Dodaj do ulubionych

ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ?

27.07.09, 22:43
Witam, w mojej najblizszej rodzinie bedzie za 2 tyg slub i tak sobie wlasnie
mysle, ze moze zamiast kwiatow, ktore szybko zwiedna, podaruje parze mlodej
jakas ksiazke z dedykacja od serca.

Moze polecicie mi kilka tytulow ksiazek, ktore pasowalaby na te okazje i ktore
zainteresowalyby zarowno panne jak i pana mlodego? Panna mloda posiada w
swojej biblioteczce chyba wszystkie ksiazki Janusza L. Wisniewskiego - sama
mialam okazje przeczytac dwa zbiory krotkich opowiadan jego autorstwa i wydaje
mi sie, ze jakas ksiazka w podobnym klimacie bylaby odpowiednia na te okazje.
Ale niekoniecznie!
Wiem, ze ciezko jest trafic w gust drugiej osoby, ale moze podpowiecie mi cos
i podacie kilka tytulow ksiazek stosownych do takiego wydarzenia jakim jest slub!
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • sigrid.storrada średni pomysł 27.07.09, 23:15
      Moim zdaniem książka średni prezent ślubny. Zwłaszcza jeśli nie znasz dobrze
      gustów obojga. Panna młoda lubi Wiśniewskiego, a jej wybranek? Myślę, że prezent
      ślubny powinien być czymś, co w jakiś sposób ich zintegruje, umili czas. Zestaw
      do masażu, domowego spa itp. Albo tradycyjnie - sprzęt potrzebny w domu (zestawy
      naczyń, ręczników, pościeli, AGD).
      • 20marzec08 Re: średni pomysł 28.07.09, 00:36
        mozliwe, ze zle sie wyrazilam w poprzednim poscie, ale ksiazka nie bylaby
        'glownym prezentem' - mlodzi maja nowe mieszkanie, ktore chca urzadzic wg
        wlasnego uznania, dlatego w rozmowach z goscmi prosili o pieniadze. I je ode
        mnie dostana, bo nie chce ich uszczesliwic na sile konkretnym prezentem, ktory
        nie przypadnie im do gustu.
        Myslalam o ksiazce jako o malym i milym dodatku - mozliwe, ze zamiast kwiatow,
        bo para mloda juz teraz sie zastanawia, co zrobi z tymi wszystkimi bukietami :)
        Ewentualnie ksiazka + jedna dluga roza lub inny pojedynczy kwiat. Bo kwiaty
        zwiedna, a ksiazka z osobista dedykacja bedzie jednak pewnego rodzaju pamiatka;
        tak mysle, ale moze sie myle. Na szczescie zostalo mi jeszcze troche czasu do
        namyslu :)
        Wiem, ze ciezko jest trafic w czyis gust, dlatego najpierw prosze o pomoc tu na
        forum. Moze ktoras z podanych przez Was propozycji mnie zainspiruje. Na pewno
        wybiore sie do ksiegarni w poszukiwaniu 'tego czegos' - moze cos wpadnie mi w
        oko. Jesli nie, to pozostane przy tradycyjnych kwiatkach.
        • pavvka Re: średni pomysł 28.07.09, 11:23
          Na tę okoliczność, jeśli już ma być książka, to raczej nie
          kupowałbym beletrystyki, tylko coś do bardziej wielorazowego użytku:
          jakiś porządny album, może porządny atlas świata albo słownik. Albo
          też np. antologię poezji miłosnej (jeśli młodzi lubią poezję).
          Powieść - może jeśli wiesz jaka jest ich najukochańsza książka, to
          możesz kupić ją w wydaniu luksusowym. Ale też tylko pod warunkiem,
          że lubią ją oboje - bo przecież prezent ma być dla pary.
          • tiresias Re: średni pomysł 28.07.09, 12:38
            Pani - kucharska (sa teraz rewelacyjnie wydawane okazy, ze zdjęciami, full kolor
            i wogle)
            Panu - poradnik z zakresu DIY zrób to sam, zeby w chałupie sie przydał. tez
            ciekawe pozycje widziałem.
            wilk czysty i owca mała
            • eeela Re: średni pomysł 28.07.09, 20:43
              Co za mizoginizm ;-P
            • Gość: yo-asia Re: średni pomysł IP: 62.69.217.* 30.07.09, 12:52
              Ja bym stanowczo polecała odwrotnie:

