Gość: kruk51 Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 19:03 Ale jaka ? Ano ! Kucharska, Poradnik medyczny, Jak urządzić mieszka nie, Jak zagospodarować ogród, (jeżeli młodzi taki ogród posiadają), jak urządzić przyjęcie na nie wielką ilość osób, przyjęcie w ogrodzie, i takie tam różne praktyczne sprawy łącznie ze seksem. Boże uchowaj literaturę piękną, poezję, albumy itp. To to sami sobie wybiorą i kupią Odpowiedz Link Zgłoś
p.o.o Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 30.07.09, 19:14 My zamierzamy dać w prezencie zamiast kwiatów książkę pt. "Prowadził nas los". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SUZHOU Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? IP: *.chello.pl 30.07.09, 19:22 SWIETNY POMYSL! MYSLE, ZE NAJTRAFNIEJSZA POZYCJA NA DLUGIE, ZIMNE WIECZORY BEDZIE KSIAZKA: JAK TRAKTORY ORZA ZIEMIE PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 30.07.09, 19:30 Moim zdaniem to głupota dać w prezencie ślubnym książkę typu Wiśniewski... Jeśli już chcesz kupić koniecznie książkę to raczej jakiś ładnie wydajny album czy coś w tym stylu. Jeśli młodzi mają jakąś wspólną pasję (podróże, rośliny itp) to może to być fajny prezent Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? IP: *.chello.pl 30.07.09, 22:03 moje dwie przyjaciółki, które w ostatnim czasie brały ślub, prosiły właśnie o książki zamiast kwiatów - które gniją w olbrzymich ilościach, podczas gdy państwo młodzi są na honejmunie ;) jednym kupiłam książkę kucharską - kuchnia włoska, bo uwielbiają ją, a drugim książkę na temat najpiękniejszych zakątków świata, które trzeba zobaczyc - oboje uwielbiają podróże i zwiedzanie ;) obie pary były zachwycone, ale zdarzyło mi się też przy okazji panieńskiego dac książkę w stylu kamasutra. moim zdaniem to świetny pomysł. na swoim ślubie zamiast kwiatów będę prosic o karmę i inne produkty dla psiaków ze schronisk. uważam, że jest tyle fajnych pomysłów, zamiast wydawania fortuny na efemeryczne kwiaty ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? IP: *.chello.pl 31.07.09, 09:07 Nasz ślub odbędzie się za tydzień (już nie mogę się doczekać)i poprosiliśmy Gości,aby zamiast kwiatami obdarowali nas zabawkami,maskotkami,kredkami i słodyczami,które oddamy do pobliskiego domu małego dziecka :) wszystkim się pomysła bardzo spodobał :)a co do książki,to może faktycznie kronikę rodzinną? Młodzi sami dopiszą sobie treść :) Odpowiedz Link Zgłoś
aagatuss Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 30.07.09, 23:21 Uważam, że fantastyczny pomysł. My z mężem prosiliśmy o książki i większość się do tego pomysłu dobrze nastawiła. Dostaliśmy sporo z różnych dziedzin życia, kilka poradników o miłości, zbiór aforyzmów i cytatów, kilka książek podróżniczych, albumy, np. o ludach świata, ze dwie książki kucharskie w tym jedną o potrawach z czekolady (jestem uzależniona ;) więc prezent trafiony w dziesiątkę), dostaliśmy dwa albumy na zdjęcia ładnie wydane, jeden (od księdza) to taki album ze ślubu z komentarzami,troszkę klasyki (np. dostojewski) i sporo fantastyki (oboje z mężem bardzo lubimy). A podsumowując najbardziej podobały nam się książki zaliczane do literatury popularnej, bo w zasadzie brakowało nam takich w biblioteczce a oboje uwielbiamy czytać, ale to musisz wiedzieć np. z jakiego gatunku młodzi lubią. Albumy i atlasy super, warto mieć je, są pięknym prezentem, ale to też najlepiej żeby były z kręgu zainteresowań, kronika super, pod warunkiem, ze lubią dokumentować swoje przeżycia, wtedy też album na zdjęcia ładnie wydany jest super. Poradniki o małżeństwie, miłości itp., tylko jeśli są wydane na wesoło. Powiem szczerze, że u nas się po prostu kurzą na półkach, bo co autor to teoria na udany związek. Książki kucharskie jeśli lubią kuchnię i wtedy najlepiej z tego rodzaju co im "smakuje". Ale reasumując. Książka jak najbardziej tak. Na pewno znasz młodych i wiesz co lubią, czym się interesują i w tym klimacie im coś podaruj. Do tego daj dedykację naprawdę od serca, wtedy nawet nie najlepsza książka będzie super pamiątką po latach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? IP: 78.8.107.