pięć razy) również "Strefę śmierci" i różne opowiadania. Niestety nie pamiętam które były w jakich tomach - na pewno "Marzenia i koszmary" cz. 1 i 2. Reszta książek (czytałam m.in. "Chudszy", "Regulatorzy", "Desperacja", "Gra Geralda", "Cujo" i wiele innych) podobała mi się 'normalnie' (czyli do większości wrociłam). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KissKiss Re: Najlepsza ksiazka Stephena Kinga IP: *.crowley.pl 23.12.03, 16:40 najbardziej lubię "miasteczko salem", "Christine", "smętarz dla zwierzaków" i "carrie":) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pustelnik Re: Najlepsza ksiazka Stephena Kinga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.03, 14:22 widze ze topik upada wiec moze ja sie wypowiem o tym co przeczytalem. "zielona mila" - rewelka, chyba najlepsza ksiazka Kinga jaką dotychczas przeczytalem "misery" - miodzio, głowna bohaterka po prostu wymiata "serca atlantydów" - niezła ale chyba najmniej mi sie podobala. czasami mi sie dłuzyła "skazani na shawshank" - książka sklada sie z czterech niezaleznych od siebie opowiadan, tytułowe opowiadanie SUPER ale reszta opowiadan w cale nie gorsza. "chudszy" - mniam, mniam, King w dobrej formie, czyta sie szybko i trudno sie oderwac od ksiazki "sklepik z marzeniami" - ksiazka dluga ale naprawde fajna, jedynie zakonczenie mnie troszke rozczarowalo - przewidywalne, ale ksiazka trzyma w napieciu i czyta sie z wielka przyjemnoscia. POlecam. mam w domu jeszcze "gre geralda", " To" i "Miasteczko Salem" ale narazie chce odpoczac od Kinga i wziąłem sie za Łysiaka - facet jest dobry. PIszcie ludzie !!!!!!!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
g.i.jane Re: Najlepsza ksiazka Stephena Kinga 29.12.03, 22:51 Pustelniku, jeśli przeczytałeś Zieloną Milę, Misery i Skazani na Shawshank to najlepsze (moim zdaniem) książki Kinga masz za sobą. Z tych, które masz w domu obowiązkowo jeszcze Miasteczko Salem. Podobały mi się też zbiory opowiadań Szkieletowa Załoga i Wszystko jest Względne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micir Re: Najlepsza ksiazka Stephena Kinga IP: 81.210.124.* 27.12.03, 16:38 Obecnie czytam Mroczna Wieze!!! Jest to siedmiotomowa opowiesc!! Narazie przeczytalem pierwsze trzy, a czwarta czytam obecnie!!! Sa to nowo wydane ksiazki wiec mozna miec problem z ich dostaniem,ale polecam warto!!! Chcecie wiedziec cos wiecej to napiszcie micir@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacer_cynika Re: Najlepsza ksiazka Stephena Kinga IP: *.toya.net.pl 27.12.03, 23:57 Bez wątpienia "Serca atlantydów" przez niewielu znane, przez drugich niesłusznie pogradzane, pewnie dlatego, że nie jest to horror i "Bastion" również mało znany (swoją drogą jest najdłuższą książką Kinga) ale warty poświęcenia dlań czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Najlepsza ksiazka Stephena Kinga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.04, 14:51 TO!!! genialnie zbudowana opowiesc o dojrzewaniu, zlu itp. miasteczko salem, smetarz of course Odpowiedz Link Zgłoś
blue_valentine1 Re: Najlepsza ksiazka Stephena Kinga 01.01.04, 20:05 Zdecydowanie WIELKI MARSZ. Polecam! -- "Robic dzieci - rzecz arcyswietna; miec je - co za niesprawiedliwosc!" (Sartre) Odpowiedz Link Zgłoś