Pan młody - książka kucharska
              Panna młoda - "zrób to sam" :D
            • turbo_wesz Re: średni pomysł 30.07.09, 13:19
              tomik poezji Baudelaire'a "kwiaty zła"

znakomita lektura na ugruntowanie związku ;D
              • turbo_wesz Re: średni pomysł 30.07.09, 13:20
                aha - apropos kwiatów (nie złych, tylko tych ślubnych) to zauważyłem bardzo
                fajną modę ostatnio - zamiast kwiatów młodzi proszą o kupno wyprawki szkolnej a
                oni przekazują ją dla jakiegoś domu dziecka

sprytnie, prawda?
                • pancwynar Re: średni pomysł 31.07.09, 09:30
                  bardzo...
                  szczególnie kiedy dyr. jednego i drugiego Domu Dziecka odmawia przyjęcia darowziny...
                  właśnie z powodów problemów(?) ze skarbówką (casus piekarza > altruisty > bankruta?)
                  ps.
                  a kwiatów w życiu nie kupiłem młodej parze i w najbliższym czasie nie zamierzam...
            • Gość: titta Re: średni pomysł IP: *.botany.gu.se 30.07.09, 15:24
              > Pani - kucharska > Panu - poradnik z zakresu DIY zrób to sam,

Sczegolnie jesli to on gotuje, a ona naprawia konmtakty. Albo jedza
              w knajpach a do przedkania zlewu wzywaja hydraulika. Jeszcze mogli
              by sie obrazic...
          • kretynofil To moze na przyklad... 30.07.09, 11:42
            ..."Kochaj sie dlugo i zdrowo"?

merlin.pl/Kochaj-sie-dlugo-i-zdrowo_Andrzej-Depko/browse/product/1,631053.html

Calkiem ciekawa ksiazka omawiajaca rozne aspekty "tej" sfery zycia. Na zalaczonym CD sa nagrania z audycji radiowej pod tym samym tytulem.

Dobra rzecz, zwlaszcza dla pary. Polecam!

Jeszcze jest cos takiego:

www.allegro.pl/item698556249_kobieta_geografia_intymna.html

Ale od razu zastrzegam ze tego nie czytalem - kupilem, ale lezy u znajomych.
          • mala_mocco dobry pomysł 30.07.09, 12:31
            Witaj
            moim zdaniem to ciekawy i nietuzinkowy pomysł:-) moze kupisz jakiś album z
            najpiękniejszymi miejscami świata albo inne piękne wydanie czegoś przyjemnego
            dla oka..:)
        • Gość: ada Re: średni pomysł IP: *.plock.mm.pl 30.07.09, 20:02
          Książka kucharska,Sennik,encyklopedia zdrowia i tysiace podobnych
      • Gość: kolenka Re:rewelacyjny pomysł IP: 80.48.2.* 30.07.09, 11:36
        Pomysł z książką zamiast kwiatów jest super.
        Mój brat i jego żona też sami prosili gości o książki zamiast kwiatów.
        Ja niedługo wychodzę za mąż i też zamierzamy tak zrobić.
        • Gość: Gvalch'ca Re:rewelacyjny pomysł IP: *.ghnet.pl 30.07.09, 14:08
          No my tak zrobiliśmy - poprosiliśmy gości o książki koniecznie z dedykacją :). Prośba była na takim bileciku dołączonym do zaproszenia: cytat z Małego Księcia, że kwiaty są efemeryczne + tekst że prosimy książki z dedykacją. I poprostu świetnie się sprawdziło: po pierwsze mnóstwo niespodzianek co kto kupił (wiele nieszablonowych pomysłów było), po drugie książki z życzeniami to jeszcze nasze wnuki albo prawnuki obejrzą a i my sobie z radością patrzymy co kto kupił, co napisał. Także książki zamiast kwiatów to strzał w dziesiątkę. Hehe i goście niezłą rozkminkę mieli co kupić :P
      • Gość: Gvalch'ca Re: średni pomysł IP: *.ghnet.pl 30.07.09, 14:17
        sigrid.storrada napisała:
        > Albo tradycyjnie - sprzęt potrzebny w domu (zestawy naczyń,
        > ręczników, pościeli, AGD).