* 31.07.09, 05:17 Kiedyś kupowano Pismo Święte i to jest mądry wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 31.07.09, 11:19 Gość portalu: Paweł napisał(a): > Kiedyś kupowano Pismo Święte i to jest mądry wybór. Taaa, dostaną 50 egzemplarzy tegoż pisma, i co? Kościół otworzą? Odpowiedz Link Zgłoś
tsoprano kiedy w końcu ludzie przestaniecie dawać prezenty 31.07.09, 07:33 nie dociera do Was, że Młodej Parze trzeba pomóc w usamodzielnieniu się ??? dlatego daje się kopertę a nie jakieś książki, kwiatki, misie pysie, pościele czy zastawy stołowe Odpowiedz Link Zgłoś
agni5 Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 31.07.09, 09:42 Jestem świeżo po ślubie - też prosiliśmy o książki zamiast kwiatów, natomiast na dołączonej do zaproszenia karteczce wskazaliśmy że chodzi o książki historyczne lub literaturę piękną, bo ostrzegano nas że w przeciwnym wypadku dostaniemy same kamasutry i książki kucharskie. I jak czytam ten wątek, to doskonale rozumiem te ostrzeżenia! :) Dostaliśmy sporo fantastycznych książek, powtórzyły się tylko dwie (przy czym w jednym przypadku przyjaciel po prostu zrobił wymianę w księgarni). Jednak pomimo zawężenia 'zakresu', dostaliśmy kilka spoza niego, i będą się kurzyć na półce, np. 'najpiękniejsze miejsca w Polsce' - podróżujemy sporo, ale po konkretnych regionach i wtedy kupujemy po nim przewodnik, takie zestawienia od morza do tatr, nijak się prawdziwym podróżnikom nie przydają. Jeśli znasz PM, kup im coś pod ich gust lub coś z lubianej klasyki w ładnym wydaniu (mistrz i małgorzata? muszkieterzy? europa?). Poradniki to niekoniecznie dobry pomysł (niektóre to marne pseudo teorie), chyba że dobrych autorów (wspomniany eichelberger) lub z przymrużeniem oka (mnie ucieszyło 'jak będąc kobietą w dowolnym wieku zepsuć życie sobie i innym'). Wszelkie o seksie wg mnie są krępujące (sugeruje, że sobie nie radzimy?). Kucharskie tylko jeśli lubią gotować (a wtedy lepiej konkret - np wspomniana czekolada albo kuchnia włoska). A najlepiej - zapytaj. Prosząc o książki wiedzieliśmy co właśnie ukazało się na rynku i parę tytułów na podorędziu, jak ktoś pytał, wskazywaliśmy konkretną pozycję. Odpowiedz Link Zgłoś
vivian.darkbloom w takim kontekście książka to ryzykowny prezent... 31.07.09, 15:02 ...bo z jednej strony musi być w jakiś sposób związana tematycznie ze ślubem - nie możesz przecież dać im w prezencie ślubnym kryminału - ale z drugiej strony, niektórzy ludzie mogą się dopatrywać jakiś aluzji do ich związku, jeśli kupisz im powieść, której tematem jest Wielka Miłość. Nie wypada tez kupować niczego, co kończy się źle, bo w dzień ślubu zdarza się, że nawet ostoje zdrowego rozsądku stają się przesądne. A niestety większość dobrych książek kończy się źle :) Czy państwo młodzi lubią poezję? Antologia erotyków czy wierszy, których tematem jest miłość byłaby chyba bezpieczniejsza... Odpowiedz Link Zgłoś
maxciek Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 31.07.09, 15:53 gorąco polecam Sztuka bycia razem Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 31.07.09, 18:51 ksiazka czekowa i nie zapomnij zainicjowac konta jakims przyzwoitym depozytem Odpowiedz Link Zgłoś