uhuhu Sklepik z marzeniami 15.01.04, 15:06 "Sklepik..." mnie zachwycił. Wcześniej czytałem sporo powieści Kinga, po "Sklepiku..." również sporo, ale to właśnie za miasteczko Castle Rock i Lalanda Gaunta cenię Kinga. Ale nie czytałem jeszcze "Lśnienia" i "To!" ("Tego?!"), które niektórzy cenią wyżej, więc być może już niedługo zmienię zdanie. Na razie "Lśnienie" i "To!" grzecznie czekają na półce, aż znajdę więcej czasu. Tuż za "Sklepikiem..." umiejscowiłbym "Podpalaczkę" ("Firestarter") i "Worek kości". King pisze pokaźne książki, to fakt. Jeśli ktoś potrafi pisać tak grube książki i mnie nie znudzić, to musi być dobry pisarz ;) Pozdrawiam, uhuhu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lll Re: King IP: 57.66.193.* 16.01.04, 12:50 czytałem wszystkie książki Kinga wydane w Polsce, ale tylko do jednej wracałem kilka razy. Miasteczko Salem. King piszę książki z polotem ogniskowego gawędziarza, którego można słuchać całą noc i nawet nie ziewnąć ze zmęczenia. A, i najchętniej wróciłbym jeszcze do Policjanta Bibliotecznego z Czwartej po Północy - to była jazda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieestetyczny Re: Najlepsza ksiazka Stephena Kinga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.04, 17:15 Misery i To. Misery to jedna z najlepszych książek jakie przeczytałem. Gdybym miał zrobić ranking nalepszych książek (wg mnie) to Misery stała by gdzieś obok Mistrza i Małgorzaty, Cichego Donu albo Z zimną krwią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patyczak Re: Najlepsza ksiazka Stephena Kinga IP: *.udn.pl 17.01.04, 17:18 "Misery" mnie sie jakoś szczególnie nie podobało... nie wiem czemu tak się nią zachwycacie. "Cmętaż zwieżąt" - to mój typ "Cujo" - też niezłe. Odpowiedz Link Zgłoś
trujnak Re: Najlepsza ksiazka Stephena Kinga 17.01.04, 20:27 A dla mnie najlepsza (nie wymieniana do tej pory) to "Bezsenność". "Sklepik z marzeniami" (podobny w klimacie do "Miasteczko Salem" - identyczny motyw obcego w mieście mężczyzny, będącego uosobieniem zła)jakoś do mnie nie przemawia. Odpowiedz Link Zgłoś
mesmeredia Re: Najlepsza ksiazka Stephena Kinga 18.01.04, 10:25 Zdecydowanie "Carrie" i "Wielki Marsz" (wszelkie reality show zawsze wzbudzały we mnie obrzydzenie więc Marsz był wręcz ukoronowaniem nienawiści do takich produkcji). "Nocna zmiana", czyli zbiór opowiadań też jest niezły, a czytany w oryginale straszy jeszcze mocniej! O i "Pokochała Toma Gordona", o małej dziewczynce błądzącej po lesie, "Rose Madder" o tym, że faceci to świnie ;-) (bardzo realistyczne opisy fizycznego bólu). No i "Lśnienie", do tej pory żywopłoty wzbudzają we mnie lekki strach. Nie wspominając o Klownach, po lekturze (i filmie) "To". I. Odpowiedz Link Zgłoś
ceboolka Re: Najlepsza ksiazka Stephena Kinga 18.01.04, 14:37 Być może wybór mój jest stronniczy, bo ta książka Kinga dlatego zapadła mi w pamięć i wydaje mi się najlepsza z tego powodu, że była to pierwsza książka tego autora, jaką przeczytałam - ale ja stawiam na "Sklepik z marzeniami", jest niesamowity. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pustelnik Re: Najlepsza ksiazka Stephena Kinga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.04, 00:09 wlasnie skonczylem czytac "Wielki marsz". Chyba obecnie najlepsza ksiazka Kinga jaką dotychczas czytalem. POLECAM!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deser(t) Re: Najlepsza ksiazka Stephena Kinga IP: 213.155.167.* 24.02.04, 15:09 Dla mnie zdecydowanie i bezapelacyjnie - "TO". Mocno mną trząchnął - opis tego, jak wszytsko co najstraszniejsze na świecie siedzi bliziutko, wygodnie umoszczone wprost w naszej głowie... King to mistrz, jego książki wciągają i nie puszczą... Odpowiedz Link Zgłoś