Jako świeżo upieczona mężatka odradzam wszelkie tego typu rzeczy. Bo tu dopiero trudno trafić w gust nowożeńców. My dostaliśmy np. ekspres do kawy - a żadne z nas nie pije i nie zamierza. A pozatym nie wiadomo co młodzi już mają, a czego nie, co wogóle chcą mieć (np. są tradycjonalistami i nie uznają przyrządzania potraw w mikrofali), czy lubią duże ręczniki z kreskówkami czy tradycyjne jednobarwne, pościel kolorowa czy biała, dwie kołdry czy jedna duża itd. Najczęściej okazuje się że dostaje się coś co potem leży sobie w szafie latami nieużywane.
        • Gość: OBURZONA Re: średni pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 15:31
          Dziewczyno czy to ważne kto co dał??? Najważniejsze na weselu to
          dobry humor i zabawa! A tak wogóle, to najlepiej tym młodym dać kasę
          i to dużo, to kupią sobie furkę i będą śmigać. Obecnie ślub i wesele
          i całe te prezenty to jeden wielki targ i próba zdobycia czegoś bez
          zapracowanie samemu. ZGROZA.
      • Gość: ja Re: średni pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 22:41
        Przecież jest napisane że to ma być zamiast kwiatów, a nie jako główny prezent.
        Moim zdaniem fajny pomysł!
        Skoro ma trafić do gustu obojga oraz spełnić wymóg integracyjny... proponuje
        Kamasutrę ;-)
      • pancwynar Re: średni pomysł 31.07.09, 09:38
        sigrid.storrada napisała:

Albo tradycyjnie - sprzęt potrzebny w domu (zestawy naczyń, ręczników, pościeli, AGD).

kretyznizm do sześcianu
        a skąd wiesz, że trafisz w gusta Pani/Pana Młodego?
        jeśli masz liste prezentów - ok...
        chyba, że Pan/Pani Młoda lubia bawić się w handel na Allegro i opchną tam "tradycyjne" miksery (gdyz chcą mieć akurat inny model)...
    • nothing.at.all Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 28.07.09, 12:57
      Jeśli chcesz dorzucić ksiązkę do pieniędzy to lepiej jakaś
      użyteczną - może jakiś przewodnik. Są takie fajne serie - Polska na
      Weekend, Polska z dzieckiem z Pascala chyba. A może coś z psychologi
      związków partnerskich.
      Jeśli nie znasz gustów to z belerystki bym zrezygnowała.
      • Gość: opty2 Książka kucharska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.09, 13:47
        na pewno sie przyda :)
        są piekne wydania kuchni całego swiata
    • Gość: Angelika Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? IP: *.acn.waw.pl 28.07.09, 15:28
      Też uważam, że beletrystyka to kiepski pomysł - po pierwsze trudno będzie trafić
      w gusta obojga młodych, po drugie - jednak książki tego typu są też zazwyczaj
      mało elegancko wydane,czasem trudno o ładne wydanie powieści.
      Ja bym sugerowała jakiś fajny przewodniko-album w stylu najpiękniejsze miejsca w
      Polsce, na świecie itp.- jakieś inspiracje do wspólnych podróży. Możesz wtedy
      dodać zgrabną dedykacje o tym jak miłych wspólnych chwil życzysz im w tych
      wszystkich pięknych miejscach;).
    • stachkonwa Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 28.07.09, 15:42
      Może coś z klasyki: "Wojna i pokój" albo "Anna Karenina"? Serio
      mówię.
      • eeela Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 28.07.09, 20:44
        Tak, 'Anna Karenina' dla młodego małżeństwa jest jak znalazł :-D
        • stachkonwa Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 29.07.09, 13:46
          W końcu trzeba jakoś hartowac się...
      • stara_dominikowa Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 05.08.10, 13:12
        Wojna i pokój - jak najbardziej, tytuł to dobre ujęcie istoty małżeństwa:)
    • Gość: Lara Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 15:51
      'Z pamiętnika młodej mężatki' Gabryjeli Zapolskiej.

Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać :)
      • ambivalent Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 30.07.09, 12:09
        Ja dostalam w prezencie od siostry Male Zbrodnie Malzenskie :) Taka
        to kreatura ta siostra ;)
    • fastsara Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 28.07.09, 16:49
      A może podaruj im coś z czego książka jest poniekąd zrobiona czyli drzewo.
      Ostatnio natknęłam się na wspaniały sklep internetowy www.drzewkonaprezent.pl
      Mój prezent bardzo wzruszył państwa młodych.
      Na tej stronie jest możliwość zamówienia tzw zestawu w którym miedzy innymi
      dostaje się stalowa blaszkę na której można umieścić swoja dedykacje a następnie
      wbić obok posadzonego drzewka.
      PREZENT JEST WYJĄTKOWY
      • minniemouse Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 28.07.09, 22:54
        dla pary mlodej? no przeciez ilustrowany instruktaz seksualny, jak
        znalazl.

Minnie
      • majself Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 30.07.09, 13:32
        Pomysł świetny, ale nie dla pary, która mieszka w bloku... Gdzie posadzą to
        drzewko, na balkonie?
        • Gość: leśniczy Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? IP: *.ghnet.pl 04.08.09, 01:36
          A mało to terenów zieleni gdzie można drzewa sadzić?
          Może gdzieś gdzie mieli randkę, pierwszy raz się całowali albo coś innego ;)))
          Ja bym posadził gdzieś w parku albo nawet niedaleko bloku jeżeli nie mają
          zamiaru sie przeprowadzać...a poza tym widziałem tam drzewa nie tylko do ogrodu,
          fajne są oliwki cytryny pomarancze albo np bukszpan który może rosnąć nawet bna
          balkonie :))
    • 20marzec08 Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 28.07.09, 23:08
      dzieki za wszystkie komentarze i za to, ze mnie nawrociliscie ;-)
      Chyba juz mniej wiecej wiem w jakie regaly w ksiegarni bede celowala.
      Pzdr
    • Gość: ola Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.09, 10:53
      Pięknie ilustrowana Kamasutra lub książka kucharska ;-) - spodoba się obojgu!
      • Gość: 004 Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? IP: *.acn.waw.pl 30.07.09, 17:43
        Jakbym dostala ksiazke kucharska, to bym sie zalamala - nienawidze gotowac, choc
        nikt o tym za bardzo nie wiem, bo sie nie chwale. Podobna radosc sprawilyby mi
        skarpetki albo tarka do warzyw
        kamasutra... malo oryginalne
        • Gość: wer Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? IP: *.plock.mm.pl 30.07.09, 20:04
          To co bedziesz zarła leniu
    • Gość: dvs Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.09, 10:57
      Polecam bardzo fajną książkę, jest np. w empikach, ładnie wydana i
      koperta się do niej dobrze mieści. Sprawdzone dwa razy, obie pary
      były zachwycone:
      www.edycja.pl/index.php?mod=ksiegarnia&item=1548
      • Gość: dvs Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.09, 10:58
        jeszcze:
        www.edycja.pl/index.php?mod=ksiegarnia&item=1659
    • tojatojatoja Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 30.07.09, 11:10
      Podchodząc do sprawy z przymrużeniem oka podarowałam kiedyś kumplowi, który brał ślub książkę "Żyć w rodzinie i przetrwać" Robina Skynnera i Johna Cleese (www.jsantorski.pl/inf.php?id=nr218 ). ;-)

To bardzo mądra książka, a przy tym ma wymowny tytuł i jest napisana z humorem (bo czego można się spodziewać po członku grupy Monty Pythona?).