mellini Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 31.07.09, 19:02 Ja polecam: www.empik.com/potrzebujesz-tylko-milosci-oraz-inne-klamstwa-o- malzenstwie-ksiazka,367098,p :) Przyjemnie się czyta i całkiem mądre rzeczy Autor tam pisze, mimo, że Ameryki nie odkrywa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mia Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 20:10 Polecam: 1.Karol Wojtyła "Miłość i odpowiedzialność" 2.prof. Włodzimierz Fijałkowski "Dar rodzenia" 3.o. Ksawery Knotz "Seks jakiego nie znacie" Odpowiedz Link Zgłoś
to.ya Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 31.07.09, 22:25 Mark Twain: "Pamietniki Adama i Ewy" - dla nich :) William Shakespeare: "Poskromienie zlosnicy" - dla niego ;) Fiodor Dostojewski: "Zbrodnia i kara" - dla nich ;) Jakies ladne wydanie "Kamasutry" niechby i to wspolczesne, ze zdjeciami :) CD: Malcolm McLaren "Paris, Paris" http://yaca33.wrzuta.pl/audio/6zojOcbKPn0/malcolm_mclaren_- _paris_paris Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paczek Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? IP: 212.87.240.* 01.08.09, 10:49 Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? IP: *.enterpol.pl 01.08.09, 15:50 Polecam ksiazke/i jak najbardziej, zwlaszcza dla ludzi inteligentnych i nietuzinkowych, tacy z pewnoscia beda zadowoleni:)Sami dostalismy w prezencie slubnym od jednej z kolezanek 3 knigi: 1.Bedziemy rodzicami (o ciazy, o planowaniu dziecka, o wychowaniu malucha, b. ladny i przydatny poradnik) 2. ksiazka kucharska, przepisy, piekne zdjecia. 3. rodzinny album pamiatkowy (wazne wpisy, wazne daty, miejsca na zdjecia rodzinne). Odpowiedz Link Zgłoś
beatrycze123 Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 02.08.09, 20:38 ja tam zazwyczaj zamiast kwiatów na ślub kupuję kamasutrę... Wydawało mi sie, ze to bardzo popularny prezent. A dzieciom z domów dziecka maskotki oraz wyprawki szkolne raczej nie są potrzebne, te instytucje w Polsce obecnie finansowo akurat stoją raczej dobrze. Lepiej już te wyprawki przekazać do jakiejś przykościelnej świetlicy. Jeśli musi być dom dziecka to warto spytać dyrektorki wczesniej, czego potrzebuje, i czy pomoc przyjmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gajowy Re: ksiazka? Podaruj drzewo na papier ;))) IP: *.ghnet.pl 04.08.09, 01:41 ....w cenie bukietu który faktycznie ma zwiędnąć można kupić im drzewko z dedykacją i innymi bajerami. Sprawdź w sklepie internetowym www.drzewkonaprezent.pl że są drzewka fajnie zapakowane nawet do 50 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: ksiazka? Podaruj drzewo na papier ;))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.09, 14:21 Pare dni temu my rowniez dostalismy ksiazki zamiast kwiatow-na wlasna prosbe. Niestety, kilka ksiazek nie ma dedykacji. Goscie przed slubem pytali, jaka tematyka ksiazek-odpowiadalismy,ze wierzymy w gust naszych gosci. I nie zawiedlismy sie-ksiazki rozne- poczawszy od poezji, przez biografie, historie, po kulinaria i erotyke. Dostalismy nawet 3 ksiazki dla dzieci:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lily Re: ksiazka? Podaruj drzewo na papier ;))) IP: *.autocom.pl 04.08.09, 15:12 my w zeszłym roku na nasz ślub dostalismy też parę książek. Najbardziej bylam ucieszona z książek kucharskich ze zdjęciami, przejrzystych.Dostaliśmy też "Nie tylko hot sex" ale nie przeczytalam z tego ani jednej strony (nie potrzeba;P) Jeszcze jakies inne poradniki. Od męża później (na urodziny) dostalam ksiazkę jaką chciałam-Perfekcyjna Pani domu i byłam z niej baaardzo zadowolona bo uwielbiam ten program w TV. Wszystko zależy od upodobań młodych tak naprawde.. Odpowiedz Link Zgłoś
nika1201 Re: ksiazka? Podaruj drzewo na papier ;))) 04.08.09, 22:05 Ja kupiłam miesiąc temu taki album, młodym się podobaŁ, i w środku goście się wpisali, książka generalnie uniwersalna , nie tylko na ślub www.edycja.pl/index.php?mod=ksiegarnia&item=537 Odpowiedz Link Zgłoś