Ja osobiście byłabym zadowolona, gdybym zamiast kwiatów, które za chwilę padną i będzie z nimi tylko kłopot logistyczny i w końcu wylądują w jakimś bagażniku samochodowym zgniecione innymi bukietami, dostała jakąś mądrą książkę z dedykacją "od serca".
    • maya1981 zrobiłam taki prezent 30.07.09, 11:16
      2 razy.
      W pierwszym przypadku kupiłam książkę kucharską z drewnianą podstawką do położenia ksiązki.
      W drugim przypadku wybór padł na 2 tomy: Jak wytrzymać ze współczesną kobietą i Jak wytrzymać ze współczesnym mężczyzną.
      Po weselu powiedzieli że tak sie jeszcze nie uśmiali jak je czytali
      • Gość: tysiak o to to jest dobry pomysł! IP: *.icpnet.pl 31.07.09, 16:59
        Chmielewska naprawdę śmiesznie pisze :) i sympatycznie!
    • proto Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 30.07.09, 11:22
      Wiadomo, że najważniejsze dla nich jest to, żeby byli razem i żeby wiedzieli na jakie trudności natrafią. Nam, tzn mi i mojej żonie nikt tego nie uświadomił i teraz mamy problemy.
      Co nieco pomogło na forum (Brak) Seks(u) w małżeństwie
      A listę polecanych książek znajdziesz w wątku
      forum.gazeta.pl/forum/w,15128,82916995,82916995,Polecane_lektury.htmlPozdrawiam
    • eriu Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 30.07.09, 11:28
      Myślę, że Kamasutra to dobry pomysł o ile państwo młodzi nie będą zawstydzeni
      (bo mogą - zależy od osoby). Dobrym pomysłem jest wspomniany już przewodnik -
      może o miejscu, do którego wybierają się w podróż poślubną?
      Książka kucharska tylko jeśli oboje uwielbiają gotować. Inaczej może to zostać
      odebrane jako wytknięcie braku umiejętności kucharskich (i sugestia, że któreś z
      młodych skarżyło się na kuchnię drugiego).

Swoją drogą uważam, że to bardzo dobry pomysł - książka zamiast kwiatów. Co
      potem zrobić z tymi wszystkimi kwiatami? Mieszanina zapachów odurza, a co gorsze
      któreś z małżonków może mieć alergię. Na moim ewentualnym ślubie skorzystam z
      tego pomysłu ;)
    • Gość: robalica Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? IP: *.icpnet.pl 30.07.09, 11:36
      też uważam że ładnie wydana tradycyjna kamasutra będzie wsam raz.
    • mamrotek77 Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 30.07.09, 12:03
      jeśli młoda para ma poczucie humoru i dystans do siebie, to
      polecam "Małe niedole pożycia małżeńskiego" Balzaca - doskonała
      książka, choć rozmiarowo niewielka :)))
    • Gość: Kingston Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? IP: *.opera-mini.net 30.07.09, 12:16
      Jedyne ksiazki, jakie czytamy we dwojke to albumy z architektura, designem, zastosowaniem koloru i roznych faktur na scianach oraz pomyslami na urzadzenie mieszkania w nowoczesny sposob. Sa tez albumy z projektami klasycznymi, albo przeznaczone dla malych pomieszczen, albo z projektami ogrodow itp.
      Alternatywnie proponuje albumy fotografii, murali, sztuki dowolnego artysty.
    • Gość: ... Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? IP: *.111.209.67.static.crowley.pl 30.07.09, 13:06
      ...Terrence Real "Nowe Zasady Małżeństwa"
      "Nowe zasady małżeństwa to poradnik, który pokazuje, na czym polega
      zupełnie nowy typ związku, opartego na przekonaniu, że każda kobieta
      jest w stanie przeobrażać swoje małżeństwo, podczas gdy mężczyzna,
      jeśli mu udzielić należytego wsparcia, ma dość kompetencji, by
      stawać na wysokości zadania."
    • Gość: edyta Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? IP: *.chello.pl 30.07.09, 13:10
      A może coś takiego?:)