art-tu Re: ksiazka? Podaruj drzewo na papier ;))) 04.08.09, 23:01 Nie czytałam wszystkich postów, może się powtórzę ale ja kupiłam 2 lata temu młodym na ślub takie cos www.nieznany.pl/Seks-sie-liczy-Od-seksu-do-nadswiadomosci-pbi-2251.html baaardzo zadowoleni :) Odpowiedz Link Zgłoś
cynamonika Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 05.08.09, 17:57 Nie będę pewnie oryginalna. Polecam kupić coś o kamasutrze. Jednak nie wszystkie poradniki są godne polecenia. Ja zaproponuję tą selkar.pl/ilustrowana_kamasutra_mckenzie_eleanor_p_130974.html Warto zwrócić na autora książki. Jest to specjalista, a nie jakiś ściemniacz :) Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 16.08.09, 22:05 Bzdurny pomysl. W zyciu nie chcialabym dostac tony ksiazek, ktore pozniej wstyd miec na polce np autorstwa Janusza Grafomana Wisniewskiego, Dana Browna, pani Meyers czy inne Harlequiny. Nie chcialabym rowniez dostac sryliona albumow o Papiezu albo wszelakich poradnikow bo gdzie mialabym je trzymac. SAMA wybieram sobie ksiazki, a jesli pozyczona mi sie bardzo spodoba, rowniez ja kupuje. Na slub oprocz najblizszych przychodzi mnostwo ludzi ktorzy widzieli mnie pare razy w zyciu, co oni moga wiedziec o moich gustach literackich? Gdzie pozniej trzymac te ksiazki? Moja biblioteczka i tak peka w szwach, bo ksiazki uwielbiam czytac i miec, jednak tylko takie, ktore mi sie podobaja. To juz wole kwiaty, ktore zreszta dostalismy. Fajna opcja to wszelkie dary dla schroniska dla zwierzakow bo tam zawsze wszystkiego brakuje a psich i kocich nieszczesc przybywa nieustannie. Odpowiedz Link Zgłoś
julkaa Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 18.08.09, 19:38 Ja nie uważam żeby to był głupi pomysł... sama w październiku mam ślub i właśnie zamiast kwiatów wolę dostać książki i zaznaczyłam to w zaproszeniu. Zrobiłam sobie listę tytułów, które chcielibyśmy najbardziej dostać i mają ja nasi rodzice, bo i tak każdy dzwoni i pyta, żeby im podpowiedzieć co mógłby kupić... Wiadomo, że zdarzą się i nietrafione (a takimi były by wszelkie kucharskie i poradniki), ale zawsze będzie przynajmniej czym podeprzeć szafę:)) a poza tym każda książka zawsze znajdzie w końcu jakiegoś czytelnika- jak nie my, to może naszemu dziecku się kiedys spodoba (jak podrośnie oczywiście)... miejsca u mnie nie brakuje - książka zostanie na zawsze. A co mi z kwiatów? Także niekoniecznie poradniki itp. Jeśli Młodzi uwielbiają czytać to coś z beletrystyki jak najbardziej... Odpowiedz Link Zgłoś
impresja_switu Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 19.08.09, 14:21 Kiedy mój chłopak szedł na wesela swojego kuzyna, podarował mu kilka swoich własnych książek, które budowały jego domową biblioteczkę. Wybrał te, które były najbardziej wyjątkowe i mogłaby udźwigną wagę okoliczności;) Moim zdaniem, to niespotykany pomysł, ale bardzo interesujący. daje się parze młodej cząstkę swoich własnych przeżyć i wspomnień:) Jeśli zastanawiacie się nad prezentem dla pary młodej, możecie wziąć też pod uwagę inna formę - foto-książkę. Bardzo ściśle można ją połączyć ze ślubem. Spotkałam się z foto-książkami projektowanymi na konkretne okazje, p. wesela/śluby. Bardzo dobre, profesjonalne książki są na superfoto.pl. Możecie tam zajrzeć, jeśli podoba wa się taki pomysł na prezent. Z okolicznościowymi zdjęciami z pewnością każdemu się spodoba i będzie za każdym razem przywoływała szczęśliwe wspomnienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fragles Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? IP: *.net.stream.pl 07.11.09, 07:43 Świetny pomysł, trafiłem tu właśnie z tego powodu w poszukiwaniu takich książek ponieważ również zamierzam podarować parze młodej taki prezent. Temat już dawno nieaktualny jeśli chodzi o osobę która założyła wątek, ale może ktoś jeszcze będzie potrzebował wiec od siebie podrzucę książki Pani Chmielewskiej książki pół żartem pół serio,” Jak wytrzymać ze współczesną kobietą” oraz” Jak wytrzymać ze współczesnym mężczyzną”. Odpowiedz Link Zgłoś
dobra_ciotunia Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 08.11.09, 20:23 to może coś "z przymrużeniem oka" traktujące o kobietach i mężczyznach?;-) polecam na przykład: merlin.pl/Niezbednik- damsko-meski-nie-do-konca- powazny_Vesper/browse/product/1,643844.html nowe spojrzenie na nową drogę życia;-) Odpowiedz Link Zgłoś
stoerungsquelle Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 08.11.09, 23:14 Ksiazka jako prezent slubny? O tym jeszcze nie slyszalam. Polecam o milosci. Polecam Lovefool, niedlugo w wydaniu papierowym. Ale ksiazke to bym raczej na urodziny dala... ---- Amalia ANGELLINNI Lovefool - Czytaj za darmo fragmenty książki po polsku www.scholar-online.pl/viewpage.php?page_id=119 „Zamówiłam i przeczytałam. Chyba z przekory, bo nie wierzyłam, że można napisać coś podobnego do Zmierzchu, a mimo wszystko tak innego. A jednak Amalia stworzyła coś, czego się nie spodziewałam. Zamówiłam, dostałam, zaczęłam czytać i nie oderwałam się, póki nie doczytałam do końca.“ Odpowiedz Link Zgłoś
daleka_droga Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? 09.11.09, 14:57 Na nasz ślub dostaliśmy książki, w tym jedną "zamówioną" przeze mnie Kuchnię włoską w ładnym wydaniu. Dostaliśmy też wiele książek i albumów podróżniczo-turystycznych, z czego też się cieszyliśmy-jak zna się sposób spędzania czasu przez parę młodych to ok, jeśli jednak nie mają jakiegoś szczególnego (najlepiej wspólnego) sposobu spędzania czasu, to naprawdę ciężko trafić w gust. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? IP: 194.181.193.* 05.08.10, 10:08 Hejka, ostatnio szukałem ciekawego, niebanalnego prezentu na ślub dla swoich znajomych i po zastanowieniu zdecydowałem się na książkę pisaną specjalnie na zamówienie. Wysłałam do ludzi któryzu to robia krótka chcrakterystykę moich znajomych, a oni mieli stworzyć jakieś opowiadanie na ten temat, potem na ich prośbę wysłałem jeszcze parę fotek. Trochę się bałam, że przy takiej cenie będzie to troche kiepskie, ale powstała nie tylko ciekawa historia, ale naprawdę estetycznie wykonana książka. Uwierzcie mi zrobiło to niesamowitą furorę. Podobało się nie tylko mi, ale co najważniejsze moim znajomych, oraz wszystkim gościom. Polecam wszystkim, adres strony to: www.siedemmorz.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? IP: *.is.net.pl 06.08.10, 15:58 Ja z nowości polecam "Zamówienie z Francji" A.Szepielak Można znależć w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziwnakacha " Myśli Nieuczesane " - 05.08.10, 18:51 S.J Leca. Wspaniała książka dla obojga młodych. Myśli tam zawarte można czytać jednym ciągiem - po prostu nie można się oderwać - ale warto usiąść wieczorem i każdą myśl z osobna rozważać wspólnie. Książka do której się powraca. "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia." Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flintstone Re: " Myśli Nieuczesane " - 26.08.10, 13:14 dziwnakacha napisała: > S.J Leca. > Wspaniała książka dla obojga młodych. Tez tak mysle. Albo tomiki fraszek czy limerykow, ewentualnie klasyka, aczkolwiek jest ryzyko ze ktos juz moze miecw domu "Pana Tadeusza" czy "Czarodziejska gore". Zadziwiajace jest jednak jak wiele osob wpadlo na jakze oryginalny pomysl podarowania mlodym Kamasutry... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ventrilo Re: ksiazka - prezent dla pary mlodej - JAKA ? IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.10, 13:42 vt 2.1.4 vent www.ventrilo-software.com/index.html Odpowiedz Link Zgłoś