www.tmc.com.pl/p/pl/9783937406053/about+love++4+cd.html
      • Gość: (gość portalu) Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? IP: 82.210.163.* 30.07.09, 13:14
        150 sposobów samogwałtu:)
    • Gość: <M> ilustrowana ciekawa książka kucharska IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.07.09, 14:07
      ilustrowana ciekawa książka kucharska
    • Gość: panna-anna Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? IP: 82.177.72.* 30.07.09, 15:14
      A może książka dedykowana ze zdjęciem i imionami pary - Kamasutra?
      www.allegro.pl/item690031566_ksiazka_dedykowana_dziecko_bohaterem_bajki_hit.html
      Na dole aukcji propozycja dla dorosłych. :)
      • Gość: zukra Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? IP: 156.17.73.* 30.07.09, 15:26
        www.wformat.com/page.php?p=8 ładnie wydane - taka troszkę większa kartka
        z życzeniami :)
    • evrin Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 30.07.09, 15:22
      Mysmy prosili o ksiazki zamaist kwiatow. Dostalismy m.in : szelmostwa niegrzecznej dziewczynki (to od przyjaciolki :)), katedra w barcelonie(rozkreca sie po 150 stronach), szyfr Szekspira (marna kopia kodu leonardo ale czyta sie dobrze), Perfekcyjna Pani domu (calkiem dobry poradnik :)) oraz koszmarny zbior aforyzmow. Sama dalam kiedys w prezencie Dom nad rozlewiskiem, dobra ksiazka na kazda okazje. Dobrze sie tez czyta cala sage Zmierzch
    • Gość: Oliwuska Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? IP: *.tktelekom.pl 30.07.09, 15:58
      Witam, ja byłam ostatnio na weselu gdzie młodzi od razu powiedzieli,
      wolą zamiast kwiatów książki. Oczywiście połowa gości nie
      zastosowała się do prośby. Państwo młodzi są bardzo zadwoleni,
      dostali piękne książki i beleterystyka i kucharskie i kamasutry no i
      klasyka. Mimo, że kilka się powtórzyło - rewelacja dostali ze
      40książek . Chciaż mają pamiątkę, a wiadomo samemu to nie kupi się
      tylu ksiązek na raz. Kwiaty od reszty gości po czasie wyrzucili.....
    • Gość: zielonazaba Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? IP: *.metrolink.pl 30.07.09, 15:58
      Kamasutrę - kupiła moja mama kuzynce i była razem z mężem mega zadowolona :)
    • chedogo Odpowiedź może jest tylko jedna. 30.07.09, 16:23
      Kup im Kamasutrę! Proszę, dziękuję.
      • Gość: Aga Re: Odpowiedź może jest tylko jedna. IP: *.acn.waw.pl 30.07.09, 17:08
        Wydaje mi się ze Kamasutra jest strasznie oklepana. Po ślubie okaże się, ze dostali 4 takie same Kamasutry,z różnymi dedykacjami, i co z tym później zrobić?
        • Gość: witch Re: Odpowiedź może jest tylko jedna. IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 30.07.09, 18:40
          A moze 'Kronika Rodzinna'?Ja dostalam to na swoj slub i jestem bardzo
          zadowolona,polecam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka